Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
59 minut temu, Tomek90 napisał:

40zl.

Za różnice w cenie 2 aut masz 1-1.5 zbiornika. 

Co do przypleń to zależy od warunków, saletra też popalone rzepaki nie raz. Ja nie lubię mieć nie donawozonych rogów i nawozić sąsiadów. 

Do mnie transport pewnie z 200do tony

Ja nie lubie kolein robić opryskiawacz za ciężki jest,i za wolno trzeba jeżdzić , kizeryt tak musisz siać , a nie jest to tani nawóz ,saletrą nie przypaliłem jeszcze , a da się  ?

33 minuty temu, krychu napisał:

Mam tak samo, choćby niewiadomo jak dokładny rozsiewacz przy granicy widać nie dosypanego tak jak na środku. A po rsm wszystko ładnie równo nawiezione

Jak może być niedosypane na środku między ścieżkami, żal wam saiadowi troche wysiać , jak porządny to odda

Opublikowano

Da się, no jak jeździsz na przymrozku to niema kolein. Prędkość robi się wielkością dyszy to chyba wiesz. Ja daje potas siarka magnez ostatnie lata, kizerytu nigdy nie stosowałem. 

Da się sasiad przypalił. 

Opublikowano (edytowane)

Tak czy siak musisz wjechac rozsiewaczem i opryskiwaczem jak na raz lejesz, a na przymrozku to RSM pali strasznie, ja sieje dwa razy saletrosan i saletra nastepnie , napewno szybciej to zrobie jak TY, potrzebuje 3 Tiry nawozu conajmniej , jak duże by musiały być biorniki, pewnie kikanaście tysięcy jeden , chyba że jakiś złom z odzysku, 

Z ciekawości jak długo wytrzymują te zbiorniki , bo z nierdzewki to one nie są

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

tez byłem przeciwnikiem rsm, ale po pierwszym roku stosowania kupiłem drugi zbiornik i przeszedłem całkowicie na rsm. Wygoda i precyzja w stosowaniu, tyle moge powiedzieć. Obecnie zamówione wczoraj dwa auta tego nawozu.

Opublikowano

Ja mam metalowy to ponad 10 lat 20000l, a plastikowe to niewiem ale cysterna wchodzi. 

Na rzepak, żyto, jęczmień, owies leje jedna dawkę. 

Czy ja wiem czy szybciej może trochę, ale ja na hak biorę prawie 5t, a ty ile na plecy wrzucisz? Ja robię to sam tj załadunek i rozlewanie. Rozładunek to stoję parędziesiąt minut z kierowcą rozmawiam. 

Rsm nie pali na przymrozku jak na następny dzień niema słońca. 

Jak to mówią kij ma dwa końce. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Rozlewanie opryskiwaczem cionganym ma tą wadę ze cienzej niż z rozsiewaczem jak mokro z wiosny a tak same plusy jedynie ze oszukiwać mogą rozciencyć z wodą jak przywożą trzeba sprawdzać objentosć do masy.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
Przed chwilą, Strongman napisał:

Mierzy się ile w zbiorniku jest miarką i odczytuje z tabeli jak cały tir.

W mauzerach jest najprosciej bo tysiac litrów wiadomo ile ma wazyć.

Nie bardzo tak to szybko ciebie oszukają, ważysz w menzurce laboratoryjnej 1 litr, badasz gestosc specjalnym urządzeniem to chyba najlepiej. 

• Like 1
Opublikowano

Tak najlepiej bo mozna odrazy prubę pobrać bez wypompowania i nie wzionsć,.

No trzeba sprawdzać bo niby bierzesz prosto z Puławy plomby są ale to wozą ludzie prywatnimi samochodami oni im zlecają.

Opublikowano

Nie wiem czy się odważy tam wody dolewać, tak samo mozna kg z big baga wyciągać. 

Zważyłem raz profoske mgs z procam z ciekawości co tak drogo było to każdy bags inna waga. 

Musiałem dzownic do biura i wyjaśniać o co chodzi. 

Opublikowano

Jak odmierzyłeś tak 1l jak myślisz że mauzer to dokładna jednostka objętości to wynik może Ci wyjść każdy.

Może jeszcze w butelce po coca-coli odmierzyłeś?

Opublikowano
3 minuty temu, Strongman napisał:

Przywiózł kierowca 10 szt zwazyłem go przed wypompowaniem i zwazyłem po i wyszło 13200kg.

A ile miało wyjść i co z tym zrobiłeś?

Masz certyfikowane te źródła miar swoich ?

Opublikowano
4 minuty temu, Tomek90 napisał:

Niestety ale te kubki do ŚOR niezbyt się nadaja nawet. 

Jeszcze dochodzi lepkość cieczy. Może tworzyć menisk wypukły bądź wklęsły. Oko zawsze oszuka.

Dlatego im wyższy cylinder o objętości np 1dm³, tym wynik dokładniejszy

Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

Oszukują kiedyś ważyłem 1l miał wazyć 1, 28 a ważył 1,24 od tamtej pory wszystko sprawdzam.

żeby rsm zmierzyć i wynik był wiarygodny to musi być albo prosto z fabryki i być jeszcze ciepły albo bierzesz do domu ogrzewasz bodajże do 18 stopni i wtedy mierzy. Mówię o gęstości 1l 

Opublikowano
1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał:

A ile miało wyjść i co z tym zrobiłeś?

Masz certyfikowane te źródła miar swoich ?

Ale aby mniej wiencej wychodziło tak jak powinno być ale nie jakaś tam spora różnica.

Opublikowano
10 godzin temu, XTRO napisał:

żeby rsm zmierzyć i wynik był wiarygodny to musi być albo prosto z fabryki i być jeszcze ciepły albo bierzesz do domu ogrzewasz bodajże do 18 stopni i wtedy mierzy. Mówię o gęstości 1l 

Jak ktos kupuje stale rsm najprosciej zaopatrzyc sie w miernik rsm ( coś  takiego jak alkoholomież) szybko , prosto zmierzysz zawartosc. Swego czasu azoty mialy to w sprzedazy. 

Opublikowano

Aerometr i po problemie w RSM Mi przywozili to nawet miał 34  przeważnie 32,5 mam minimum. 

Ważyć , można pytanie skąd wziąść taką menzurkę  i jak to dokładnie odlać, potem zważyć. Już próbowałem  ten temat nie ma sensu. 

A co do nawozów sypkich to są dopiero przekręty. 

Opublikowano
19 minut temu, tomek73 napisał:

Aerometr i po problemie w RSM Mi przywozili to nawet miał 34  przeważnie 32,5 mam minimum. 

Ważyć , można pytanie skąd wziąść taką menzurkę  i jak to dokładnie odlać, potem zważyć. Już próbowałem  ten temat nie ma sensu. 

A co do nawozów sypkich to są dopiero przekręty. 

Jakie na sypkich jeżeli można wiedzieć. Co sądzicie w ogóle na temat braku towaru u lokalsow, jak niedawno mieli i to po 1050 rsm. Kupujecie czy robimy jakaś grupę i zaczniemy kupować tylko ze wschodu?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v