Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dominatorem 80, z prawie 4 metrową kosą zrobię za godzinę nie mniej niż bizonem. Napiszcie jakie zapowiadają się w sezonie 2008, ceny kombajnowania ( z sieczkarnią i bez ) bizonem, lub kombajnami o podobnej wydajności.

Opublikowano

U mnie to będzie masakra, trzy kombajny na okolice, z tym, że dwóch ma 200ha a jeden 80ha i raczej nie pojadą na usługi. Dlatego własnie z ojcem kupiliśmy kombajn ;) Biorąc pod uwagę, że ON drożeje to nie wiem czy za 300zł ktoś by u nas pojechał...

Opublikowano

u mnie ostatnio byla popularna cena 260 zl/ha, ale przy wiekszych ilosciach zawsze sie opuszczalo 10-20 zl

natomiast godzinowo (medion 310 i podobne) 400 zl/h z sieczkarnia, 375 bez sieczkarni

Opublikowano

W tamtym roku się brało 200-220zł z sieczkarnią a teraz to facet mówi ze za Claasa kosa 3m będzie brał 250zł z sieczkarnią to i my Bizonem będziemy podobną cenę brać ale to jeszcze się okaże za kilka tygodni

Opublikowano

Ja już kombajn mam nagrany, koleś ogłasza sie w lokalnej gazecie, Bizon ZO56 , uwaga 220 zł za godzinę, jeżeli utrzyma tą cenę przez najbliższe 2 miesiące to będzie miał ręce pełne roboty. Ciekawe gdzie kupuje ropę...

Pytanie dla właścicieli kombajnów, ile taki Bizon mniej więcej spali na tą godzinę pracy?

Opublikowano

ja Deutyz Fahrem 3m kosy 250zł myślę brać wszystko drogie paliwo smary oleje a niech ci jeszcze coś nawali tak kasa leci na tysiące nawet tyle nie zarobisz ;) za 2 przednie opony już na sam start musiałem wyłożyć 4 tys tak wiec twierdze ze albo 250 minimum a jak nie to swoje wykosić i siedzieć w cieniu :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

U mnie w tamtym roku Bizonem Z056 180 zł bez sieczkarni a z 200zł, w tym roku dojdzie pewnie do 240zł.

Opublikowano

Do żniw jest jeszcze kilka tygodni my ceny dokładnie jeszcze nie ustaliliśmy ciągle są jakieś wahania ojciec czeka na sąsiada ile będzie brał za koszenie co do cen części też drożeją ;)

Opublikowano

My w tamtym roku za godzinę koszenia Bizonem Z 056 braliśmy 230zł z sieczkarnią i 210zł bez sieczkarni... Póki co gadaliśmy ze znajomym i mówi, że jak będzie mniej jak 250zł za godzine bez sieczkarni to nie wyjeżdża do ludzi na koszenie... I czekamy jaką cenę ustali SKR w pobliskiej miejscowości żebyśmy i my podobną obrali i ustalili... Ale przypuszczam, że najmniejsza stawka to będzie 250zł... Biorąc pod uwagę ile podrożało paliwo i ogólnie wyposażenie kombajnu, żeby mógł wyjść na żniwa to jest mała cena za usługę...

Opublikowano
U mnie w okolicy taki gość że co roku bierze 200 zł za godzinę bez sieczkarni,a z sieczkarnią 220 i pewnie w tym roku też tak będzie

A ile godzin kosi hektar ? 3?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez siwy10071
      Witam. Mam problem z licznikiem prędkości. Mianowicie świeci się napis CAL. I migają cztery 0. Nie pokazuje prędkości. Myslałem że czujnik padł. Po zmianie na nowy dalej to samo. Sygnał z czujnika do licznika dochodzi. Nie ma przerwy w instalacji. Może trzeba zrobić jakiś kalibrację. Tylko nie mam pojęcia jak

• Przez Mlody_rolnik2107
      Witam,
      od niedawna interesuję się kwestią Krajowych Ośrodków Wsparcia Rolnictwa. Chciałbym poznać Wasze zdanie w tym zakresie, dlatego przygotowałem ankietę. Byłbym bardzo wdzięczny za jej uzupełnienie.

Link: https://kowrklienci.webankieta.pl/

A tymczasem, jeżeli macie jakieś przemyślenia w tym temacie, napiszcie proszę co myślicie o KOWR?
    • Przez Julia1999
      SZUKAM MAGIKA OD JD
      CHODZI O INSTALACJE ELEKTRYCZNA 
      MIĄCZYN, okolice Zamościa 
    • Przez salas89
      witam drodzy koledzy i koleżanki forum przeglądam od dość dawna ale dzis jest to dopiero moje pierwsze zapytanie .
      Mam do was pytanie w sprawie naprawy badz wymiany wału . Sprawa wyglada tak , parę lat temu padł silnik w naszym leciwym classie europa , wiec postanowilismy zrobic mu regeneracje , zostało zrobione :
      -nowe tuleje silnika z anglii
      -nowe tłoki i pierscieni również sciągnięte z Anglii
      -nowe zawory i regeneracja głowicy 
      -szlif wału niestety juz 3 i nowe panewki
      -regeneracja korbowodów
      niestety kombajn popracował moze 2 do 3 godzin i obróciła sie panewka na jednym tłoku . Szkoda mi go troche bo jestem sentymentalnym człowiekiem i sporo pieniazków zostało władowane w silnik  ale szukam alternatywnego rozwiazania , szukac inny wał czy moze dac ten do napawania tego jednego czopu ?
      Co sadzicie która opcja lepsze i jak wyglada cenowo taka naprawa napawania ??

z góry dziekuje za pomoc i pozdrawiam
    • Gość Profil usunięty
      Przez Gość Profil usunięty
      Witam chciałbym ostrzec wszystkich przed sprzedającym z okolic Wandowa woj. wielkopolskie, który specjalizuje się w sprzedaży kombajnów marki claas dominator, maszyny są wyszykowane tylko powierzchownie często gęsto ściągane w beznadziejnym stanie, niestety ja złapałem się na jego haczyk. Zakupiłem u szanownego pana kombajn marki claas, który był w stanie wręcz idealnym, z racji szybkiego ukończenia żniw zdecydowałem się na szybki zakup i to był mój błąd, według zapewnień sprzedającego maszyna gotowa do pracy, w rzeczywistości po zakupie rozleciała się w drobny mak sieczkarnia, po przeanalizowaniu przez autoryzowany serwis Claasa okazało się, że wał był złożony z dwóch elementów, w obudowach były łożyska zużyte, po głębszej analizie okazało się, że brakuje w znacznej części czujników a dużo elementów dorobione były na wzór. Przestrzegam wszystkich forumowiczów przed szybkim i pochopnym kupowaniem maszyn rolniczych, naprawdę warto wydać te 200-500zł na serwisanta, która przejrzy sprzęt prze zakupem. Próbowałem sprawę załatwić osobiście ale sprzedający śmiał się ironicznie i powtarzał cytuje NIE JEST PAN PIERWSZYM I OSTATNIM.... skorzystałem z pomocy adwokata i dzięki jego pismom i groźbą skierowania sprawy do sądu udało mi się wymienić wadliwy element jakim była sieczkarnia, cały proces trwał od lipca 2013 do stycznia 2014. Także szanowni forumowicze uważajcie i sprawdzajcie bo dużo jest nieuczciwych handlarzy, którzy tylko czekają.Sprawa zakończyła się mam nadzieję pozytywnie chociaż ostateczna próba maszyny odbędzie się w te żniwa i to zadecyduje czy zostanie w moim gospodarstwie.
  • Dodaj nową pozycję...
v