Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U mnie też nie padało a w Euforii... Może to z suszy. Nawet nie chce mi się rozkminiać co to jest na tych liściach. Ale flaga cała zielona, więc jeszcze bardzo nie panikuję.

Opublikowano (edytowane)

U mnie wczoraj jeszcze większość kłosów końcówki w liściu miała. Pełnego wykloszenia jeszcze nie ma. Jutro planuje grzyba zrobić. Do kwitnienia jeszcze trochę. 

U kogoś już zyta kwitną? 

Edytowane przez tobago
Opublikowano

Jaka odmiana ???? Ja bym nie ryzykował teraz poczekaj az przekwitnie , dlaczego tak późno robisz t2 ?? ja zawsze robię na liść flagowy razem z 2 skracaniem etefon

Opublikowano

Berado , kozak odmiana  tez mam  zasiane i u mnie  jest rewelacja kłosy chyba ma dłuższe niż te na twoim zdjęciu  , , siałem 1,6j/ha i wygląda na rzadsze ale kłosów chyba mam więcej na m2 , poza tym Serfino i Vinetto 

Opublikowano (edytowane)

@youn81 u mnie ziemia nie zaciekawia ale zytko wyglada zacnie. Nawożenie na 5 ton.

Mam jeszcze nowość Odmiana Igor, zasiany trochę rzadziej i przez to chyba  trochę gorzej wyglada. 

3AA9BE36-5867-48E6-8355-7E756BE9AEEE.jpeg

Edytowane przez Pstrąg
Opublikowano

kiedy robione zdjęcie ?  u mnie już w pełni wykłoszone już chyba nawet kwitnie , dzisiaj zajrzę na pole to może uda mi się jakieś fotki wrzucić

Opublikowano

W sobotę. Kłosy dopiero co wyszły, dlatego sie zastanawiam nad odpryskiem. Ale chyba poczekam jeszcze, bo dopiero za kilka dni bym miał idealne warunki, do tego czasu by zaczęło kwitnąć. Planuje dać azoksystrobine + Tebu i moze coś na robaka.

86DBA64C-9520-40F3-B394-9427F3316632.jpeg

Opublikowano (edytowane)

U mnie już zaczęło się kurzyć z żyta. Ewentualnie wjazd na mszyce będzie,  T2 i regulacja zrobiona na fladze. Dobrze że pada to jest szansa na dobre zapylenie, aby ciepło przyszło bo znowu sporyszu będzie w UJ...

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano
12 godzin temu, Pstrąg napisał:

Ryzykować z t2, czy lepiej poczekać aż wyrzuci pylniki?

756D286B-46CD-4BD0-8E62-8F1CCD4A6346.jpeg

Nie ryzykuj bo w tej fazie napewno kwitnie, czekaj na pylniki na kłosach,po zdjęciu widać  że zdrowe.

Opublikowano (edytowane)

Panowie uprawiam hybrydowe żyto pierwszy raz, mamy słabe ziemię 5 i 6 klasa. Na moim terenie już parę osób siało hybrydę i twierdzili że na działkach po hybrydzie kolejne dwa lata bardzo słaby plon innych zbóż. Czy to prawda? Jeżeli tak co robić aby zniwelować taki skutek? 

Edytowane przez grzesiuc2
Opublikowano
22 minuty temu, grzesiuc2 napisał:

Panowie uprawiam hybrydowe żyto pierwszy raz, mamy słabe ziemię 5 i 6 klasa. Na moim terenie już parę osób siało hybrydę i twierdzili że na działkach po hybrydzie kolejne dwa lata bardzo słaby plon innych zbóż. Czy to prawda? Jeżeli tak co robić aby zniwelować taki skutek? 

na 6 klasie daj sobie spokój z hybryda , siej populacje będziesz miał to samo 

Opublikowano

dokładnie to chciałem napisać, hybryda tak maks na 5kl w dobrej kulturze. Na piachu będziesz później sypał nawóz bo szkoda będzie a nici z tego wyjda 🙄

Opublikowano

Źle się wyraziłem, mam 5 i 6 klasę ale hybryda rośnie na 5 na tych lepszych kawałkach. Jak pogoda pozwoli to w niedzielę zbiór. 

12 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Scieme Ci sprzedaja nic takiego nie ma miejsca

Czyli nie ma żadnych specjalnych działań po hybrydzie typu poplon lub łubin w kolejnym roku?

Opublikowano (edytowane)

Hybryda na 6 to duża loteria. Przeważnie mało wody i lipa wychodzi. Natomiast materiał siewny jest drogi. Ten rok około 300 zł jednostka. Na takim piachu na hektar dwie może być przy mało.

Jak już ktoś chce to na piach hybryda ze swoich zbiorów z 2 razy gęstszą obsadą niż hybryda po centrali. Wyjdzie taniej i plon podobny na piachu będzie.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
1 godzinę temu, grzesiuc2 napisał:

prawda , chybryda jak się uda to da niechby 6 ton a na to to już potrzeba 200 kg polifoski , a realnie doliczyc wypłukanie a jeszcze zbiór słomy to trzeba 400 kg sam obornik to za mało na taki plon .

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Hybryda na 6 to duża loteria. Przeważnie mało wody i lipa wychodzi. Natomiast materiał siewny jest drogi. Ten rok około 300 zł jednostka. Na takim piachu na hektar dwie może być przy mało.

Jak już ktoś chce to na piach hybryda ze swoich zbiorów z 2 razy gęstszą obsadą niż hybryda po centrali. Wyjdzie taniej i plon podobny na piachu będzie.

Nigdy w życiu nie zwiększać obsady powyżej zalecanej. 200szt na metr to jest maks a nawet lepiej mniej na piachu. Upilnować tylko chwastów aby nie wyciągały wody i hybryda dobrze rośnie nawet na piachu. Ale trzeba zaznaczyć, że kwalifikat na słabej ziemi nie ma sensu, bo jest bardzo drogi, lepiej siać swoim albo kupnym i plon będzie taki sam. Na lepszych i zadbanych ziemiach warto już zainwestować w kwalifikat. U mnie materiał z odzysku dał na 5 klasie 5,5t ale w podglebiu była glina a samo pole było bardzo zasobne, co roku na oborniku.