Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, Michał18 napisał(a):

Nie wiedziałam że zmieniłeś płeć

Gratuluję przemiany wyszła wspaniałe tylko pozazdrościć. 

32 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Tak jak pisałem, nikt Ci na odległość nie pomoże.Próbuj coś zrobić. Może masz jakiegoś znajomego doświadczonego hodowce, niech zerknie, jakiegoś zootechnika itp. Zacznij od dobrostanu zwierząt - wentylacja, temperatura, warunki bytowe, następnke żywienie, genetyka stada itp.

Może Ty po prostu  kolokwialnie mówiąc chcesz  "mieć dużo mleka" i za bogato żywisz krowy które nie są genetycznie do tego przystosowane.

Kombinuj.

Druga sprawa, przy hodowli są straty, były i będą. Czemu w "nowoczesnych" oborach brakują co roku 25% stada.

Tak jak mój sąsiad mówi -"cyganowi nie zdechnie bo nic nie chowa".

I na koniec przestań narzekać, jęczeć bo tylko niszczysz swoje zdrowie a nic tym nie osiągniesz. Młody, zdrowy jesteś, dasz rade.

Jeszcze nie zrozumiałeś że nic nie warte są porady dla Karola on i tak wie lepiej. 

Opublikowano
2 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

emefa na dyna vt

Mf ma gorszy sterownik

Już chyba lepiej case kupić niż mf 

4 minuty temu, radekz200 napisał(a):

kurła a ty o starym myślisz 😂 fendty też już od 399 

IMG_7324.jpeg

Nie są złe 

U kolegi tłucze to codziennie w paszowozie, dodatkowo w trasie, w ładowaczu mało bo taki zapierdziel że nie ma na to czasu, ale ciągnik jak najbardziej ok

Jałówkę rozdoiłeś?

Łożysko odeszło? 

6 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Jeszcze nie zrozumiałeś że nic nie warte są porady dla Karola on i tak wie lepiej. 

Ja nic nie wiem 

Opublikowano

Dzień dobry...lekko w plusie, śnieg topnieje...

2 godziny temu, Wiesio80 napisał(a):

🙋+1☁️

Czytam Twoje wpisy wrzucales zdjęcia dyplomów.. to miałeś bogatą karierę zawodową.

Coś tam trzeba było zrobić przez te 22 lata😉

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Ja nic nie wiem 

W tej chwili sam siebie tylko ośmieszasz. 

Jednak mi nic do tego 

Ja mogę powiedzieć że się nie znam na bydle nie ty. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano

Jak ja się naprawdę nie znam

Teraz, Nieustraszony1044 napisał(a):

Chłopie pierwsza sprawa przestań cisnąć na wydajność i sytuacja zdrowotna w stadzie się poprawi , coś za coś 

Co to za krowa która daje mało mleka

Opublikowano
Teraz, Nieustraszony1044 napisał(a):

Chłopie pierwsza sprawa przestań cisnąć na wydajność i sytuacja zdrowotna w stadzie się poprawi , coś za coś 

przeciez on szydzi i myśli że jest śmieszny, nie warto odpisywać 

• Like 2
Opublikowano
52 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Tak jak pisałem, nikt Ci na odległość nie pomoże.Próbuj coś zrobić. Może masz jakiegoś znajomego doświadczonego hodowce, niech zerknie, jakiegoś zootechnika itp. Zacznij od dobrostanu zwierząt - wentylacja, temperatura, warunki bytowe, następnke żywienie, genetyka stada itp.

Może Ty po prostu  kolokwialnie mówiąc chcesz  "mieć dużo mleka" i za bogato żywisz krowy które nie są genetycznie do tego przystosowane.

Kombinuj.

Druga sprawa, przy hodowli są straty, były i będą. Czemu w "nowoczesnych" oborach brakują co roku 25% stada.

Tak jak mój sąsiad mówi -"cyganowi nie zdechnie bo nic nie chowa".

I na koniec przestań narzekać, jęczeć bo tylko niszczysz swoje zdrowie a nic tym nie osiągniesz. Młody, zdrowy jesteś, dasz rade.

Wszystko fajnie...ale u Karola problemy podstawowe są dwa...dobrostan to jeden, a drugi to genetyka...i żaden żywieniowiec ani weterynarz mu nie pomoże 🤷

Opublikowano
46 minut temu, Karol6130 napisał(a):

No muszę być w książce, minimum w pierwszej 3 hodowców 

Przecież ja tyle płacę za mieszanki, prąd, wodę, że to musi się udać 

To zapytam kolegę, oni mają dużo, to mi pokaże jak żywić, doić i mieć dużo pieniędzy, żeby być bogatym

Ciekawe czy moje krowy by umiały się doić na robocie

Tylko pole jeszcze trzeba se ogarnąć, ale to się doniesie na sąsiadów parę razy, domiar dołożą, i będzie i pole

Herbatnik Łukowski 😱🤭

Opublikowano
30 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Byś mi jakiego fenda przywiózł od francuskich farmerów 

Za duży nie zmieści się do psleciary. Ja to mogę żydowi z pod Siedlec. 

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Wszystko fajnie...ale u Karola problemy podstawowe są dwa...dobrostan to jeden, a drugi to genetyka...i żaden żywieniowiec ani weterynarz mu nie pomoże 🤷

Genetyka dobra 

Sm, mo, nrf, bs, ho, hf, je, vr

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Qwazi napisał(a):

Może gdyby słuchał ludzi a nie kierował się tylko swoją wiedzą by coś pomogło. 

Jednak on woli słuchać się siebie i tego co on w danej chwili myśli niż posłuchać się ludzi którzy siedzą w tym od lat. 

Takie jest moje zdanie.

Osoby która się nie zna. I tylko wyciąga wnioski z tego co on pisze do was i jeśli ja zaczynam ciągnąć za język. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
14 minut temu, Qwazi napisał(a):

Dzień dobry...lekko w plusie, śnieg topnieje...

Coś tam trzeba było zrobić przez te 22 lata😉

Niby też prawda...inni patrzą żeby się nie wychylać i być pionkami całe życie....

Opublikowano
8 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Jak ja się naprawdę nie znam

Co to za krowa która daje mało mleka

Karol dobrze ci idzie. Po to koło niej chodzisz żeby mleko ciurkiem leciało. Jak nie leci to ją do ma Donalda.

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Jak szydze, naprawdę nie załapało 25%  zbadanych na cielność

Jedna ma nowotwór

przecież to jest u każdego normalna sprawa, też mi wylatują krowy i nie płacze dzień w dzień 

• Like 1
Opublikowano

Ja UJ nie hodowca ale jak hodowałem trzodę to na polskim prosiaku był UJ nie zarobek bo rosły 0,6 miesięcy . A Duńczyk był droższy ale rósł połowę kruchej i zarobek był razy półtora. 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

przecież to jest u każdego normalna sprawa, też mi wylatują krowy i nie płacze dzień w dzień 

U każdego wypadają . Nie mo co się martwić tylko robić swoję 🙋

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
  • Dodaj nową pozycję...
v