Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Tomek90 napisał:

Tacy co nie mają i nie mieli to nie ch*j gospodarzyc w obecnych czasach. 

ludziom różnie się układa, nie raz coś nie pyknie susza, źle sprzedał, albo za grubo poszedł, to tak łatwo powiedzieć

co niektórzy może mają zapas na produkcję na dwa lata do przodu, ale chyba są w mniejszości

natomiast po pierwsze zabezpieczyć produkcję na bieżący sezon następnie myśleć o inwestycjach

• Like 6
Opublikowano

Różnie w życiu bywa. Wystarczyło przez ostatnie dwa lata najpierw sprzedać po żniwach a w kolejnym sezonie trzymać do wiosny i już masz problem z kasą bo nawozy w tym czasie wystrzeliły.
Poza tym bida chodzi po ludziach, czasem jakieś choroby, wypadki. Nie można jednoznacznie powiedzieć, że jak ktoś nie ma kasy to nieudacznik. 

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano

Ale sa tacy co bidolą 20 lat już , wtedy lepiej wydzierżawić i iść na etat, ale to zależy od regionu 

Opublikowano
1 minutę temu, miwigos napisał:

Ale sa tacy co bidolą 20 lat już , wtedy lepiej wydzierżawić i iść na etat, ale to zależy od regionu 

biadolić biadoli, a mieszkania dzieciom w mieście pokupione, coś tam odłożone

i się nie opłaca

Opublikowano

Ja z reguły nie narzekam i część by mnie tu zjadła najchętniej ,

Opublikowano
27 minut temu, pawelek98 napisał:

ludziom różnie się układa, nie raz coś nie pyknie susza, źle sprzedał, albo za grubo poszedł, to tak łatwo powiedzieć

co niektórzy może mają zapas na produkcję na dwa lata do przodu, ale chyba są w mniejszości

natomiast po pierwsze zabezpieczyć produkcję na bieżący sezon następnie myśleć o inwestycjach

I tak upadają gospodarstwa przeinwestowane bez wyobraźni i zabezpieczenia jakiegoś. 

Kiedyś jak parę lat temu pszenica po 1000zl (chyba wtedy jak wymroziło w Polsce, albo jak powódź była na południu) kolega mówi co będzie robić z kasy 40ha pszenicy po 8t x 1000zl. Nakupił gratów które potem zabrali i od teraz nie może wyjść na prostą za bardzo. 

15 minut temu, melon10641 napisał:

Różnie w życiu bywa. Wystarczyło przez ostatnie dwa lata najpierw sprzedać po żniwach a w kolejnym sezonie trzymać do wiosny i już masz problem z kasą bo nawozy w tym czasie wystrzeliły.
Poza tym bida chodzi po ludziach, czasem jakieś choroby, wypadki. Nie można jednoznacznie powiedzieć, że jak ktoś nie ma kasy to nieudacznik. 

Może jeszcze napad rozbójniczy na gospodarstwo? 

To az tyłu rolników niema pieniędzy w Europie ze nie kupuje nawozu? 

Mówimy o normalnej sytuacji, a nie jakieś skrajne. 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Tomek90 napisał:

Może jeszcze napad rozbójniczy na gospodarstwo? 

To az tyłu rolników niema pieniędzy w Europie ze nie kupuje nawozu? 

Mówimy o normalnej sytuacji, a nie jakieś skrajne. 

tylko że wiele osób dalej nie rozumie że w dużej mierze te małe i średnie gospodarstwa robią spory ruch.  Duże gospodarstwa zamawiają ilości tirowe i nie będą się przejmować tymi średnimi skupami bo biorą od większych firm, w okolicy są 2 gospodarstwa 300 + ha. Nawóz biorą cały importowany z 1-2 firm, więc jeżeli faktycznie te małe gospodarstwa się zawiną to firmy razem z nimi, tak samo i zboża, jak komuś warto to dźwiga towar na port a nie będzie wiózł do skupu wioskę obok, dzisiaj wystarczy te 20 t i ciężarówka może śmigać.

• Like 2
Opublikowano

Jakie to jest średnie gospodarstwo według ciebie?? U nas 30ha to auto biorą. To już duże? 

Nie trzeba mieć ponad 100ha żeby sprzedawać ilości całosamochodowe zboża czy kupować nawozu. 

Ale mentalność Polaka ze nie weźmie z kimś auta nawozu na spółkę, czy sprzedać zboże gdzieś dalej tez z kims. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Jakie to jest średnie gospodarstwo według ciebie?? U nas 30ha to auto biorą. To już duże? 

Nie trzeba mieć ponad 100ha żeby sprzedawać ilości całosamochodowe zboża czy kupować nawozu. 

Ale mentalność Polaka ze nie weźmie z kimś auta nawozu na spółkę, czy sprzedać zboże gdzieś dalej tez z kims. 

30 ha to auto ale na spółkę. Nie wydaję mi się żeby auto np mocznika w sezonie sam zużył. Chodzi o to że jak będzie we wsi skład nawozu, 10 małych gospodarzy i 3 dużych. To w momencie upadku tych 7-8 małych zrobi się 3-4 dużych. Myślisz że oni będą brali z tego składu? Nie, zamówią całe tiry importowanego towaru i skład po 2 latach się zamknie, tak to działa. U mnie w okolicy ludzie już tiry łączą i posyłają dalej ze zbożem bo im się po prostu opłaca.

Opublikowano

Opłaca im się gdzieś dalej wysyłać czy kupować z dalszych miejsc bo młodzi są coraz bardziej świadomi. Widzą co się dzieje. Sam pamiętam jak za dziecka się z ojcem jeździło po składach i jak okoliczni handlowcy mówili ci co chcesz usłyszeć i jeszcze poklepywali po plecach że bardo dobry klient itd. Nie jednemu to wystarczy żeby już kupić w takim składzie. Mimo że dużo przepłacają. Zresztą wspomniałem tu wcześniej sytuację ze znajomym jak zaproponowałem mu kilka ton soli czy Korn kali w dobrej cenie bo biorę całego tira. To woli przepłacic 300-400 zł ma tonie w okolicznym składzie. Może myśli że jak że mną nie weźmie to ja też nie wezmę. Choć zaznaczyłem że i tak i tak biorę. Ale też może poczuł się wyróżniony przez okoliczny skład bo jak mowil o tych cenach wyższych o 300-400 zł to był dumny bo powiedzieli że zrobili dla niego specjalną ofertę bo tak to sprzedają kilkadziesiąt zł drożej. Nie wiem. Nie wnikałem. Dopóki ludzie będą dawali robić się w bambuko to te małe składy będą istniały 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Trochę ciekawe jest to że.  

Oglądam ogłoszenia i widzę nawozy z , Litwy,Słowacji, Kazachstan, Węgry itd. Kilka lat temu nie było takiego wyboru. 

Coś chyba nie tak z naszą produkcja skoro z tak różnych terenów czesto odległych,  opłaca się wyprodukować i przywieść do nas  taniej 🤔

@krzychu121

Krzyś aż dziwne to co napisałeś, gość przepłacił  jeszcze się cieszy 🤔

Zazwyczaj wielu kupuje gdzie taniej.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
5 minut temu, GRZES1545 napisał:

Oglądam ogłoszenia i widzę nawozy z , Litwy,Słowacji, Kazachstan, Węgry itd. Kilka lat temu nie było takiego wyboru. 

Coś chyba nie tak z naszą produkcja skoro z tak różnych terenów czesto odległych,  opłaca się wyprodukować i przywieść do nas  taniej 🤔

Co ma być nie tak ? Rozpasalo się towarzystwo z wypłatami i premiami. Dodatkowe tworzone liczne  stanowiska. No.i najważniejsze skądś trzeba wziąć na te wszystkie podwyżki dla grup zawodowych. Czy 800+ itd. Skad mają tą wziąć jak nie z państwowych firm. Orlen , azoty itd to są sponsorzy. Niby nam te pieniądze dają ale wcześniej 2 x tyle zabierają 

Opublikowano
6 minut temu, GRZES1545 napisał:

obejrzyj dzisiejsze e-pole to dowiesz się czemu tańsze rosyjskie

• Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, krzychu121 napisał:

Opłaca im się gdzieś dalej wysyłać czy kupować z dalszych miejsc bo młodzi są coraz bardziej świadomi. Widzą co się dzieje. Sam pamiętam jak za dziecka się z ojcem jeździło po składach i jak okoliczni handlowcy mówili ci co chcesz usłyszeć i jeszcze poklepywali po plecach że bardo dobry klient itd. Nie jednemu to wystarczy żeby już kupić w takim składzie. Mimo że dużo przepłacają. Zresztą wspomniałem tu wcześniej sytuację ze znajomym jak zaproponowałem mu kilka ton soli czy Korn kali w dobrej cenie bo biorę całego tira. To woli przepłacic 300-400 zł ma tonie w okolicznym składzie. Może myśli że jak że mną nie weźmie to ja też nie wezmę. Choć zaznaczyłem że i tak i tak biorę. Ale też może poczuł się wyróżniony przez okoliczny skład bo jak mowil o tych cenach wyższych o 300-400 zł to był dumny bo powiedzieli że zrobili dla niego specjalną ofertę bo tak to sprzedają kilkadziesiąt zł drożej. Nie wiem. Nie wnikałem. Dopóki ludzie będą dawali robić się w bambuko to te małe składy będą istniały 

Może dostał oryginalną plakietkę dla bramkarza. Albo zawieszkę o zapachu kokosowym do malucha😂😂

• Haha 4
Opublikowano
6 minut temu, GRZES1545 napisał:

@krzychu121

Krzyś aż dziwne to co napisałeś, gość przepłacił  jeszcze się cieszy 🤔

Zazwyczaj wielu kupuje gdzie taniej.

Niby dziwne ale prawdziwe. Niektórzy mają takie myślenie. Ogólnie rzecz biorąc ile ten mój znajomy zostawi kasy u handlarzy i sklepach to głowa mała. Śrutę np bierze z bioffidu i przepłaca za 18 o jakieś 100-150 zł ma tanie względem agrocentrum. O jakości nie wspomnę bo co dostawa to inna pasza. Tłumacze mu przejdź do agrocentrum i zaoszczędzić kilka tys rocznie. Nie chce bo silos z bioffidu wziął. To tłumacze dalej. Niech sobie ten silos wezmą spowrotem. Albo zapłać im za niego te 4-5 tys i wyjdziesz i tak na tym lepiej. Ale nie chcę . Niektórym i łopata nie nakladziesz 

4 minuty temu, STIG13 napisał:

Może dostał oryginalną plakietkę dla bramkarza. Albo zawieszkę o zapachu kokosowym do malucha😂😂

Może tak być. Myślę że każdy za takiego handlarza który będzie wam mówił to co chcecie usłyszeć a przy okazji będzie mocno słodził i chwalił . Niektórym to wystarcza żeby poczuć się kimś lepszym i wtedy cena nie ważna. Ważne że ,,prezes '' jest ze mną na ,,ty'' i przy innych mówi cześć zamiast dzień dobry :)

Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

Dlaczego nie łączyć jednego z drugim, jeśli ma się chęci i czas ?  U nas są tacy, którzy obrabiają po 150 ha. i na nocną zmianę do roboty zapie.dalają. Mój dalszy krewny (że tak go nazwę)  uprawia ok. 100 ha. i od kilkunastu lat całe zimy (listopad - kwiecień) spędza w robocie w Holandii !  

2 godziny temu, krzychu121 napisał:

Mentalność Polaka jest taka że nie ważne że ja nie zarobie. Ważne że ,,somsiad '" nie zarobi. 

"nie ważne że ja stracę"  😎

2 godziny temu, Tomek90 napisał:

U mnie we wsi jeden gospodarz (40 ha) kupił w 2022 roku 3 "tiry" saletry po 3600, na zapas, "bo bydzie ino drożyj" 😁

Opublikowano
49 minut temu, GRZES1545 napisał:

Coś chyba nie tak z naszą produkcja skoro z tak różnych terenów czesto odległych,  opłaca się wyprodukować i przywieść do nas  taniej 

Proszę z naszego Radzynia: 

https://www.olx.pl/d/oferta/saletra-import-34-4-CID757-IDYmsLh.html      z Kazachstanu 

https://www.olx.pl/d/oferta/nawoz-saletra-amonowa-pulan-anwil-34-n-CID757-IDS171B.html    i nasza Polska 

150 zł różnicy na tonie 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, mike2145 napisał:

Gdzie najtaniej kupie saletrę importowaną albo RSM importowany? 

Całe auta ci ogarnę bo placu nie opłaci mi się z tym jechać 

Edytowane przez tommy66692
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v