Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, jacus napisał(a):

niebieskich tabletek nie muszę zażywać 

Tobie już niepotrzebne, z tym bebzonem nic już nie zdziałasz.

Godzinę temu, jacus napisał(a):

W kieleckie.wiatr i siekiery lapac

Z tego ,,bogactwa" im się w d*pach poprzewracało i uciekli w kieleckie, mimo że dopiero co twierdziłeś że to z kieleckiego walą do was, Golicjan, drzwiami i oknami.

• Haha 3
Opublikowano
8 minut temu, slawek74 napisał(a):

pomógł byś 🤔🤭

Daleko i nie mam zbytnio czasu. A poza tym w tym wieku co ja to trzeba się oszczędzać, żeby na dłuży starczyło😄

Opublikowano

U nas dziś ciepło. A i coś tam czasami jakiś deszczyk przeleci. Tak że nie ma co narzekać. 

Kurde w stodole były gówna przerośniętej 🐁 wczoraj rozłożyłem ☠️ i dziś już nie było. To powtórzyłem. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, 6465 napisał(a):

U nas dziś ciepło. A i coś tam czasami jakiś deszczyk przeleci. Tak że nie ma co narzekać. 

Aby te przymrozki na dzisiejszą noc nie potrzebne ;) już mi się znudziło to rozwijanie i zwijanie włókniny ;)

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
19 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

P0 wyjęciu koniec szczotek się okazał

szczotki idzie dokupić a jak komutatora sporo i panewki ok to jeszcze by POchodziła

dla Zbyszka paszowóz znalazłem 

P_20250514_122453.jpg

Opublikowano

Panowie podpowiedzcie, potrzebuję plastikową twardą linkę 5mm

Coś jak do podkaszarki twardy plastik.

Trzeba tego z 500m i pójdzie na zmarnowanie, więc dobrze żeby było tanie. 

Mam kiedyśny sznurek do wieszania prania, linka żyłkowa plecionka 6mm gruba, ale za nic nie można tego znaleźć. 

Żyłka do podkaszarki najgrubsza 4mm 

Opublikowano

@Agrest na ugorze gdzie są samosiejki lepsze będzie lubin na sztukę czy nawet w czerwcu zasiana gryka po glifo🤔 jeżeli będzie co skosić to się nie martwię kombajnem bo mam ojcowego supra 🤣

Opublikowano

Gryka z myślą o zbiorze, może nawet proso lepsze bo braki na rynku.

Łubin z myślą o dopłacie 

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał(a):

Gryka z myślą o zbiorze, może nawet proso lepsze bo braki na rynku.

Łubin z myślą o dopłacie 

Zastanawiam się bo pierwsza myśl to aby na dopłatę. Uda się coś zebrać to ok. 

U mnie jest przysłowie kto sieje proso ten chodzi boso. U mnie to roślina nie znana bo nikt tego nie sieje. A dwa jeżeli brakuje prosa na rynku to w tym roku dowalą go. W detalu na worki 25kg sprzedają u nas 50zł

Opublikowano
9 godzin temu, Wiesio80 napisał(a):

🙋☁️

@12Pafnucyteż majówki u nas śpiewają przy kapliczkach 

Poświęcenie pól każda wieś ma swój dzień, ludzie szukają ołtarze przy kapliczkach,a że gmina położyła asfalt na drogach najbliżej wsi w pole także można chodzić nawet w szpilkach.

Zadam mało popularne pytanie: co daje takie poświęcenie pól, oprócz łatwej kasy dla księdza? Grad i susza omijają te poświęcone a łamzują tylko niepoświęcone?

Pytam, bo u mnie w okolicy nie ma takiego zwyczaju?

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v