Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Taaa😁👇

Że o relacjach stertowo-lawetowych połączonych z odmowami zakupów słomy nie wspomnę 🤷...

Żeby było jasne... to dobrze, że każdy z nas pisze co i jak robi, bo po to tutaj jesteśmy, żeby dyskutować i się wymieniać doświadczeniami. Ale nie podoba mi się umniejszanie kogoś, bo ma małe gospodarstwo, mały areał czy hoduje króliki...

Świat nie jest sprawiedliwy. Wolność słowa jest i tego nie zmienisz. Nawet jeśli będziemy na to zwracać uwagę i z tym się nie zgadzać to i tak nie zmienimy czyjegoś toku myślenia na dany temat. 

Poza tym nudno by było jeśli każdy by myślał tak samo i robił tak samo 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ku*wa, co wy macie z tą niedzielą? Żyjemy w normalnym kraju czy jakimś kościelnym grajdołku?

Tradycja, historia...

Bez tego nie ma społeczeństwa...

Nie chodzi o kościół...i takie tam...

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Teraz, slawek74 napisał(a):

to tylko epizody a nie wydarzenia 🙋‍♂️😁 naucz się odróżniać 😛

Ty myślisz, że epizod inni odbierają jako wydarzenie😁

• Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

a Ty z Żydami masz coś wspólnego 🤔 bo ja nie 🙋‍♂️ a bogactwo to pojęcie względne spójrz na jacusia 😁

Tak na chłopski rozum to tylko pejsami i ,,nacięciem tam to '' ,innymi obrzędami religijnymi i ,,wstrętem'' do prosiaków , tooo niczym za bardzo się nie różnimy . A bogactwo ,czyli co my o tym myślimy i jak do tego ,,zdarzenia'' podchodzimy ,to zależy tylko od tego jak sobie ,,to'' we  łbie ułożysz 

Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

A gdzie żescie byli dokladniej na tej wycieczce?

Łask. Baza lotnicza.

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jakie daleko, do sklepu 5min motorem, 10min rowerem, 20 min na piechotę. Do wyboru 3 sklepy...

7 minut na piechotę, 4 sklepy, plus żelazny i budowlany. 

Opublikowano
12Pafnucy napisał:

1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Ale nie podoba mi się umniejszanie kogoś, bo ma małe gospodarstwo, mały areał czy hoduje króliki...

Nie o to chodzi...

Bardziej czy warto zakłócać niedzielę....dla taczki siana....

👍👍👍👍

Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Świat nie jest sprawiedliwy. Wolność słowa jest i tego nie zmienisz. Nawet jeśli będziemy na to zwracać uwagę i z tym się nie zgadzać to i tak nie zmienimy czyjegoś toku myślenia na dany temat. 

Zależy co rozumiemy jako sprawiedliwy ... Dla mnie sprawiedliwy świat to taki w którym każdy ma tyle ile wypracował, a nie że jeden pracuje na drugiego nieroba ...

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tradycja, historia...

Bez tego nie ma społeczeństwa...

Nie chodzi o kościół...i takie tam...

To narzucenie nie mające nic wspólnego z historią...

1 minutę temu, Rolnik1973 napisał(a):

To czemu nie jesteś dziś w pracy na etacie? 

Idź dziś

Bo na nim nie pracuję do końca miesiąca? Chodziłem jesienią jak produkcja szła, byłem ze 2 czy 3 niedziele w listopadzie i grudniu, fajne bo kasa wpadała a się nie urobiłeś.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
5 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Nigdy nie będzie po równo ale trzeba choć próbować aby tą nierówność coraz to bardziej zmniejszać a nie zwiększać jak robią to politycy i społeczeństwo. 

Nierówności czy podziały? Bo zdaje się "urawniłowka" Ci się marzy?🤣

Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Poza tym nudno by było jeśli każdy by myślał tak samo i robił tak samo 

Nie wymagam żeby wszyscy myśleli tak samo, nawet bym tego nie chciał. Ale, nawet jeśli tego nie zmienię, to będę gadał o wzajemnym szacunku, nawet podczas kłótni sporów. To, że tego nie zmienię nie jest powodem, żebym nie gadał. Tak samo mam w radzie. To że przegrałem głosowanie 1:14 nie jest powodem, żebym nie składał wniosku, który był głosowany i mówił dlaczego go skladam

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Od stuleci niedziela na wsi to dzień szczególny.

A 1100 lat temu była normalnym dniem roboczym ?? Może do takiej tradycji wrócimy ?? Chce ktoś robić w niedzielę to niech robi, co mu bronić ?

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Łask. Baza lotnicza.

Tam żem na ten świat przyszedł. Znaczy nie w bazie, tylko w szpitalu. Ale w Łasku. Tam takie średnie gospodarstwa.

Ciekawostka...w Łasku produkują mamrota😊

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

Tam żem na ten świat przyszedł. Znaczy nie w bazie, tylko w szpitalu. Ale w Łasku. Tam takie średnie gospodarstwa.

Ciekawostka...w Łasku produkują mamrotał😊

Dla mnie ogromne. 

Tego z Wilkowyj? Paskudne to to.

Opublikowano
10 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ku*wa, co wy macie z tą niedzielą? Żyjemy w normalnym kraju czy jakimś kościelnym grajdołku?

To nie o kościół chodzi a o uszanowanie sąsiadów by odpoczęli... 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ale wolę tradycyjne niedziele...

Jakoś tak bardziej sielsko na wsi wtedy.

Odkąd pamiętam czasy pampersowe to w przypadku koszenia, zbierania siana czy zbiorów owoców niedziela w okolicy jest normalnym dniem tygodnia. W niedzielę to nie robią orki, siewu itp prac. Chociaż, nawet jak terminy gonią to i kukurydzę w niedziele sieją.

Na okolicznym skupie owoców w niedzielę zawsze największe kolejki były, bo się całe rodziny zjeżdżały do pomocy i rwały ;) Ktoś kto w tygodniu przywoził 150-200kg w niedzielę przywoził po 600-800kg ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

A 1100 lat temu była normalnym dniem roboczym ?? Może do takiej tradycji wrócimy ?? Chce ktoś robić w niedzielę to niech robi, co mu bronić ?

Jestem całkowicie za tym. Chcesz chodzić do kościoła - finansuj. Żadnych krzyży, religii, niech się utrzymuje tylko i wyłącznie z tych, którzy tam chodzą i chcą istnienia tej instytucji. Chcesz świętować - świętuj, nie - pracuj i niech jedni i drudzy się zajmą swoim. A jak się nie podoba, że w niedzielę za płotem traktor warkocze to won do miasta. 

• Confused 1
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Dobre 2000000 ludzi u nas i dzisiaj ma ,nie licząc rolników ,o Hitlerze nie wspomnę 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
  • Dodaj nową pozycję...
v