Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, slawek74 napisał(a):

dakol?

Tak..

Zwykły chwastox mi się opłaci tam podjechać 5 kupić.

Teraz, marulekk napisał(a):

A to co ci jeszcze nie dali?

No nie...

Na zaliczce się zakończyła..współpraca...

Opublikowano
56 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

A...pojadę do sklepu i wezmę....co polecają...

W Radzyniu ogarnięci sprzedawcy...

A pryskasz w jakim terminie na grzyb?

Jakoś mi tam atmosfera nie pasuje  w Radzyniu, poza tym słuchy mnie doszły że sklep cały do zamknięcia idzie , wolę do Międzyrzeca do dakolu,tam bardzo duży plac ogrodniczy magazyn a i obsługa spoko, widać że tam się rozwijają bo już obok plac nowy adoptują

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, dsbh napisał(a):

Ale ja widzę. Pobudka rano dać zwierzakom, potem do pracy, po powrocie znów do zwierzaków. Potem w pole albo na usługę i tak wkoło. Jak to nazwiesz ?

To już mieszadło ma więcej mocy niż ta betoniarka a jeżeli już kupić to bardziej funkcjonalne.

Zagrzebanie się w robocie aby nie myśleć o tym co mogłoby być, nie patrzeć na wam podobnych i nie ulec pokusom waszego prorodzinnego, przewrażliwionego świata.

Opublikowano
4 minuty temu, marulekk napisał(a):

Jakoś mi tam atmosfera nie pasuje  w Radzyniu, poza tym słuchy mnie doszły że sklep cały do zamknięcia idzie , wolę do Międzyrzeca do dakolu,tam bardzo duży plac ogrodniczy magazyn a i obsługa spoko, widać że tam się rozwijają bo już obok plac nowy adoptują

No mi tam.

Sporo bliżej...niż Międzyrzec.

Ceny dobre.

3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Zagrzebanie się w robocie aby nie myśleć o tym co mogłoby być, nie patrzeć na wam podobnych i nie ulec pokusom waszego prorodzinnego, przewrażliwionego świata.

Jakim pokusom?

Robotę wszędzie da się....zrobić.

Myśleć ..no trzeba...ja przez bezmyślność dziś traktor zepsułem..

Opublikowano

ja wiekszosc kupuje przez internet. zrobie wczesniej liste i patrze po sklepach co maja i w jakich cenach.

choc ostatnio kupilem w sklepie stacjonarnym i niewiele drozej bylo  a akurat tam przejezdzalem.

43 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

E nie...rozsądnie podchodzą do tematu...a i tak taniej zawsze niż bym brał u lokalnego...

u nas byl taki sklep-koncu zlikwidowali bo nikt nie kupowal.

37 minut temu, dsbh napisał(a):

Czytałem kiedyś opinie o podobnych betoniarkach i wychodzi na to że mają za słaby silnik względem pojemności.

Kokardę zawiesiłeś :ph34r: ?

To teraz już wiadomo czym ta firma się będzie naprawdę zajmować. Produkcja ciągnika to produkt uboczny.

O ile masz swój świat i ja tego nie neguje, tak teraz przesadziłeś. A skoro życie to nic nie warta egzystencja to po co Ci to wszystko ?  Usługi, pszczoły, drób. Za czym tak pędzisz ? Na chleb Ci brakuje ?

silnik moze i dobry ale kondensatory za slabe.

Opublikowano
13 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie oceniaj wszystkich jedną miarą. Ja tam nie patrzę na innych co mają a czego nie. To ich sprawa. Tak samo nie lubię jak ktoś patrzy na mnie. To moja sprawa jak żyję.  A co do pracy, może zmień na taką, że po 8 godzinach, sznurówki na stojąco będziesz wiązał. Wtedy nie będziesz myślał co mogło by być, tylko co ja tu ku.wa robię.

6 minut temu, jacus napisał(a):

ja wiekszosc kupuje przez internet. zrobie wczesniej liste i patrze po sklepach co maja i w jakich cenach.

choc ostatnio kupilem w sklepie stacjonarnym i niewiele drozej bylo  a akurat tam przejezdzalem.

U mnie w Polsce Z :ph34r: porównałem sobie kiedyś ceny z internetu ze sklepem stacjonarnym i wyszło mi to samo. Różnica taka że albo czekam na kuriera albo jadę do sklepu.

Opublikowano
5 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Silnik od śrutownika typu "bąk" się demontuje 2 minuty 🤷

mówie o zwykłym na paski , mam taki jak na zdjęciu , żeby wyjąć silnik trzeba koło pasowe z niego ściągnąć bo przez otwór w osłonie pasków klinowych nie wyjdzie , razem z zawiezieniem do przewiniecia licze jako dzień , złożenie po odebraniu z przezwojenia tak samo

image;s=1000x700

Opublikowano
5 godzin temu, radekz200 napisał(a):

może by się skusił 😀

IMG_6617.jpeg

ja ci przyłbice radził kupić performensa 

ile w tym zaprawisz zboża ? 2 worki nie wejdzie

5 godzin temu, 6465 napisał(a):

dzieci nie są dla wszystkich , jak się nie umie pogodzić roboty z pilnowaniem to albo dziecka sie nie bierze ze sobą albo sie nie robi roboty czy gospodarzy 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

qq posieli, WARIATY

20250415_171108.jpg

27 minut temu, farmerss34 napisał(a):

pada u Was gdzieś w Polsce? czy tylko mnie tak w bambuko robią z opadami ,że nie ma zach.PL 

Pada.Ale w tym roku ma być u nas rok urodzajów.Wiec się nie dziw u nas nawet nie prognozują a pada.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
5 godzin temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Żal? To wy wylewacie żale z powodu, który was nawet w ułamku nie dotyczy...

No raczej może to dotyczyć każdego, nie dziecko to ktoś inny może tak skończyć. 

Spotka Cię wypadek z którego wyjdziesz cudem bez większego szwanku, to i zmienisz perspektywę. Ta butelka propolisu za 600 zł to będzie dla ciebie znaczyła tyle co nic. 

Nie jeden kozak już taki był. 

4 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Więcej ja winien...niż Zetor...

Hej piękna czeska maszyno chodź ze mną do domuuu 🤭

• Like 1
Opublikowano
W dniu 14.04.2025 o 20:37, malaczarna napisał(a):

A żeby gacie Pana za ciasne nie byly

w kroku 🤔🤭

W dniu 14.04.2025 o 19:53, malaczarna napisał(a):

Nie chodzi o zdzieranie i dziury tylko że się rozciagaja

zależy od modelu i producenta ale faktycznie często ściągacz wokół nadgarstka się rozciąga 

ze skarpetami czasem mam tak samo 

Opublikowano
7 godzin temu, szymon09875 napisał(a):

No raczej może to dotyczyć każdego, nie dziecko to ktoś inny może tak skończyć. 

Spotka Cię wypadek z którego wyjdziesz cudem bez większego szwanku, to i zmienisz perspektywę. Ta butelka propolisu za 600 zł to będzie dla ciebie znaczyła tyle co nic. 

Nie jeden kozak już taki był. 

Hej piękna czeska maszyno chodź ze mną do domuuu 🤭

Jeśli wierzysz w cuda - to nawet nie mam pytań...

8 godzin temu, dsbh napisał(a):

Nie oceniaj wszystkich jedną miarą. Ja tam nie patrzę na innych co mają a czego nie. To ich sprawa. Tak samo nie lubię jak ktoś patrzy na mnie. To moja sprawa jak żyję.  A co do pracy, może zmień na taką, że po 8 godzinach, sznurówki na stojąco będziesz wiązał. Wtedy nie będziesz myślał co mogło by być, tylko co ja tu ku.wa robię.

U mnie w Polsce Z :ph34r: porównałem sobie kiedyś ceny z internetu ze sklepem stacjonarnym i wyszło mi to samo. Różnica taka że albo czekam na kuriera albo jadę do sklepu.

Ot widzisz, o inny sens mi chodziło. Czyli o ewentualne ulegnięcie jakiejś natrętce. Więc jak widzi raz na parę tygodni w sklepie gościa zarośniętego, przygarbionego, z brudnymi łapami to nawet przez myśl nie przejdzie spojrzeć. Po drugie kontakty bezpośrednie z ludźmi takimi prorodzinnymi, dziećmi wzbudzają we mnie na dłuższą metę odrazę i tym bardziej utwierdzają w przekonaniu by nic nie zmieniać.

Praca na etacie? Zgłupiałeś? To ma być najmniejszą linią oporu, jak najprostsza i możliwie najlżejsza w danym fachu. Siły i energię trzeba zachować na to co po pracy. Etat dla to tylko niezbędnik a w żadnym wypadku hobby, coś co lubię i na co tracę całość swojej energii.

Opublikowano
Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Długo jeszcze bedzieta spać?🤔

🙋🤝

Już dawno wstalim. Po chleb nikomu się nie chce iść. Coś posiąpiło, ale nie wiem ile, dzieciaki potłukły deszczołap...

@Qwazi temat udało się zamknąć. Mam nadzieję że skutecznie 

• Like 1
Opublikowano

cos wnocy dopadalo-az do 2 mm dobilo.

9 godzin temu, dsbh napisał(a):

u nas opryski nie sa towarem pierwszej potrzeby i najblizszy sklep 20 km. 

8 godzin temu, farmerss34 napisał(a):

pada u Was gdzieś w Polsce? czy tylko mnie tak w bambuko robią z opadami ,że nie ma zach.PL 

pada ale bez przekonania.

34 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jeśli wierzysz w cuda - to nawet nie mam pytań...

Ot widzisz, o inny sens mi chodziło. Czyli o ewentualne ulegnięcie jakiejś natrętce. Więc jak widzi raz na parę tygodni w sklepie gościa zarośniętego, przygarbionego, z brudnymi łapami to nawet przez myśl nie przejdzie spojrzeć. Po drugie kontakty bezpośrednie z ludźmi takimi prorodzinnymi, dziećmi wzbudzają we mnie na dłuższą metę odrazę i tym bardziej utwierdzają w przekonaniu by nic nie zmieniać.

Praca na etacie? Zgłupiałeś? To ma być najmniejszą linią oporu, jak najprostsza i możliwie najlżejsza w danym fachu. Siły i energię trzeba zachować na to co po pracy. Etat dla to tylko niezbędnik a w żadnym wypadku hobby, coś co lubię i na co tracę całość swojej energii.

o zarost teraz w modzie- wygladasz jak drwal to masz rwanie i rabanie zapewnione.

kazda potwora znajdzie swojego amatora 🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v