Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Bogdan_ja napisał(a):

ja dzisiaj ostatnie  30 kulek siana robionego w sobotę musiałem owinąć bo jednak zaczęło się grzać ...

U nas idealna pogoda na siana. Wszystko schnie na potęgę. 

Opublikowano
6465 napisał:

I z czego się cieszysz?  Ja to bym sąsiadowi pomógł. A jak byśmy nie dali rady to by mi do śmiechu nie było. 

jakby poprosił to jak najbardziej lecę z pomocą, ale uśmiech na twarzy sam się pojawia jak była pogoda a oni nie kosili bo za młode i za małe było

Opublikowano
55 minut temu, Qwazi napisał(a):

Ty byś tak pewno nie umiał ani załadować ani tym jechać 😜

Tak samo dziadek mój sobie dogadywał. 😅

Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

To gdzie Wy oba w tym Centrum?

Wszyscy się pod centrum podciągnąć chcą. 🙃

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, szymon09875 napisał(a):

Mokra trawa plus to że z Krone robiłem mchale i nie zdążyła ubić 🫣 

Czemu na pryzmę nie robiłeś?

2 godziny temu, Qwazi napisał(a):

No grabilim

IMG_20250623_125322534_HDR.jpg

I prasowalim

IMG_20250623_153110860_MFNR.jpg

Krzysiek już zwiózł te belki, ale zrobiłem fotkę w miejscu, gdzie u niego belka leżała. Nie chodziło mi o gubienie, tylko, jak otworzył komorę to z góry wypadało dużo sieczki. Moim zdaniem za dużo. Może siano było mocno suche i dlatego 🤔

IMG_20250623_164014906_MFNR.jpg

Co za idiota wymyślił wąskie  podbieracze 🤦

Które tryby bym musiał wymienić w sipmie żeby dół szybciej zapitalał jak w Twojej?

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

😣⚒️🔨⛏️T D i GR 

Screenshot_20250623_145134_com.facebook.katana_edit_564816892708603.jpg

Tylko czemu tu najwięcej pisowce kwiczą...

Wystarczy policzyć komentarze...😆😆

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
7 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Które tryby bym musiał wymienić w sipmie żeby dół szybciej zapitalał jak w Twojej?

Popatrz sobie w prasie, bo nie pamiętam. Musiałbym zobaczyć. Jeśli napędzający to na większą ilość zębów, a jeśli napędzany to na mniejszą. Który łatwiej wymienić 

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Popatrz sobie w prasie, bo nie pamiętam. Musiałbym zobaczyć. Jeśli napędzający to na większą ilość zębów, a jeśli napędzany to na mniejszą. Który łatwiej wymienić 

Ale gdzie znajdę do Twojej części?

Opublikowano (edytowane)

Marcin nie miałem potrzeby szukania do niej części. Ponad dekadę nią turlam i przez ten czas wymieniłem trzy łożyska na łańcuchu zwijającym. Są typowe, te same co do sipmy. Na początku, zaraz po zakupie wymieniłem uszczelniacz na przekładni głównej. Nie był typowy, ale dostępny. W Greenem mieli. Koła zębate można kupić w surówce i zatargach do tokarza, żeby zrobił na wymiar otwór i wpust na klin. Tak robiłem z kołami bliźniaczymi. Teraz to jest żaden problem. Musisz tylko wiedzieć na jaki wymiar łańcucha jest koło i ile ma mieć zębów 

24 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Żeby zębatki do swojej założyć 🤔 

No i dzień ojca obświętowany. Patrzta, co mi syn przytargał🙆

IMG_20250623_183620429_MFNR.jpg

Edytowane przez Qwazi
  • Like 6
Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Patrzysz, co mi syn przytargał🙆

Coś słodzi trochę...😉

4 minuty temu, Strongman napisał(a):

Szkoda sobie głowy nimi zawracać.

Tobie to się może po nocach snią.

No czymś musi się zająć...😆

21 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Ale gdzie znajdę do Twojej części?

W sklepie...

...nie ma za co..🤭

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Coś słodzi trochę...😉

Powiedział dokładnie tak "tata, ja nie mogę zbić wagi do Twojej, to Ty wyrównaj do mojej"🤭

A to nie jest do jedzenia🤷

17507075712077004369060559731149.jpg

Edytowane przez Qwazi
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Hyboba ni ma...sprzedan został 🤷...ale go widuję na łąkach

O. A tak żeś chwalił, że nic innego. 

Chyba dobrze, że azot został w workach.

3 burze ominęły o włos.

Teraz też wygląda, że wszystko się rozpada. 

Po górkach już brązowo. Dołki tylko się zazieleniły.

I torfy zaczęły gonić. Było żółtawo, a teraz pociemniała. Z tydzień i kosiem.

Opublikowano

Powiedział dokładnie tak "tata, ja nie mogę zbić wagi do Twojej, to Ty wyrównaj do mojej"🤭

A to nie jest do jedzenia🤷

17507075712077004369060559731149.jpg

Oj...nie wstawiaj z wąsami...bo ...taki jeden, napiszę że nie zna Ciebie...tu syn...

No jest tak ograniczony...że nie wie co to...symbolika...

Mi już kilka razy pisał...w ten deseń...🤭😆

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, Qwazi napisał(a):

Marcin nie miałem potrzeby szukania do niej części. Ponad dekadę nią turlam i przez ten czas wymieniłem trzy łożyska na łańcuchu zwijającym. Są typowe, te same co do sipmy. Na początku, zaraz po zakupie wymieniłem uszczelniacz na przekładni głównej. Nie był typowy, ale dostępny. W Greenem mieli. Koła zębate można kupić w surówce i zatargach do tokarza, żeby zrobił na wymiar otwór i wpust na klin. Tak robiłem z kołami bliźniaczymi. Teraz to jest żaden problem. Musisz tylko wiedzieć na jaki wymiar łańcucha jest koło i ile ma mieć zębów 

Żeś mu teraz doradził 🤭 za dużo roboty, jeszcze tokarza szukać. Tu miało być p&p🤷

• Haha 2
Opublikowano
40 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Czemu na pryzmę nie robiłeś?

Pisałem Ci że siłownik od dyszla pękł w przyczepie 

Szkoda mi było czasu tracić na robotę bo nie wiem czy bym przez dzień to dobrze naprawił to resztę co zostało zwinalem 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
6 godzin temu, 6465 napisał(a):

Kawalery, ptrzajta i zazdroszczajta.😄 Uziu przed ślubem to w traktorze abo na kombajnie siedział. A teraz to jak Król łódką płynie a służba kijem odpycha. 

Bez żeniaczki mam to samo 🤣 wystarczyło hodowlę skasować 

Opublikowano
13 minut temu, pedro2 napisał(a):

A tak żeś chwalił, że nic innego

Zaistniala potrzeba szerszej przetrząsarki. Przetrząsarka się znalazła. Kupiec na hyboba też, a że zgrabiarkę już miałem, to hyboba sprzedałem i kupiłem przetrząsarkę. Ale podtrzymuje, że zgrabianie w sytuacji, kiedy jest dużo towaru, hybobem jest lepsze. Karuzelą trzeba bardziej kombinować, a i tak się nie zgrabi tak jak hybobem

16 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

Żeś mu teraz doradził 🤭 za dużo roboty, jeszcze tokarza szukać. Tu miało być p&p🤷

Ano 🤷...starałem się jak mogłem😊

20 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Oj...nie wstawiaj z wąsam

No tak narysowane na tym pudełku...może by...zamalować jakoś🤔

• Like 1
Opublikowano

Kupiec na hyboba też,

To już wolę moją pasówkę.

W tym roku się przydała..

W tył grabiłem na torfowej...

Było sporo deszczu...i bobry uprzykrzają sianokosy..

4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

No tak narysowane na tym pudełku...może by...zamalować jakoś🤔

Aaa...no już...zaryzykuj...🤭

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

To już wolę moją pasówkę.

W tym roku się przydała..

W tył grabiłem na torfowej...

Było sporo deszczu...i bobry uprzykrzają sianokosy..

Pisałem już, że pasowa to w pewnych warunkach jedyna maszyna, która pozwala na zrobienie siana bez użycia grabi. Jest i mnie też. Ale jak nie mam jak dobrze wysuszyć, to owine i się z tym nie baruję

Opublikowano
41 minut temu, Qwazi napisał(a):

No i dzień ojca obświętowany. Patrzta, co mi syn przytargał🙆

IMG_20250623_183620429_MFNR.jpg

Łańcuch calowy , a już nie będę przerabiał bo nakupuje części znając życie coś nie będzie pasować i pójdzie na półkę parę stów. Łańcuchy zwijający muszę wymienić na przyszły sezon

Nie denerwuj z tym ojcem 🙆