Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

To rozumiem...

Nie łapie czemu taniej 15, niż 50 na jeden litr mleka.

Bo przy tych 50 szt jest dużo więcej roboty. Tak w oborze jak i w polu. Musisz mieć więcej paszy. Żeby to mieć albo musisz mieć pracowników albo sprzęt. Jedno i drugie podnosi koszty. Sam, własnymi rękoma tego nie ogarniesz. Myślałem, że jasno to wytłumaczyłem. 

Przykład Sławka. On gospodarzy, to go nie liczymy, ale razem z nim pracuje syn i żona. To jest dwoje pracowników podnoszących koszty, których on nie liczy. A w sprzęt i usługi i tak ładuje...

W sprzęt chyba🤭

• Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Żadna nie wdmucha tyle metrów w górę plus jeszcze po 5-7m w poziomie. I jeszcze zakurzy wszystko, tym bardziej, że na strychu prócz zboża jest sprzęt ulowy a nawet i szafy ze szpargałami.

To ile ton rocznie będziesz tak nosił i ile z powrotem znosił w ciągu tygodnia ?

Opublikowano
9 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

To rozumiem...

Nie łapie czemu taniej 15, niż 50 na jeden litr mleka.

Bo sam 50 nie obejdziesz i trzeba pracowników, a przy 15 masz darmową siłę roboczą- siebie😂

Dobranoc Zbyszku

• Haha 2
Opublikowano
10 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Żadna nie wdmucha tyle metrów w górę plus jeszcze po 5-7m w poziomie. I jeszcze zakurzy wszystko, tym bardziej, że na strychu prócz zboża jest sprzęt ulowy a nawet i szafy ze szpargałami.

Studnię zbożem zasypać i wiadrami czerpać ,genialne ;)

• Haha 3
Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Bo przy tych 50 szt jest dużo więcej roboty. Tak w oborze jak i w polu. Musisz mieć więcej paszy. Żeby to mieć albo musisz mieć pracowników albo sprzęt. Jedno i drugie podnosi koszty. Sam, własnymi rękoma tego nie ogarniesz. Myślałem, że jasno to wytłumaczyłem. 

Przykład Sławka. On gospodarzy, to go nie liczymy, ale razem z nim pracuje syn i żona. To jest dwoje pracowników podnoszących koszty, których on nie liczy. A w sprzęt i usługi i tak ładuje...

W sprzęt chyba🤭

Sprzętu nie licz bo ma na testy :ph34r:.

1 minutę temu, marulekk napisał(a):

O chociaż jeden po fachu pracuje w nocy 🤝👍

Sobota wieczór. Po niedzieli też jest dzień.

• Haha 2
Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał(a):

jak nie masz wykwalifikowanej, zaufanej siły roboczej, to sam prędzej zadbasz o 15 sztuk, ale nie o 50

A to już zupełnie co innego.

Porównać by trzeba tak samo wykwalifikowany personel...

Jednak na Kilka sztuk...będzie kosztował tyle co i na kilkadziesiąt....

Musi byc optymalnie.

Opublikowano
Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

kupiłbyś w końcu coś 🤷

manitę albo manitamtę 

16 minut temu, marulekk napisał(a):

Niech się wstrzyma ta wojna bo jeszcze mam prawie dwa hektary do zaorania dziś rzepaczyska

może poczekaj to za darmo bedziesz miał czołgami zaorane 

Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Kurna..przeczysz sobie...

Mniej ...według Ciebie...wcześniej...znaczy więcej...

Tu sam napisałeś ..no że niezupełnie....

Ja rozumiem że duża hodowla, to ogromne koszty...

Ale ciężko mi zrozumieć ..że drobny może większy zysk wygenerować niż ..większy..

Zbyszek mam wrażenie, że szukasz dziury w całym. Jeszcze raz jest pułap minimum i im bliżej tego pułapu tym taniej, a im dalej tym drożej. Przykład: najtańsza forma żywienia bydła jest wypas. 15 czy nawet 29 krów wypuścisz z obory, a wypuść 200🤷. Musisz zebrać, przechować i dostarczyć na stół paszowy. To są koszty, które przy wypasie, chociażby przez 6 miesięcy w roku praktycznie nie istnieją 🤷

Opublikowano
2 minuty temu, Kowalsky30 napisał(a):

Bo sam 50 nie obejdziesz i trzeba pracowników, a przy 15 masz darmową siłę roboczą- siebie😂

Dobranoc Zbyszku

Przy trzech...można mieć... babkę...i tu już wartość dodana.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

A to już zupełnie co innego.

Porównać by trzeba tak samo wykwalifikowany personel...

Jednak na Kilka sztuk...będzie kosztował tyle co i na kilkadziesiąt....

Musi byc optymalnie.

Spróbuj zatrudnić jednego pracownika na 70 sztuk bydła, żeby sam, bez sprzętu lub pomocy to ogarnął. Znajdziesz takiego? I żeby jeszcze dopilnował jak należy 

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Qwazi napisał(a):

Spróbuj zatrudnić jednego pracownika na 70 sztuk bydła, żeby sam, bez sprzętu lub pomocy to ogarnął. 

Nie znajdziesz.

Chociaż można by wziąć jeszcze pod uwagę osoby które pójdą ci za miskę i dach nad głową jako twój pomocnik ( bezdomny)

Edytowane przez Bezduszna
  • Like 2
Opublikowano
7 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Dobranoc Zbyszku

Racja kto z rodziny domowników pracuje w rolnictwie tego się nie liczy a żeby im pensje zapłacić to już nie tak kolorowo. A tak jedna wypłata 

• Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, dsbh napisał(a):

To ile ton rocznie będziesz tak nosił i ile z powrotem znosił w ciągu tygodnia ?

W tygodniu to nie. Raz na jakieś dwa - trzy tygodnie ze 150 kilo. A zboża łącznie z kukurydzą to jakieś 4 tony, chyba, że trafi się taki rok jak ten.

8 minut temu, kizak napisał(a):

Studnię zbożem zasypać i wiadrami czerpać ,genialne ;)

Woda do podlewania potrzebna, ja kranówki nie używam, tylko parę litrów w domu.

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Zbyszek mam wrażenie, że szukasz dziury w całym. Jeszcze raz jest pułap minimum i im bliżej tego pułapu tym taniej, a im dalej tym drożej. Przykład: najtańsza forma żywienia bydła jest wypas. 15 czy nawet 29 krów wypuścisz z obory, a wypuść 200🤷. Musisz zebrać, przechować i dostarczyć na stół paszowy. To są koszty, które przy wypasie, chociażby przez 6 miesięcy w roku praktycznie nie istnieją 🤷

A gdzież...

Mówię jak to widzę...

Nie twierdzę że mam bezwzględną rację...

Tak się zastanawiam...

Czemu Bratu swemu nie powiesz żeby dwadzieścia krow hodował...i niepotrzebnych kosztów nie robil

Niech by się bogacił...a nie na straty....

Wiem...brzydko....ale to z ciekawości...

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Kowalsky30 napisał(a):

Ile jeszcze będziesz jej odgryzał, że przyłapała cię na multi😂

Toć pisałeś, że nawet roczny ban to pryszcz dla ciebie bo masz życie poza af i jak tego nie zrozumię skończę jak onucy😂

golebiu od baranow ,oceniam to co pisze a belkkocze bez sensu i skladu 

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Spróbuj zatrudnić jednego pracownika na 70 sztuk bydła, żeby sam, bez sprzętu lub pomocy to ogarnął. Znajdziesz takiego. I żeby jeszcze dopilnował jak należy 

Kurna...

O ekonomii ja...nie o faktach...

Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Spróbuj zatrudnić jednego pracownika na 70 sztuk bydła, żeby sam, bez sprzętu lub pomocy to ogarnął. Znajdziesz takiego? I żeby jeszcze dopilnował jak należy 

Teraz ciężko z fizycznymi w rolnictwie i jeszcze żeby coś kumali

Opublikowano
2 minuty temu, Michał18 napisał(a):

a żeby im pensje zapłacić to już nie tak kolorowo. A tak jedna wypłata

No jak to...

Pisałeś że przynajmniej 35 na godzinę...

No bądź słowny...daj po tyle...

• Haha 5
Opublikowano
1 minutę temu, Michał18 napisał(a):

Ja wolę chować tyle co dam rady sam zrobić. Bym musiał zapłacić po 30-35 i jeszcze pewnie poprawiać

Tak dla... faktów...

Sam to byś dwóch nie potrafił ...

Nie lubię kłamców...

Rodzice kiedyś siły stracą...i skończy się picie ...i drzemki...

• Like 2
Opublikowano
29 minut temu, dsbh napisał(a):

To z zielonego coś polecasz czy tylko wyłącznie niebieski ?

Co kto woli. Tak naprawdę wszystko zależy od tego co się nimi robi i jednocześnie ile się danego sprzętu uzywa. Jedni ci powiedza że leprze jest to drudzy to. Ja niesm zdania. Jedynie dałam ci przykład że marki nie raz za rozpoznawalne przez kolor swoich produktów. 

32 minuty temu, dsbh napisał(a):

Czyli hobby to żywienie bydła 🤔 ?

Żywienie zwierząt. Co za tym idzie nie ma zbyt dużej różnicy w podstawie żywieniowej co od czego jest zależne. Koniec kropka. 

34 minuty temu, dsbh napisał(a):

Praca fizyczna niszczy. Przejdź na biurową.

Kazda praca niszy czym prędzej czy później. Jedna niszczy organizm druga organizm i psychikę a jeszcze niektóre psychikę. Więc tu nie można mówić która praca jest lepsza. Każda z nicha swoje plusy i minusy 

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tak dla... faktów...

Sam to byś dwóch nie potrafił ...

Nie lubię kłamców...

Gdzie ja tu kłamię 🤔

Mówisz że tych 15 🐄 nie daje rady

Opublikowano
9 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

W tygodniu to nie. Raz na jakieś dwa - trzy tygodnie ze 150 kilo. A zboża łącznie z kukurydzą to jakieś 4 tony, chyba, że trafi się taki rok jak ten.

Woda do podlewania potrzebna, ja kranówki nie używam, tylko parę litrów w domu.

Czyli w workach to ok.100 kursów. Do tego musisz sobie sam nasypać. Na samą myśl o tym mi się odechciewa. Szukał bym miejsca gdzie indziej. 4 tony to 4 skrzynie w przybliżeniu metr na metr na dwa metry. Daje to łącznie 4 metry długości na metr szerokości. Blaszaka postawić lub szopę z desek na szybkości i gotowe. Do tego żmijka 4 m i zsyp bajka.

7 minut temu, Michał18 napisał(a):

Teraz ciężko z fizycznymi w rolnictwie i jeszcze żeby coś kumali

Teraz ogólnie ciężko o pracownika a żeby było ciekawiej pracownik musi umieć wszystko robić. Nie narzekać że ciężko i nic nie wspominać o podwyżce.

13 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Kazda praca niszy czym prędzej czy później. Jedna niszczy organizm druga organizm i psychikę a jeszcze niektóre psychikę. Więc tu nie można mówić która praca jest lepsza. Każda z nicha swoje plusy i minusy 

A wygląd która niszczy 🤔?