Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, Stach123 napisał(a):

Tak też to rozumiałem i się nawet zastanawiam dlaczego ci więksi jeszcze po drogach nie jeżdzą w ramach protestu przed proponowanymi zmianami 

Jak nie? W lubelskim już wczoraj blokowali🤭 I dzisiaj znowu, chyba Annopol

Tak też to rozumiałem i się nawet zastanawiam dlaczego ci więksi jeszcze po drogach nie jeżdzą w ramach protestu przed proponowanymi zmianami 

Opublikowano
3 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Mały może więcej zyskać na dopłatach jak pomyśli , duże gospodarstwo mało które może sobie pozwolic na zróżnicowana strukture , zeby nie stracić

Nie wiem jaki masz kalkulator , ale na moim wychodzi że lepiej przy 100 hektarach wejść w ZSU  jak 300 dają do hektara  i posiać na tych 20 hektarach strączki  nawet ich nie zbierając na gorszych kawałkach , a jak by na tych 20 hektarach zainstalował ekoschematy do oporu to lepiej na tych hetrach wyjdzie niż na konsumpcji . No ale pieniądze dla średnich i dużych z ekoschematów niestety się skończyły   

4 minuty temu, Celownik07 napisał(a):

po prostu za rok bedziemy mieć zwyczajnie wiecej gospodarstw rolnych składających o dopłaty XD .

Nie do końca bo wszyscy złożyli wnioski ekologiczne hahha

Opublikowano

Dostałem decyzję i nawet z ekoschematami (obornik, plan nawozowy, międzyplon ozimy) ledwo dobiję do starych dopłat, jeszcze do dobrostanu nie naliczyli ale nie spodziewam się kokosów (mam tylko ściółkę).

Opublikowano
16 godzin temu, mkowals1 napisał(a):

I bardzo dobrze. Sam jestem rolnikiem i denerwuje mnie to jak duzi byli zachwyceni eko schematami, bo już liczyli ile będą mieli więcej $. Teraz pomału zostają sprowadzeni na ziemię. Ja bym obciął eko schematy tak do 100ha.

To jesteś za tym żeby duży miał ekoschematy czy nie bo ostatnie zdanie wskazuje że do 100ha ma nie dostawać.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Stach123 napisał(a):

w 2024r było 25k wniosków eko.

źródło: https://www.farmer.pl/finanse/jak-naliczane-sa-zaliczki-doplat-bezposrednich-jaki-blad-popelniaja-rolnicy-ktorzy-czekaja-na-te-pieniadze,155059.html

Edytowane przez Celownik07
  • Thanks 1
Opublikowano
58 minut temu, raven18 napisał(a):

Dostałem decyzję i nawet z ekoschematami (obornik, plan nawozowy, międzyplon ozimy) ledwo dobiję do starych dopłat, jeszcze do dobrostanu nie naliczyli ale nie spodziewam się kokosów (mam tylko ściółkę).

Szybko w tym roku, myślałem że jak międzyplony są do lutego to nie dają 🤔

Opublikowano
4 godziny temu, Celownik07 napisał(a):

po prostu za rok bedziemy mieć zwyczajnie wiecej gospodarstw rolnych składających o dopłaty XD .

a wiesz, że chyba tak będzie?
Miałem ok 25-30ha i na dofinansowania się już nie łapałem a Agencja nasienna się czepiała itp, kilka rzeczy jeszcze nie było na rękę, przepisało się część ziemi na siostrę a mi znowu doszło parę arów i teraz jest 37ha na pół. W przyszłym roku może jeszcze dojdzie bo chcę zawalczyć o jedną dzierżawę ale ...... pójdzie to na 3 osoby/3 nr EP bo tak jest łatwiej jak na razie. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Stach123 napisał(a):

Nie wiem jaki masz kalkulator , ale na moim wychodzi że lepiej przy 100 hektarach wejść w ZSU  jak 300 dają do hektara  i posiać na tych 20 hektarach strączki  nawet ich nie zbierając na gorszych kawałkach , a jak by na tych 20 hektarach zainstalował ekoschematy do oporu to lepiej na tych hetrach wyjdzie niż na konsumpcji . No ale pieniądze dla średnich i dużych z ekoschematów niestety się skończyły   

Zależy jaka ziemia i  jakie plony , mnie te 300 nic nie daje , więcej zostaje ze zbóż , rzepaku ,kuku, koszenie strączków jak polegnie to tragedia, by trzeba kupić jakieś bizona żeby sie bawić 

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano

Dzisiaj miałem telefon z ARIMR żeby do poniedziałku przesłać im na  E-maill 

1. plan nawozowy 

2. rejest stosowania nawozów 

3. wyniki badań gleby 

Mam ekoschemat plan nawozowy, mam również bezorkę , ale nic nie kazał więcej dostarczać , tylko to co powyżej 

Opublikowano
21 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Dzisiaj miałem telefon z ARIMR żeby do poniedziałku przesłać im na  E-maill 

1. plan nawozowy 

2. rejest stosowania nawozów 

3. wyniki badań gleby 

Mam ekoschemat plan nawozowy, mam również bezorkę , ale nic nie kazał więcej dostarczać , tylko to co powyżej 

Co tam miałeś nabrane że aż wyniki badań żądają?

Opublikowano

W planie nawozowym z wapnowaniem masz obowiązek badań glebowych

Opublikowano

Tym za 1 pkt oczywiście że tak. To jest podstawa do wypłaty.

W integrowanej też badania wymagane

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Agrest napisał(a):

W planie nawozowym z wapnowaniem masz obowiązek badań glebowych

Ja mam ekoschemat plan nawozowy , a że u mnie są same rędziny i ph 7,3 - 7,6 to i bez wapnowania , Wczoraj byłem w odr czy ma gdzieś ten plan zrobiony ale jak na złość była na szkoleniu , muszę podjechać w poniedziałek z rana . Badania gleby oczywiście mam , z tamtego roku 

1 godzinę temu, szymon1105 napisał(a):

Co tam miałeś nabrane że aż wyniki badań żądają?

No ekoschemat ,, plan nawozowy '' i do tego ekoschematu trzeba mieć to co napisałem , gościu powiedział że jak podeślę i wszystko będzie dobrze to nawet się potem nie będzie kontaktował , a jak coś będzie nie halo to będzie dzwonił .

mam też ekoschemat bezorka , ale nic nie wspominał o tym , możliwe że o bezorkę mogą dzwonić znowu za jakiś czas ? czy już jak by o coś im chodziło to teraz by chciał czegoś od razu  ?

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

Jedna baba dzwonila o obornik a za chwile chlop o miedzyplony. Dwie rozne firmy. Wiec wszystko mozliwe. 

Ps. Baby pytalem to miedzyplony jej nie interesowaly,  chlopa pytalem to obornik go nie interesowal. 

Maja podzielone co  i kto ma sprawdzac.

• Thanks 1
Opublikowano

Ja zrobiłem badania działek ornych. I pierwszy wniosek wysłałem z ekoschematem  plon plus wapnowaniem. Naliczyło mu w uj punktów. Euforia i za chwilę myślę że coś nie tak. Czytam warunki i uj. Wszędzie ph powyżej 6 bo regularnie wapnuję więc się nie należy. No i dopatrzyłem się że zapomniałem o jednej działce . Ktoś powiedział że musi być badanie wszystkich ornych w gospo. Mam rotację bo kasuję i dosadzam porzeczki.

Więc machnąłem ręką na te proponowane 100zł i zmieniłem wniosek

Opublikowano
11 godzin temu, Sianozbieracz napisał(a):

Dostałem telefon, że w poniedziałek ma być kontrola.
Babka gadała o pomiarach na GPS.
Co oni będą kontrolować? Powierzchnie działek?

może coś im nie gra i chcą zweryfikować na żywo?
Może coś z budynkami itp.

Opublikowano
59 minut temu, Nikita_Bennet napisał(a):

może coś im nie gra i chcą zweryfikować na żywo?
Może coś z budynkami itp.

Nie po prostu działki z GPS coś jak geodeci kiedyś miałem absurd ale no

Opublikowano
W dniu 14.12.2024 o 16:37, Celownik07 napisał(a):

Jedna baba dzwonila o obornik a za chwile chlop o miedzyplony. Dwie rozne firmy. Wiec wszystko mozliwe. 

Ps. Baby pytalem to miedzyplony jej nie interesowaly,  chlopa pytalem to obornik go nie interesowal. 

Maja podzielone co  i kto ma sprawdzac.

To i u mnie jest to samo w piątek telefon z arimr o plany nawozowe, a dzisiaj telefon z zewnętrznej firmy na zlecenia arimr o rejestr agrotechniczny do ekoschematu E.USU I do E.WSG

Wysłałem im MMS te zapiski co se robiłem do każdej dzialki , coś takiego , bez oprysków jak będzie trzeba to dołączę ewidencję zabiegów chemicznych 

20241216_141430.jpg