Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zauważyłem, że skądś cieknie olej bo plama pod silnikiem. 

Okazało się, że wyciek spod mocowania tlumnika. 

Czy to oznacza jakieś duże koszty naprawy?

Jeśli ktoś miał podobnie to proszę o sugestie w kwestii rozwiazania problemu. 

Zdjęcia problemu w zalaczniku. 

20240430_200419.jpg

20240430_200401.jpg

Opublikowano

Nic jeszcze nie odkrecalem, po prostu zauwazylem, że olej kapie. 

I wycieka on z tej okolicy mocowanie tlumnika. 

A jesli to z kolektora to zle ? 

Mam sie przygotowywać na duze koszty remontu ?

Opublikowano (edytowane)

@superfarmer02 obejrze jeszcze dokladnie ale cos by Pan obstawial innego ? 

Uszczelka misy, obudowa filtra oleju  ?? Patrząc od gory na plame to jest ona od lewej strony tj.od strony filtra oleju, tulmnika.

Edytowane przez adasku10
Opublikowano
2 godziny temu, adasku10 napisał:

@superfarmer02 obejrze jeszcze dokladnie ale cos by Pan obstawial innego ? 

Uszczelka misy, obudowa filtra oleju  ?? Patrząc od gory na plame to jest ona od lewej strony tj.od strony filtra oleju, tulmnika.

Nie ma śladu oleju na bloku więc wątpię że ta plama to z tłumika. Może korek do spuszczania oleju puszcza? 

Opublikowano (edytowane)

@raven18 ostatnio trochę dolewalem oleju do sprezarki a nie sprawdzilwm czy bylo tam full........i od tego czasu wlasnie cieknie......

No ale by mogla sprezarka to wyrzucac gdy nie mam tam zalozonego paska ?

Edytowane przez adasku10
Opublikowano

Jak nie pracuje sprężarka to nie, wg mnie uszczelka pokrywy zaworów bo tam równo po całej szerokości cieknie. W 30 potrafią się pocić też szpilki od kolektora, nie wiem dlaczego, kiedyś je uszczelniałem silikonem  

• Like 1
Opublikowano

@adpol T-25 to nie C-330. W T-25 masz w całości wymienne cylindry, bo silnik chłodzony powietrzem. W C-330 silnik jest chłodzony cieczą i jak pęknie (prędzej przerdzewieje) tuleja, to woda (płyn) pójdzie do oleju. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, raven18 napisał:

W 30 potrafią się pocić też szpilki od kolektora, nie wiem dlaczego, kiedyś je uszczelniałem silikonem  

Potwierdzam, też kiedyś je wykręciliśmy i wkrecalismy na jakiś klej-uszczelniacz

Opublikowano

@bratrolnika  wczoraj zrobilem próbę oczyscilem, pojechalem redlic ziemniaki.

Po zabiegu olej leci spod tych śrub mocujacych tlumnik do bloku. 

Czyli co teraz odkręcić tlumnik, oczyscic, odtluscic i te nakretki jakos na silikon ?

Dodam, ze woda z ukladu nie ucieka, oleju nie przybywa takze raczek te szpilki. 

Opublikowano

Odkręć cały kolektor i zobacz czy kanały w głowicy są suche, jak są czarne i suche to faktycznie trzeba uszczelnić same szpilki, 330 ma że szpilki są wkręcane w kanały lasek popychaczy i olej tamtędy spływa do silnika, ale jak kanały wydechu będą mokre od oleju to to nie wina szpilek, tylko albo prowadnicami zaworów leci, albo pierścienie na tłoku popękały bądź zapieczone.

Opublikowano
39 minut temu, adasku10 napisał:

@bratrolnika  wczoraj zrobilem próbę oczyscilem, pojechalem redlic ziemniaki.

Po zabiegu olej leci spod tych śrub mocujacych tlumnik do bloku. 

Czyli co teraz odkręcić tlumnik, oczyscic, odtluscic i te nakretki jakos na silikon ?

Dodam, ze woda z ukladu nie ucieka, oleju nie przybywa takze raczek te szpilki. 

Myśmy chyba nawet nie odkręcali w ogóle kolektora, tylko poszczególne szpilki odkrecilismy, szmatą na srubkorecie wyczyszczona dziura, i wkręcone śruby na nowo, tylko nie pamiętam czy na jakiś silikon wysokotemperaturowy, czy po prostu klej dwuskładnikowy to zrobiliśmy, ale ładnych parę lat jest sucho