Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

A to to tak...

Politycy jeszcze mówią....

Mija się pan z prawdą....jak by to było inacze niż....jesteś pan zwykły oszust i kłamca.

Tylko że polityk to nie k... ona ma charakter dlatego jest tak a nie inaczej z politykami. 

Opublikowano
4 minuty temu, 6465 napisał(a):

O dziadek znów zaczepia bezduszną. Ewidentnie ją podrywa. 

FB_IMG_1755844690371.jpg

Nie masz co szykować dzisiaj nie mam nadchnienia na utarczkę słowną z pułkownikiem Kwiatkowskim w stanie spoczynku. 🤣

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie. Gotowca kupowałem. 

Ale malowany?

No dobra...a odnowione domy, fasady?

Nie ładniejsze są?

...tu ta sama zasada ....no może czasami coś nie pyknie...

Opublikowano
Teraz, Bezduszna napisał(a):

Nie masz co szykować dzisiaj nie mam nadchnienia na utarczkę słowną z pułkownikiem Kwiatkowskim w stanie spoczynku. 🤣

No weź choć trochę bo na Uja tyle dźwigam. 😆

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ale malowany?

No dobra...a odnowione domy, fasady?

Nie ładniejsze są?

...tu ta sama zasada ....no może czasami coś nie pyknie...

Malowany, wówczas tj w latach 2018-2020 niedostępne były niemalowane. Teraz są, na ulu jakieś 70zł taniej.

U mnie tynk się już sypie, pękają ściany i tynk na nowo, grosza w to dziadostwo nie dołożę. 

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
4 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Wiesz że poległaś to i natchnienie prysło.

Opublikowano
1 godzinę temu, Michał18 napisał(a):

Jak zmienić ten tryb posuwu taśmy w rozrzutniku bo z jednej strony się wyrobił i taśma przeskakuje. Za każdym kursem 😡

IMG20250830153637.jpg

Elon pewno już uczepił, jutro rozwiezie 🤣 

Musisz wyjąć ośkę. Z doświadczenia wiem że często trzeba zębatki ciąć. Jak koło od posuwu zejdzie bez strat to już jesteś wygrany 

Się psiuka się

Do południa 60l spadło według kolegi deszczolapa

IMG_20250830_164230.jpg

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, szymon09875 napisał(a):

Musisz wyjąć ośkę. Z doświadczenia wiem że często trzeba zębatki ciąć.

Raczej zawsze trzeba ciąć ;) w jednym rozrzutniku robiłem to raz, w drugim dwa razy, zawsze kończyło się na cieciu ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
20 minut temu, 6465 napisał(a):

O dziadek znów zaczepia bezduszną. Ewidentnie ją podrywa

Jemu się wydaje, że wszystkie narzeczone sprzed lat wróciły coś jak w Spisie cudzołożnic😆

• Haha 2
Opublikowano
Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

No wiesz...zależy ile ton, i jak często...

Zawsze to taniej...więc nie rozumiem skąd większy koszt u dużego.

Tu 100, tam 100...Indie nazbiera kilka tysięcy...gdzie mały tyle weźmie samej wypłaty...

Dobra...nie mam krów i na zebrania nie chodzę....to co ja tam wiem..

Dobra, to łopatologicznie...bierzemy do porównania @Karol6130, bo Sławek ma tajemnice prowadzonej działalności... i bierzemy pod uwagę tylko pasze treściwe...statystyczna krowa w moim stadzie dostaje 4 kg paszy i daje 20l mleka na dobę....u Karola statystyczna krowa dostaje 10 kg paszy i daje 40l mleka na dobę...u kogo są większe koszty paszy treściwej w przeliczeniu na litr wyprodukowanego mleka🤔...

Zaznaczam, że pomijamy wszystko inne, co u Karola też zwiększa koszty względem mnie🤷...a krowy przyjmujemy ze średniej stada (i to będzie dla mnie wariant realny, bo te 20l będzie dawało wydajność na poziomie 6 tys, co mam a rzeczywistości, a u Karola by to musiało być 12 tys, a nie wiem czy ma taką średnią🤔...raczej ciężko żeby miał, ale ok niech będzie)...

Opublikowano
12 minut temu, 6465 napisał(a):

No weź choć trochę bo na Uja tyle dźwigam. 😆

Czy ktoś ci je kazał dźwigać. Sam się z nim pobaw słowami a nie tu mnie chcesz w to zapędzić. Ja nie krowa która da się zapędzić do stodoły kiedy trzeba 🤣

Opublikowano
4 minuty temu, Kowalsky30 napisał(a):

Jemu się wydaje, że wszystkie narzeczone sprzed lat wróciły coś jak w Spisie cudzołożnic😆

piecze dupsko co, że ty jedynie krowę potrafisz zahaczyć.    xD

Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Stodoła nie służy do trzymania krów, ani żadnego innego inwentarza🤷

Wszystko musisz brać dosadnie Kwasi to jest przenośnia. Po prostu nie da się kobiety do czegokolwiek zmusić jeśli nie ma na to ochoty. 

Opublikowano
15 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Raczej zawsze trzeba ciąć ;) w jednym rozrzutniku robiłem to raz, w drugim dwa razy, zawsze kończyło się na cieciu ...

Tego co mam teraz rozbierałem to odziwo koło od posuwu zeszło bez użycia ściągacza. W tandemie dwa lata temu musiałem palnikiem je wycinać bo nie szło ruszyć hydraulicznym 25 ton 

Opublikowano
18 minut temu, Desperado napisał(a):

Wiesz że poległaś to i natchnienie prysło.

Oj to co to to nie. Pamiętaj że kobiety nigdy nie przegrywają. Jedynie to mogą bardziej zrobić koło piórka chłopom aby sami nie mogli wstać z kolan. 🤣

Opublikowano
6 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Wszystko musisz brać dosadnie Kwasi to jest przenośnia. Po prostu nie da się kobiety do czegokolwiek zmusić jeśli nie ma na to ochoty. 

Wiem🤷...

Opublikowano
37 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

mnie tynk się już sypie, pękają ściany i tynk na nowo, grosza w to dziadostwo nie dołożę. 

No trochę coś ktoś słabo...no może z racji że dawno...

Wszystko jak się odnowi, to jakiś czas potrafi ładnie wyglądać...

By tak każdy nie dbał....to brzydko by było...w naszym kraju...

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Desperado napisał(a):

Nie znam takich.

Kobietę można sponiewierać, zniszczyć jednak zawsze podniesie się z popiołów i w taki sposób zwycięży każda napodkana przeszkodę. Nie ważne ile będzie dostawać ciosów od życia to i tak nie będzie przegrana z powodu tego że podniesie garde i powie jestem tu nie zginelam ani mnie nie zabili. 

Czym prędzej czym później każda z kobiet wstaje się silniejsza i mądrzejsza tylko że mężczyźni tego nie zauważają. 

Edytowane przez Bezduszna
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v