Skocz do zawartości

Pług unia grudziądz 2 skiby. Jakie lemiesze i odkładnice kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Muszę zaorać niewypał pszenicy na ugorze. Mam C330M i unia grudziądz 2 skiby. Pasuje lemiesze wymienić i nie wiem jakie kupić. Są takie z dłutem https://allegro.pl/oferta/lemiesz-1023-oskar-poszerzany-wzmacniany-plug-unia-10919599986 albo tańsze rzemieślnicze za 60 zł 

Drugi temat to odkładnice chciałbym wymienić na półśrubowe żeby ładniej obracało orane. Te będą pasować https://sprzedajemy.pl/odkladnia-odkladnica-deska-polsrubowa-plug-unia-grudziad-radom-4-e30984-nr69315568

Trzeci temat - jak się reguluje ten pług żeby szedł bardziej do prawej? Na odciągać skręcić? 

Z górki za 3 biegu szło nawet ok, ale pod górkę bardzo kiepsko bo się ciągnik kopał. 

IMG_20240811_135739455_HDR.jpg

IMG_20240810_172714012_HDR.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, raven18 napisał:

Usługę weź kogoś z dużym pługiem 

To już przerabiałem 3 lata temu. Po takim po takiej Orce dużym pługiem chciałem to doprowadzić talerzówką to myślałem że traktor rozpołowie. Chcę to sam w końcu ogarnąć, mam około 2,5 hektara tylko

1 godzinę temu, andrzej78 napisał:

Czyż nie lepiej byłoby to trawsko położyć,cokolwiek wcześniej uprawić , bo przy tym stanie orki wszystko agregatem wyciągniesz .

Teraz chcę to poorać a następnie za jakieś 3 tygodnie talerzówką i dopiero jakieś tam Wrony czy kultywator Nie wiem zobaczę.

Opublikowano

Jesli chcesz kupować do tego lepiesze to kup  na targu za 50 zł i naspawaj dłuto z resora grubości 8-10mm, nie idz nawet w małe koszta bo nie warto

tylko nie za duże

Tu jest problem z kątem lemiesza na wieży jak w prawie każdym polskim

Opublikowano

To najpierw daj talerzówkę później orka i bronki, kultywator powyciąga tylko na wierzch. Te niby śrubowe odkładnie są za małe by dobrze wykręcić, trochę ciężej idą, a wysoki ścinacz wymaga dużo głębszej orki. Do tych co masz pasuje ścinacze założyć chyba że się zapycha.   

Opublikowano

Lemiesze nie pomogą tu dużo bo prędkości nie osiągniesz żeby ładnie rzucały,zaoraj i  jedynie to talerzówką zrobić ze dwa razy w odstępach czasu i pomału dojdzie do ładu z tym 

Opublikowano

Czyli wyczyścić z rdzy i ogień? Te odkładnice śrubowe na forum i yt robią furorę. Ewentualnie zaryzykuje ścinacze bo nie są drogie. 

A czy przedpłużki coś pomogą? Bo są w mojej okolicy akurat do kupienia za 300 zł za 2 sztuki. 

Ja się na rolnictwie nie znam 🤣, ale znajomy rolnik mówił, że lepiej to zaorać żeby obrócić zielone i później talerzówką poprawić. Bo talerzowa na zielone to potnie i trudniej wypełnić chwast.

Plan jest taki:

- orka 

- talerzowa x2

- brony ciężkie 

- Pszenżyto

- oprysk! 

Rok temu to pole było gorszą tragedią, wpakowałem kilka tysięcy w duży ciągnik (kultywator), siew ALE nie udało się pszenicy opryskać i dlatego taki burdel się zrobił. Tym razem oprysk po siewie będzie. 

Opublikowano

Lepiej cały pług zakupić niż inwestować stosunkowo drogie części. Lub też warto poszukać leżaków magazynowych . Przedpłużki to już na złomie można trafić ,ale ten ciągnik nie pociągnie.

Opublikowano

Nie kombinuj nic z odkładnica mi bo to nic nie da,za mała prędkość,ja miałem podobny przypadek, było zaorane dużym pługiem ale i tak wszystkiego nie skryło,talerzówka tu nic nie da bo ani wagi ani prędkości nie będzie przy tym ciągniku, weź zwykłe brony jeśli masz i zawłócz to jeżdżąc w tę samą stronę co orałeś, jeśli będzie coś zasiane to przez rok ta trawica sprochnieje 

Opublikowano

Patrząc na te odkładnice to zapomnij o ścinaczach, szczególnie oryginalnych. Wyczyść to co masz i męcz tak jak jest. Nie wiem jaki masz zamysł na to rolnictwo ale patrząc jak zaczynasz to nie wygląda różowo. Oddaj w dzierżawę, dopłaty dostaniesz a dzierżawca będzie wiedział jak i czym to uprawić.

Opublikowano

Patrzac na zdjecie to jest zly kąt natarcia lemieszy i plug dziala jak spychacz. W moim plugu Unia grudziadz byly bardzo starte slupice od dolu i lemiesze nie mialy podparcia. Prawidlowy kat natarcia to okolo 30 stopni, mozna to zmierzyc nawet ekierka.

Opublikowano

Stara UG ogólnie ma dużo złego ale nie na tyle aby nie dało się orać, choć czasami może to wyglądać na redlenie. Nie chodzi mi o to że ma zły pług, złe kąty czy nieodpowiedni kolor, chodzi mi tylko i wyłącznie o to że odkładnice obklejone a on chce ścinacze montować, które same w sobie są niedopracowane.

To trzeba było skosić, opryskać glifosatem, poczekać aż chwasty padną i orać. Tu nie o maszyny chodzi a podejście. 

Opublikowano
3 godziny temu, mirosor napisał:

Patrzac na zdjecie to jest zly kąt natarcia lemieszy i plug dziala jak spychacz. W moim plugu Unia grudziadz byly bardzo starte slupice od dolu i lemiesze nie mialy podparcia. Prawidlowy kat natarcia to okolo 30 stopni, mozna to zmierzyc nawet ekierka.

Pod lemiesz trzeba podłożyć (przyspawać do słupicy) pręta fi 12. Wyczyścić te odkładnice i jakiś ogródek można zaorać.

• Thanks 1
Opublikowano

Najpierw talerzówka jak ta miotła z pszenicą z pół metra ma lekko, nie ma szans odwrócić tym pługiem. Jak się zapycha to można 1 skibą ale lepiej wziąć usługę, na 1 skibę to będzie 2 dni męczył

Opublikowano

Przywracałem ostatnio starą łąkę do kultury:

-koszenie ze zbiorem siana

-talerzówka na najmniejszym kącie natarcia co by ruszyć jeszcze chwasty/trawe

-po 2tyg glifo +to co mi zostało z oprysków,  mcpa i chyba dff

-po 3 tygodniach orka +od razu talerzówka x2 , wapno

- no i niepotrzebnie kultywator, chciałem lekko przykryc wapno a wyciągnąłem to co było przykryte (na szczeście sucha pojedyńcza darń ,poplon i zima powinny ją załatwić)

Zarzuce teraz poplon zimowy i z wiosny druga orka i siew główny.

Opublikowano (edytowane)

Ja to takie stare łąki oprysk + orka dużym pługiem na raz (nie UG) + bronki + na wiosnę siew agregatem up-siewnym i ładnie równo, nic nie powyciągane

Byście jeździli po tym polu 10 razy i jeszcze mało, paliwo chyba jeszcze za tanie 😁 

Edytowane przez raven18
Opublikowano

Dokładnie,po jaką cholerę talerzówka na to jeszcze,jak to pójdzie w spód to się ładnie rozłoży a nawet jeśli nie to się pokruszyć i w przyszłym roku już będzie fajna ziemia