Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w tym roku zawitał na gospodarstwie rozsiewacz jak w temacie, po rozsianiu kilku ton ZakSan 33.5 wygląda na to że rozsiewa zdecydowanie za malo, prosze innych użytkowników tych rozsiewaczy o podpowiedzi.

- wszystkie parametry nawozu wprowadzone z tabeli

- pracuje w ciągniku z pompą 113 litrów na minutę na jednej parze hydrauliki

- praca w trybie auto km/h + auto kg (jednak starano się utrzymywac stała predkośc 10 km/h i stałe obroty silnika 1750 obrotów)

- pola przemierzone ciągnikiem z nawigacją rtk

- testowo rozsiewanie bez zmniejszania dawki o 20% przy wysiewie od granicy

- sygnał prędkości z gps, zgadza się z tym co pokazuje wyświetlacz w traktorze

- rozsiew na 33 m, 22 sekcje co 1,5 metra kazda

Opublikowano

Jest na gwarancji niech kalibrują , ile mniej wysiewa ?, mam taki sam bez wagi wysiewa dokładnie, siejemy 15-18 km/h , przy hydraulicznym nie muszą być stałe obroty ciągnika , u mnie pracują tarcze z predkośćią jak musi być przy siewie , już przy najmniejszych obrotach ciągnika, ten rozsiewacz nie sieje z wagi ,waga jest tylko po to żeby wiedzieć ile jest kilogramów 

Opublikowano

masz zapewne bardziej wydajna pompę lub chodzi pod LS skoro już przy niskich obrotach tarcze chodzą jak należy?

a i jeszcze pytanie jak masz wpisaną odległość w TaskControlerze od zaczepu traktora do sekcji roboczych maszyny, u nas z uporem rozsiewacz nadpisuje abstrakcyjną wartość kilka metrów za traktorem, nadpisujemy za każdym razem 0,75m, bo tyle zmierzył serwisant na uruchomieniu, ale mnie niepokoi że to ciągle się nadpisuje

z różnych źródeł wynika że jak jest waga to jednak używa jej do ustalenie współczynnika przepływu nawozu, być może to mu nie wychodzi, bo wspomniany nawóz ma bodaj 0,72 a rozsiewacz to zmienia na inne wartości w trakcie rozsiewu. Najlepiej żeby ktoś kto ma wagę się wypowiedział.

serwis można wezwać, ale chcę poznać lepiej maszynę od użytkowników więcej się dowiem niż od teoretyków z serwisu którzy na większość pytań odpowiadają tak musi być

Opublikowano

LS użuwam przy opryskiawaczu, przy rozsiewczu zalecają przez tradycyjne złącze, serwis ustawił i nie pamiętam odległośći, w KHUN zakupiony rozsiewacz ?,tam jest dobry serwisant Jacek

Mój wspólpracuje z 160 KM ciągnikiem , pompa 96 l/ minute, masz ustawione na gniazdach , maksymalny przepływ oleju, 10 km/ h takim rozsiewaczen to bardzo wolno

Opublikowano (edytowane)

case maxxum 125 podkręcony na 150 komi z pompą 113 litrów - zawory mechaniczne z regulacją przepływu i funkcji

(ogólnie jak podłączone inne maszyny do hydrauliki to skręcamy przepływ bo strach, hydraulika jest mocna w tym ciagniku)

złącze jest maksymalnie otwarte, maksymalny przepływ i na wolnych obrotach traktora obroty tarcz są za małe żeby rozsiewacz zrobił kalibrację obrotów jałowych

w traktorze nie ma LS wyprowadzonego, ale wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują że wystarczy dokręcić 3 złącza i będzie LS

chcemy to zrobić bo zarówno ten rozsiewacz jaki i nowy opryskiwacz ma taką opcje pracy (z ciekawości co za opryskiwacz masz? u nas Kverneland iXtrack T4)

przy 33 metrach nawet jadąc 10 na godzinę pole ubywa, przy długich polach można sobie przyspieszać, to były dopiero pierwsze siewy tą maszyną

aha, zakupiony z innego miejsca ze względu na cenę, to daj numer do tego Jacka może będzie wiedzieć co jest, mógłbyś mi sprawdzić tę odległość jeszcze jaka masz ustawioną? u mnie to chodzi z komputerem Kvernelanda Tellus Pro, więc może stąd te nadpisywanie odległości

Edytowane przez KarolaKarotka
Opublikowano (edytowane)

Jacek nie zaleca siać na LS, dlaczego nie mozna wysłać Ci wiadomości prywatnej  ?

Ale jeden wąż masz podpięty pod hydraulike , a ten gruby na wolny spływ ?, czy oba pod hydraulike, ja mam 30m   , jeżdzimy poprzecze 15 km, a na dłuższych polach 18, to dopiero ubywa, 3 tony sypiemy jak potrzeba , zależy od wielkości pola , u mnie przez isobus na wyświetlacz od nawigacji

Edytowane przez wilkołak
  • Thanks 1
Opublikowano

Już można, systemowe wiadomości mi skrzynkę zasypały.

Jeden wąż na zasilanie od sekcji, drugi wolny spływ, nawet specjalnie ten spływ przerobiony został na te duże złącze bo oryginalnie było takie jak przy wyjściach hydrauliki

Opublikowano

Ja mam zamówiony właśnie taki model z wagą w grudniu ma być i może podpowiecie cos? Ma współpracować z nh t7.175 pod sterownik z nawigacji Raven cr12 i czasami z Jd 6120m z sterownikiem od nawigacji Raven CR7 specjalnie będzie założona bo koszt nie dużo większy niż dokładać do drugiego ciągnika czujnik prędkości GPS 

Opublikowano

Wydajność pompy jaka musi być minimalna do 30.2 H jest 35 l/min. Miałem na testach i Ursus 914 na spokojnie sobie dawał radę przy obrotach 1700 obrotów. Podpięcie hydrauliki może być pod zwykłe wyjście jak i LS nie ma różnicy. Tylko przy zamawianiu należy powiadomić dealera aby zabrał końcówkę do LS. Waga w tych rozsiewaczach jest nie potrzebna jeśli nawóz jest zasypywany z worków. Tylko i wyłącznie jeśli wsypujemy luzem ma sens. Rozsiewacze które mają system EMC zaliczają ilość nawozu wysiewanego przez co na komputerze widać ile wychodzi. Tylko że w rozsiewaczu bez wagi za każdym razem należy wpisywać ręcznie ilość nawozu wsypanego. Do mnie przyjedzie w lutym i zdecydowałem się na rozsiewacz bez wagi. Na testach miałem z wagą i gdy było błoto zaczęło inaczej wagę pokazywać no i do tego oczywiście taniej o około 11 tyś netto bez wagi jeśli dobrze pamiętam. Co do złego wychodzenia. Najlepiej zrobić sobie próbę kręconą aby mieć pewność wydajności nawozu. U mnie często się zdarza że na jednym aucie polifoski są 3 partie. I tego rozsiewacz nie będzie widział. Należy pamiętać że on nie jest w stanie wszystkiego za nas ustawić.

Opublikowano

No właśnie teoria - teorią. A w praktyce wyszło inaczej, mam telefon do ogarniętego serwisanta, jak zacznie się sianie to na gorąco się skonsultuje, u nas LS zagości bo wydaje mi się że przy precyzji obroty tarcz mają doże znaczenie. Myślę że z LS tarcze będą mieć stabilne obroty takie jakie rozsiewacz sobie wysteruje bez wzgledu na obroty silnika.

Opublikowano

Cześć, zastanawiam się właśnie na Axisem i pytanie do kogoś kto go używa z innym terminalem niż CCI, chciałem go spiąć docelowo z Navi Hydrasystem, możecie mi to jakoś łopatologicznie wyjaśnić jak to będzie pracować i czy w ogóle to pójdzie?

Opublikowano
W dniu 11.01.2025 o 14:52, KarolaKarotka napisał(a):

No właśnie teoria - teorią. A w praktyce wyszło inaczej, mam telefon do ogarniętego serwisanta, jak zacznie się sianie to na gorąco się skonsultuje, u nas LS zagości bo wydaje mi się że przy precyzji obroty tarcz mają doże znaczenie. Myślę że z LS tarcze będą mieć stabilne obroty takie jakie rozsiewacz sobie wysteruje bez wzgledu na obroty silnika.

Nie ma to znaczenia tak mi dwóch delerow mówiło. Nakło oraz jolonki suchy las tak samo uważali. Na tyle sprzedanych rozsiewaczy tylko z 3 razy może zakładali  do ciągników z LS. 

Opublikowano

auto ZakSanu wczoraj przeleciało przez rozsiewacz ...

LS już jest, kosztowało to nas 200PLN bo traktor miał korki i wystarczyło wyprowadzić złącza, w rozsiewaczu faktycznie nie wiele to dało, jedynie dla operatora wygodniej o tyle że nie musi pamiętać o załączaniu wyjścia hydrauliki i olej nie krąży bez potrzeby.

Niestety nadal pozostaje niedosyt ... przykład:

Pole 10.0 ha dawka 200 kg/ha, zerujemy licznik trip przed wjazdem, waga pokazuje 2400 kg

Wysiewamy nawóz na pełnym automacie (km+kg), prędkość GPS, kontrola sekcji, pole wcześniej zmapowane siewnikiem z RTK, na całej powierzchni pola i kończymy zadanie, TaskController pokazuje 10,1 ha obrobione

Patrzymy na licznik trip w rozsiewaczu pokazuje że obsiał 10,1 ha i wysiał 2029 kg co daje 200,89 kg/ha (super wynik)

Patrzymy na wagę pokazuje 448 kg, liczymy 2400-448 = 1952kg co daje 193,27 kg/ha (no i dla mnie to już spory błąd)

Opublikowano

Przy EMC oraz wadze powinien jakoś to korygować. Choć w instrukcji chyba jest napisane że wynik końcowy może wachać się +- 5% w jedną bądź druga stronę. Ciekawe jak to naprawdę działa z tymi sekcjami. Może również nie dorzuca. Za takie pieniądze powinno być idealnie. A może winę miał zły parametr nawozu? 🤔 Powiedz mi zestaw do próby kręconej jest przy rozsiewaczu? 

A powiedz mi błoto się nie przykleiło na rozsiewacz? 

Opublikowano

to od końce ... był przymrozek i błota praktycznie nie było, jakieś tam cętki, ale to pomijalna ilość

coś tam do próby kręconej jest ale nie robiliśmy, bo niby przy wadze nie ma konieczności, a z drugiej strony jak o świcie zasypiesz maszynę to chcesz lecieć w pole nim pości przymrozek a nie pierdzielić się z próbami, ale może jednak trzeba

Parametr nawozu ... jedyny jaki może mieć wpływ na dawkę to jest współczynnik przepływu (pozostałe parametry maja wpływ na równomierność na polu, az się boję co wyjdzie jak wegetacja ruszy i będą paski zieleńsze i jaśniejsze, w starym za 10k tego nie było ;p) no i ten współczynnik dla ZakSan jest 0,72 i tak było wpisane, ogólnie to co kawałek taki konkretniejszy było to sprawdzane jak w powyższym opisie i podobnie to wychodziło że te kilka kilo za mało sypie, ale taki 10,0 ha cukierek w prostokącie to był i dobry do opisania i do obliczeń. Więc po jakimś czasie rozsiewacz sobie sam koryguje ten współczynnik i oscyluje to mniej więcej w tym przypadku 0,90 - 0,92, więc były próby z nadpisywaniem powrotem tego na 0,72 albo tez z wpisaniem od początku 0,91 ale to jeden czort wychodzi.

Opublikowano
4 godziny temu, KarolaKarotka napisał(a):

to od końce ... był przymrozek i błota praktycznie nie było, jakieś tam cętki, ale to pomijalna ilość

coś tam do próby kręconej jest ale nie robiliśmy, bo niby przy wadze nie ma konieczności, a z drugiej strony jak o świcie zasypiesz maszynę to chcesz lecieć w pole nim pości przymrozek a nie pierdzielić się z próbami, ale może jednak trzeba

Parametr nawozu ... jedyny jaki może mieć wpływ na dawkę to jest współczynnik przepływu (pozostałe parametry maja wpływ na równomierność na polu, az się boję co wyjdzie jak wegetacja ruszy i będą paski zieleńsze i jaśniejsze, w starym za 10k tego nie było ;p) no i ten współczynnik dla ZakSan jest 0,72 i tak było wpisane, ogólnie to co kawałek taki konkretniejszy było to sprawdzane jak w powyższym opisie i podobnie to wychodziło że te kilka kilo za mało sypie, ale taki 10,0 ha cukierek w prostokącie to był i dobry do opisania i do obliczeń. Więc po jakimś czasie rozsiewacz sobie sam koryguje ten współczynnik i oscyluje to mniej więcej w tym przypadku 0,90 - 0,92, więc były próby z nadpisywaniem powrotem tego na 0,72 albo tez z wpisaniem od początku 0,91 ale to jeden czort wychodzi.

Zadzwoń do serwisu i podpytaj. Może ktoś podpowie co można zrobić albo poprostu nikt głośno o tym nie mówi że zakłamuje. Za dwa tygodnie będzie u mnie rozsiewacz to podpytam jak to najlepiej ustawiać. Obecnie mam mdsa 19.1 manualnego bez sterownika i tam za każdym razem oczywiście robiłem próbę kręconą. Co roku Polifoska 6, saletrosan, saletra ta sama brana. Natomiast ustawienie otworu wylotowego różniło się prawie co roku. Ja tak czy tak raczej zawsze będę robił próbę kręconą dla pewności. Ale tak jak mówisz, za takie pieniądze to powinno działać bez robienia próby kręconej tym bardziej jak jest EMC oraz waga. 

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj rozmawialiśmy z serwisantem bo nie dawało spokoju. Numer od kolegi @wilkołak do Pana Jacka, za co dziękuję jeszcze raz.

Pan Jacek pomimo soboty, profesjonalista, spokój i próba zrozumienia o co chodzi.

Jeśli chodzi o podstawowy problem to błąd u mnie wynosi 4%, nie dosiewa tyle i po pierwsze stwierdził że producent taki błąd uważa za w normie, więc trzeba się z tym pogodzić, natomiast jest szansa że te 4% jest stałe, przynajmniej dla tego nawozu więc zaproponował by sobie taką korektę wbić w sterownik i zobaczymy. Mi zależy żeby EMC i waga mówiła w miarę jednym głosem +- 1-2 kg jest akceptowalne. Pogadaliśmy o innych rzeczach w tym rozsiewaczu, co ma sens a co nie ma. LS w zasadzie nie ma znaczenia a on zaleca pracować bez LS, jednak w naszym przypadku LS powoduje że szybciej przechodzi kalibrację jałowych obrotów tarcz oraz obroty tarcz są na oko stabilniejsze, wiec on nie widzi problemu by tak pracować. Jeśli chodzi o kalibrację wysiewu to przy trybie pełne auto nie ma ona sensu, bo kalibracja powoduje obliczanie współczynnika przepływu dla nawozu, no ale co z tego jak rozsiewacz sobie to na bieżąco oblicza i sam nadpisuje w trakcie pracy. Serwisant stwierdził że można sobie wpisać dowolna wartość w trybie auto, na przykład gdy nie znamy tej wartości bo nawozu nie ma w tabeli wpisujemy 1 a rozsiewacz sobie i tak to szybko skoryguje.

Jak wyleci druga dawka na pole dam znać co wzrosło ... poziom satysfakcji czy poziom niedosytu ... po zakupie ;)

Edytowane przez KarolaKarotka
Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.02.2025 o 16:49, KarolaKarotka napisał(a):

auto ZakSanu wczoraj przeleciało przez rozsiewacz ...

LS już jest, kosztowało to nas 200PLN bo traktor miał korki i wystarczyło wyprowadzić złącza, w rozsiewaczu faktycznie nie wiele to dało, jedynie dla operatora wygodniej o tyle że nie musi pamiętać o załączaniu wyjścia hydrauliki i olej nie krąży bez potrzeby.

Niestety nadal pozostaje niedosyt ... przykład:

Pole 10.0 ha dawka 200 kg/ha, zerujemy licznik trip przed wjazdem, waga pokazuje 2400 kg

Wysiewamy nawóz na pełnym automacie (km+kg), prędkość GPS, kontrola sekcji, pole wcześniej zmapowane siewnikiem z RTK, na całej powierzchni pola i kończymy zadanie, TaskController pokazuje 10,1 ha obrobione

Patrzymy na licznik trip w rozsiewaczu pokazuje że obsiał 10,1 ha i wysiał 2029 kg co daje 200,89 kg/ha (super wynik)

Patrzymy na wagę pokazuje 448 kg, liczymy 2400-448 = 1952kg co daje 193,27 kg/ha (no i dla mnie to już spory błąd)

Jak chcesz mieć pewność to zważ na wadze czy faktycznie zostało 448 kg, myśle że będzie różnica 

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano

Po długim oczekiwaniu i do mnie wczoraj zawitał Axis 30.2 h Emc W 

W serwisie zakładali nawigacje Raven z którą ma współpracować i sterownik do Axis będzie wyświetlacz Raven. Serwisanci u sb spinali rozsiewacz z ciągnik i były problemy by się połączyło konkretnie z kontrolą sekcji między Rauch a Raven. Po kilku godzinach ciągnik z rozsiewacz dotarł do mnie ok 16 i dopiero zaczęliśmy uruchamiać i nawigacje i rozsiewacz po 2 godz bo już ciemno było zrobiliśmy próbny wysiew. W miarę rozsiewacz łatwy do ogarnięcia ale z nawigacją problem duży mam i teraz niewiem czy bez sygnału rtk będzie można normalnie siać bo przecież prędkość z sygnału GPS bierze rozsiewacz. Kolejna rzecz podczas próby rozlaczylo nam isobus przez chwilę przez co to tarcze przestały się kręcić a zasuwy w Axis zostały otwarte i leciał nawóz aż się spowrotem połączyło i teraz aż strach siać bo co jak ,3t wsypie a się rozłączy i szybko nie połączy bo ręcznie przecież nie zamkniemy. Może ktoś coś podpowie z użytkowania tego rozsiewacza.  Ja jestem póki co pełny obaw to moja pierwsza przygoda z nawigacją i z czymś na isobus. I aż żałuję że na wałek zwykłego Axis nie wziąłem wtedy nie trzeba choćby sygnału GPS i

Opublikowano
6 godzin temu, Piotrass napisał(a):

Po długim oczekiwaniu i do mnie wczoraj zawitał Axis 30.2 h Emc W 

W serwisie zakładali nawigacje Raven z którą ma współpracować i sterownik do Axis będzie wyświetlacz Raven. Serwisanci u sb spinali rozsiewacz z ciągnik i były problemy by się połączyło konkretnie z kontrolą sekcji między Rauch a Raven. Po kilku godzinach ciągnik z rozsiewacz dotarł do mnie ok 16 i dopiero zaczęliśmy uruchamiać i nawigacje i rozsiewacz po 2 godz bo już ciemno było zrobiliśmy próbny wysiew. W miarę rozsiewacz łatwy do ogarnięcia ale z nawigacją problem duży mam i teraz niewiem czy bez sygnału rtk będzie można normalnie siać bo przecież prędkość z sygnału GPS bierze rozsiewacz. Kolejna rzecz podczas próby rozlaczylo nam isobus przez chwilę przez co to tarcze przestały się kręcić a zasuwy w Axis zostały otwarte i leciał nawóz aż się spowrotem połączyło i teraz aż strach siać bo co jak ,3t wsypie a się rozłączy i szybko nie połączy bo ręcznie przecież nie zamkniemy. Może ktoś coś podpowie z użytkowania tego rozsiewacza.  Ja jestem póki co pełny obaw to moja pierwsza przygoda z nawigacją i z czymś na isobus. I aż żałuję że na wałek zwykłego Axis nie wziąłem wtedy nie trzeba choćby sygnału GPS i

O kurcze takiego czegoś nie brałem pod uwagę że może coś się zawiesić i nie pójdzie zamknąć zasów. Nie ma jakiegoś awaryjnego zamykania? 🤔

Opublikowano
10 godzin temu, krychu napisał(a):

O kurcze takiego czegoś nie brałem pod uwagę że może coś się zawiesić i nie pójdzie zamknąć zasów. Nie ma jakiegoś awaryjnego zamykania? 🤔

Podobno nie ma. Brak zasilania równa się brak możliwości zamknięcia zasuw

Opublikowano

Myślę że trochę ogarniesz nawigację i za jakiś czas stwierdzisz, że nie wiesz jak to możliwe, że tak długo bez tej technologi żyłeś.

Raven to nie jest jakaś nowość z pakistanu czy wysp owczych, to musi chodzić. Sami się zastanawialiśmy czy nie wziąć Ravena do Case Maxxuma zamiast sterownika i licencji od opryskiwacza Tellus Pro, osobiście żałuję że tak nie jest. Jaka masz tę nawigację dokładnie?