Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, MICH4Ł napisał(a):

Chciałbym wiedzieć jeśli można na jakiej zasadzie szukają maszyn. z ogłoszeń czy jak? Strony jakieś?

Różnie.

Tak jak i w Polsce.

Ogłoszenia, komisy, znajomi..

• Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, MICH4Ł napisał(a):

Chciałbym wiedzieć jeśli można na jakiej zasadzie szukają maszyn. z ogłoszeń czy jak? Strony jakieś?

Płotki szukają po ogłoszeniach często lokalnej prasie czy regionalnych serwisach ogłoszeniowych jak kiedyś np w Belgii była kapaza potem 2dehends Grubi mają swoje place tamtejszych dealerów od których biorą wszystko w dobrej cenie bez ogłoszeń ale muszą brać wszystko co tam jest.

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano

Wchodzisz na ogłoszenie i kupujesz, a typowi handlowcy mają swoich ludzi po serwisach, po dilerach, po komisach i często wożą pakietowo.

Ja kupiłem parę maszyn na serwisach ogłoszeniowych a parę na stronach dilerów, którzy wystawiają używany sprzęt.

Tylko trzeba uważać bo już nawet Niemcy piszą ze maszyna perfekt, a przyjeżdża i się okazuje mina.

• Like 2
Opublikowano
11 godzin temu, yacenty napisał(a):

Wchodzisz na ogłoszenie i kupujesz, a typowi handlowcy mają swoich ludzi po serwisach, po dilerach, po komisach i często wożą pakietowo.

Pewien francuz w serwisie gdy zostawialiśmy wizytówke, uśmiechnął się, najpierw wysunął szuflade pełną polskich wizytówek i uchylił szafke pełną polskich alkoholi 😉

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Bo nie ma takiego innego narodu jak Polacy którzy sprzątają Europę ze starego złomu i jeszcze wódkę za to wożą. W motoryzacji wygląda to podobnie.

Edytowane przez hubertuss
  • Root Admin
Opublikowano

Ode mnie Rumun kupił kompaktora, przyjechał w zimie o 21.30, poświecił latarką - pasuje. Płace 5tys Euro i zabiorę kiedyś.

Całe szczęście, że był jeden kantor czynny do 22 bo bałem sie przyjąć od Rumuna którego widziałem pierwszy raz na oczy taką gotówkę. Maszynę odebrał po 3 miesiącach.

Opublikowano

Ami załadowali samobieżny opryskiwacz we Włoszech  przy +15C i wystarczyło 6 godzin przez alpy  -10C reszty opisywać nie trzeba u nas było 2-5 C o temp w alpach nikt nie pomyślał 

Opublikowano
12 godzin temu, v11 napisał(a):

Kupowałem kilka ciągników w niemczech z ogłoszenia bez wizyty na miejscu i nie było wtopy ale prawie nówki po 500h a jak ze starymi nie wiem

W Niemczech mało oszustw, za to we Francji trzeba uważać, a we Włoszech, to już co krok to oszust. We Francji jeśli sprzedaje rolnik, to sprzeda tak jak jest, da wszystko co ma do danej maszyny, serwisy czasem obierają, a to koła zamienią… Mam teraz takiego JD 5125R z 18r, w którym tylko jedną ori felge zostawili, reszta jest z xx00 lub xx10 🙂

Opublikowano

Jak chcesz tanio kupić na handel to musza obierać. Prawda jest taka, że za te młode sztuki w nienagannym stanie nie trzeba flaszek wozić i wizytówek zostawiać. One stoją i czekają u dealerów. Flaszki trzeba wozić za "rarytasy" na handel. To wychodzi najtaniej można to lepiej lub gorzej ogarnąć i kogoś w Polsce w biedę obuć. A czasami nawet się trafi, ze ktoś w Polsce kupi i nawet to jeździ. Nie oszukujmy się na handel nikt nie bierze tych drogich w nienagannym stanie bo się nie opłaca dla siebie to co innego. Ale tak niewielu kombinuje bo patrzą na cenę w PL i też mówią się nie opłaca jechać.

Co do zakupu od rolnika jest wiesze ryzyko, że jak zajedziesz to ci drzwi nie otworzy bo np innemu sprzeda. Zakup w firmie jest mniej obarczony takim ryzykiem.

22 godziny temu, yacenty napisał(a):

Ode mnie Rumun kupił kompaktora, przyjechał w zimie o 21.30, poświecił latarką - pasuje. Płace 5tys Euro i zabiorę kiedyś.

Całe szczęście, że był jeden kantor czynny do 22 bo bałem sie przyjąć od Rumuna którego widziałem pierwszy raz na oczy taką gotówkę. Maszynę odebrał po 3 miesiącach.

W 2012 roku sprzedawałem dwa sprintery dla panów z Kirgistanu. Były w dobrym stanie nie żadna lipa ładnie wyglądały od pierwszego właściciela. Cwaniaki z polski przyjeżdżały cmokały filozofowały goniłem. Oni przyjechali vin sprawdzili dookoła obeszli silnik sprawdzili przejechali się i biorą. Targowali się jak to oni. Ale co do zapłaty koleś wyciąga nówki euro same 500. Pytam a skąd ty to masz a on do mnie mówi - przed chwilo nadziełał. A ja jak nadziełał to dawaj. Okazało się, że bali się wieźć kasę przez tyle krajów w tym Rosję więc wpłacali u siebie a odbierali w Polsce w banku. A na koniec po rozliczeniu mówi a teraz daj dwie deski. Ja po co. A on mi pokazuje, że będzie matizem na pake wjeżdżał. No i dowiedziałem się, że matiz wchodzi do sprintera z po około 2 cm luzów na bokach. A, ze to była brygadówka tylne koła stały na progu drzwi i tak pojechali. Pełna partyzantka.