Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Czytaj dokładnie 😉 na samym początku masz że netto, cena dla całych aut w porównaniu do tygodnia wstecz to npk8, fosforan i sól, tańszy o stówkę 

Edytowane przez Pcheella
Opublikowano
2 godziny temu, sw_kamil napisał:

Wszyscy we wszystkich tematach narzekają na brak opłacalności a tymczasem ceny ziemi biją kolejne rekordy, i jak gdziekolwiek pojawi się byle kawałek do sprzedania to masa chętnych. Więc skoro jest tak źle to dlaczego jest tak dobrze?

u mnie w okolicy ziemie kupują ludzie z miasta w ramach lokaty .

Opublikowano

O ile nie są to atrakcyjnie zlokalizowane działki pod miastami to nie był bym taki pewny czy ta lokata się im zwróci patrząc co się bedzie działo w najbliższych latach, no chyba że nadal znajda się frajerzy rolnicy co będę przepłacać przy odkupie. 

Opublikowano (edytowane)

Bo od jakiś 20lat było prosperity, dopłaty do wszystkiego, ograniczony dostepe do rynku EU, właściwe zagwarantowany  dochód i rozwój, nawet małe gosp nie chciały sprzedawać ziemi. Teraz się to zmieni, bedzie wiecej sprzedajacych niż kupujących.

Ja pamietam, jak nie było chętnych na ziemie i leżała odłogiem, ba nawet państwo dawało w dzierżawy preferencyjne i też nie było chętnych poza obcokrajowcami.

Edytowane przez Dastan
Opublikowano

Jak by przestali dopłacać do hektarów to by zaraz cena ziemi rolniczej spadła, bo rolnicy z wiejskiej itp. by musieli z własnej kieszeni podatek rolny płacić, a nie finansować z dopłat z dużą górką do kieszeni.

Opublikowano

Kupiłem dzisiaj 20 ton rsm z placu od miejscowego  po 1340 zł brutto , a cały samochód życzą sobie 1450 brutto , natomiast w agroloku powiedzieli mi za cały samochód po 1410 brutto 

Opublikowano
3 godziny temu, Jurek87 napisał:

u mnie w okolicy ziemie kupują ludzie z miasta w ramach lokaty .

Normalka to się robi bo rolników nie stać za zakup ziemi, u nas tak samo coraz więcej ludzie z miast wykupuje działki.

Opublikowano

przewidywałem  z 10 lat temu wyprzedaż domów/ działek w moim rejonie , i jest. I  myśle ze jeszcze bardziej bedzie to nasilone za 5-10lat, oddalone domy na wioskach z kawałkiem działki  będą na sprzedaż , GÓRKA na budowy domków już minęła i nie wróci...

• Haha 1
Opublikowano
aprochota napisał:

arku3060 napisał: Dzisiaj zamówione Korn Kali po 1500 brutto i RSM 26+s po 1240 całe auta gdzie zamawiałem tam 26+s ? podobno nigdzie niema z siarką Adler Agro a przywiozło auto z rolpol oldakowscy

Opublikowano (edytowane)

Co się dziwić, z reguły czerwiec lipiec najniższa cena była na nawozy azotowe, kto ma 💸 woli zainwestować w towar jak lokatę. Zawsze można podzielić zakupu jak i sprzedaż towarów.

Edytowane przez Norman
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)

Jakbym miał hajs pewnie coś azotu bym kupił, wiem że ceny pszenicy są psie ale patrzę realistycznie i nie wierzę by rsm spadł do 1000 czy saletra do 1200, jedynie npk mogą potanieć szczególnie myśląc o zapasach pod jare.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
1 godzinę temu, Navara1988 napisał:

No i jak tu ma taniec azot jak jeden kupuje przed drugim . Po co te strajki jak jest tak dobrze 

Wolisz kupić póżniej drożej , Twoja decyzja , nie widzisz co sie dzieje na rynku , cena w zniwa dla wielu nieistotna, myśle że warto będzie przetrzymać 

Opublikowano (edytowane)

Gdyby faktycznie brakowało jak podają handlowcy to cena rosła by kosmicznie a nie kosmetycznie🤭 ja twierdzę że azot pójdzie na dół a teraz doją tych co mają kasę i swędzi ich w kieszeni. 

A co do cen ziemi u was stagnacja a gdzie indziej za hektar 250 tys za 4 klase także ja tam nie widzę aby boom minął 

Edytowane przez Pcheella
Opublikowano

Ile zarabia rolnik w Polsce?

A jakie są dochody rolników w Polsce? GUS wyliczył, że w 2022 średnie roczne zarobki rolników wyniosły 5 549 zł/ha. Oczywiście środowisko rolnicze nie zgadza się z tą kwotą. Po pierwsze jest ona o 70 proc. wyższa niż rok wcześniej, a przecież nagle na rolników nie spadł deszcz pieniędzy. Po drugie są duże wątpliwości co do sposobu wyliczania tego dochodu.

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/pieniadze/oplacalnosc-w-rolnictwie/ile-rolnicy-zarabiaja-w-porownaniu-do-innych-zawodow-2513010

Ciekawe jak to wyliczyli 🤣 

Opublikowano

propozycja z piątku:

stasiek85 napisał:

propozycja z piątku: Witam, przesyłam aktualną ofertę, opakowania Big Bag ilości cało samochodowe po 24 tony Saletra N34 1450 zł netto Saletrosan 26 1360 zł netto Saletrosan 30 1490 zł netto Saletrzak Tarnów 1220 zł netto Salmag 1230 zł netto RSM 32 1240 zł netto RSM 30 1200 zł netto RSM 28 1160 zł netto Zaksan 32 1410 zł netto Polifoska 5 2060 zł netto Polifoska 6 2420 zł netto Polifoska 8 2460 zł netto Amofoska 4-16-18 1710 zł netto Amofoska 5-10-25 1800 zł netto Fosfarm 5-10-15 1270 zł netto Superfosfat P40 2180 zł netto Superfosfat P19 1175 zł netto Polidap 2880 zł netto Fosforan import 18-46 2850 zł netto Sól potasowa 1670 zł netto Korn kali 1340 zł netto

ogólnie wszystkie azotowe wzrost o około 40 zł na tonie w ciągu minionego tygodnia. Azotowych z siarką brak na dzień dzisiejszy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v