Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, wojtal24 napisał(a):

mają ludzie pieniadz o tej porze nawóz siać poczekaj 3 dni to będziesz pierwszy w sezonie 2026r

wtedy wszyscy ruszą i pierwszym nie bedzie

1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał(a):

U jednego z pompą ciepła po 2 zimach z dym komina dym idzie

A pompa na dofinansowanie brana

u nas ci co nowe postawiali pompy mają ale to tylko dlatego że bez pompy kredytu nie da bank ale kominy i normalne piece też są 

Opublikowano
40 minut temu, Qwazi napisał(a):

Nie masz tego samego 🤷...

Spróbuj se pojeździć automatem w nad i podsterowności i porównaj to ze skrzynią manualną 🤷...

Czyli twoja na motocyklu🤔...

Też tak myślę😉

Screenshot_20251229_154710_Google.jpg

• Haha 3
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Zanim coś napiszesz to czasem po prostu sprawdź ... Np taka Cupra jak Radka jest dostępna z manualem tylko przy najsłabszym silniku benzynowym ...

Nie chce się z tobą kłócić 

Jednak w mojej wypowiedzi nic nie było o modelu Cupra 

Wypowiedź była ogólna 

Opublikowano
Teraz, Bezduszna napisał(a):

Nie chce się z tobą kłócić 

Jednak w mojej wypowiedzi nic nie było o modelu Cupra 

Wypowiedź była ogólna 

Twój wymarzony Fiat z logo Jeep ma tak samo, tylko najsłabsze wersje mają manual, wszystko z ciekawszym silnikiem to automaty.

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał(a):

U jednego z pompą ciepła po 2 zimach z dym komina dym idzie

A pompa na dofinansowanie brana

2 godziny temu, jahooo napisał(a):

Raczej tak będzie jeszcze u nie jednego 

Będzie skowyt i płacz jak trzeba będzie zwracać całość dofinansowania. WIOŚ wypuści swoich dobermanów, to ludziska będą się zabijać z zamurowywaniem kominów

• Haha 1
Opublikowano
witejus napisał:

59 minut temu, wojtal24 napisał(a):

budowlańcy potrzebuje jakieś na kilka razy mieszadlo kupić do kleju co możecie polecić takie coś z linku będzie dobre https://allegro.pl/oferta/mieszadlo-do-kleju-betonu-elektryczne-1400w-2x-mieszalniki-przedluzki-16759222042 wiem że to chińczyk ale do użycia kilka razy w roku ?

Aż za dość, ja wiertarką mieszałem i było. Zaraz tu będą polecać Hilti lub Milwaukee.

tak też mieszałem wiertarka ale mi się mieszadlo tą końcówka zepsuła i tak pomyślałem żeby kupić takie mieszadlo

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

A ta jak zawsze swoje bezmozgowe teorie plecie xD

Sprawdź sobie w nowych autach jak to wygląda ... 80% oferty nowych samochodów to skrzynia automatyczna ...

No właśnie ... Ludzie wybierają automaty ... A manualna skrzynia w obecnym rynku samochodów używanych to trudny temat do sprzedaży ...

W USA niektórzy nie potrafili by zmieniać biegów w manualnej 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, wojtal24 napisał(a):

budowlańcy potrzebuje jakieś na kilka razy mieszadlo kupić do kleju co możecie polecić takie coś z linku będzie dobre https://allegro.pl/oferta/mieszadlo-do-kleju-betonu-elektryczne-1400w-2x-mieszalniki-przedluzki-16759222042 wiem że to chińczyk ale do użycia kilka razy w roku ?

U nas w pracy gościowi wkręciło kabel bo jedna ręka trzymał mieszadło a druga wiadro ...  

Opublikowano
Godzinę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

To i tak masz dobrze, u mnie chłop jeździ najpierw wcześniej ogarnia sklepy a później przez kilka wiosek pod domy rozwozi , mi to pasuje bo mam 3 razy w tygodniu pod chatą pieczywo w cenie można powiedzieć hurtowej , np chleba wiejski żytni 1,8 kg 15,20zł , drożdżówki wszystkie rodzaje 2,4 zł 

Też jest tak u konkurencji...

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, mf362 napisał(a):

W USA niektórzy nie potrafili by zmieniać biegów w manualnej 

Tam to akurat manualna skrzynia jest najskuteczniejszym zabezpieczeniem antykradzieżowym xD 

9 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Warte to coś

Tak żeby był taki wół roboczy w koło komina

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/skoda-octavia-ID6HPnmZ.html

https://bidmotors.bg/skoda-octavia-2-0-tdi-style-4x4-2017-tmblj9ne9h0153362

Tak wyglądało zanim Miras sprowadził to do kraju ;) A czy coś warte to trzeba jechać i oglądać ...

Chociaż połączenie nowoczesny diesel i wokół komina nie zapowiada się zbyt dobrze ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tam to akurat manualna skrzynia jest najskuteczniejszym zabezpieczeniem antykradzieżowym xD 

https://bidmotors.bg/skoda-octavia-2-0-tdi-style-4x4-2017-tmblj9ne9h0153362

Tak wyglądało zanim Miras sprowadził to do kraju ;) A czy coś warte to trzeba jechać i oglądać ...

Chociaż połączenie nowoczesny diesel i wokół komina nie zapowiada się zbyt dobrze ...

Narazie 2 jeszcze jeżdżą 

Opublikowano
18 minut temu, wojtal24 napisał(a):

tak też mieszałem wiertarka ale mi się mieszadlo tą końcówka zepsuła i tak pomyślałem żeby kupić takie mieszadlo

Jak nie idzie wiertarką z koncówka  to własnymi rękoma zacząć mieszać. 

Łatwiej, szybciej i bez wydatków 

Opublikowano
44 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Pamiętaj tylko że prasa i byczek to tylko tysiące 😉

Spokojnie wystarczy i jeszcze coś dla Ciebie zostanie. Mam słaby gust i na szczęście Balenciaga mi się nie podoba 😆 

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v