Skocz do zawartości

Usunięcię dpf KUBOTA M4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Zakupiłem nowy ciągnik Kubota - M4. Po zrobieniu trochę motogodzin chciałbym wrzucić mu nową mapę oraz odblokować biegi szosowe. Zadzwoniłem do firmy która się tym zajmuje a oni namawiają mnie bardzo na usunięcie filtrów cząstek stałych, w skrócie powiedzieli że filtry będą powodowały rozrzedzenie oleju przez resztki paliwa i będzie to osłabiało silnik.

Co uważacie na ten temat? warto to usunąć? Nie będę miał problemów po usunięciu tego?

Edytowane przez Kubocik
Pomyliłem słowa
Opublikowano

U mnie jak znów chciałem usunąć dpf  przy okazji robienia zaworu egr , to gościu mi powiedział że nie jest za tym żeby cokolwiek usuwać póki chodzi , jak będzie coś nie tak z dpf to wyrzucać , ale póki chodzi to niech chodzi . Zawór EGR wyłączył komputerowo , potrzebny był VIN ciągnika , Wysyłał to gdzieś do centrali głównej Styer (taki ciągnik był robiony) i gdzieś za 20 minut przysłali kod za pomocą którego mógł dezaktywować egr bez negatywnych objawów dla silnika , 

• Root Admin
Opublikowano
14 godzin temu, hubertuss napisał(a):

EGR tez nie jest jakiś problematyczny usunięcie jest łatwiejsze bo nie trzeba tyle pruć co przy dpf.

co trzeba "pruć" przy dpfie? Cały temat trwa 45 minut z zegarkiem w ręku

Opublikowano
Godzinę temu, yacenty napisał(a):

co trzeba "pruć" przy dpfie? Cały temat trwa 45 minut z zegarkiem w ręku

Filtr trzeba wywalić z wydechu tj wyciąć puchę i kolokwialnie mówiąc wypatroszyć wkład i zespawać. Egr czasami daje się wyłączyć tylko klikając w komputerze nie trzeba nic niszczyć w pojeździe nawet go dotykać poza ewentualnym wyjęciem sterownika. O to mi chodziło. Oczywiście czasowo może to trwać szybko zależy ile osób robi. 

• Root Admin
Opublikowano

widziałeś jak fachowcy wymieniaja filtr? nikt nie pruje nic nie spawa. Widziałem akcje - dosłownie trwało 45 min z zegarkiem w ręku. - 1 osoba robiła

Opublikowano (edytowane)

soft podkręca także boost i dopływ paliwa, zależy kto ma jakie umiejętnośći ale wtedy dpf szybciej się zapycha do pełna. dpf jak się wypala rozrzedza olej w silniku bo do niego się dostaje ropa. to jak już ktoś musi manualnie wypalić to tylko przed zmianą oleju. 

zamiast pruć dpf zamów downpipe czyli rurę gotowa pustą w to miejsce tym bardziej że chcesz usunąć nowy dpf wart 15-20k haha

możesz go sprzedać albo cofnąć zmiany w przyszłości. 

no i na koniec będzie taka zadyma w hali jakbyś starym ciapkiem wjechał jeżeli ciągnikiem robisz coś w środku lol

Edytowane przez suffeks
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, yacenty napisał(a):

widziałeś jak fachowcy wymieniaja filtr? nikt nie pruje nic nie spawa. Widziałem akcje - dosłownie trwało 45 min z zegarkiem w ręku. - 1 osoba robiła

Ok być może jak wyżej napisane ktoś wyjmuje część z filetem i montuje zwykła rurę i nie spawa. Ale sam filtr z układu wydechowego musi zostać usunięty. Ja sugerowałem się bardziej autami gdzie pucha zostaje by nie było widać przeróbki bo na SKP coraz bardziej na to patrzą. Nie wiadomo jak z czasem będzie z ciągnikami.

Jak by nie patrzeć jest to ingerencja mechaniczna w ciągnik natomiast egr w wielu wypadkach da się wyłączyć jedynie przy pomocy elektroniki nie dotykając ciągnika żadnym kluczem i to od początku miałem na myśli. To samo tyczy się ad blue. 

14 minut temu, suffeks napisał(a):

soft podkręca także boost i dopływ paliwa, zależy kto ma jakie umiejętnośći ale wtedy dpf szybciej się zapycha do pełna. dpf jak się wypala rozrzedza olej w silniku bo do niego się dostaje ropa. to jak już ktoś musi manualnie wypalić to tylko przed zmianą oleju. 

zamiast pruć dpf zamów downpipe czyli rurę gotowa pustą w to miejsce tym bardziej że chcesz usunąć nowy dpf wart 15-20k haha

możesz go sprzedać albo cofnąć zmiany w przyszłości. 

no i na koniec będzie taka zadyma w hali jakbyś starym ciapkiem wjechał jeżeli ciągnikiem robisz coś w środku lol

Co do wypalania dpf u i rozrzedzania oleju to zależy jak jest to skonstruowane. Niektóre marki jak np toyota nie wiem czy teraz też ale chyba jd też tak miał mają dodatkowy wtryskiwacz poza silnikiem i z olejem nic się nie dzieje. Olej najczęściej dostaje się gdy pracujemy krótko i silnik jest niedogrzany oraz dpf i sterownik próbuje go wypalić. Przy np pracy w polu rozrzedzanie oleju nie grozi.

Rurę można jak najbardziej wstawić ale po pierwsze przeróbka jest widoczna po drugie dorobienie jakiejś rury to kolejne koszty. Często dużo dużo taniej wychodzi wyjecie dpf a i wypranie w specjalistycznej maszynie. 

No i na koniec w ciągniku na gwarancji to w ogóle bym nie radził grzebać. Narobiło się firm od tuningu i wycinania dpf a i jak widzę po wpisie autora to już polują na klienta. Namawianie na takie akcje w nowym ciągniku słabo wygląda.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
7 godzin temu, Filip_Agrotronic napisał(a):

Myślę, że na razie nie ma co dotykać dpf i egr. Nic ci mocy nie przybędzie, jak chcesz to możemy wpaść i zrobić jej +15km i 75nm bo one seryjnie są po prostu lekko przysłabe. 

https://agrotronic.pl/pl/ostatnie-projekty/id/1112/KUBOTA_M_SERIA_m4073

https://agrotronic.pl/pl/ostatnie-projekty/id/658/Kubota_M_Series_M4062_3-3L

Jak sobie zażyczę w takiej m4073 żeby maksymalny  moment obrotowy pozostał jak jest, tylko zwiększyć moc maksymalną ( tak żeby moment był długo i jak najbardziej linią poziomą na wykresie z hamowni), do tego ruszyć limiter obrotów o 80obr/min jesteście to w stanie zrobić?

Opublikowano
3 godziny temu, Alchemik napisał(a):

Jak sobie zażyczę w takiej m4073 żeby maksymalny  moment obrotowy pozostał jak jest, tylko zwiększyć moc maksymalną ( tak żeby moment był długo i jak najbardziej linią poziomą na wykresie z hamowni), do tego ruszyć limiter obrotów o 80obr/min jesteście to w stanie zrobić?

Robimy nasze usługi po naszemu gdyż musimy dać na nią gwarancję. Jeżeli coś by się stało z ciągnikiem, to bylibyśmy pierwsi na celowniku. nie jest możliwe podniesienie mocy bez ruszania momentu obrotowego bo moc "rodzi się" z właśnie z momentu. Te silniki i tak się mega wysoko kręcą, nigdy takiej usługi nie robiliśmy, myślę że nie przyniosło, by to super efektu. Zazwyczaj robimy okolice 15-18 km i 50-60nm w tych modelach. Podsumowując da się to zrobić i wiemy jak to zrobić, ale nie ma to najmniejszego sensu. Pozdrawiam 

moje-auto-infografika-jak-zmierzyc.webp

W dniu 10.12.2024 o 15:58, mysza103 napisał(a):

U mnie jak znów chciałem usunąć dpf  przy okazji robienia zaworu egr , to gościu mi powiedział że nie jest za tym żeby cokolwiek usuwać póki chodzi , jak będzie coś nie tak z dpf to wyrzucać , ale póki chodzi to niech chodzi . Zawór EGR wyłączył komputerowo , potrzebny był VIN ciągnika , Wysyłał to gdzieś do centrali głównej Styer (taki ciągnik był robiony) i gdzieś za 20 minut przysłali kod za pomocą którego mógł dezaktywować egr bez negatywnych objawów dla silnika , 

Dobre bajki ;) Po prostu tuner obrobił mu plik z wyłączonym EGR. 

9 godzin temu, hubertuss napisał(a):

Ok być może jak wyżej napisane ktoś wyjmuje część z filetem i montuje zwykła rurę i nie spawa. Ale sam filtr z układu wydechowego musi zostać usunięty. Ja sugerowałem się bardziej autami gdzie pucha zostaje by nie było widać przeróbki bo na SKP coraz bardziej na to patrzą. Nie wiadomo jak z czasem będzie z ciągnikami.

Jak by nie patrzeć jest to ingerencja mechaniczna w ciągnik natomiast egr w wielu wypadkach da się wyłączyć jedynie przy pomocy elektroniki nie dotykając ciągnika żadnym kluczem i to od początku miałem na myśli. To samo tyczy się ad blue. 

Co do wypalania dpf u i rozrzedzania oleju to zależy jak jest to skonstruowane. Niektóre marki jak np toyota nie wiem czy teraz też ale chyba jd też tak miał mają dodatkowy wtryskiwacz poza silnikiem i z olejem nic się nie dzieje. Olej najczęściej dostaje się gdy pracujemy krótko i silnik jest niedogrzany oraz dpf i sterownik próbuje go wypalić. Przy np pracy w polu rozrzedzanie oleju nie grozi.

Rurę można jak najbardziej wstawić ale po pierwsze przeróbka jest widoczna po drugie dorobienie jakiejś rury to kolejne koszty. Często dużo dużo taniej wychodzi wyjecie dpf a i wypranie w specjalistycznej maszynie. 

No i na koniec w ciągniku na gwarancji to w ogóle bym nie radził grzebać. Narobiło się firm od tuningu i wycinania dpf a i jak widzę po wpisie autora to już polują na klienta. Namawianie na takie akcje w nowym ciągniku słabo wygląda.

W tym przypadku z tego co pamiętam nie ma niczego innego oprócz dpf w większych modelach często są katalizatory, my wrzucamy naszą puszkę która wygląda 1:1 jak ori tylko kolor się różni, i nie niszczymy filtra wartego parę kafli. Nikogo nie namawiam na nic, klienci od 13 lat sami jakoś się do nas zgłaszają, nigdy nie inwestowaliśmy mega w marketing. Po prostu ta usługa w tym momencie nijak się nie opłaca, jeżeli chodzi o zwiększenie mocy na gwarancji wszystko zależy od tego czy diler wyraża na to zgodę, raz przy mnie klient dzwonił się zapytać czy oprócz mocy możemy mu wyciąć dpf na gwarancji i odpowiedź była jednoznaczna moc tak dpf nie. 

Opublikowano
9 godzin temu, hubertuss napisał(a):

Jak już pisałem wczoraj , u mnie do dezaktywacji EGR był potrzebny nr VIN ciągnika , który to gościu przesłał do centrali STYER i po ok 20 minutach odesłali mu kod którym się posłużył żeby zmienić mapę silnika i dezaktywować EGR nic nie tykając przy ciągniku 

21 godzin temu, MarcinKa napisał(a):

Ty sobie zdajesz sprawę ze te operacje to będzie gwarancja fabryczna papa??

Raczej nikt zdrowy na umyśle nie będzie ingerował w wywalanie dpf , czy egr jak póki ciągnik jest na gwarancji , bo niby po co , jak coś padnie to przyjadą i zrobią za free , a jak już po gwarancji siądzie czy to EGR czy DPF , czy AD BLUU , to wówczas dezaktywować to w ciorty żeby w przyszłości nie dokładać do tej samej awarii parę razy 

Zreszą gościu co założył ten temat to pewnie jakieś dziecko , bo kto poważny po zrobieniu paru mtg wyrzuca dpf czy zmienia mapy silnika , u kogoś innego niż autoryzowany serwis , . Ja jak kupowałem Pume to w umowie miałem że skrzynia ma być odblokowana na 50 kilometrów/godzine i tak też jest zrobione , Co do mocy to gdybym chciał podnieś ze 150 na 175 koni to serwis mi to może również zrobić dając na to papier że nie będzie to wpływało na gwarancje , tak że jak już to by trza z serwisem gadać gdzie się kupowało ciągnik 

I jeszcze jedno bo trochę nie jarzę jak ,,odblokować biegi szosowe ''To w kubotach są jakieś biegi nie aktywne czy o co tam chodzi ? 

Opublikowano

Z tym zdrowym na umyśle to różnie to bywa. Ludzie w większości się nei znają na tym. Te wszystkie ustrojstwo widza jako zło wcielone i często nawet nie potrzebnie tracą kasę na usuwanie tego podczas gdy to normlanie działa. Tak naprawdę w autach i ciągnikach problematyczny jest ad blue. Choć on najbardziej usuwa najbardziej trujące NOx. Natomiast egr i dpf potrafią działać bardzo długo. Mam auta 2 w domu ponad 400 tys km i dpf i egr są i działają. Natomiast ad blue samo przestało działać w jednym aucie tj czynnika nie ubywa ale i błędów od tego nie ma.

O ile dpf w ciągniku który uruchamiamy na kilkanaście minut dziennie zimą np do obsługi jakichś zwierząt może sprawiać problemy o tyle zapchać dpf w jakimś ciągniku używanym do pracy w polu to trzeba być mistrzem uzdolnionym inaczej.

Narobiło się teraz różnej maści firm tuningowych powydawali kasę na sprzęt i każdy chce zarabiać więc namawiają ludzi i golą z kasy. A że ludzie sie nie znają to dają się nabrać. 

Opublikowano
10 godzin temu, Filip_Agrotronic napisał(a):

Robimy nasze usługi po naszemu gdyż musimy dać na nią gwarancję

Czyli pewnie gotowiec

10 godzin temu, Filip_Agrotronic napisał(a):

nie jest możliwe podniesienie mocy bez ruszania momentu obrotowego bo moc "rodzi się" z właśnie z momentu

Ale ja pisze o ruszeniu momentu 

17 godzin temu, Alchemik napisał(a):

tak żeby moment był długo i jak najbardziej linią poziomą na wykresie z hamowni

Przytaczany wzór na moc jak najbardziej to umożliwia nawet  przy proponowanych parametrach przez was 

14 godzin temu, Filip_Agrotronic napisał(a):

Zazwyczaj robimy okolice 15-18 km i 50-60nm w tych modelach.

Jeśli zrezygnować z dołożenia tego 50-60Nm momentu obrotowego tam gdzie przypada maksymalny moment obrotowy, a dokładać go z wzrostem obrotów, od tego miejsca (zaczynając od minimalnych wzrostów tak żeby nie przekroczyć wartości momentu maksymalnego,  kończąc na jakiś dodatkowych 50Nm dla mocy maksymalnej czyli  jak proponujecie ok.15koni ) to uzyskamy właśnie wzrost mocy maksymalnej o deklarowana moc, moment maksymalny będzie jak był, a moment będzie bardziej płaski na wykresie z hamowni.  

Taki program jest słabszy i bezpieczniejszy od proponowanego, ale na niego nie ma gwarancji... 

14 godzin temu, Filip_Agrotronic napisał(a):

Zazwyczaj robimy okolice 15-18 km i 50-60nm

Zostawienie maksymalnego momentu obrotowego na poziomie jak był pozwoli  na przykład wydłużyć żywotność skrzyni w porównaniu do wersji ,,zazwyczaj"

Co do limitu obrotów nie padło pytanie: W którą stronę ma sie zmienić i czy potrzeba tam dużej mocy, czy wystarczy zmiana dla bardzo niskich obciążeń. ( bez ruszania np. gdzie przypada moc maksymalna itp) tylko z góry założono że można dostać tylko jedną wersję programu na który jest gwarancja. 

Widać dużą niechęć do innych wersji niż ,,zazwyczaj" 

Opublikowano
2 godziny temu, Alchemik napisał(a):

Czyli pewnie gotowiec

Ale ja pisze o ruszeniu momentu 

Przytaczany wzór na moc jak najbardziej to umożliwia nawet  przy proponowanych parametrach przez was 

Jeśli zrezygnować z dołożenia tego 50-60Nm momentu obrotowego tam gdzie przypada maksymalny moment obrotowy, a dokładać go z wzrostem obrotów, od tego miejsca (zaczynając od minimalnych wzrostów tak żeby nie przekroczyć wartości momentu maksymalnego,  kończąc na jakiś dodatkowych 50Nm dla mocy maksymalnej czyli  jak proponujecie ok.15koni ) to uzyskamy właśnie wzrost mocy maksymalnej o deklarowana moc, moment maksymalny będzie jak był, a moment będzie bardziej płaski na wykresie z hamowni.  

Taki program jest słabszy i bezpieczniejszy od proponowanego, ale na niego nie ma gwarancji... 

Zostawienie maksymalnego momentu obrotowego na poziomie jak był pozwoli  na przykład wydłużyć żywotność skrzyni w porównaniu do wersji ,,zazwyczaj"

Co do limitu obrotów nie padło pytanie: W którą stronę ma sie zmienić i czy potrzeba tam dużej mocy, czy wystarczy zmiana dla bardzo niskich obciążeń. ( bez ruszania np. gdzie przypada moc maksymalna itp) tylko z góry założono że można dostać tylko jedną wersję programu na który jest gwarancja. 

Widać dużą niechęć do innych wersji niż ,,zazwyczaj" 

Nie wiem co bierzesz, ale bierz pół. Tyle nie zamierzam się spierać z profesorem internetowym i znawca wszystkiego. Co do gotowców, każdy program jest robiony indywidualnie dla klienta, klient zawsze ma dyspozycje np. przy takim 7715S mamy zakres od 25hp do 35hp, jednemu starczy 25 drugiemu 35. Przy takiej kubocie zawsze robimy te 15-20hp max. Program według twojej receptury ma być słabszy? Przecież maksymalny moment obrotowy tutaj będzie przy 1400-1600 rpm ten ciągnik dalej z dołu będzie jechał jak taczka gnoju, a góra będzie fest dojebany i tylko będzie wir w baku, i będzie trzeba go kręcić wysoko aby był fajny efekt, a tak przy naszym rozwiązaniu elastyczność dolnej parti się poprawia i ciagnik lepiej się zbiera. Tyle ode mnie, bez odbioru.

Opublikowano

Czyli czas obrażać, bo nie ma jak wybrnąć zamiast dyskutować, żeby się nie pogrążyć. Jak dajecie wybór, to masz standardowo pewnie kilka gotowców, żeby  sprawdzić jak ciągnik zareaguje i klient miał wybór. 

14 minut temu, Filip_Agrotronic napisał(a):

Program według twojej receptury ma być słabszy?

A jest mocniejszy od propozycji?

18 godzin temu, Filip_Agrotronic napisał(a):

Zazwyczaj robimy okolice 15-18 km i 50-60nm w tych modelach

19 minut temu, Filip_Agrotronic napisał(a):

Nie wiem co bierzesz, ale bierz pół. Tyle nie zamierzam się spierać z profesorem internetowym i znawca wszystkiego

Co z tego co napisałem jest nieprawdą? 

Narazie to wychodzi tylko, że nie potraficie zrobić programu jaki sobie życzy klient, tylko reagujesz agresywnie, zamiast swobodnie dyskutować o ewentualnych wadach, czy specyficznych potrzebach klienta. Nie daje to pięknego obrazu firmy i ciekawie zapowiada współpracę w przypadku gwarancji nawet na programie który zrobicie w 100% według własnego uznania. 

Opublikowano
W dniu 11.12.2024 o 21:37, mysza103 napisał(a):

Jak już pisałem wczoraj , u mnie do dezaktywacji EGR był potrzebny nr VIN ciągnika , który to gościu przesłał do centrali STYER i po ok 20 minutach odesłali mu kod którym się posłużył żeby zmienić mapę silnika i dezaktywować EGR nic nie tykając przy ciągniku 

Raczej nikt zdrowy na umyśle nie będzie ingerował w wywalanie dpf , czy egr jak póki ciągnik jest na gwarancji , bo niby po co , jak coś padnie to przyjadą i zrobią za free , a jak już po gwarancji siądzie czy to EGR czy DPF , czy AD BLUU , to wówczas dezaktywować to w ciorty żeby w przyszłości nie dokładać do tej samej awarii parę razy 

Zreszą gościu co założył ten temat to pewnie jakieś dziecko , bo kto poważny po zrobieniu paru mtg wyrzuca dpf czy zmienia mapy silnika , u kogoś innego niż autoryzowany serwis , . Ja jak kupowałem Pume to w umowie miałem że skrzynia ma być odblokowana na 50 kilometrów/godzine i tak też jest zrobione , Co do mocy to gdybym chciał podnieś ze 150 na 175 koni to serwis mi to może również zrobić dając na to papier że nie będzie to wpływało na gwarancje , tak że jak już to by trza z serwisem gadać gdzie się kupowało ciągnik 

I jeszcze jedno bo trochę nie jarzę jak ,,odblokować biegi szosowe ''To w kubotach są jakieś biegi nie aktywne czy o co tam chodzi ? 

Co do wycięcia pdf i zmiany mapy silnika to dostałem kontakt do firmy która się tym zajmuje od krotny Kuboty, zostało mi obiecane że nawet poprzez usunięcie PDF gwarancja ciągnika nie ulegnie zmianie. 
Z tego co mi się obiło o uszy podobno w Kubotach może zacząć rozrzedzać olej w silniku i właśnie przez to zastanawiam się nad wycięciem tego filtra i dlatego wrzuciłem tutaj post bo totalnie nie znam się na nowych ciągnikach itp 

a co do biegów to poprostu na najwyższym biegu szosowym mam blokadę obrotów oraz ograniczenie dawki paliwa 

Opublikowano

Na piśmie ci to obiecali? Czy na gębę? Zastanawiam się czy oni tacy głupi czy ty naiwny? Usuniecie dpf to odstępstwo od homologacji jeśli w Kubocie dają to na piśmie to mogą mieć grube kłopoty. Jeśli powiedzieli ci tak na gębę to w razie awarii ty możesz mieć kłopoty bo może się okazać, że nikt się nie przyzna, że tak obiecał. Ale z tego co piszesz to chyba na gębę ci obiecali. Abyś tylko kupił.

Codo rozrzedzania oleju jeśli nie ma dotrysku do wydechu tylko przez silnik normalnie to jeśli zimą mało używasz ciągnika jest takie zjawisko. Ale zdaje się kubota ma opcję wywołania wypalania włącznikiem na kokpicie gdy dpf się zapełni. Więc ja nie wiem czy taki diabeł straszny.

Opublikowano

Zastanawiam się czemu firmy do najsłabszych modeli danej firmy dodają przykładowo 20KM robiąc ze 110KM 130KM a do najmocniejszego wariantu jeszcze dodatkowo dokładają 15-20KM finalnie uzyskując do 160KM. Ciągnik ma ten sam silnik i skrzynię biegów i po katalogu wychodzi, że i osprzęt silnika jest taki sam.