Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
54 minuty temu, marulekk napisał(a):

Dziś też jest międzynarodowy dzień kobiet wiejskich 💐

Tylko czy taka jak przyjdzie z miasta i osiedli się na wsi to jest wiejska czy miastowa 🤔🤔

A że wsi jak pójdzie do miasta 🤔 albo mieszkając na wsi żyje jak w mieście 🤔🤭🤪

57 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Ważne jest to jak przeżyjesz życie po chorobie czy będziesz żył pełną gębą czy będziesz leczyć się u psychiatry. 

Ja uważam że trzeba brać z życia pełna garścią aby życie nie przepłynęło nam na strachu co może nas spotkać kiedy wyjdziemy z domu. 

Życie jest życiem nic nie poradzimy na to co komu jest przypisane. 

Czy ty uważasz że jak raz przegrałam to zawsze to robię🤔

Bez przesady tu było wiadomo kto wygra więc ten zakład za bardzo się nie liczyl. 

I tak z miastowego nie wyjdzie miastowa. Może się nauczyć żyć na wsi ale nigdy nie będzie taka jak wiejskie kobiety. 

Ma swój rozum a nie idzie za chłopem jak potulne ciele. Nie zapominajmy że w dużym procencie kobiety na wsiach liczą na mężczyzn kobieta z miasta może ale nie musi liczyć na męża. Kobiety  z miasta są bardziej samodzielne. Może to tylko moje spostrzeżenie ale takie zdanie mam i go nie zmienię. 

Gorszych głupot nie słyszałem 🤣🤣🤣🤣 

Opublikowano
59 minut temu, marulekk napisał(a):

Tylko czy taka jak przyjdzie z miasta i osiedli się na wsi to jest wiejska czy miastowa 🤔🤔

https://www.facebook.com/share/v/1AU6cnNUYr/

11 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Zgrabiarka u bram

Kasy zbrakło 😉

Teściu 

Zacząłem składać 

Teraz zbiornik aut i rwiemy to co mówiłeś 

20251015_140408.jpg

I mam nadzieję, że się na tym skończy 🙏

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, marulekk napisał(a):

Najgorsze są takie co powyjeżdżały z wiosek na nauki do miasta, poznały tam mężów i powracały na wioski. Są bardziej miastowe niż te mieszkające w mieście od pokoleń. Zapominają jak krowa wygląda 😉.

• Like 3
Opublikowano
14 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Najgorsze są takie co powyjeżdżały z wiosek na nauki do miasta, poznały tam mężów i powracały na wioski. Są bardziej miastowe niż te mieszkające w mieście od pokoleń. Zapominają jak krowa wygląda 😉.

Ale grabie im to mogą przypomąć 🤭

• Haha 1
Opublikowano
14 minut temu, slawek74 napisał(a):

Rozbieraj rozbieraj ale co innego 🤦🤭

Musisz jeszcze na wnuka poczekać 😉

A już jutro dowiemy się czy końcówki mają dobry wtrysk 

Czy maszynka jeszcze działa 

Czy Karol był winien sytuacji 

20251015_144254.jpg

20251015_144245.jpg

20251015_144344.jpg

20251015_144606.jpg

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, slawek74 napisał(a):

A że wsi jak pójdzie do miasta 🤔 albo mieszkając na wsi żyje jak w mieście 🤔🤭🤪

Gorszych głupot nie słyszałem 🤣🤣🤣🤣 

Znalazl się ekspert od wszystkiego i niczego.🤣

27 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Standard. Nic nowego nie powiedziałeś w temacie 

Jeszcze mogę dodać że co niektóre wsiowe zostały w mieście a rządzą się jak by tu były od wieków. Tylko zapomniały że im słoma z butów wystaje. 🤣

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
12 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Musisz jeszcze na wnuka poczekać 😉

A już jutro dowiemy się czy końcówki mają dobry wtrysk 

Czy maszynka jeszcze działa 

Czy Karol był winien sytuacji 

20251015_144254.jpg

20251015_144245.jpg

20251015_144344.jpg

20251015_144606.jpg

To się nie opłaca nowy kupuj ...

2 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Znalazl się ekspert od wszystkiego i niczego.🤣

Standard

Z kobietami to nawet super expert 🤭😁

Wiem co kobiety że wsi potrafią a czego miastowe nie 😁

Opublikowano

Mamuśka kupiła sobie kuchenkę

Amica 

Dziś przyjechała z magazynu w stolicy, drzwiczki szuflady nie mają śrubek 

Jutro przywiozą drugą 

Dziś już któraś z rzędu uszkodzona

Sławek przywiozłeś pralkę to teraz przywieź kuchenkę 😉

Ja nie mam pieniędzy 

Jak bym miał tyle co Radek to pewnie tak

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał(a):

Mamuśka kupiła sobie kuchenkę

Amica 

Dziś przyjechała z magazynu w stolicy, drzwiczki szuflady nie mają śrubek 

Jutro przywiozą drugą 

Dziś już któraś z rzędu uszkodzona

Sławek przywiozłeś pralkę to teraz przywieź kuchenkę 😉

Ja nie mam pieniędzy 

Jak bym miał tyle co Radek to pewnie tak

🤔🧐 tamtą już na złomie 🤦 nufka jest...

Opublikowano
5 minut temu, slawek74 napisał(a):

To się nie opłaca nowy kupuj ...

Z kobietami to nawet super expert 🤭😁

Wiem co kobiety że wsi potrafią a czego miastowe nie 😁

To aż cud że któraś w końcu cię zechciała 

Jaki ty taki światowy chłop 🤣

• Haha 1
Opublikowano
52 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Takie rzeczy się robi maszynami do tego przeznaczonymi a nie pierdziawką;)

Screenshot_20251015_142548_Gallery.jpg

żeby było coś takiego w okolicy to bym wziął usługę ile za godzinę cenią?

Godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

czemu opony inne

bo tak 😉

Godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Zgrabiarka u bram

Kasy zbrakło 😉

Teściu 

Zacząłem składać 

Teraz zbiornik aut i rwiemy to co mówiłeś 

20251015_140408.jpg

Karol ale mam luks ofertę na samasza 😉

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, radekz200 napisał(a):

Za darmo mi robią. Droge wojewódzką budują,  jak na razie przywieźli około 200 ciężarówek ziemi i innego dziadostwa z pobocza itp, mają wszystko porównać. Była tam łąka torfowa, taki nieużytek - 2 hektary, w piątek kłade 150 m drenów, co jakiś czas przywożą ziemie.

Nie wiem na zdjęciu która to jest spycharka - 6 czy 9. Ta większa mówił, że przy ciężkiej robocie potrafi opierdolić 60 litrów ON na godzine. Myżle, że z coś około 500-600 kosztuje godzina.

Jasna sprawa, że robi się tym co się ma. Na pewno na własny koszt bym tego nie robił bo były by to kosmiczne pieniądze- ta ziemie nie warta tyle była.

Edytowane przez Krzysztof81
Opublikowano
36 minut temu, slawek74 napisał(a):

🤔🧐 tamtą już na złomie 🤦 nufka jest...

O proszę, na bogatość 

22 minuty temu, radekz200 napisał(a):

bo tak 😉

Karol ale mam luks ofertę na samasza 😉

Pottingera kupuj

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Za darmo mi robią. Droge wojewódzką budują,  jak na razie przywieźli około 200 ciężarówek ziemi i innego dziadostwa z pobocza itp, mają wszystko porównać. Była tam łąka torfowa, taki nieużytek - 2 hektary, w piątek kłade 150 m drenów, co jakiś czas przywożą ziemie.

Nie wiem na zdjęciu która to jest spycharka - 6 czy 9. Ta większa mówił, że przy ciężkiej robocie potrafi opierdolić 60 litrów ON na godzine. Myżle, że z coś około 500-600 kosztuje godzina.

Jasna sprawa, że robi się tym co się ma. Na pewno na własny koszt bym tego nie robił bo były by to kosmiczne pieniądze- ta ziemie nie warta tyle była.

to za tyle to sam porównam, trzeba zarabiać pieniądze a nie wydawać 😂

Opublikowano
Teraz, radekz200 napisał(a):

to za tyle to sam porównam, trzeba zarabiać pieniądze a nie wydawać 😂

Wydaje ci się. Jak byś zobaczył tą maszyne w akcji to byś zmienił zdanie. To co robisz cały dzień tym w 2 godziny by ogarnął. Cięzko uwierzyć z jaką prędkoscią i mocą to przewala kilkadziesiąt ton ziemi na raz.

Na prawde byłem w szoku. Kiedys mielismy DT 75 to przepaść niesamowita.

Opublikowano
Godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Wypraszam sobie. Są wyjatki

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v