Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
45 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

ch*j że dużo, jak za pół darmo 

Można zwierzęta hodować, nie ma lepszego sposobu na tanie ziarno

Kukurydza na ziarno jest bardzo dobrą uprawą, daje zmianowanie, podnosi próchnicę, a dodatkowo ziarno możemy wykorzystać dla krów na podniesienie energii 

Rzepak też jest dobry, ale nie wykorzystamy go dla krów 

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

A po co więcej? @6465dobrze napisał nie ma co wierzyć jak ktoś mówi że zarabia więcej. Jak się robi co się lubi to można i skromniej zarabiać 🤷 atmosfera w pracy też jest ważna 

Wczoraj  na pogrzebie pierwszej szefowej,zaprzyjaźniony ksiądz rodziny głosił kazanie -,,czy trumna ma kieszonki?"

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, Michał18 napisał(a):

@6465 racja znam takich co po 100 k biorą

To jakieś 1400l dziennie będzie ?

7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Akurat mokra kukurydza ma niezłą cenę w porównaniu z zbożami. Tylko u mnie w okolicy akurat plonów nie ma, coś tam ruszyli to po 10t/ha takiej 30%. To w porównaniu z pszenżytem 7-8t/ha czy jęczmieniu jarym 6t/ha szału nie ma jak się koszty policzy. W żniwa porządnych opadów nie było tylko takie mżawki co psuły robotę i potem do połowy września praktycznie ani kropli ...

A no psuły 

Niektórzy kosili i suszyli 

Ci to mają koszty

7 minut temu, Baks00 napisał(a):

Wczoraj  na pogrzebie pierwszej szefowej,zaprzyjaźniony ksiądz rodziny głosił kazanie -,,czy trumna ma kieszonki?"

A jak miał wytłumaczyć wysokość co łaski?

Opublikowano
3 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

A no psuły 

Niektórzy kosili i suszyli 

Ci to mają koszty

Jak ktoś sprzedał prosto z suszarni to akurat dobrze na tym wyszedł, bo cena z dnia na dzień w żniwa na dół jechała ...

4 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Powiedzieć Batmanowi niech sobie weźmie z tej kieszonki w trumnie xD tam zmarły zostawił dla niego ofiarę xD

• Like 1
Opublikowano

Suszenie i jego opłacalność to zależy od wilgotnosci. Jak rok temu zdarzała się taka co nie trzeba było dosuszac to jasne.

Jak na razie patrze u siebie co zaczeli to jest gnój.

Niektórzy co mają nowki kombajny to sami nie koszą kukurydzy tylko wynajmują bo szkoda maszyny🤷‍♂️.

Opublikowano
6 minut temu, witejus napisał(a):

Wielu myśli że ma.

Zawsze będzie mało 

4 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Całe kazanie tyczyło się zmarłej 

Opublikowano
54 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

To kupuj dla bydła. U mnie gdyby nie krowiarze to ta kukurydza by byla po 300 zł, albo została na polu, bo nikt nie chce, a tak kupują i ładują mieloną w rękaw.

A na co mi to , sam miałem około 3 ha na kieszonkę raz że zwiększyłem o 1 hektar względem innych lat to jeszcze za***ista była , starczy na długoooo  , ziarna mam ful 

Opublikowano

Tylko na ile hektarów 

Bo skosić 5 to lepiej i taniej wynająć 

Ale zrobić 30, to już można iść w koszta przystawki

Wieczorem koszona, 32-33%

Idzie w kiszonkę 

1 minutę temu, Baks00 napisał(a):

Zawsze będzie mało 

Całe kazanie tyczyło się zmarłej 

Za mało dawała ?

Opublikowano
15 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Można zwierzęta hodować, nie ma lepszego sposobu na tanie ziarno

Kukurydza na ziarno jest bardzo dobrą uprawą, daje zmianowanie, podnosi próchnicę, a dodatkowo ziarno możemy wykorzystać dla krów na podniesienie energii 

Rzepak też jest dobry, ale nie wykorzystamy go dla krów 

Dlatego w tym sezonie będę siał na ziarno być może nawet więcej niż miałem w planach bo zbóż ozimych nie idzie dokończyć siać bo błoto w polach, i nie liczę na zysk tylko właśnie zmianowanie i dostarczenie dużej ilości próchnicy 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jak ktoś sprzedał prosto z suszarni to akurat dobrze na tym wyszedł, bo cena z dnia na dzień w żniwa na dół jechała ...

Powiedzieć Batmanowi niech sobie weźmie z tej kieszonki w trumnie xD tam zmarły zostawił dla niego ofiarę xD

Podłe.

Opublikowano
Teraz, Nieustraszony1044 napisał(a):

, i nie liczę na zysk tylko właśnie zmianowanie i dostarczenie dużej ilości próchnicy 

Są lata że ziarnówka wychodzi lepiej niz zboża, są lata że gorzej, zawsze jest zmianowanie i jakaś dywersyfikacja, jak nie z jednego to z drugiego.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, witejus napisał(a):

Podłe.

Podle to jest pobieranie kasy przez czarnuchów przy pogrzebie, to jedno akurat powinno być realizowane bez ofiary ... 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Za mało dawała ?

Skąd ma wiedzieć?

Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Podle to jest pobieranie kasy przez czarnuchów przy pogrzebie, to jedno akurat powinno być realizowane bez ofiary ...

Tym bardziej że mają płatne to👍

Opublikowano

oczywiscie w nocy popadalo.ale slonce wychodzi ,cos obeschnie i w pole..

wczoraj zaczeli mlocic -jak na razie to soje ..

kukurydza -schodzi z 40 % na 30

Godzinę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

ch*j że dużo, jak za pół darmo 

ceny od 370 do 420 ..

Opublikowano
18 minut temu, Karol6130 napisał(a):

I zetora

A on dużo pali, to licz 1.80

No racja sporo pali 

14 minut temu, Karol6130 napisał(a):

To jakieś 1400l dziennie będzie ?

Około 2500 na 2 dni. A są i tacy co mają 4000 tys na 2 dni

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v