Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, dsbh napisał(a):

To zależy od wysypiska. Za segregację i kompostownik mam ok. 20 zł do zapłaty od osoby na miesiąc. Bez tego stawka w górę do 60 zł. Opłaty nie wzrosły od dwóch lat. Wcześniej co roku. Także prawdopodobnie w przyszłym roku podwyżka.

41zł z kompostownikiem, bez 48zł... 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ja tam u siebie wolę ten strych niż te trutki... A koty to parę miesięcy a później łopata i zbieranie z drogi + kopanie dziury... U mnie na strychu ani myszy ani szczura. Za szczelne i raczej nie wlezą tak wysoko. Nigdy nie miałem kłopotu. Aby pozbyć się szkodników i sypać na strop nad stajnią to jedynie kombinować z jakąś super szczelną zabudową szczytu. No i mieć inne miejsce na siano i słomę czyli na nowym kurniku znów murować ściany i strop a więc kolejne $.

Gdybyś miał tego więcej to byś nawet nie pomyślał o strychu.

...a tak... masz zajęcie...tyle że kompletnie pozbawione sensu...

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Gdybyś miał tego więcej to byś nawet nie pomyślał o strychu.

...a tak... masz zajęcie...tyle że kompletnie pozbawione sensu...

Nie będę miał więcej...

A jakie zajęcie miałoby ten sens? Nadgodziny w pracy?

Opublikowano (edytowane)

jakie zajęcie miałoby ten sens

Coś co potrzeba zrobić...i może zarobić....

Po co dodatkowe zajęcia nic nie dające?

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
10 minut temu, jacor73 napisał(a):

Bajki opowiadacie, 60 to jest za segregowane, a to że nie chce ci się segregować, to już inna bajka.

Za niesegregowane stawka jest podwójna

Nie ma u mnie czegoś takiego jak podwójna opłata jest tylko jedna 

IMG_20251002_202646477_HDR~2.jpg

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

A co mi potrzeba? Czym mam zarobić dodatkowo? Nie mam fachu w rękach żadnego, typu płytki, meble i inne. Może w chałupie coś dłubać? Po co? Mi syf, grzyb nie przeszkadza.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ja tam u siebie wolę ten strych niż te trutki... A koty to parę miesięcy a później łopata i zbieranie z drogi + kopanie dziury... U mnie na strychu ani myszy ani szczura. Za szczelne i raczej nie wlezą tak wysoko. Nigdy nie miałem kłopotu. Aby pozbyć się szkodników i sypać na strop nad stajnią to jedynie kombinować z jakąś super szczelną zabudową szczytu. No i mieć inne miejsce na siano i słomę czyli na nowym kurniku znów murować ściany i strop a więc kolejne $.

Mówimy o kurach u sąsiada i ogólnie. Zrobić szczelną skrzynię z grubych dech i myszy nie wejdą. Słoma w balotach pod plandeką. W kostkach trzymałem na dworze i było dobrze. Kwestia dobrej plandeki lub fliza. Trzeba sobie życie ułatwiać. 

3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

41zł z kompostownikiem, bez 48zł... 

Drogo ale bez tanio.

Nie będę miał więcej...

A jakie zajęcie miałoby ten sens? Nadgodziny w pracy?

W tym czasie co znosisz na strych mógłbyś robić coś innego. Nadgodziny są chyba płatne.

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

A to tak....nie bałdzo....nie bałdzo...

Po co to remontować? Daj spokój, wymalowane z 15 lat temu i niech sobie jest.

Teraz, dsbh napisał(a):

W tym czasie co znosisz na strych mógłbyś robić coś innego. Nadgodziny są chyba płatne.

No mógłbym tylko co? 

Opublikowano
3 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Nie ma u mnie czegoś takiego jak podwójna opłata jest tylko jedna 

IMG_20251002_202646477_HDR~2.jpg

Jest wszędzie, tylko Ty nie masz o tym zielonego pojęcia. Przeczytaj sobie regulamin segregacji w spółdzielni, czy wspólnoty.

Konsekwencje braku segregacji:
Niezastosowanie się do zasad segregacji może prowadzić do naliczenia dwukrotnie wyższych opłat za wywóz odpadów
Opublikowano
14 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

A skąd wiesz że go tu nie ma....🤭

...no i łatwiej mi zasnąć, jak ktoś powie...dobrej nocy...☺️

Nie wiem czy go nie ma czy nie. Nie obchodzi mnie to. 

Ostatnio to ty płaczesz że jest ci go brak. 

Może wraz z mcz poprosicie to wróci 

Obydwoje lub wraz z Mcz wstawicie się u Jacentego  aby wrócił? 🤣

Nawet Qwazi nie wspomina o nim od momentu kiedy go zabrakło. Chociaż wydaje mi się że tęskni wraz z wami 

1 minutę temu, jacor73 napisał(a):

Jest wszędzie, tylko Ty nie masz o tym zielonego pojęcia. Przeczytaj sobie regulamin segregacji w spółdzielni, czy wspólnoty.

Konsekwencje braku segregacji:
Niezastosowanie się do zasad segregacji może prowadzić do naliczenia dwukrotnie wyższych opłat za wywóz odpadów

Dobrze ok ale jeśli byś tak spojrzał pod kątem ile ludzi segreguje ile nie to wyszło by na to że ludzie którzy nie segregują powinni płacić więcej.

Tylko że na osiedlach jest bardzo ciężko o kontrolę. 

Opublikowano
53 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Aż mi się przypomniało...kilka wiosek obok...

Dom, nigdy nie zamieszkany...zbożem zasypują...

Miejscowi mówią że to młyn....😆

Takie bambry...trochę nawiedzone...

Chyba wiem gdzie 😁 przy drodze widać...

Opublikowano
5 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Dobrze ok ale jeśli byś tak spojrzał pod kątem ile ludzi segreguje ile nie to wyszło by na to że ludzie którzy nie segregują powinni płacić więcej.

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie pojemniki z segregowanymi cały czas zapełnione, komunalne na spodzie.

O kontrolę bardzo łatwo, skoro potrafią na wioskach sprawdzać, to i na osiedlu nie problem, wystarczą tylko chęci i wtedy czy się to komuś podoba, czy nie, odpowiedzialność zbiorowa, cały blok, wspólnota buli x 2. A znając życie w takim przypadku znajdą się osoby, które ustalą sprawców podwojenia opłaty

Opublikowano
1 minutę temu, jacor73 napisał(a):

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie pojemniki z segregowanymi cały czas zapełnione, komunalne na spodzie.

O kontrolę bardzo łatwo, skoro potrafią na wioskach sprawdzać, to i na osiedlu nie problem, wystarczą tylko chęci i wtedy czy się to komuś podoba, czy nie, odpowiedzialność zbiorowa, cały blok, wspólnota buli x 2. A znając życie w takim przypadku znajdą się osoby, które ustalą sprawców podwojenia opłaty

Widzisz i mnie jest tak że nie ma czegoś takiego jak śmietnik przypisany do budynku każdy wyrzucą do tego śmietnika gdzie mu wygodnie. Więc o kontrolę jest ciężko. 

Poza tym dużo mieszkańców pobliskich domków jednorodzinnych przyjeżdża i wyrzuca do  śmietników. Więc złapanie kogoś czy segreguje czy nie jest cudem.

Jest samowolka śmieciowa🤣 

Opublikowano
18 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Oj :ph34r:.

A jazda motorem 😁 ? Jak ją zakwalifikować ?

16 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

A co mi potrzeba? Czym mam zarobić dodatkowo? Nie mam fachu w rękach żadnego, typu płytki, meble i inne. Może w chałupie coś dłubać? Po co? Mi syf, grzyb nie przeszkadza.

Jaki masz zawód wyuczony ?

13 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

No mógłbym tylko co? 

Zajrzeć do pszczół. Nakosić trawy królom, czy iść na flaszkę do sąsiada. Ewentualnie siąść przed domem i mieć wszystko gdzieś. Możliwości sporo. 

10 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Nie wiem czy go nie ma czy nie. Nie obchodzi mnie to. 

Ostatnio to ty płaczesz że jest ci go brak. 

Może wraz z mcz poprosicie to wróci 

Obydwoje lub wraz z Mcz wstawicie się u Jacentego  aby wrócił? 🤣

Nawet Qwazi nie wspomina o nim od momentu kiedy go zabrakło. Chociaż wydaje mi się że tęskni wraz z wami 

Coś Ty się jej tak uczepiła ? Jesteś zazdrosna ? Kogoś przypominasz pod tym względem. Wiesz kogo ?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, dsbh napisał(a):

Coś Ty się jej tak uczepiła ? Jesteś zazdrosna ? Kogoś przypominasz pod tym względem. Wiesz kogo ?

Ja tylko mówię jak jest i kto o nim ciągle tylko mówi.

Słowa zazdrość nie ma w moim słowniku. 

Boje się nawet zapytać kogoś przypominam. 

Jednak zaryzykuję

Kogo przypominam?

Tak z ciekawości pytam bardziej 

Przypomnę ci że 3 osoby wczoraj sprawdzały jedno konto jak na zawołanie to chyba o czymś świadczy. W tym był Pafnucy Sławek I Tomasz 🤣

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
26 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Wcześniej czy później cos tam będziesz musiał...

A po co....a dla satysfakcji, albo z musu...

U mnie cokolwiek w domu to z musu.

6 minut temu, dsbh napisał(a):

Oj :ph34r:.

A jazda motorem 😁 ? Jak ją zakwalifikować ?

Jaki masz zawód wyuczony ?

Zajrzeć do pszczół. Nakosić trawy królom, czy iść na flaszkę do sąsiada. Ewentualnie siąść przed domem i mieć wszystko gdzieś. Możliwości sporo. 

Technik spedytor. Pracowałem kilka lat w zawodzie i nie chciałbym do niego wracać.

Tylko na te zajęcia co wymieniłeś, poza siedzeniem przed domem, bo tego nigdy nie robię i tak mam czas.

Opublikowano

zimno sie robi ...juz 2 ..

2 godziny temu, Bezduszna napisał(a):

a jak ta babinka pelne ze sklepu przyniosla ?? wtedy byly lzejsze ??

1 godzinę temu, dsbh napisał(a):

Miasto. Starsza osoba z 10 piętra nazbierała worek butelek i idzie je sprzedać. Najpierw schodzi z nimi na dół bo winda popsuta :ph34r:. Potem ileś metrów do najbliższego przystanku. Następnie jedzie na drugi koniec miasta bo tam akurat robiła zakupy bo taniej. Finalnie zwrócił jej się bilet w jedną i drugą stronę 😁. Ale co się przewiozła to jej.

Uprzedzę komentarze. Przy okazji znów zrobiła zakupy 🤣.

To samo można powiedzieć o fryzjerze czy murarzu na przykład. Jak Ci się nie opłaca, to zmień zawód. Zostań rolnikiem na przykład. Dostaniesz dotacje :P.

fantasmagorie wiejskiego medrka..

w wiekszosci miast emeryci maja darmowe albo ulgowe bliety..

Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

U nas od dawna niespotykane...

Ale jakieś dwadzieścia lat temu...owszem...

Kurna...ciekawe gdzie @jacus zboże przechowuje...🤔

jak tam syn ?? zadomowil sie juz w krakowie ?? na jakiej uczelni studiuje ?? mieszka w akademiku czy wynajmuje ??

• Haha 1
Opublikowano
45 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Jest jedna osoba za którą dość często zdarza mi się tęsknić. Zwłaszcza jak mnie cały dzień nie ma w domu. I nie jest to mężczyzna 🤷

• Like 1
Opublikowano
28 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Ja tylko mówię jak jest i kto o nim ciągle tylko mówi.

Słowa zazdrość nie ma w moim słowniku. 

Boje się nawet zapytać kogoś przypominam. 

Jednak zaryzykuję

Kogo przypominam?

Tak z ciekawości pytam bardziej 

Przypomnę ci że 3 osoby wczoraj sprawdzały jedno konto jak na zawołanie to chyba o czymś świadczy. W tym był Pafnucy Sławek I Tomasz 🤣

Tylko ona wcale nic o Kowalskim ostatnio nie wspominała. Grzyby zbiera. Jesteś zazdrosna :P.

Wiesz o kim mówię 😁.

I skąd wiesz że wczoraj akurat trzy osoby sprawdzały jedno konto ? Byłaś czwartą osobą 🤣 ?

23 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Technik spedytor. Pracowałem kilka lat w zawodzie i nie chciałbym do niego wracać.

To i tak jesteś lepszy bo ja w swoim nie przepracowałem ani jednego dnia 🤣.

26 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Tylko na te zajęcia co wymieniłeś, poza siedzeniem przed domem, bo tego nigdy nie robię i tak mam czas.

Wiedziałem że tak odpowiesz. No nic. Z wiekiem może zmienisz zdanie, że życie trzeba sobie ułatwiać.

3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Jest jedna osoba za którą dość często zdarza mi się tęsknić. Zwłaszcza jak mnie cały dzień nie ma w domu. I nie jest to mężczyzna 🤷

@Bezduszna 🤔 :ph34r:😁 ?

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, dsbh napisał(a):

Tylko ona wcale nic o Kowalskim ostatnio nie wspominała. Grzyby zbiera. Jesteś zazdrosna :P.

13 godzin temu, malaczarna napisał(a):

Gdzie się podziewa alter ego Kowalski?

I co ty na to.🤣 Udawaj dalej że nic nie widziałeś 

Wiesz o kim mówię 😁.

Nie nie wiem 

I skąd wiesz że wczoraj akurat trzy osoby sprawdzały jedno konto ? Byłaś czwartą osobą 🤣 ?

Łatwo było się domyśleć że to oni podejrzeli wczoraj konto jako pierwsi🫢

Mnie nie trzeba nic podglądać przeciwieństwie co do nich mnie on jeszcze raz powiem nie interesuje tak jak myślisz. 

Edytowane przez Bezduszna