Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, wojtal24 napisał(a):

nie każdy to rozumie

Bo ludzie zwykle patrzą na to co widać z zewnątrz. Nowy ciągnik, kombajn, maszyny, czy budynki. Zmartwienia zwykle nie widać, bólu pleców też...

• Like 4
Opublikowano
konteno napisał:

7 minut temu, wojtal24 napisał(a):

to ile masz ha tej ojcowizny ?

ok 7 ha 

chciał bym tyle dostać od rodziców

Łolek napisał:

16 minut temu, malaczarna napisał(a):

Cóż ja poduszki w aucie nie wożę ale kocyk mam

Kocyk w aucie ważna rzecz 😉

manager Kawa w "zróbmy sobie wnuka też woził

Opublikowano
22 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Cóż ja poduszki w aucie nie wożę ale kocyk mam

Za kawalerki to i folię na tylnej kanapie się woziło bo potem wilgoć 

Ale leje kurła 🙆 jeden szum

Opublikowano
13 minut temu, konteno napisał(a):

ok 7 ha 

Nie wiem jaką tam masz ziemię, ale jeśli się chcesz na tym areale bawić w rolnictwo bez hodowli, to tylko warzywa. A jeśli z hodowlą to w dużych zwierzakach za wiele nie wyczarujesz. Trzeba by pokombinować z mniejszymi, np tak jak Twój imiennik. On ma dochód, bo ma zorganizowany zbyt. Gdyby pociągnąć w tym samym kierunku, w skali x7 to już się może okazać, że da się z tego utrzymać. Wszystko jest kwestią kreatywnego podejścia. Mam też kolegę, który ma hektar jedynki i uprawia rzodkiewkę, sałatę, koperek, czosnek i inne takie pierdoły...twierdzi, że całkiem dobre wsparcie do pensji mu z tego wychodzi...

Opublikowano
konteno napisał:

i co byś robił ? matka chce pieniędzy bez roboty to je ma 

uprawiał bym proste

Qwazi napisał:

13 minut temu, konteno napisał(a):

ok 7 ha 

Nie wiem jaką tam masz ziemię, ale jeśli się chcesz na tym areale bawić w rolnictwo bez hodowli, to tylko warzywa. A jeśli z hodowlą to w dużych zwierzakach za wiele nie wyczarujesz. Trzeba by pokombinować z mniejszymi, np tak jak Twój imiennik. On ma dochód, bo ma zorganizowany zbyt. Gdyby pociągnąć w tym samym kierunku, w skali x7 to już się może okazać, że da się z tego utrzymać. Wszystko jest kwestią kreatywnego podejścia. Mam też kolegę, który ma hektar jedynki i uprawia rzodkiewkę, sałatę, koperek, czosnek i inne takie pierdoły...twierdzi, że całkiem dobre wsparcie do pensji mu z tego wychodzi...

przecież te 7 ha można spokojnie ogarnąć po robocie tym bardziej że jakiś sprzęt podstawowy jest. Tylko Piotr ma problemy zdrowotne i trzeba to zrozumieć. każdy ma inną sytuacje życiowa

• Like 2
Opublikowano
36 minut temu, 6465 napisał(a):

I co z twojego lenistwa ktoś traci czas i pieniądze. Sprawia ci to przyjemność? A i żebyś się nie zdziwił jak towar nie dojedzie na czas i ktoś będzie płacił karę za nie dotrzymania terminu. U na mamy broszury w których musimy pisać kiedy ruszamy, godzinę dojazdu na załadunek, godzinę ruszenia z załadunku, godziny przekraczania granic. Wszystko jest czarne na białym kto zawinił. 

ale przynajmniej zostają mu siły żeby jeszcze ryć po pracy bo w pracy ma wywalone a dobrze zapłacone 

Opublikowano
9 minut temu, konteno napisał(a):

Skoro nie masz chęci ryć w ziemi to rób jak robisz, nic na siłę. Pracujesz na etacie, hajs ma życie masz i to wystarczy. Nic na siłę. 

Teraz, konteno napisał(a):

ale przynajmniej zostają mu siły żeby jeszcze ryć po pracy bo w pracy ma wywalone a dobrze zapłacone 

Zrobi parę takich akcji jak opisuje i może mu zostać tylko rycie w ziemi. 

Abo szukanie innej roboty.

Opublikowano

uprawiał bym proste

przecież te 7 ha można spokojnie ogarnąć po robocie tym bardziej że jakiś sprzęt podstawowy jest. Tylko Piotr ma problemy zdrowotne i trzeba to zrozumieć. każdy ma inną sytuacje życiowa

Rozumiem. Napisałem tylko, jak ja bym się zapatrywał na gospodarze nie na 7 ha

Opublikowano

A ty chyba też na etacie się nie ma pracujesz ciężko?

3 minuty temu, konteno napisał(a):

Opublikowano
6465 napisał:

9 minut temu, konteno napisał(a):

Skoro nie masz chęci ryć w ziemi to rób jak robisz, nic na siłę. Pracujesz na etacie, hajs ma życie masz i to wystarczy. Nic na siłę. 

Teraz, konteno napisał(a):

Zrobi parę takich akcji jak opisuje i może mu zostać tylko rycie w ziemi. 

Abo szukanie innej roboty.

Ty po robocie i po chorobie i obrabiasz 2 razy tyle i dajesz radę kwestią że trzeba to lubić mieć pomysl jak to ogarnąć

Opublikowano

Zresztą jak ja bym był kawaler jak konteno to bym poszedł na kurs języka i poszedł jeździć u Niemca 3/1 abo jeszcze jakiego innego zgreda. Ziemie w dzierżawę i na lajcie. 

Opublikowano
23 minuty temu, Łolek napisał(a):

Kocyk w aucie ważna rzecz 😉

Mówisz nadzieja umiera ostatnia🤭😉

Co do roboty....Szwagier mnie namawia na przyjście  do roboty🙆

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, wojtal24 napisał(a):

Ty po robocie i po chorobie i obrabiasz 2 razy tyle i dajesz radę kwestią że trzeba to lubić mieć pomysl jak to ogarnąć

No tak. Tylko ja mam dla kogo pracować. On chyba nie. 

• Like 2
Opublikowano
6465 napisał:

1 minutę temu, wojtal24 napisał(a):

No tak. Tylko ja mam dla kogo pracować. On chyba nie. 

zawsze jest na kogo czy na co pracować? to remont domu żeby się lepiej żyło to obejście żeby było lepiej. nawet po to żeby pomóc siostrze która ma kredyt na mieszkanie jak się nie ma swojej rodziny

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Baks00 napisał(a):

Mówisz nadzieja umiera ostatnia🤭😉

Co do roboty....Szwagier mnie namawia na przyjście  do roboty🙆

Gdzie robisz ?u szwagra,a szwagier roboty szuka 😉

• Haha 2
Opublikowano

@Qwazi a ludzie się śmieją że nie robię , to 3 ha pola i 4 łąk w 10 kawałkach 

żebym w robocie jeszcze na 1 zmiane robił i za biurkiem to bym myślał nad czymś i coś próbował ciągnąc bo jest bardziej przewidywalnie ze wszystkim ale jak trzeba wysiłku trochę włożyć w prace na etacie to dobrze byłoby po prostu po niej odpocząć a nie jeszcze sie dopierdalać

• Haha 1
Opublikowano

Kurde to ja obrabiam prawie 40 oborę i warsztat i jeszcze coś kupić coś sprzedać , popołudniu młody mi pomóc jak jest ,10 ha to w konia po fajrancie dziadek robił 

• Like 2
Opublikowano

zawsze jest na kogo czy na co pracować? to remont domu żeby się lepiej żyło to obejście żeby było lepiej. nawet po to żeby pomóc siostrze która ma kredyt na mieszkanie jak się nie ma swojej rodziny

No z tym nie sposób się nie zgodzić 👍

Opublikowano
1 minutę temu, Łolek napisał(a):

Kurde to ja obrabiam prawie 40 oborę i warsztat i jeszcze coś kupić coś sprzedać , popołudniu młody mi pomóc jak jest ,10 ha to w konia po fajrancie dziadek robił 

Bo Ty wychowany na tych japczankach....

Aby marudź że tam coś w plecach łupie 🤦

Opublikowano
3 minuty temu, konteno napisał(a):

@Qwazi a ludzie się śmieją że nie robię , to 3 ha pola i 4 łąk w 10 kawałkach 

żebym w robocie jeszcze na 1 zmiane robił i za biurkiem to bym myślał nad czymś i coś próbował ciągnąc bo jest bardziej przewidywalnie ze wszystkim ale jak trzeba wysiłku trochę włożyć w prace na etacie to dobrze byłoby po prostu po niej odpocząć a nie jeszcze sie dopierdalać

No i kiedy byś miał czas złomy przekopywać 😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
  • Dodaj nową pozycję...
v