Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Ryszard zaprzecza...

Majstry sprawdzają dociągnięcie głowicy na ciepłym silniku? Rysiek sprawdzałeś we kombajnie?

Nie wiem

Ja nie robił

Znaczy ro bił ja 

Ale nie do ciągał na ciepłym

Dużo rozbierania by dociągnąć

Edytowane przez Rolnik1973
Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Ja tam se poczekam na telefon i głos w słuchawce "Ty to kur..a siejesz w tym roku kukurydzę czy nie? Bo nie wiem czy siewnik odpinać"😉

Taki układ jak Ty masz to insza inszość. 

1 minutę temu, Leszy napisał(a):

Znowu wody nakisisz 😅🤪

@dantur96 będzie znowu przeżywał że mu masy uciekło, dlatego jutro kosi a w środę zbiera 🤭🤭🤭

• Haha 2
Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

A to już chyba za dużo....byś kciał...

Powiem Ci w tajemnicy, że auto premium to jest ze strony mej, zasłona dymna...cel jest inszy😉🤭

Teraz, szymon09875 napisał(a):

Taki układ jak Ty masz to insza inszość.

No...tylko mnie wkurza usługodawca czasem, bo on se przyjedzie, a potem wysiada i gada "se siej, ja idę na kawę"🤷

• Haha 2
  • Confused 2
Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

Nie wiem

Ja nie robił

Znaczy ro bił ja 

Ale nie do ciągał na ciepłym

Dużo rozbierania by dociągnąć

Warto...ten sam klucz dynamometrycznu, ta samą siłą ustawiona i każda szpilka poszła o jakieś 35-40°

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał(a):

@dantur96 będzie znowu przeżywał że mu masy uciekło, dlatego jutro kosi a w środę zbiera 🤭🤭🤭

Ja tam jeszcze troszeczkę poczekam. 

Największa działka jakoś wolno się ruszyła. Jeszcze trochę można jej dać czasu. Koło kukurydzy to westerwoldzka. Też sobie jeszcze może trochę poczekać. 

IMG_20250428_104659.jpg

IMG_20250428_070138.jpg

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Wegetacja w tym roku dziwacznie ruszała. Pośpiech jest wskazany jedynie w dwóch przypadkach🤷

5 minut temu, Leszy napisał(a):

Największa działka jakoś wolno się ruszyła. Jeszcze trochę można jej dać czasu. Koło kukurydzy to westerwoldzka. Też sobie jeszcze może trochę poczekać. 

IMG_20250428_104659.jpg

IMG_20250428_070138.jpg

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jak tam byłem to to kupiłem, łyka w domu zrobiłem, resztę wylałem xD 

Veni vidi vici🤷🤭

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
22 minuty temu, Qwazi napisał(a):

No jak nie jak tak...zwłaszcza jak wodę przepompował... sąsiadowi 😉🤭

A jak nie będzie siusiowego to z powrotem się da🤔🤔🤔

Opublikowano
12 minut temu, Qwazi napisał(a):

Warto...ten sam klucz dynamometrycznu, ta samą siłą ustawiona i każda szpilka poszła o jakieś 35-40°

po kluczu dynamometrycznym dokręca się na kątomierz  ...w zależności od instrukcji od razu albo po 24 h normalnie na zimnym silniku ...uszczelka siada po 24 h tak czy siak 

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, Leszy napisał(a):

IMG_20250428_104659.jpg

IMG_20250428_070138.jpg

Żebym nie miał nic więcej na głowie to też bym czekał, ale trzeba wybierać mniejsze zło 😉

Opublikowano
30 minut temu, szymon09875 napisał(a):

będzie znowu przeżywał że mu masy uciekło, dlatego jutro kosi a w środę zbiera

Jak cały dzień polezy to ładnie na tym słońcu przeschnie 

4 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Żebym nie miał nic więcej na głowie to też bym czekał, ale trzeba wybierać mniejsze zło

U was nic nie schną? Musiało chyba padać albo na wilgotnych glebach rośnie 

Opublikowano
16 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

po kluczu dynamometrycznym dokręca się na kątomierz  ...w zależności od instrukcji od razu albo po 24 h normalnie na zimnym silniku ...uszczelka siada po 24 h tak czy siak 

W książce napraw Zetora jest zalecenie, żeby sprawdzić na rozgrzanym silniku. Nic nie piszą o czasie. Ja to zrobiłem po 24 h na rozgrzanym, po dobrych dwóch godzinach lekkiej robicie. Razem z uszczelką wrzuciłem mu też nowy termostat 

No i tak na koniec dnia albo początek nocy...słyszę, że w oborze ryki jakieś...myślę, ci za awantura, się urwała która czy co, zachodzę, a tam o👇

IMG_20250428_215457265_MFNR.jpg

• Like 5
Opublikowano
19 minut temu, dantur96 napisał(a):

Jak cały dzień polezy to ładnie na tym słońcu przeschnie 

U was nic nie schną? Musiało chyba padać albo na wilgotnych glebach rośnie 

Schną na przetliskach. 

Ziemia tu akurat 5-6 klasa.

Westerwoldzka bardziej usiadła niż gorzowska

IMG_20250428_193030.jpg

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał(a):

Schną na przetliskach

Dlatego też z nią uciekam jak by normalny rok był w miarę wilgotny to bym trzymał min do 10 maja napewno nie popełnił bym tego błędu co rok temu że pianę skosilem 

Opublikowano
2 godziny temu, szymon09875 napisał(a):

Co to jest 7 ha na rotacyjna 

Dej mi pola to maszyny się ogarnie 🤣🤣

Ale dziękuję 💪

Miałem lely, nawet szerszą jak twoja 😉

Ciekawe jak niemajer poradzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v