Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

No nie, ale zobacz statystyki...

Żeby statystyki były miarodajne to trzeba by liczyć ile dany kierowca w ciągu roku przejeżdża kilometrów/spędza godzin za kółkiem, a tego tam niestety nie ma ... Dla mnie miarodajną statystyką jest ilość wykroczeń/przestępstw/wypadków na 10.000km czy 100 godzin za kółkiem. Jest trochę różnica między 2 wypadkami na 100.000km a 2 wypadkami na 10.000 km ... Coś takiego znalazłem, jakoś ta grupa 60+ podobna do grupy 18-24 ...

• sprawcy w wieku 18 lat - 24 lata - 9,4 osoby zabitej na 100 wypadków, 131 osób rannych na 100 wypadków (2019 r.)
  • sprawcy w wieku 25 lat - 39 lat - 8,6 osoby zabitej na 100 wypadków, 122 osoby ranne na 100 wypadków
  • sprawcy w wieku 40 lat - 59 lat - 8,3 osoby zabitej na 100 wypadków, 117 osób rannych na 100 wypadków
  • sprawcy w wieku ponad 60 lat - 9,2 osoby zabitej na 100 wypadków, 116 osób rannych na 100 wypadków
Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Żeby statystyki były miarodajne to trzeba by liczyć ile dany kierowca w ciągu roku przejeżdża

No nie wiem...

Statystyka, to statystyka.

Mniej jeździ, to i mniej wypadków.

Jednak ogólnie młodych częściej ponosi..

Bym powiedział że niestety przez zdarzenia drogowe często się nabywa...ostrożności...

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

No nie wiem...

Statystyka, to statystyka.

Mniej jeździ, to i mniej wypadków.

Statystykę można napisać tak, aby była wygodna pod naszą teorię ... Wystarczy odpowiednio dobrać parametr aby pasował pod zadaną tezę ... Mój dziadek ostatnie 8 lat przed śmiercią jeździł maksymalnie 1000km rocznie a ostatnie lata wcale, pod statystykę się liczył ...

Kobiety powodują około 25% wypadków a mężczyźni 75%, czy taka statystyka mówi coś wartościowego ?? Jeżeli nie odnieść tego do liczby przejechanych kilometrów czy ilości kobiet i mężczyzn na drogach to taka statystyka może wiele zakłamywać ...

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Mój dziadek ostatnie 8 lat przed śmiercią jeździł maksymalnie 1000km rocznie a ostatnie lata wcale, pod statystykę się liczył

...no ale wypadków nie robił...wszystko się zgadza🤷

Statystyka w jakim wieku...no nie wiem gdzie błąd widzisz.

Powiem nawet więcej, uważam że dobrze by starsi przechodzili badania.

Wiem że potrafią być niebezpieczni.

Jednak mlodzi gniewni, którzy się popisują....bardziej....moim zdaniem.

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ale wieś się rozwija 

Tamten rok był obfity w nabytki

Ale ten to będzie szał 

Większość kupuje tylko aby móc coś odliczyć, po co vat zwracać 

Ale grubo biorą, i przeważnie płatność w gotówce a nie tam jakieś procenty oddawać, procenty to się pije

A gospodarzy tylko 9 na wsi, 6 krowiarzy 

Edytowane przez Karol6130
Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Po wszem, uważam że dobrze by starsi przechodzili badania.

Wiem że potrafią być niebezpieczni.

Jednak mlodzi gniewni, którzy się popisują....bardziej....moim zdaniem.

A moim zdaniem i jedni i drudzy powinni być brani pod uwagę, wielu "starszych" kierowców zdawało prawo jazdy gdy na drogach ruch był znikomy a egzamin teoretyczny był "formalnością" ... Do tego różnie bywa z sprawnością motoryczną, niektórzy niestety nie nadają się, powinni mieć okulary itp itd ...

• Like 1
Opublikowano

A moim zdaniem i jedni i drudzy powinni być brani pod uwagę, wielu "starszych" kierowców zdawało prawo jazdy gdy na drogach ruch był znikomy a egzamin teoretyczny był "formalnością" ... Do tego różnie bywa z sprawnością motoryczną, niektórzy niestety nie nadają się, powinni mieć okulary itp itd ...

Oczywiście że tak.

Ruch coraz większy, a niedzielnych kierowców nie brakuje.

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Oczywiście że tak.

Te zdarzenia co podlinkowałem pokazują, że niektórzy "starsi" chyba nie wiedzą jak się zachować na autostradach, których w czasach gdy oni zdawali na prawo jazdy w Polsce nie było lub było kilka kilometrów ... A węzły wielopoziomowe występowały nielicznie w większych miastach ...

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

A nie zwykła matematyka?

Statystyka sama w sobie to matematyka, obróbka danych, tylko zależy jakie dane weźmiemy i do czego je odniesiemy ... Jeżeli zrobimy sondaż wyborczy pod salą gdzie jest spotkanie z Nawrockim czy Trzaskowskim to czy taki sondaż ma sens ? A to przecież statystyka ... Matematycznie dane będą obrobione poprawnie, tylko same w sobie dane są błędne ... Sondaże wyborcze to statystyka, powinny być takie same, a jakoś nie są ...

Opublikowano

Matematycznie dane będą obrobione poprawnie, tylko same w sobie dane są błędne ...

No wiem...

Jednak statystyka wypadków w jakim wieku tak nie działa...

Wiadomo...więcej kilometrów, łatwiej o zdarzenie, czy mandat...

Jednak starsi robią mniej zdarzeń, nawet przez to że może mniej jeżdżą...

No czysta matematyczna statystyka...

Opublikowano (edytowane)

Jednak starsi robią mniej zdarzeń, nawet przez to że może mniej jeżdżą...

No czysta matematyczna statystyka...

Tylko czy taka statystyka dobrze i poprawnie opisuje problem ?? Czy jest "rzetelna" ??

John Deery psują się 2x częściej niż Arbosy, powiedzmy że tak mówi statystyka, czy ma ona sens ?? A z drugiej strony JohnDeere ma średnio jedną awarię na 1000mth a Arbos 1 awarię na 500mth, obie statystyki są powiedzmy że prawdziwe, na podstawie której wybierzesz "mniej awaryjny" ciągnik ?? Statystykę zawsze da się "napisać" tak, aby była wygodna dla naszej tezy ...

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tylko czy taka statystyka dobrze i poprawnie opisuje problem ?? Czy jest "rzetelna" ??

No masz sporo racji...

Bo tak sobie myślę,  by tak iść statystyką....to może się okazać że 100 latkowie sa mistrzami kierownicy...😆😉

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Bo tak sobie myślę,  by tak iść statystyką....to może się okazać że 100 latkowie sa mistrzami kierownicy...😆😉

No dokładnie, prawo jazdy mają, większość, a pewnie prawie wszyscy trzymają swoje prawo jazdy w szufladzie, jeżeli są tacy co jeżdżą to robią po 500km rocznie, w statystyce będą praktycznie "bezwypadkowi" ...

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Jednak dalej uważam że starsi jeżdżą ostrożniej...no po za wyjątkami...

Bo jesteś już "starszy" ;) Spytaj się jakiegoś 20-latka to on też Ci powie, że uważa, że jeździ bezpiecznie ;) 

Opublikowano

Wypadek to jest rzecz nieumyślna i każdemu się może przytrafić. Tak samo jak kolizja. Nie sądzę, żeby ktoś tego celowo chciał. Ale wykroczenia w ruchu są nieraz popełniane umyślnie i częściej robią to młodzi ludzie. Np przekraczanie prędkości czy jazda bez pasów, wyprzedzanie w miejscach niedozwolonych. Tutaj ewidentny prym wiodą młodsi i do tego często robią to z rozmysłem, bo albo przeceniają swoje umiejętności, albo ponosi ich fantazja. Zresztą Tomek sam na motocyklu przekracza prędkość, bo jak sam twierdził nie po to ma dobry motocykl, żeby się wlec. No i jeszcze coś, co jest gorsze od przekraczania prędkości i tych pozostałych wykroczeń, czyli dynamika. Jeśli ktoś osiąga prędkość dopuszczalną na danym odcinku drogi w ułamkach sekund, to nie jest to bezpieczne, bo nie daje możliwości prawidłowej oceny innym kierującym. Zbyszek odkrecasz manetkę na max i gonisz wszystkie konie od razu🤔

Opublikowano (edytowane)

@Qwazi tak samo można napisać, że "starzy" ludzie mają dłuższy czas reakcji, niedowidzą itp itd ... Nigdzie nie pisałem, że wyprzedzam w niebezpiecznych miejscach, nie powinno się "naginać" przepisów, ale nie szaleję w obszarze zabudowanym, bo na motocyklu to wpływa na moje a nie na cudze bezpieczeństwo. Jak wyprzedzam przekraczając dozwoloną prędkość, to staram się upewnić, że wyprzedzany widzi mnie w lusterku, bo jemu nic się raczej nie stanie, a ja skończę pewnie metr pod ziemią ...

Na "jednym kole" wcale nie jeżdżę, i o ile poza zabudowanym jak jest pusto na drodze, to wiadomo, że to jest złe, ale na pewno trochę bezpieczniejsze niż latanie na jednym kole w centrum miasta ... I to drugie stanowczo potępiam bo to nie miejsce na takie "akcje".

Opublikowano
radekz200 napisał:

23 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Śniadanie się przypaliło 

Któryś urzekł 

Karol się paletami witaminy zamawia a nie po woreczku 

IMG_6279.jpeg

ta paleta z tym gratisem mlotowiertarka czy z prostownikiem ?

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

@Qwazi tak samo można napisać, że "starzy" ludzie mają dłuższy czas reakcji, niedowidzą itp itd ...

Można, a nawet trzeba, bo to jest normalne. Tylko, że ci starsi mają tego świadomość, a ci młodsi niekoniecznie, a powinni zdawać sobie sprawę, że na drodze mogą spotkać kogoś, kto może mieć słabsza percepcję, a często im tej świadomości brakuje.  Zasada ograniczonego zaufania...

I potem w statystyce wina starszego🤷

Opublikowano
44 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

gospodarzy tylko 9 na wsi, 6 krowiarzy 

....bo się nie opłaca...

Lepi na etat iść...

Teraz, Qwazi napisał(a):

Można, a nawet trzeba, bo to jest normalne. Tylko, że ci starsi mają tego świadomość, a ci młodsi niekoniecznie, a powinni zdawać sobie sprawę, że na drodze mogą spotkać kogoś, kto może mieć słabsza percepcję, a często im tej świadomości brakuje.  Zasada ograniczonego zaufania...

I potem w statystyce wina starszego🤷

Wiesz co...jak byś startował na jakiego prezydenta, czy coś, to całą wieś będę namawiał by na Ciebie...

Ty normalnie ...jakiś mondry jesteś...🤷

• Like 2
  • Thanks 2