Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, toooomaszewski napisał(a):

Czasem się zastanawiam, po co sobie komplikować życie złożeniem wniosku na zbiornik na deszczówkę o pojemności 2m3 🤔. To jest 2 mauzery po 1000l.

O wartości max 300zł.

Większość pewnie to zrobiła, żeby mieć 4 punkty więcej we wniosku 😁

• Thanks 1
Opublikowano

Jakby nie to zj3bane prawo to tanim kosztem 4punkty są. Przeciez nikt nie sklada tego wniosku pod mauzera xd . 

2 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

W tym naborze jest tak jak w poprzednich? Czyli jak złożę wniosek to mogę kupować maszyny na swoją odpowiedzialność? A później jak się agencja zgodzi na nie to bez problemu rozliczyć? Czy trzeba czekac aż się dostanie zgodę z agencji ? 

Tak. 

17299384892329142475872457070419.jpg

• Thanks 1
Opublikowano

Witam. Czy ktoś miał/ma może taki problem? Makra i właściwości dla plików z internetu mam poustawiane prawidłowo. przeinstalowałem nawet cały pakiet Ofice. Nie do końca się znam ale wydaje mi się, że nawet nie odpala się u mnie to makro. Przeczytałem porady tutaj i grzebałem w necie. Nawet z chatGPT próbowałem i nici :(

Nie znalazłem rozwiązania. Napisałem na info@arimr.gov.pl ale zanim oni się ruszą to już będzie po naborze.

Proszę o pomoc.

Dodatkowo co do punktacji za deszczówkę:

Punkt 76. Instalacje do pozyskiwania i zagospodarowania wody deszczowej.

Prawo budowlane:

Art. 29 ust 4. Nie wymaga decyzji o pozwoleniu na budowę oraz zgłoszenia, o którym mowa w art. 30, wykonanie robót budowlanych polegających na:

pkt 3) instalowaniu:

lit d) wewnątrz i na zewnątrz użytkowanego budynku instalacji, z wyłączeniem instalacji gazowych;

W mojej ocenie nazewnictwo nie jest przypadkowe ;)

Błąd makra anon.png

Opublikowano
6 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

@Goncarek to ty mi sie podpowiadasz na FB? 

IMG_20241026_084300.jpg

odpowiedz AI na zadany problem:

Pytanie: Jak uzasadnić brak pozwolenia na budowe w przypadku zbiornika do retencji wody deszczowej o pojemności 2000 litrów
Odpowiedź: Zbiornik do retencji wody deszczowej o pojemności 2000 litrów może być zwolniony z pozwolenia na budowę z kilku powodów:

1. **Niewielka skala**: Zbiornik o takiej pojemności jest stosunkowo mały w porównaniu do dużych zbiorników, co może wskazywać na minimalny wpływ na otoczenie.

2. **Zgodność z lokalnymi przepisami**: Wiele przepisów prawa budowlanego przewiduje zwolnienia dla obiektów małej architektury, które nie wymagają skomplikowanej infrastruktury.

3. **Funkcje ekologiczne**: Zbiornik wspiera zarządzanie wodami opadowymi, co przyczynia się do ochrony przed powodziami i poprawy jakości wód, co jest zgodne z polityką zrównoważonego rozwoju.

4. **Brak negatywnego wpływu**: Zbiornik nie powinien powodować negatywnych skutków dla otoczenia, takich jak hałas czy zanieczyszczenie, co czyni go bezpiecznym rozwiązaniem.

5. **Łatwość w montażu**: Wiele systemów retencji można zainstalować bez większych prac budowlanych, co również podkreśla argument za brakiem potrzeby pozwolenia.

Podsumowując, zbiornik o pojemności 2000 litrów można uzasadnić jako obiekt, który nie wymaga formalnych zezwoleń, biorąc pod uwagę jego niewielki wpływ na środowisko i lokalne regulacje.

Można zeskanować pismo z poprawkami a AI samo ułozy odpowiedzi. Nie mówie że przejdzie, ale zawsze można się wspomóc fachową wiedzą :)

Na to wychodzi.

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Ngewo napisał(a):

Witam. Czy ktoś miał/ma może taki problem? Makra i właściwości dla plików z internetu mam poustawiane prawidłowo. przeinstalowałem nawet cały pakiet Ofice. Nie do końca się znam ale wydaje mi się, że nawet nie odpala się u mnie to makro. Przeczytałem porady tutaj i grzebałem w necie. Nawet z chatGPT próbowałem i nici :(

Nie znalazłem rozwiązania. Napisałem na info@arimr.gov.pl ale zanim oni się ruszą to już będzie po naborze.

Najedź na plik, kliknik prawy i właściwości. I teraz nie pamiętam dokładnie ale chyba pierwsza zakładka ; "ogólne" i na dole atrybuty - ja mam odhaczone: Tylko do odczytu. Jak to nie pomoże to jeszcze popatrz dalej w zawansowane.. 
Ja pamiętam, że na nowym kompie i na oryginalnym ofisie nie chciało działać. Klikałem prawy na plik i coś zmieniłem i pomogła ale nie pamiętam do końca co. Powodzonka ;) 

image.png.65595595a2f8963b7db783d8fba004ef.png

Edytowane przez melon10641
Opublikowano

To chyba nie jest odpowiednie miejsce na ten wątek. Ale sociale mają swoje zalety - może zniżki to akurat nie (może minimalne), ale takie medium daje znajomości i pomaga chociażby w egzekwowaniu umów i szybkim rozpatrywaniu reklamacji. Gdyby nie było na to popytu to bym tego nie robił.

Opublikowano
Godzinę temu, melon10641 napisał(a):

Najedź na plik, kliknik prawy i właściwości. I teraz nie pamiętam dokładnie ale chyba pierwsza zakładka ; "ogólne" i na dole atrybuty - ja mam odhaczone: Tylko do odczytu. Jak to nie pomoże to jeszcze popatrz dalej w zawansowane.. 
Ja pamiętam, że na nowym kompie i na oryginalnym ofisie nie chciało działać. Klikałem prawy na plik i coś zmieniłem i pomogła ale nie pamiętam do końca co. Powodzonka ;) 

Dzięki ale tu mowa o włączeniu odblokowania dlaWin10 plików z Internetu. To mam zrobione. Problem jest głębszy i już mi ręce opadają bo chyba wszystko z czatem GPT zrobiłem i skończyły mu się pomysły:( Dlatego pytam czy ktoś miał taki problem.

Opublikowano

zbiornik na deszczówkę coś daje? W sensie taką z rynien? Ogólnie zaraz zacznę czytać od początku temat.
A pytam uciekło mi dofinansowanie z Moja woda - nie miałem oddanego budynku do użytkowania i nie mogłem zakopać 8-10m3 zbiornika - woda wiadomo z dachu do oprysków się przyda ale też i jako mały zbiornik p.poż więc kiedyś sobie to postawię i....... starostwo pod które podlegam robi to na zgłoszenie a nie na PnB ;)
Dostałem brak sprzeciwu i mogę zakopywać

Opublikowano
Godzinę temu, Nikita_Bennet napisał(a):

starostwo pod które podlegam robi to na zgłoszenie a nie na PnB ;)
Dostałem brak sprzeciwu i mogę zakopywać

Można? Można! 

Niestety, może to nic nie dać jeżeli to ARiMR będzie miało taki wymóg o pnb na zbiorniki...

Opublikowano
Godzinę temu, Roxer napisał(a):

Można? Można! 
Niestety, może to nic nie dać jeżeli to ARiMR będzie miało taki wymóg o pnb na zbiorniki...

no nie do końca - dopytywali szczegółowo co to będzie i z racji że mamy całą wioskę skanalizowaną to odstąpili od PnB bo nie jest to do nieczystości czy jakoś tak ale to też obiło się o szefostwo bo przyszedł pan (czyli ja) i nie wiedzą panie do końca jak to ugryźć bo to przecież nie będzie szambo na fekalia ale będzie to szczelny bezodpływowy zbiornik itp ;)
Kto obserwuje tematy programu Moja woda to wie co starostwo to inaczej.

1 godzinę temu, thor1984 napisał(a):

Punkty Ci daje

thx, zaczynam czytać temat puki nie ma 200 stron ;)

Opublikowano
W dniu 20.10.2024 o 20:26, Ziel napisał(a):

CO wy sie tak bulwersujecie, idziesz do doradcy kładziesz 2tyś i nic Cię nie obchodzi.

i potem szukasz go bo nie ma czasu odpisać na maila albo odebrać telefonu a potem się wq***sz i wmawiasz sobie że następny wniosek zrobię sam jak i tak sam mam latać z poprawkami.

• Like 1
Opublikowano

A ja tak miałem z tym co pisał wniosek właśnie. Albo robił odpowiedź na ostatnią chwilę albo strzelał takie byki że na końcu osoba z agencji która oceniała wniosek poprosiła o numer telefonu do tego co pisze i o wysłanie wersji edytowalnej i jemu i on to wszystko poprawił bez udziału tej osoby z odr-u.

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 24.10.2024 o 08:52, thor1984 napisał(a):

wydaje mi się to dość logiczne bo we wniosku o dopłaty 2024 podałem działkę która nie jest moja i nie mam pewności czy będę ją użytkował rok, 2 a może i 5 a jeśli ją oddam wcześniej to zejdę poniżej 85% ur. Więc jeśli jej nie podam do interwencji to OK bo niby jej nie użytkuję już  ale jeśli  podam we wniosku o dopłaty to jak bym cały czas użytkował tą działkę więc powinienem ja wliczyć do interwencji bo będzie ciągłość. Przynajmniej ja to tak zrozumiałem z odp agencji.  

dzierżawa krótkoterminowa skończyła Ci się z dniem 30 września. 01-12-2024 znów ją Ci wydzierżawiono bo dałeś najwięcej. Nie masz jej - nie władasz ją w chwili składania wniosku - kwestia spisania odpowiednich dat na umowach i do wytłumaczenia ;)

W dniu 24.10.2024 o 08:57, Celownik07 napisał(a):

5 lat od daty wypłaty pomocy

utrzymanie 85% powierzchni – jeżeli oddam działkę 3ha na wiosnę (kończy się 10 letni okres) i na wiosnę wydzierżawię 20 ha to hektarów mam więcej ale bez tej jednej działki - czy muszę ją mieć konkretnie czy wystarczy że będzie nie mniej niż 85% powierzchni czyli te 20ha także w umowie 10letniej od przyszłego roku?
Jeżeli nie dorwę tych 20ha to na te 3ha i tak będzie podpisana umowa na następne 10 lat.

Opublikowano

Mi się wydaję  że jeśli ktoś bierze maszyny za konkretną kwotę to można myśleć o doradcy ale w moim przypadku jak biorę za minimum i nie mam ciśnienia na ten sprzęt to warto samemu spróbować ogarnąć. Po pierwszym otwarciu wniosku wydawała się czarna magia ale z instrukcją i dzięki pomocy ludzi z forum myślę, że się ogarnie. I odpuszczam sobie wbijanie punktów na siłę. 

• Like 3