Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Godzinę temu, JarekBazydlo napisał(a):

Ta wyjdzie około 22-23 ale nie ma prawa do rejestracji bo gościu nie chciał. Z kwitem pewnie z 2-3 tys droższa zależy jeszcze jaki materiał ma być użyty itp itd. Na to idzie z górnej półki towar.

no to chce Jarek zdążysz do zniw? 

• Confused 1
Opublikowano
3 minuty temu, simsones napisał(a):

.@Chłoporobotnik małe sianokosy skończone , a duże zaczęte  . Na sobotę już prasa zamówiona , uszate będą miały jedzenia na zimę 

IMG_20250602_185352.jpg

IMG_20250604_094751.jpg

Gdzie błotniki są😡☝️🤔

Opublikowano
20 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

...i teraz pytanie ciśnie się na usta...

...czy traktor posiada czerwoną wstążeczkę?🤔

Ale to nie w nowym😀 Nowego przeparkowalem właśnie bo już doszły mnie słuchy że specjalnie stał żeby się pochwalić. Ludzie nie mają o czym gadać to wymyślają różne rzeczy 

Opublikowano
pedro2 napisał:

Panie i Panowie, kończę murowanie, zadzwoniłem na jutro zarezerwować młot wyburzeniowy rozwalać te nadproża... 

I tak mnie janusz natknął...

Jakby zostawić te i na nich razem z wieńcem zalać nowe, a dopiero potem stare rozebrać? 🤔

Tylko pod beton dać folię 2x żeby się nie skleiły.

Wymiarowo bardzo dobrze pasuje 28cm grubości i szerokości 50cm

Odeszło by mi ze 3 dni roboty z szalowaniem, a i te stemple przy samym progu na skosie ustawić to rzeźba. 

Jakby ktoś pytał po co to od razu mówię, że nad nadprożem mam 3 warstwy cegły i dopiero murłata. Zyskam jakieś 27cm na wjazdach

Dobry plan 🥸

IMG_20250604_180819_5.jpg

IMG_20250604_180805_4.jpg

plan dobry tylko czy w ten szalunek na nadprożu dasz rade beton wrzucić wtłoczyć a może zamiast nadproża jakąś tregre (dwuteownik) włożyć

Opublikowano
6 minut temu, simsones napisał(a):

.@Chłoporobotnik małe sianokosy skończone , a duże zaczęte  . Na sobotę już prasa zamówiona , uszate będą miały jedzenia na zimę 

IMG_20250602_185352.jpg

IMG_20250604_094751.jpg

Ta trawa taka rzekł bym nie tęga

6 minut temu, simsones napisał(a):

IMG_20250602_185352.jpg

IMG_20250604_094751.jpg

Ta trawa taka rzekł bym nie tęga

Opublikowano
Qwazi napisał:

16 minut temu, lukasz20 napisał(a):

A właśnie @Qwazi nie zapomnij na pionie bezpieczników wyłączyć bo prąd Ci na wieś ucieknie🤭 sąsiad pożyczył i zapomniał a w tym czasie ekipa działała na słupie...dobrze że "elektryka prąd nie tyka"🤦‍♂️

Mój elektryk mi tu już dzisiaj ogarnął przełącznik trzypozycyjny w tej kwestii...już nie będę musiał do bezpieczników biegać 

2 minuty temu, PRIMO napisał(a):

Mariusz lepiej mieć i nie używać jak nie mieć i siedzieć i się wkurłać bo nie ma. 

Takim myśleniem się kierowałem przy zakupie. Co prawda nigdy się do tej pory nie zdarzyło, żeby brat nie miał prądu wtedy, kiedy ja też nie miałem, ale musiałem jechać po agregat. No i nikt nie zagwarantuje, że zawsze tak będzie 🤷

no właśnie miałem pisać że są specjalne włączniki generator -sieć a ten Twój elektryk to w zawodzie pracuje ?

Opublikowano
4 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

no właśnie miałem pisać że są specjalne włączniki generator -sieć a ten Twój elektryk to w zawodzie pracuje ?

Napędy do bram, telewizja przemysłowa, instalacje alarmowe i monitoringi, instalacje światłowodowe, w tym spawanie światłowodów. Na standardową elektrykę nie ma czasu. Zrobił tylko instalacje u siebie w mieszkaniu i wykonuje naprawy tudzież przeróbki u taty. A na ten przełącznik tata czekał ci najmniej pół roku. Tłumaczył się, że on czekał jak tata kupi własny agregat🤭 i se...ten przełącznik woził w bagażniku 😱😁

• Confused 1
Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał(a):

Panie i Panowie, kończę murowanie, zadzwoniłem na jutro zarezerwować młot wyburzeniowy rozwalać te nadproża... 

Jakby zostawić te i na nich razem z wieńcem zalać nowe, a dopiero potem stare rozebrać? 🤔

Odeszło by mi ze 3 dni roboty z szalowaniem, a i te stemple przy samym progu na skosie ustawić to rzeźba. 

Jakby ktoś pytał po co to od razu mówię, że nad nadprożem mam 3 warstwy cegły i dopiero murłata. Zyskam jakieś 27cm na wjazdach

Dobry plan 🥸

Plan ok jak wierzch równy 

Tylko stemple i tak musisz podstawić 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Dobry plan 🥸

Jak najbardziej będzie ok ,sam tak robiłem, na czym będzie beton bezpośrednio na cegle ? To nawet bez foli będzie ok i cegły odlecą 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, simsones napisał(a):

IMG_20250602_185352.jpg

IMG_20250604_094751.jpg

W sobotę to może złożę... Albo w piątek... Nierealne żeby zebrać.

Opublikowano
54 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Fakt

Ja nie mam 45 djp, gadżetów i lawety

Ale ja jestem biedny, a Radek to bogacz

O żyrandolu zapomniałeś a to to już warte z 10djp 😉

• Haha 4
Opublikowano
21 godzin temu, wojtal24 napisał(a):

bursztynek bursztynek znalazłam go na plaży....😀😀😀 jak się udał wyjazd opalenizny trochę złapaliście? w morzu stopa zamoczona ? mąż będzie miał jakąś rehabilitację na ten bark im wcześniej tym lepiej ale nie taka przy widłach

nie podoba mi się. Mam trochę opalenizny.Młoda nogi moczyła i mowiła że woda cieplejsza niż w sierpniu. Mój mąż wideł nie da rady podnieść. Rehabilitacja dopiero za 3 tygodnie

Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

U Was też tak słońce zachodzi?🤔

IMG_20250604_195636.jpg

Pafnucy ty tylko cały czas tym motorem jeździsz ja wolę rower

Opublikowano
6 godzin temu, slawek74 napisał(a):

o w mordę 🙆‍♂️ własną elektrownia 🤔 ile kva 🤔

ma gest 👍

dwa słoiki spadzi zamawiam 🙋‍♂️

Gdzie się k kolejkę wpier......😡

• Confused 1
Opublikowano
12 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

U Was też tak słońce zachodzi?🤔

IMG_20250604_195636.jpg

Jeszcze jak byś o ten motor jaką niewiastę w obcisłej skórze oparł było by 👌

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, malaczarna napisał(a):

aż chce się jechać. Żona zdjęcie zrobiła?

Żona nie lubi 🏍️ 😢

...dziwna jakaś...sie mi trafiła....🤷

Teraz, 6465 napisał(a):

Jeszcze jak byś o ten motor jaką niewiastę w obcisłej skórze oparł było by 👌

No jakoś....nie było...🤷

• Sad 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v