Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Żeby nam się nie nudziło w przyszlym roku...

https://www.cenyrolnicze.pl/podrecznik-rolnika/z-gospodarstwa/38576-kolejne-klody-pod-nogi-rolnikow-dochodzi-nowy-obowiazek-dotyczacy-sor

Za dużo wolnego czasu jest. Szybciej się wpisze na kartce niż na komputerze. 

Opublikowano
4 godziny temu, Azor07 napisał(a):

Korzystał kto z was ze strony przewoźników  ?potrzebuję lawety ponad gabarytowe ,a najtaniej by wyszło znaleźć  kogoś na powrocie wtedy transport tylko płatny w jedną stronę .Jak to jest z skarbowym z podatkiem PCC płaci rolnik ryczałtowy czy nie na ,umowę kupno sprzedaż ,gdzieś mi się obiło o uszy że się nie płaci .

Korzystałem nie raz, ale z normatywnego transportu. Skąd dokąd ma być ? 

Podzwon po firmach z okolicy, nieraz na już czegoś szukaja

4 godziny temu, Azor07 napisał(a):

Korzystał kto z was ze strony przewoźników  ?potrzebuję lawety ponad gabarytowe ,a najtaniej by wyszło znaleźć  kogoś na powrocie wtedy transport tylko płatny w jedną stronę .Jak to jest z skarbowym z podatkiem PCC płaci rolnik ryczałtowy czy nie na ,umowę kupno sprzedaż ,gdzieś mi się obiło o uszy że się nie płaci .

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Kamienie nerkowe. Takiej klątwy Tuska nikomu nie życzę.

Z urologia to się ślub bierze , tak mi kiedyś powiedziała pielęgniarka z oddziału.

Jak leżałem to sporo osób było albo coś z nerkami albo prostata nowotwór. Ja akurat miałem wodniaka . 

Opublikowano
22 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Cewnik nerki-pecherz endoskopowo mam mieć robiony.

Uśpią...i  będziesz chodził z rurką... albo dwiema.... najgorsze jak ci przyjdzie młoda z dekoltem cewnik wyciągać......

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Mam mieć tylko ten wewnętrzny. Od nerek do pęcherza.

To i tak jedną drogą wyciągać będą.... może u was są lepsi lekarze u mnie przypomnieli sobie o wewnętrznym po 3 tygodniach....

2 minuty temu, Michal2399 napisał(a):

Może jeszcze będzie mógł ruc*ać

Będzie mógł szybciej twoja babka na twoje miasto przestanie sponsorować 

Opublikowano
4 minuty temu, Michal2399 napisał(a):

Może jeszcze będzie mógł ruc*ać

Normalnie będę mógł to robić, nie martw się ;)

5 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

może u was są lepsi lekarze u mnie przypomnieli sobie o wewnętrznym po 3 tygodniach....

Ja ten wewnętrzny mam mieć podobno na 2-3 miesiące 

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

Będzie mógł szybciej twoja babka na twoje miasto przestanie sponsorować 

Póki sponsoruje to korzystam . Co niektórzy też nie mają za darmo u żon. Bo ciągłe remonty mieszkań,zachcianki itp

Opublikowano
Godzinę temu, szymon09875 napisał(a):

Są w okolicy 6 zł z kilometra ,a to jest 260-300 kilometrów w jedną stronę są te mniejsze po 4 zł wagowo tak ,ale do 2,55 szerokości a on ma 2,60 ,najlepiej jak by się trafiło jak ktoś wraca na pusto wtedy płatne w jedną stronę . Łowicz - Stopnica (świętokrzyskie ). Jeśli nie to trudno (stać na krowę to i na ciele )

Opublikowano
36 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Normalnie będę mógł to robić, nie martw się ;)

To dobrze bo jak by to było żyć bez tego 😣😔

Opublikowano

Nie pamiętam żebym coś pisał 🤔

@Qwazi jak możesz to przypomnij

Pora świętować 

Chyba już pora

Opublikowano
W dniu 16.04.2025 o 05:53, Chłoporobotnik napisał(a):

Jeśli wierzysz w cuda - to nawet nie mam pytań...

Ot widzisz, o inny sens mi chodziło. Czyli o ewentualne ulegnięcie jakiejś natrętce. Więc jak widzi raz na parę tygodni w sklepie gościa zarośniętego, przygarbionego, z brudnymi łapami to nawet przez myśl nie przejdzie spojrzeć. Po drugie kontakty bezpośrednie z ludźmi takimi prorodzinnymi, dziećmi wzbudzają we mnie na dłuższą metę odrazę i tym bardziej utwierdzają w przekonaniu by nic nie zmieniać.

Praca na etacie? Zgłupiałeś? To ma być najmniejszą linią oporu, jak najprostsza i możliwie najlżejsza w danym fachu. Siły i energię trzeba zachować na to co po pracy. Etat dla to tylko niezbędnik a w żadnym wypadku hobby, coś co lubię i na co tracę całość swojej energii.

16 godzin temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Węzę rano wtopiłem - wysłali nas dziś i jutro na wolne. 

Ramek mam jeszcze z 20 odrutowanych na zapas. Resztę się pozbija i odrutuje w sobotę albo niedzielę. 

Rozsiewacz mam od bodajże 11 marca umyty i wstawiony w kąt. 

Dwie rodziny mam bez nadstawek, raczej będę je łączył. 

Jeszcze zdążyłem wygospodarować czas aby skoczyć do somsiada na flaszkę. Jutro pobudka 4.30, 19 kurczaków do oskubania i powyrzucać gnoje.

Będzie bolało.

Nie kupił bym od Ciebie żadnej żywności. Co innego gdybyś nie miał kontaktu z ludźmi a skoro jesteś nastawiony na zysk i kontakt ze społeczeństwem to jakieś minimum musisz reprezentować. Chcesz zniechęcić do siebie, są inne sposoby. Poza tym chcesz być sam a jednocześnie gonisz za kasą. Do grobu sobie tego nie zabierzesz, ktoś będzie miał z tego korzyść.

4 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Zamiast na kartce papieru to będziesz wypełniał w komputerze ... Już od dawna na bieżąco mam arkusz Excela na dysku Google i wypełniam na bieżąco ... Dużo łatwiej mi się to robi, zaznaczam aby czym sobie pryskalem, samo mi wpisuje dawkę, agrofaga, praktycznie aby wpisuje substancje, działkę i datę.

Co to za program/aplikacja ?

Opublikowano
3 godziny temu, wojtal24 napisał(a):

widzę że w tym roku wszyscy sie pala

a na co czekać ? ponad 10 stopni w nocy już i na północnym wschodzie a z opadami i wodą to jak z pieniędzmi u Jacka Rostowskiego

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v