Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, Desperado napisał(a):

Jak na razie tak u nas jest i co najwyżej możesz beknąć za łamanie tego.

No właśnie. A to trzeba mieć prawdziwego pecha żeby za to beknąć jak nikt nie doniesie. 

17 minut temu, v11 napisał(a):

chłopki myślą że jak mija kilka dni to nikt niczego nie udowodni a jak doładują karę to płacz i wielkie elaboraty jakim prawem a jest tak że prawo czy mądre czy głupie obliguje do przestrzegania . Byłem niedawno u mojego odbiorcy i okazuje się że przechowują dla bezpieczeństwa próbki przez 2 lata z każdej dostawy i w przypadku reklamacji ich odbiorcy szukają winnego tak że spredaż nie kończy się na koszu przyjęciowym 

Niech zmienia prawo i będzie po problemie. Sztucznie robią problemy tam gdzie ich nie ma. Niech wprowadzą że obornik musi być przechowywany tylko na płycie to dopiero się rwetes zrobi. Narazie to większość zadowolona bo moze obornik wywieźć na pole Na pryzmę i jest ok ale już rozwieźć go po polu nie jest ok. I zdecydowana większość bazuje na oborniku. Ci którzy mają gnojowice stawiają zbiorniki za kilkaset tys albo liczą sie z karą 3 tys 

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Minkes napisał(a):

A oprócz kary nie wstrzymują dopłat?

Nie wiem, aż tak się tym nie interesowałem, nie mam potrzeby stosowania azotu poza terminami, zazwyczaj jak nie ma pozwolenia to i tak jest to bez sensu bo albo za mokro i nie da się wjechać albo jeszcze zwyczajnie za wcześnie. Zboża na oborniku, to i nie ma potrzeby latać z sraczką na wiosnę.

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Na razie nie spotkałem się z takimi kontrolami ...

pracownicy ARiMR oraz ich firmy zewnętrzne otwarcie mówią, że działki nie objęte dopłatami ich zupełnie nie  interesują, oni losują do kontroli tylko z działek do dopłat. PIORIN tak samo bierze działki z systemu dopłat, inne dla niego nie istnieją

Opublikowano
1 minutę temu, krzychu121 napisał(a):

Niech zmienia prawo i będzie po problemie. Sztucznie robią problemy tam gdzie ich nie ma. Niech wprowadzą że obornik musi być przechowywany tylko na płycie to dopiero się rwetes zrobi. Narazie to większość zadowolona bo moze obornik wywieźć na pole Na pryzmę i jest ok ale już rozwieźć go po polu nie jest ok. I zdecydowana większość bazuje na oborniku. Ci którzy mają gnojowice stawiają zbiorniki za kilkaset tys albo liczą sie z karą 3 tys 

O tu się zgodzę, na takiej pryzmie na polu to dopiero jest wypływ w jedno miejsce.

Opublikowano (edytowane)

Pszczelarze mogą się przejechać na tym cukrze  z biedry  

Szwagier mówił że któreś zrzeszenie zleciło analizę składu i rzekomo bardzo dużo chloru zawiera i inne związki. 

No ale to zasłyszane

Edytowane przez Agrest
Ebana autokorekta
Opublikowano
3 godziny temu, slawek74 napisał(a):

A co to picie puwa na miedzy 🤔 to jakaś forma integracji? Jak teraz ciężko kogo kolwiek w polu spotkać i jeszcze czekać na wypicie piwa 🙆‍♂️🤦🤣

Widzisz Sławek. Pamiętam czasy gdy rolnicy się zastanawiali jak tak można po 6 dni w tygodniu po 10 godzin pracować. 

Dzisiaj miastowi się zastanawiają nad skróceniem czasu pracy do 130 godzin miesięcznie bo za mało czasu na wypoczynek 🤣

A oporowce tylko fotele zmieniają I oby wincyj 

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
5 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

Cienkie bolki patrzą na pozwolenia które wymyślił sobie urzędnik. U nas każdy nawozi czym chce i kiedy chce. 

6tys zabrali mi z doplat za poplony o tyle z mego kozaczenia. 

• Confused 1
  • Sad 1
Opublikowano
47 minut temu, HF86 napisał(a):

Widzisz Sławek. Pamiętam czasy gdy rolnicy się zastanawiali jak tak można po 6 dni w tygodniu po 10 godzin pracować. 

Dzisiaj miastowi się zastanawiają nad skróceniem czasu pracy do 130 godzin miesięcznie bo za mało czasu na wypoczynek 🤣

A oporowce tylko fotele zmieniają I oby wincyj 

Dzisiaj nie ma czegoś jak piwo 🤦🙋‍♂️

Opublikowano
5 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Siać już siarczan magnezu ? Czy za wcześnie 

Może i trochę za wcześnie, ale w połowie stycznia czy pod koniec może się okazać, że się nie da wjechać.

Na jednej działce poszedł w piątek razem z potasem, reszta w sobotę o ile nie dowali śniegu

Opublikowano
6 minut temu, Tomek90 napisał(a):

6tys zabrali mi z doplat za poplony o tyle z mego kozaczenia. 

to ze zabrali trudno pytanie czy słusznie jak nie to odwołanie 

Opublikowano
53 minuty temu, HF86 napisał(a):

WIĘCEJ czasu na wydatki , europekskie PKB  to rynek usług w glównej mierze , 

Opublikowano
4 minuty temu, v11 napisał(a):

to ze zabrali trudno pytanie czy słusznie jak nie to odwołanie 

No za wcześnie skasowany, a czy słusznie? Tak samo jak z azotem jest czas to wjeżdżasz, tak samo z poplonem, zaczyna kwitnąć to jego czas się skończył. 

1 minutę temu, wilkołak napisał(a):

Ponoć mają uchwalić że w styczniu już bęzie można nawozić N

U nas w grudniu jeździli już. 

Rsmowcy nie muszą sie spieszyć jak skropia święta woda to wszystkie braki minął. 

Opublikowano

Poplony to mówisz o wsiewkach tych minimum 8tygodniowych czy międzyplony ozime do 15 lutego?

Ja dziś resztę wapna rozsiałem.  Jakieś  opady rzędu 2mm obiecują to przyklei wapno do gleby🤣

20250102_094311.jpg

Opublikowano
10 minut temu, Tomek90 napisał(a):

No za wcześnie skasowany, a czy słusznie? Tak samo jak z azotem jest czas to wjeżdżasz, tak samo z poplonem, zaczyna kwitnąć to jego czas się skończył. 

przecież wiadomo że klikną na zdjęcie i widzą co jest na polu w na kilka dni przed terminem a przypuszczalnie już to robi oprogramowanie 

• Haha 1
Opublikowano
52 minuty temu, jacor73 napisał(a):

Może i trochę za wcześnie, ale w połowie stycznia czy pod koniec może się okazać, że się nie da wjechać.

Na jednej działce poszedł w piątek razem z potasem, reszta w sobotę o ile nie dowali śniegu

U mnie Korn kali też będzie , tylko dziś za mocno wiało, a jutro opady , narazie czekam 

Opublikowano
8 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Tyle u mnie nie było 30 lat, prawie pewne że w poowie lutego pójdzie pierwsza dawka, trzeba będzie wykorzystać wode , której bardzo mało, oby teraz przyszły lekkie mrozy tak do -8

Też z pierwszą (całą ?)dawką celuję na połowę lutego o ile oczywiście warunki pozwolą , i mowa o rzepaku , bo na pszenice to 1-10 marca , i to nie za dużo 1/3 dawki bo pszenice pokrzewione w miarę , więc bardziej na podtrzymanie żeby nie było braków 

6 godzin temu, Desperado napisał(a):

Dodaj jeszcze że i po pijaku jeździcie, bo to też wymyślił urzędnik i macie to w d*pie.

Są i tacy co po pijaku jezdżą , ale to chyba nie dziwne , wystarczy spojrzeć na statystyki ilu pijanych kierowców łapią każdego dnia , więc nie ma co na ten temat pisać 

Opublikowano
53 minuty temu, v11 napisał(a):

przecież wiadomo że klikną na zdjęcie i widzą co jest na polu w na kilka dni przed terminem a przypuszczalnie już to robi oprogramowanie 

To czemu już nie raz zapomnieli zobaczyć na zdjęcie? Nie tylko u mnie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
  • Dodaj nową pozycję...
v