Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj podjęta decyzja, koniec z uprawą żyta. Na lepszych stanowiskach zasiewamy trawy na słabszych będzie kukurydza. Dzięki tej mizernej cenie przyśpieszamy budowę obory. Dzisiaj tylko mleko jest opłacalną produkcją. W 22 hektary żyta włożone 57tyś całkowity koszt uprawy, nasion, chemii, koszenia oraz dzierżawy.

Opublikowano (edytowane)

300zł nawóz npk na jesieni

300zł nawóz n wiosna

100zł odchwaszczenie

200 zł grzyb, regulacja i odżywki

440zł nasiona 

300zł dzierżawa

300 koszenie bo nie mam kombajnu

650 uprawa pola gruberowanie orka siew opryski

Edytowane przez czareczek85
Opublikowano (edytowane)

Ja jeśli widzę, że gęsto się krzewi przy hybrydzie odchwaszczania nie robię. Bo i tak nic praktycznie się nie utrzyma w życie. Od grzyba tez nie pryskam. Regulacja raz, raz jakaś odżywka. Nawozy mam podobnie, nasiona też. Dzierżawy nie mam. Koszenie też wynajmuję. Plot na 4 a i 4 b około 6 - 6,5 tony. Dwa razy tak miałem. Co do kosztów uprawy to talerzowanie jakieś 7 orka 11 siew 7 l na ha.Wychodzi 25 ale niech będzie, ze 30. jeden przejazd z nawozami na jesieni może 5 l na ha i 4 przejazdy z opryskiwaczem 2x rsm raz antywylegacz i raz odżywka. Nie wiem czy spali po 5 litrów z opryskiwaczem. To daje nam 25 ale niech będzie 30. W sumie zużyję z 60 litrów on na hektar. Uwzględniając zwrot akcyzy to niech wyjdzie z górką 300 zł.

Wychodzę z kosztami poniżej 2 tys zł. Sprzedałem ostatnio dwa czy trzy lata z rzędu po pięćdziesiąt parę.  Czyli na koszta oddaje jakieś nie całe 4 tony. Przy plonie 6-6,5 i dopłatach 1 tys zł coś tam mi zostaje.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

Na żniwa zawsze jest tanio. Potem jest coś ponad 50. Oczywiście mówię o cenach brutto. niestety koszta produkcji rosną czy to żyto czy to mleko. A samo zboże dobrze jest mieć gdzie przechować bo po żniwach zawsze jest taniej. Po prostu skupy wykorzystują sytuację, ze rolnik nie ma gdzie trzymać. Lub z drugiej strony ci co nie mają gdzie trzymać wiozą na skup czyli jest duża podaż żyta na rynku i cena w dół.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

U mnie dopiero gdzieś za tydzień pewnie się nada. Kłosy ładne niestety na jesieni i wiosnę miałem problemy z miejscami gdzie słabo powschodziło. Ale potem to się wyrównało. Zobaczymy jak będzie. Poprzednie lata to regularne 6 - 6,5 tony.

Opublikowano

Panowie pytanie dotyczące zbioru żyta , jak ustawiacie motowidła w życie ? o ile jest stojące nie mam problemu ale jeśli wjadę w gęste i trochę połamane to mam już problem bo nie chce mi wrzucać na ślimak i zdaży się że się owinie na motowidle, chyba że zrobię motowidło wolno i jadę szybciej i walcuje to przed kosą to wtedy połyka.

Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał:

Ja jeśli widzę, że gęsto się krzewi przy hybrydzie odchwaszczania nie robię. Bo i tak nic praktycznie się nie utrzyma w życie. Od grzyba tez nie pryskam. Regulacja raz, raz jakaś odżywka. Nawozy mam podobnie, nasiona też. Dzierżawy nie mam. Koszenie też wynajmuję. Plot na 4 a i 4 b około 6 - 6,5 tony. Dwa razy tak miałem. Co do kosztów uprawy to talerzowanie jakieś 7 orka 11 siew 7 l na ha.Wychodzi 25 ale niech będzie, ze 30. jeden przejazd z nawozami na jesieni może 5 l na ha i 4 przejazdy z opryskiwaczem 2x rsm raz antywylegacz i raz odżywka. Nie wiem czy spali po 5 litrów z opryskiwaczem. To daje nam 25 ale niech będzie 30. W sumie zużyję z 60 litrów on na hektar. Uwzględniając zwrot akcyzy to niech wyjdzie z górką 300 zł.

Wychodzę z kosztami poniżej 2 tys zł. Sprzedałem ostatnio dwa czy trzy lata z rzędu po pięćdziesiąt parę.  Czyli na koszta oddaje jakieś nie całe 4 tony. Przy plonie 6-6,5 i dopłatach 1 tys zł coś tam mi zostaje.

Według mnie odchwaszczanie jest konieczne , jak nam wylegnie to tak szybko nie porasta . 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
59 minut temu, zdzichu124 napisał:

Panowie pytanie dotyczące zbioru żyta , jak ustawiacie motowidła w życie ? o ile jest stojące nie mam problemu ale jeśli wjadę w gęste i trochę połamane to mam już problem bo nie chce mi wrzucać na ślimak i zdaży się że się owinie na motowidle, chyba że zrobię motowidło wolno i jadę szybciej i walcuje to przed kosą to wtedy połyka.

u mie w bizonie jak słoma jeszcze mokrawa to sie owija na slimaku 

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, masio513 napisał:

A ja pamiętam jak dziadek kilkanaście lat temu zimą po 180 zł sprzedawał. Tragedia. 

Ktoś kosi jak z plonem? 

Plony rekordowe w tym roku. Jak żyję, nie spotkałem się żeby żyto tak sypało.

Wczoraj  pogoda spłatała figla i udało się położyć zaledwie 3ha a potem ucieczka z pola :) Żyto poszło na młyn, więc przeważone. Były to najsłabsze działki jakie mam i jak dla mnie wyglądało wizualnie gorzej niż w zeszłym roku, jednak plon wyższy o prawie 2 tony / ha w zestawieniu z ubiegłym rokiem.

Na młyn odwiezione: 16230, gęstość 72-73, wilgotność 11,8.    Sprzedane po 500 brutto.
Grunty: 1,5 ha V klasy, około 0,3 ha IV B i reszta VI/VIz.   

Tak dla porównania:
Na działce 0,75 ha V klasy, w zeszłym roku zebraliśmy bodajże niecałe 2300 owsa. W tym roku wysypał jeden pełny pod klapę, drugi prawie pełny  ( kombajn NH Clayson 5080 ), więc około 5 ton.

Ten rok jak dla mnie rewelacja, ubiegły - porażka. Hybryda wyszła praktycznie NA ZERO i to tylko dzięki temu, że kawałki na IV klasie nadrobiły. Teraz została IV i trochę IIIB ( choć na III B jest jeszcze zielonkawa słoma :/ )

Spokojnych żniw !

Edytowane przez OFRK
pomyłka
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, OFRK napisał:

Plony rekordowe w tym roku. Jak żyję, nie spotkałem się żeby żyto tak sypało.

Wczoraj  pogoda spłatała figla i udało się położyć zaledwie 3ha a potem ucieczka z pola :) Żyto poszło na młyn, więc przeważone. Były to najsłabsze działki jakie mam i jak dla mnie wyglądało wizualnie gorzej niż w zeszłym roku, jednak plon wyższy o prawie 2 tony / ha w zestawieniu z ubiegłym rokiem.

Na młyn odwiezione: 16230, gęstość 72-73, wilgotność 11,8.    Sprzedane po 500 brutto.
Grunty: 1,5 ha V klasy, około 0,3 ha IV B i reszta VI/VIz.   

Tak dla porównania:
Na działce 0,75 ha V klasy, w zeszłym roku zebraliśmy bodajże niecałe 2300 owsa. W tym roku wysypał jeden pełny pod klapę, drugi prawie pełny  ( kombajn NH Clayson 5080 ), więc około 5 ton.

Ten rok jak dla mnie rewelacja, ubiegły - porażka. Hybryda wyszła praktycznie NA ZERO i to tylko dzięki temu, że kawałki na IV klasie nadrobiły. Teraz została IV i trochę IIIB ( choć na III B jest jeszcze zielonkawa słoma :/ )

Spokojnych żniw !

Ja wykosiłem 10 arów żeby dojazd zrobić do pola to miałem ok 900kg  3 pełne lychy inter tech 2m zdjąłem z przyczepy :) klasa 4a i b

Edytowane przez RolnikTivi
  • Like 1
Opublikowano
zdzichu124 napisał:

bo zyto trzeba wciagac knowiem a nie klosem i trzeba motowidla wolno zeby krecily sie troche wolniej niz sie jedzie

Opublikowano
2 godziny temu, Michal673 napisał:

U mnie to samo w sobotę pierwszy wjazd i prawie 17% wilgotności. Zauważyliście, że w tym roku jest dużo sporyszu? 

Wczoraj już 13 ale nie idzie ukosić