Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, Roxer napisał(a):

Wszyscy braliście udział w szkoleniu o zrównoważonym gospodarowaniu zasobami naturalnymi? :D

Gdy już coś czytamy to do końca. Szkolenie jest wymagane do złożenia wniosku o płatność. Czyli 75% osób nie będzie potrzebowała takiego szkolenia 😉

• Like 1
Opublikowano
Teraz, kmk90 napisał(a):

Gdy już coś czytamy to do końca. Szkolenie jest wymagane do złożenia wniosku o płatność. Czyli 75% osób nie będzie potrzebowała takiego szkolenia 😉

skąd wiesz że 75? w maju są wybory prezydenckie będzie sypane 

• Haha 2
Opublikowano
49 minut temu, Jurek87 napisał(a):

a kukurydziany z podsiewaczem nawozu przechodzi ? 

Nie wiem.

38 minut temu, wilkołak napisał(a):

Jakiej firmy była ta brona , bo sa brony wirnikowe do siewu i kultywatory uprawowo siewne , wyglądaja identycznie tyko są mocniejsze przystosowane do siewu bezpośredniego

Brona Sulky wraz z dodatkowym oświadczeniem sprzedającego. Wtedy nie przeszło. Agencja stała na stanowisku, że do bezorki to sprzęty typu Mzuri, Czajkowski itp.

Opublikowano
40 minut temu, Bolo3 napisał(a):

Mam problem z plikiem " informacje o gospodarstwie. Zzrobiłem według instrukcji i dalej nie mogę odtworzyć 

Po zapisaniu na dysku daną lokalizację w ustawieniach dodać do zaufanych w excelu

Ustawienia centrum zaufania

Zobacz

centrum zaufania.jpg

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, Badwolf napisał(a):

Te siewniki najtrudniejsze do ugryzienia. Flaszkę dla tego co wymyśli jaki sensowny siewnik do 100 tys można wziasc

no diler niech napisze zestaw do siewu bezpośredniego no ale za 100tys to agromasz aby

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

no diler niech napisze zestaw do siewu bezpośredniego no ale za 100tys to agromasz aby

Mój doradca mówi że jak sprzedawca napisze tak jak mówisz, to nie znaczy że Ci tego nie odrzuca.

Edytowane przez Badwolf
  • Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

Jeszcze pare odpowiedzi:

https://www.agrofoto.pl/finanse/rozmowy-o-pieniadzach-dotacja-200-tys-na-maszyny-rolnicze-odpowiedzi-na-pytania-czytelnikow-farmer-pl,152715.html

Patrz:

Farmer: Kolejne pytanie, jakie nurtuje rolnika to czy podczas składania wniosku o przyznanie pomocy można nie uwzględniać części gruntów wchodzących w skład gospodarstwa, a uwzględnianych w dopłatach bezpośrednich? Ubieganie się o dofinansowanie wiąże się z utrzymaniem min. 85% powierzchni użytków rolnych z roku, w którym ubiegamy się o dofinansowanie. Co w przypadku, kiedy jestem w sytuacji kończącej się np. umowy dzierżawy w przyszłym roku lub za dwa lata na części gruntów i wiem, że umowa nie zostanie przedłużona? Czy będzie możliwość, aby w jakiś sposób pominąć te grunty na etapie składania wniosku o przyznanie pomocy?

ARiMR: Zgodnie z przepisami o pomoc może ubiegać się rolnik, który posiada nie więcej niż 300 ha UR. Zatem kryterium to będzie przez nas szczególnie weryfikowane. Co do zasady rolnik musi uwzględniać we wniosku o przyznanie pomocy wszystkie grunty wchodzące w skład jego gospodarstwa w dniu złożenia wniosku. Mogą to być grunty, których nie miał we wniosku obszarowym złożonym za rok 2024, jak również, może też pominąć grunty, które uwzględnił we wniosku o płatności obszarowe, ale w dniu złożenia wniosku, w ramach interwencji o której rozmawiamy, już ich nie użytkuje. W przypadku kiedy je posiada, zawiera je w naszym wniosku i jest zobowiązany utrzymać 85% UR wskazanych w momencie ubiegania się o wsparcie przez cały okres związania celem. 

fajnie, że można pominąć tą działkę, mniej fajnie, że nie mogę jej wpisywać do wniosku o dopłaty jeśli wejdę w program

Opublikowano

Ciekawe czy agencja będzie dobierać wielkość maszyn według zasad jak na PROW. Tam mają dziwne te wyliczenia i później przyznają jakieś taczki i haczki na gospodarstwo .

Opublikowano
14 minut temu, thor1984 napisał(a):

fajnie, że można pominąć tą działkę, mniej fajnie, że nie mogę jej wpisywać do wniosku o dopłaty jeśli wejdę w program

ja finalnie usunalem. wyszlo ze ona mi by pomniejszyla o 11%, wiec noga sie powinie, kontrola zabierze cos ar (co roku cos "odcinaja") i nagle przekroczy 15% i doopa blada. Za rok jej nie ewidencjonuje u siebie, a potem zobacze.

13 minut temu, aki- napisał(a):

Ciekawe czy agencja będzie dobierać wielkość maszyn według zasad jak na PROW. Tam mają dziwne te wyliczenia i później przyznają jakieś taczki i haczki na gospodarstwo .

wszędzie zarzekają sie ze nie beda a to ma byc tylko pomoc w dobrze maszyn i racjonalnym wyborze. A co pokaże sprawdzanie wniosków to przed nami- pewnie będą kwiatki w zależności kto będzie sprawdzał.

Opublikowano

Kwiatki to mało powiedziane, na pewno będzie że jedna rzecz u jednego przejdzie a u drugiego ta sama nie przy tych samych parametrach gospo, zależy kto jaki będzie miał dzień i sobie będzie interpretował 

Opublikowano
15 godzin temu, roni9411 napisał(a):

Panowie to jeśli kupię nowego mauzera to dostanę punkty zanadziemne zbiorniki do retencji wody? Muszę je później jakoś podłączyć do rynny czy jak w razie kontroli? 

jedno z rozwiazan za pare groszy

obraz.png.7730c13e08224603a9c7575cfd251837.png

swoja droga bardzo proste i ciekawe rozwiazanie

obraz.png.a261fc7d81337475928ea1be2b109930.png

Opublikowano
44 minuty temu, aki- napisał(a):

Screenshot_20241022_120820_Messenger.jpg

Screenshot_20241022_120833_Messenger.jpg

Opublikowano (edytowane)

7 minut temu, thor1984 napisał(a):

@Celownik07 brałeś ofertę na opryskiwacz? Masz tam te 75 % wpisane?

mam wpisane w ofercie tylko  ze głowice wyposażona w rozpylacze ezektorowe a w opisie inwestycji sam juz napisalem definicje ze strony producenta ze te rozpylacze przy min. Xbarach cisnienia roboczego ograniczaja znoszenie od 75% do 90% w porownaniu do tradycyjnych rozpylaczy wirowych bla bla bla... nawet tego nie zmieniałem.

@lysonzi1 osobiście uważam że przejdą, nie musi to byc od razu technologia NASA za min półbańki. małorolni stanowią 95% dopłat i nie potrzeba im fajerwerków do swoich 10ha. Próbuj.

Edytowane przez Celownik07
  • Like 1