Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jakis czas temu postanowiłem że zrobie tura do mojej 40. Tur juz został wykonany i dzisiaj przeszedł pierwsze testy. Problem wygląda następująco, po nabraniu ziemi w łyżke (mała ilość) tur podnosi na wysokosc okolo 1.2 metra, po czym dalej juz nie chce ruszyc, a wręcz opuszcza sie po przestawieniu dzwigni rozdzielacza w pozycje podnoszenia. Tur jest póki co podłączony pod fabryczny rozdzielacz. Przy hydraulice nic nie robiłem od momentu kupna ciągnika. Jeśli chodzi o sprawdzenie manometrem, to bede mial taką mozliwosc dopiero za tydzień, a na ten moment chciałem się od was dowiedziec czy ktos mial podobną sytuacje, i jak problem został rozwiązany.

Opublikowano
3 godziny temu, akmaly napisał(a):

Ale podnosi normalnie tylko nisko czy ledwo co i nisko? 

ledwo i nisko, na pusto nie ma problemu, a wystarczy że założona jest łyżka i juz ma problem

2 godziny temu, robert1226 napisał(a):

Tak zgadnę ale pewnie masz siłowniki nurnikowe jednostronnego działania,  było założyć pożądanego siłowniki. 

są założone siłowniki od cyklopa zaślepione odpowietrznikami z jednej strony

Opublikowano

Niekoniecznie mało oleju, po prostu jak nie ma siły podnosić to za pewne za małe ciśnienie, teraz trzeba dojść co to powoduje, bez pomiarów to szukanie zmroku, ewentualnie jak masz zewnętrzny rozdzielacz to spróbuj pominąć ten z ciągnika.

Opublikowano
3 minuty temu, akmaly napisał(a):

Niekoniecznie mało oleju, po prostu jak nie ma siły podnosić to za pewne za małe ciśnienie, teraz trzeba dojść co to powoduje, bez pomiarów to szukanie zmroku, ewentualnie jak masz zewnętrzny rozdzielacz to spróbuj pominąć ten z ciągnika.

oleju jest napewno dosyc bo ostatnio sprawdzalem, tur jest w stanie sie cały podnieść jak nie ma ładunku więc olej wykluczam. Zastanawia mnie czemu nie ma siły, bo wczesniej mial podpięty maszt od wózka rak i dawał rade tyle ze masz byl podpięty pod drugie złącze hydrauliczne. Tura podpiąłem prosto pod plecak wężem z zakuciem oczkowym omijając złącze. Pomiar dopiero pewnie w piątek wykonam

9 minut temu, tomekxx1 napisał(a):

oleju jest napewno dosyc bo ostatnio sprawdzalem, tur jest w stanie sie cały podnieść jak nie ma ładunku więc olej wykluczam. Zastanawia mnie czemu nie ma siły, bo wczesniej mial podpięty maszt od wózka rak i dawał rade tyle ze masz byl podpięty pod drugie złącze hydrauliczne. Tura podpiąłem prosto pod plecak wężem z zakuciem oczkowym omijając złącze. Pomiar dopiero pewnie w piątek wykonam. A jeszcze dodam że podnośnik ma siłe normalnie podnosi i nie opada, tylko problem z wyjściami jest

Opublikowano
22 minuty temu, robert1226 napisał(a):

To jest tak jak napiął Pawel885 +do tego pompa ledwie zipie .

no dobra ale nierozumiem jaki jest problem że są siłowniki zaślepione. Ma to jakiekolwiek znaczenie? Działa on wtedy jak zwykły nurnikowy. Chyba że pompa ma za małą wydajnosć i to może być też problem

Opublikowano
1 minutę temu, robert1226 napisał(a):

A po co je zaslepiales było dać drugie przewody i by ci działał w obydwie strony .

A wlacz pompę przez 5tkie i zobaczysz czy wtedy da radę jak da to na stówę pompa i zawór do wymiany .

zawsze moge dac te drugie przewody i będzie dwustronny, pewnie tak zrobie. Jutro będe na miejscu to sprawdze czy przez 5 ma siłe

Opublikowano
58 minut temu, robert1226 napisał(a):

Daj znać co i jak , u mnie tur w szejsecie balot wyslodek tj ok 1200 kg podnosi na wolnych obrotach 

A masz jakąś wzmocnioną pompe czy oryginalną?

Opublikowano (edytowane)

no zaślepione odpowietrznikami, jakby byly kompletnie zaslepione to by sie cisnienie robilo i nic by z tego nie było

Edytowane przez tomekxx1
Opublikowano

Pompa hydrauliczna wraz z zaworem została wymieniona, i problem został rozwiązany. Teraz tur podnosi o wiele szybciej i ma większy udźwig. Stara pompa była z 2000 roku więc miała prawo się już wysłużyć, a traktor został mozna powiedzieć uratowany ze złomowiska więc juz było wysłużone wszystko