Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mój znajomy podał mi propozycje żebym zaczął stosować cynk w żywieniu przez cały okres tuczu. Czy widzicie różnice stosujecie? Wiem ze normy są i już nie wolno stosować 

Edytowane przez bandzior11
Opublikowano
10 godzin temu, bandzior11 napisał:

Mój znajomy podał mi propozycje żebym zaczął stosować cynk w żywieniu przez cały okres tuczu. Czy widzicie różnice stosujecie? Wiem ze normy są i już nie wolno stosować 

W razie kontroli paszowej ryzykujesz że Twoje świnie wylądują na utylizacji,  nie wiem jak to wygląda gdzie indziej ale ja miałem już 3 razy nalot na pobieranie paszy bez żadnych zapowiedzi

Opublikowano

Problemów nie mam tylko znajomy podaje do końca tuczu tzn zaczyna od odsadzeniowki do np 110 kg w końcowej dawce daje chyba tylko 0.3 kg na tonę paszy. I mówi szczerze że przyrosty i wykorzystanie paszy bardzo pozytywnie go zaskoczyły. Oczywiście na plus . U nas zawsze wycofują coś co działa i przynosi efekty. Tak jes np z fungicydami na zboża substancje co działały to wycofali a ty kupuj i próbuj innych drogich. Cynk nie zalega i nie szkodzi dla zdrowia ludzi tylko się dopatrzyli że do gleby się dostaje przez odchody wywożone. A te wszystkie preparaty którymi karmimy ziemię nasza to już są takie super 🤪

Opublikowano
2 minuty temu, Grzesiu90209 napisał:

W teorii cynk upośledza kosmki jelitowe czyli powinny być gorsze wyniki. Jednak teoria i praktyka to dwie inne rzeczy, jeżeli u tego kolegi wychodzi lepiej niż bez.

Przyznam szczerze że już stosuje u siebie i jak narazie petarda . Chciałem wiedzieć czy ktoś stosuje albo stosują i nie przyznają się że to działa. Nie wspomnę że od początku stosowania przy tubomatach jest porządek tzn nie ma wywalania paszy itp. 

Powiem też że kolega który mi podrzucił worek 25 kg mówi że gość mu się chwalił że sprzedaje około 20 worku miesięcznie. To nie wiem czy chciał się pochwalić czy po prostu dużo nas to stosuje tylko jak za komuny 😁

Opublikowano
10 godzin temu, simpleNICKpl napisał:

nie zapędzając 7,40 wstępnie, możliwa podwyżka, w piątek wyjeżdżają

Ale to ilości pewnie 'setkowe' a nie dziesiętne? :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Przez soltys48
      Zapraszam do dyskusji na temat cen bydła w 2025r

• Dodaj nową pozycję...
v