Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 godzin temu, miwigos napisał:

Siedząć w domu wywalczysz coś ? , wątpie

Jeżdżąc od ronda do ronda i trąbiac też ni ch*ja nie wywalczysz. 

Francja pokazała jak się robi strajki. 

• Like 5
Opublikowano
9 minut temu, Tomek90 napisał:

Jeżdżąc od ronda do ronda i trąbiac też ni ch*ja nie wywalczysz. 

Francja pokazała jak się robi strajki. 

Tak niewątpliwie Francja wie jak protestować -czemu tego nie pokazują w tej nowej obiektywnej telewizji ? Francja ma prawników fundusz prawny i rolnicy to nie takie uje jak polaczki 

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, grzybu1 napisał:

Może o cenach nawozów...? 

.uj z cenami. Nawoz to nie wszystko. Na dzień dzisiejszy mamy o wiele bardziej poważne problemy w rolnictwie, więc trzeba jak najwięcej o tym wspominać w przestrzenii publicznej..

Opublikowano
4 godziny temu, lysonzi1 napisał:

Polidap kupujecie? Jakie macie ceny? Mialem właśnie telefon, że dostępny jest jakiś marokanski polidap 18 46, w cenie 3230

Kuczyńska Zamość fosforan Map 12:50   z importu cena 3164 brutto 

Opublikowano
4 godziny temu, Mateusz1q napisał:

Ludziska piszcie burtto czy netto. Import MAP można kupić za 2900 netto czyli 3130 brutto 

Ogólnie zawsze podaje się cenę netto, ale nie wszystkie rozumieją. 

Opublikowano

A dlaczego mam rozumieć jak zawsze pracę brutto. Co dalej się dzieje to już kwestia indywidualna.

Co innego w sprzedaży. Tu możemy operować ceną netto bo ta jest różna.

Ale zakupy zawsze robimy brutto

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Agrest napisał:

Sprzedajemy też zawsze w brutto ... Każdy sklep sprzedaje w brutto a nie w netto ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Sprzedajemy też zawsze w brutto ...

Tylko brutto jest różne dla RR I vatowca.

A cena w zakupie jest taka sama dla wszystkich 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Agrest napisał:

Tylko brutto jest różne dla RR I vatowca.

Chyba tylko w rolnictwie jest tak pojebana sytuacja, że są dwa różne systemy podatkowe w jednej branży ... Mi to obojętne jaką cenę podają, niech aby będzie napisane czy to netto/brutto i jaka jest stawka VAT na ten produkt.

Opublikowano (edytowane)

Na nawozy jest ten sam podatek, różnica jest przy sprzedaży z gospodarstwa np zboża... Przy tym samym netto u ryczałtowca cena brutto zboża będzie o 7% większa niż u vatowca.

Opublikowano
20 godzin temu, jacek1296 napisał:

Dla twojej wiedzy: protesty znam od poszewki z czasów wspominanego tutaj Leppera. Za stary jestem, żeby się nabrać na nagłą gorliwość pisowskich związkowców w obronie polskiego rolnika. Tyle.

Nikt tak rolników nie wyruchał jak PiS. A gdy się zrobiła afera to posmarowali d*py żeby nie piekło. Stało się jak Kaczyński powiedział "chłopi są pazerni, dajcie im pieniędzy i będą głosować". Ja też jeździłem za PiSu na protesty a teraz to pier**le jak nadal wieś na nich głosuje. A jak się pytam kogoś dlaczego jest za PiS to jest jedna odpowiedź "bo dają". 

• Thanks 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Agrest napisał:

A dlaczego mam rozumieć jak zawsze pracę brutto. Co dalej się dzieje to już kwestia indywidualna.

Zgadza się różnią w sprzedaży płodów, nie mów ze jak dzwonisz po chemię czy nawozy czy tam jakąś maszynę to tobie podaje cene brutto. 

To zapłaty jest zawsze kwota brutto to oczywiste, ale większość podaje cene netto. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano (edytowane)

Oczywiście że zawsze podają mi cenę brutto. Gdyby sprzedawca środków produkcji podawał mi cenę netto a przy kasie czy na fakturze suma wyszła by inna  to byłby opierdol i koniec handlu.

W sklepie nigdy nie kupiłem chleba w cenie netto, na składzie też za cement czy stal płacę brutto. 

Nawet za ciągniki i inne maszyny zapłaciłem brutto.

Więc jeśli dla kogoś dziwne jest że za środki do produkcji rolnej, czy też maszyny płacimy  kwoty brutto to niech podając ceny zaznaczy brutto netto.

Uniknie się gównoburzy i kilkunastu postów kosztem krótkiego słowa w poście- netto lub brutto.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Widocznie każdy ma swój cyrk i swoje małpy.

Ja nie płacę przy kasie za chemię, nawozy czy jakieś graty to tez ma znaczenie i nie rozmawiam przy niej o cenie.

W piątek pytam się o cenę rzepaku w kosowie 1880 cena dnia i 1900 na kontrakt. 

Chcieli mnie oszukać? 

Czy jestem rr czy vat owocem gość zapytał dopiero przy wysyłaniu umowy. 

Opublikowano

Przecież kilka postów wyżej napisałem - sprzedaż płodów możemy przyjąć netto bo ta jest jedną, a brutto się różni. 

Ale zakupy dla mnie są naturalne że brutto, bo tyle kasy z kieszeni wykładam   a czy staram się o zwrot to już kwestia indywidualna.

Tankując ciągnik zapłaciłeś kiedyś netto?

Diler pisząc ogłoszenie za ceną podaję netto lub dodaje gwiazdkę z wyjaśnieniem,  dlatego i tu warto dodać sobie trudu i dopisać te 5 czy 6 liter

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Na nawozy jest ten sam podatek, różnica jest przy sprzedaży z gospodarstwa np zboża... Przy tym samym netto u ryczałtowca cena brutto zboża będzie o 7% większa niż u vatowca.

Chyba o 2% będzie wyższa , a nie o 7%

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v