Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nam właśnie dali grafik na cały 2026:

- 1 stycznia - 2 zmiana

- 6 stycznia - 1 zmiana

- wielkanoc - sobota i niedziela wolna, poniedziałek 2 zmiana

- majówka - 1 maja wolne, 2 i 3 pierwsza zmiana

- boże ciało - 1 zmiana

- 15.08 - 1 zmiana

- 01.11 - wolne

- 11.11 - wolne

- 24-26.12 - 2 zmiana

...pełnią szczęścia...prawie...

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

- 1 stycznia - 2 zmiana

- 6 stycznia - 1 zmiana

- boże ciało - 1 zmiana

- 15.08 - 1 zmiana

- 01.11 - wolne

- 11.11 - wolne

- 24-26.12 - 2 zmiana

Tacy jak ty w robocie są porządni. Bo dzięki tobie pioter ludzie co chcą pozbyć z rodziną mają wolne. Robisz dobry uczynek dla innych. Bóg też ci to policzy. 

• Haha 3
Opublikowano
Teraz, 6465 napisał(a):

Tacy jak ty w robocie są porządni. Bo dzięki tobie pioter ludzie co chcą pozbyć z rodziną mają wolne. Robisz dobry uczynek dla innych. Bóg też ci to policzy. 

Ja ich nie zmuszam i mnie też nikt nie zmusza, sam chętnie przyjdę. Jak mam siedzieć w chałupie i nic nie robić to wolę siedzieć w robocie. Dziś tylko kontrola czy z towarem w porządku. 

Opublikowano
Qwazi napisał:

2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

A dlaczego mam nie mieć ? Przecież to pogańska, do tego niemiecka tradycja związana z przesileniem zimowym. Zresztą, te całe "katolickie" święta Bożego Narodzenia to nadziane pogańskimi tradycjami jak dobra kasza skwarkami ;) No bo w takim Betlejem to choinek na pewno nie było, karpia też, a może pierogi z kapustą i grzybami były ?? A to wszystko okraszone grającym w tle "Stille Nacht"  ...

Nawet nie przypuszczałem, że nie masz. Pytanie było raczej retoryczne. Wystarczyło, żebyś napisał "tak". Ale skoro się już bronisz i zadajesz takie pytanie, to Ci odpowiem ...w imię zasad🤷...dzieci nie ochrzciłeś, ale święta katolickie celebrujesz...to świadczy tylko o wyłącznie i braku konsekwencji i fałszu...czyli niby jakieś zasady mam, ale se je zmienia, jak będzie taka potrzeba...czemuś se tej choinki latem nie ustroił tylko teraz🤔...jak się mówi A trzeba ciągnąć do Z🤷...jak Piotr 

Piotr jeżeli mamy na myśli tego samego napewno nie ma choinki i całe święta pracuje żeby inni mieli lepiej a on więcej kasy to jest twardy gość

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jak się rozdrabniać i robić połowicznie to się trza zastanowić, albo wszystko albo nic. 

Prawie każdy czy wierzący czy nie świętuje bo jest okazja się spotkać z rodziną , pogadać , zjeść... Ale zaraz kolejne święto nowy rok i znów sklepy będą oblegane 

• Like 1
Opublikowano

Jak dobrze że Ja wszystko wczoraj porobiłem słomy siana po woziłem nic nie muszę odpalać siedzieć cały dzień przed telewizorem ino wysłuchiwać tylko czy poidełko się nie zacięło jak co roku 😁

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

Piotr jeżeli mamy na myśli tego samego napewno nie ma choinki i całe święta pracuje żeby inni mieli lepiej a on więcej kasy to jest twardy gość

I ja szanuje Piotra . To spoko gość. 

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

1 minutę temu, 6465 napisał(a):

Jak coś mi się podoba to chwalę nie zależnie kto to wprowadził, tak samo jak mówię to co mi się nie podoba. 

- 1 stycznia - 2 zmiana

- 6 stycznia - 1 zmiana

- boże ciało - 1 zmiana

- 15.08 - 1 zmiana

- 01.11 - wolne

- 11.11 - wolne

- 24-26.12 - 2 zmiana

to 1 mają możesz ziemniaki sądzić

Opublikowano
7 minut temu, wojtal24 napisał(a):

Mogłem powiedzieć, że kicham i se wezmę wolne, tylko po co? 

Teraz, wojtal24 napisał(a):

to 1 mają możesz ziemniaki sądzić

Nigdy tak późno nie sadzę. Raz, w 2017, sadziłem 3 maja.

Opublikowano
5 minut temu, Wełpa napisał(a):

Pod c330 musisz chyba ognisko napalić 😁

Spokojna Twoja potargana...ciapek pali aż podskakuje 💪

5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Oooo.

Nie sądziłem że Ty tak...ocenić potrafisz...robiących inaczej...

A co w tej ocenie złego 🤔...bardzo szanuję tych, którzy robią inaczej jeśli są konsekwentni, bo to świadczy o tym, że sami do siebie mają szacunek...jeśli ktoś raz tak raz tak a potem jeszcze inaczej, bo tak mu w danej chwili pasuje z różnych przyczyn, to oczywiście też go szanuję, bo jest to człowiek i dlatego szacunek mu się należy, ale przychodzi mi to czasem z trudem i nie jest to taki sam poziom szacunku...myślę, że każdy z nas ma podobnie, tylko nie każdy to zauważa...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Qwazi napisał(a):

🤷...dzieci nie ochrzciłeś, ale święta katolickie celebrujesz...to świadczy tylko o wyłącznie i braku konsekwencji i fałszu...czyli niby jakieś zasady mam, ale se je zmienia, jak będzie taka potrzeba...czemuś se tej choinki latem nie ustroił tylko teraz🤔...jak się mówi A trzeba ciągnąć do Z🤷...jak Piotr 

A ja Ci powiedziałem, że to tradycje pogańskie a nie katolickie. Związane z przesileniem zimowym które sobie kościół zaadaptował aby przekupić głupich ludzi na swoją stronę ... Z Pismem Świętym to większość tych tradycji świątecznych nie ma nic wspólnego ...

Zresztą. Ja nie odcinam się od tradycji. A jedynie od tej czarnej mafii która z kościołem i wiara ma mało wspólnego, a dołożyła sobie uprawnień aby móc kontrolować durny naród ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano
15 minut temu, wojtal24 napisał(a):

bo to nie ważne czy z lewą czy z prawa jak im zaczyna rosnąć to już działa skórę na niedźwiedziu i się dziele szarpią itp najlepiej z dala od polityki

Tak tu zostawię w tym dniu...https://www.facebook.com/share/r/1C46q7Croy/

Zdrowych Wesołych Świąt Bożego Narodzenia dla wszystkich 🎄🎇

• Like 4
  • Thanks 2
Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

bardzo szanuję tych, którzy robią inaczej jeśli są konsekwentni, bo to świadczy o tym, że sami do siebie mają szacunek...jeśli ktoś raz tak raz tak a potem jeszcze inaczej, bo tak mu w danej chwili pasuje

Świat nie jest czarno biały....nie wszystko jest tylko dobre i złe...tak w skrócie...

• Confused 1
Opublikowano
9 minut temu, wojtal24 napisał(a):

Ma swoje przekonania i się ich trzyma...to jest wartość...mogą się one niektórym nie podobać i nie podobają, trudno...jest autentyczny...

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

A ja Ci powiedziałem, że to tradycje pogańskie a nie katolickie. Związane z przesileniem zimowym które sobie kościół zaadaptował aby przekupić głupich ludzi na swoją stronę ... Z Pismem Świętym to większość tych tradycji świątecznych nie ma nic wspólnego ...

Czyli, wg tej logiki, celebrujesz tradycje pogańskie, w czasie świąt katolickich...jeden czort w zakresie moralnym...

Pogańskie czy nie...zostały wprowadzone do kanonu tradycji katolickich i taka logika jest tylko wygodną wymówką 🤷

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Napisał tylko prawdę. 

Ale ja nigdy nie miałem nic do ludzi wierzących w Boga. Ale tych wierzących prawdziwie... A nie w czarną mafie albo tych dla których wiara jest jedynie wymówka do niedzielnego pierdzenia w tapczan ...

1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Pogańskie czy nie...zostały wprowadzone do kanonu tradycji katolickich i taka logika jest tylko wygodną wymówką 🤷

A to pogańskich mi nie wolno ?? To wasza logika jest wymówką ... W imię wiary katolickiej praktykować pogańskie obrzędy, takie w was katoliki xD Nie przeszkadza pogańska choinka, pogański termin Bożego Narodzenia ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Świat nie jest czarno biały....nie wszystko jest tylko dobre i złe...tak w skrócie...

Zasady są czarno białe...kolorowe zasady to nie są zasady🤷...

Oczywiście świat ma różne barwy, ale świat to nie zasady tylko zbiór różnych ludzi z różnymi zasadami...stąd się wzięły odcienie...

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v