Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Bezduszna napisał(a):

Nic możesz tylko pamiętaj dobro narodu jest ważniejsze od socjal dla rolnictwa. Już wiadomo że UE dlaxrolnictwa nie jest nastawiona pozytywnie nawet jeśli teraz wejdzie aktywny rolnik to i tak zmienia zasady gry w połowie więc nie ma zbytnio na co liczyć że dadzą coś z tego tortu. 

Jak nie dadzą to dużo firm będzie miała stratę 

A chyba lepiej się dalej rozwijać 

A firmy słusznego narodu przecież 

Opublikowano
2 godziny temu, wojtal24 napisał(a):

Chciałbym żeby tak było jak mówisz ale niestety będzie zupełnie inaczej myślę że po 2028 r a już po 2030roku nie będzie nawet dopłat obszarowych a co do "aktywnego rolnika" to jest zrobione tylko sztuka dla sztuki i zrobięnie szumu medialnego że coś się robi dla rolników. aktywny rolnik to będą dla nas kolejne obowiązki z tego co piszą i mowia. Myślałem że nowy minister młody chłopak który pochodzi z podlaskiej wsi ktorego rodzeństwo ma gospodarstwo rolne zna dobrze problemy wsi I coś uprości znajdzie dobre rozwiązania ale niestety system panstwowo biurokratyczny mu na to nie pozwala. aktywny rolnik da Ci tyle że będziesz musiał okazać się dodatkowo w agencji fakturami i teraz taki przykład Ci podam: masz dzierżawę ustna od swojej koleżanki że szkoły Ty obrabiasz płacisz jej czynsz, ona sobie z jakis powodow placi KRUS I bierze dopłaty i powiedzmy że jesteście dogadani i obie strony zadowolone. wchodzi "aktywny rolnik" I co się dzieje dzierżawę masz dalej ale żeby koleżanka wzięła dopłaty to będziesz musiał ogarnąć jej fakturę na nawóz sor i później cześć towaru sprzedać przez jej konto I to ma usprawnić polska wies? rozwiązanie drugie jest takie że koleżanka da legalnie Ci dzierżawę na papierze żebyś Ty składał dopłaty na jej pole i jej oddawał płatności ale jak będzie papier i legalna dzierżawa ok płatności pozna w czynszu zapisać ale czy wtedy koleżanka będzie mogła płacić KRUS nie obrabiając ziemi ? nie wiemy teoretycznie teraz tak może bo system agencji nie jest połączony z KRUS a jak będzie to nie wiadomo to tylko skomplikuje sprawe rolnika którzy chcą się w jakimś stopniu rozwijać przez dzierżawy a takich przypadków jak opisałem jest wiele w każdej wsi polskiej

Ja jestem przeciwnikiem każdej formy dopłat 

To tylko podnosi ceny

A z koleżanką masz rację że tak będzie, przecież o to chodziło 

Rolnicy sami chcieli, a że będą teraz ponosić dodatkowe koszty to już inna sprawa 

Właściciel ma trudniej, a no ma, ale dzierżawca ma jeszcze trudniej

Dotychczas dzierżawca miał wyyebane na dopłaty z tych gruntów, teraz będzie musiał się tym zająć, w przeciwnym razie weźmie kto inny

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał(a):

chyba się zdrzemnę bo oczy się kleją...

46 minut temu, slawek74 napisał(a):

Tera traktory nie konie na czasie... I samochody 😛🙋‍♂️

Musi czytać aby zasnąć 🫢

Opublikowano
Bezduszna napisał:

1 godzinę temu, slawek74 napisał(a):

chyba się zdrzemnę bo oczy się kleją...

46 minut temu, slawek74 napisał(a):

Tera traktory nie konie na czasie... I samochody 😛🙋‍♂️

Musi czytać aby zasnąć 🫢

tak tu przynudzają... już się ocknąĺem....🙋‍♂️

Karol6130 napisał:

Czemierniki z asf? 

Ciekawie

co kto dlaczego 🤔

12Pafnucy napisał:

...i na koniach się nawet zna...😆

ciekawe czy na kobyłach też 🤔

Opublikowano
kizak napisał:

6 minut temu, wojtal24 napisał(a):

Chciałbym żeby tak było jak mówisz ale niestety będzie zupełnie inaczej myślę że po 2028 r a już po 2030roku nie będzie nawet dopłat obszarowych a co do "aktywnego rolnika" to jest zrobione tylko sztuka dla sztuki i zrobięnie szumu medialnego że coś się robi dla rolników. aktywny rolnik to będą dla nas kolejne obowiązki z tego co piszą i mowia. Myślałem że nowy minister młody chłopak który pochodzi z podlaskiej wsi ktorego rodzeństwo ma gospodarstwo rolne zna dobrze problemy wsi I coś uprości znajdzie dobre rozwiązania ale niestety system panstwowo biurokratyczny mu na to nie pozwala. aktywny rolnik da Ci tyle że będziesz musiał okazać się dodatkowo w agencji fakturami i teraz taki przykład Ci podam: masz dzierżawę ustna od swojej koleżanki że szkoły Ty obrabiasz płacisz jej czynsz, ona sobie z jakis powodow placi KRUS I bierze dopłaty i powiedzmy że jesteście dogadani i obie strony zadowolone. wchodzi "aktywny rolnik" I co się dzieje dzierżawę masz dalej ale żeby koleżanka wzięła dopłaty to będziesz musiał ogarnąć jej fakturę na nawóz sor i później cześć towaru sprzedać przez jej konto I to ma usprawnić polska wies? rozwiązanie drugie jest takie że koleżanka da legalnie Ci dzierżawę na papierze żebyś Ty składał dopłaty na jej pole i jej oddawał płatności ale jak będzie papier i legalna dzierżawa ok płatności pozna w czynszu zapisać ale czy wtedy koleżanka będzie mogła płacić KRUS nie obrabiając ziemi ? nie wiemy teoretycznie teraz tak może bo system agencji nie jest połączony z KRUS a jak będzie to nie wiadomo to tylko skomplikuje sprawe rolnika którzy chcą się w jakimś stopniu rozwijać przez dzierżawy a takich przypadków jak opisałem jest wiele w każdej wsi polskiej

No niby tak to działa . Ale szacun za wypracowanie . Prawie wszystko jednym tchem ,jednym zdaniem ,bez przecinka .  Chyba,, ciśnienie'' to sprawiło .;) Jak moi dzierżawodawcy skapną się ,to niby co na nich sprzedam ,mleko ?krowę czy cielaka jak nie mają  hodowli ? ,

może trochę nie gramatycznie bo w czasie innego zajęcia pisałem. ja ciśnienie mam w normie bo żyje nie tylko z rolnictwa. zawsze możesz na nich machnac fakture na zboże qq czy słomę. moze i ten Twój krajan minister (ktorego w weekendy miałem okazję poznać osobiscie) chciałby coś uprościć ale myślę że system mu na to nie pozwoli. szczerze to pokładam w nim duże nadzieję ale raczej nic mu się nie uda. a ten aktywny rolnik to jest tylko mydlenie oczu i pogłębianie podziału między wsią a miastem i między rolnikami samymi

12Pafnucy napisał:

2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Nie..."Ma"...bo mi zaraz Łorawiok będzie śledztwa wmawiał dotyczące jego wcieleń 🤦

Ooo...też Mariusz??

tak samo jak ten aktywny czy nie ustraszony

Opublikowano

https://agronews.com.pl/artykul/asf-znow-uderza-w-czemiernikach-to-juz-4-ognisko-w-tej-gminie/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=asf-znow-uderza-w-czemiernikach-to-juz-4-ognisko-w-tej-gminie&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=asf-znow-uderza-w-czemiernikach-to-juz-4-ognisko-w-tej-gminie

Ii oo 12 tys sztuk do wyebania 

Od 82 czy tam 83r w gospodarstwie jest talerzówka i z takiego powiedzenia jak perzówka albo flancownica perzu głośno się śmieje 😄

• Like 1
Opublikowano
Kowalsky30 napisał:

42 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

Będzie nadal Krus dla niej. Mówił o tym Krajewski. Te umowy będą w jakiejś prostej formie. Już w tym roku agencja przeprowadza zmasowane kontrole ustnych dzierżaw i trzeba dostarczyć oświadczenia właścicieli działek

Nic nie musisz jej ogarniać. Wystarczy, że ma ekoschematy lub zwierzęta

Tutaj chodzi choćby na przykładzie mojej wioski, że niemal wszyscy mają tuzy kosząc raz w roku i ani jednego przeżuwacza czy ekoschematu, bo na eks tuz się już nie łapią z powodu braku zwierząt. Mogą niby powiedzieć, że sprzedają siano no to fakturkę proszę😗

33 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Nieeee🙆...tylko trzy pierwsze litery te same 🤷

Malaczarna pytała, czy może przyjechać na kawę w taką pogodę

Ty się z choinki urwałeś co Ty piszesz chyba nie zrozumiałeś dobrze jakie umowy ? jakie ekoschematy czy zwierzęta? jak ma ktoś chować zwierzęta jak się komuś nawet we własnym polu nie chce pracować które dostaję os rodziców za darmo chyba Ty piszesz o czym innym i ja o czymś innym.

Opublikowano
6465 napisał:

Godzinę temu, farmtrac8244 napisał(a):

Co się paliło?

Lasy palą się cały czas 

mają mało ziemi uprawnej to pala lasy wyczyszczą po pożarze i będą uprawiac ta ziemię

konteno napisał:

Godzinę temu, Belaruss820 napisał(a):

Będzie czym robić

kupuj i zakładaj , to ma wygar 

https://www.leboncoin.fr/ad/poids_lourds/3035441738

wez tam podrzuć bo w nowych tematach jakiś małolat ubolewa że mu fanfary nie dzialaja

Opublikowano
14 minut temu, wojtal24 napisał(a):

tak samo jak ten aktywny czy nie ustraszony

wcześniej zanim kupił zetora czy ursusa exportowego to podobno tez był dziad 

6 minut temu, marulekk napisał(a):

Pewno mają swojego trzaskowskiego

tzw Macron

• Like 1
Opublikowano
wojtal24 napisał:

może trochę nie gramatycznie bo w czasie innego zajęcia pisałem. ja ciśnienie mam w normie bo żyje nie tylko z rolnictwa. zawsze możesz na nich machnac fakture na zboże qq czy słomę. moze i ten Twój krajan minister (ktorego w weekendy miałem okazję poznać osobiscie) chciałby coś uprościć ale myślę że system mu na to nie pozwoli. szczerze to pokładam w nim duże nadzieję ale raczej nic mu się nie uda. a ten aktywny rolnik to jest tylko mydlenie oczu i pogłębianie podziału między wsią a miastem i między rolnikami samymi

jak na kogoś przy hodowli napisać fakturę? zboża nie sprzedaję słomy też a bydło i mleko tylko 🤔 i do tego jestem na vat to może jeszcze ten wat za kogoś miałbym płacić 🤔🙋‍♂️🤦

to zbyt kosztowne i skomplikowane....

Opublikowano
8 minut temu, wojtal24 napisał(a):

mają mało ziemi uprawnej to pala lasy wyczyszczą po pożarze i będą uprawiac ta ziemię

Raczej nie. To górzysty teren. 

Kamienista Ziemia. 

Opublikowano
slawek74 napisał:

wojtal24 napisał:

jak na kogoś przy hodowli napisać fakturę? zboża nie sprzedaję słomy też a bydło i mleko tylko 🤔 i do tego jestem na vat to może jeszcze ten wat za kogoś miałbym płacić 🤔🙋‍♂️🤦

to zbyt kosztowne i skomplikowane....

no jak jesteś na vacie to wystawiasz fakture tej osobie że kupiles od niej zboże słomę czy qq Ty odliczasz sobie ten VAT a ona ma fakture do agencji do definicji "aktywny rolnik" kumasz już teraz

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v