Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 13.11.2024 o 21:18, Supersebusiek napisał(a):

@czareczek85to u was wypłacają udziały ? , w Łapach w mleczarni kolegi ojciec odchodził i miał ponad 100 tyś udziałów to nic nie dali , wziął prawnika i też ręce rozłożył , w ogóle nie do ruszenia kasa , wirtualne pieniądze .

Niech kolega bajek nie opowiada bo łapy normalnie udziały wypłacali zgodnie ze statutem spółdzielni. A jak kolega chciał zaraz po odejściu to niech się nie dziwi że nie dali

Opublikowano
26 minut temu, czareczek85 napisał(a):

mająć takie warunki jak Ty to obora powinna być na minimum 200 tymbardziej że warsztat przygotował Ci ojciec porządny

Nie szalej z tymi 200 no by godnie żyć i trzymać pracowników 50/60 by starczyło

Opublikowano
czareczek85 napisał:

3 godziny temu, DanielFarmer napisał(a):

To ja się pochwalę ze od 1995 roku nic nie kupione do gospodarstwa , stado zwiększone 3x i na dodatek trzeba sprzedawać nawet cieliczki bo nie mieści się w budynkach 🙂

mająć takie warunki jak Ty to obora powinna być na minimum 200 tymbardziej że warsztat przygotował Ci ojciec porządny

Pan mnie chyba z kimś pomylił 🙂

Opublikowano
W dniu 13.11.2024 o 20:05, krzychu121 napisał(a):

W życiu bym nie dał 100’tys za ha ziemi. Chyba że blisko dużego miasta. Ostatnimi czasy odrzuciłem propozycję 40 tys za ha bo dla mnie za drogo jak za działkę 2 ha oddalona od mojej o kilkaset metrów . Jakby było po między, wtedy warte zastanowienia . Wolę inwestować w inne rzeczy. 

Widzisz, rok temu był kupiec ma moje 10ha na sąsiedniej gminie dawał 50tys, teraz jest innych chętny do dania po 120tys co i tak mało bo jedna osoba rzuciła po 140tys za 10ha ostatnio, powaliło ludzi bo największy dostawca mlekovity atakuje sąsiednią gminę jak i jeden Pan co oborę ma otwierać.

W dniu 9.11.2024 o 18:55, Mateusz1q napisał(a):

polmlek przejmuje Łapy?

Nie wiadomo, teraz to walka o ogień się zaczyna bo reszta się obudziła i każdy chce 

W dniu 9.11.2024 o 20:02, Supersebusiek napisał(a):

Pod sam nos to może nie bo 4 km od  zakładu są dwie wioski gdzie jest po jakieś 500 krów każda . 

I co z tego jak w tych 3 wioskach tylko 3 dostawców do łap. Jak prezes wolał lepiej placić w zlewniach koło łomży jak dostawcom pod nosem to jest co jest.

Opublikowano
W dniu 13.11.2024 o 20:35, kampl napisał(a):

Nie potrafię sobie wyobrazić sytuacji w której przy zarobku rzędu 200 tys zł na miesiąc można mówić że zakup ziemi za 40 tys jest problemem lub kupno dodatkowej tony polifoski za 4tys. Nie wspomnę że mamy obornik który i tak trzeba użyć. A deszcz raz jest raz go nie ma. Za rok możesz się łamać że będzie za mokro. Problemem to jest życie w Radomsku za 1.80. tam to nie było ani perspektywy by zwiększyć hodowle ani pewnie możliwości. I oni też muszą żyć..ą

Mówisz? A gdzie lepiej bo w łódzkim to? wszędzie lipa 

Opublikowano
43 minuty temu, Rrolniik napisał(a):

Widzisz, rok temu był kupiec ma moje 10ha na sąsiedniej gminie dawał 50tys, teraz jest innych chętny do dania po 120tys co i tak mało bo jedna osoba rzuciła po 140tys za 10ha ostatnio, powaliło ludzi bo największy dostawca mlekovity atakuje sąsiednią gminę jak i jeden Pan co oborę ma otwierać.

Nie wiadomo, teraz to walka o ogień się zaczyna bo reszta się obudziła i każdy chce 

I co z tego jak w tych 3 wioskach tylko 3 dostawców do łap. Jak prezes wolał lepiej placić w zlewniach koło łomży jak dostawcom pod nosem to jest co jest.

To czemu nie sprzedajesz po 140 za za ha to byś miał dwa mieszkania na wynajem po 3 tysiące za jedne , 6 tysięcy miesięcznie .

A ty do Łap oddajesz ? Kto chce ich teraz przejąć , bo ostatnio znajomy mówił co tam oddaje , że  Piątnica by wzięła mleko ale zakładu nie chcą utrzymywać .

Opublikowano (edytowane)

@Supersebusiek podobno lider z prezesem dogadamy, praktycznie tylko chyba mlekpolu nie jest zainteresowany a tak to dostawców mońki by chcieli, lider, a zakład z dostawcami polmlek i spomlek

Wątpię żeby piątnica dostawców chciała. 

Kiedyś chciała z łapami się połączyć ale łapy nie chciały.

Z drugiej strony latami pakowali łapską śmietanę i sprzedawali jako swoją to kto ich tam wie

Edytowane przez Rrolniik
Opublikowano (edytowane)

Oooo to ze Spomlekiem próbujcie się dogadać .

5 minut temu, Rrolniik napisał(a):

@Supersebusiek podobno lider z prezesem dogadamy, praktycznie tylko chyba mlekpolu nie jest zainteresowany a tak to dostawców mońki by chcieli, lider, a zakład z dostawcami polmlek i spomlek

Wątpię żeby piątnica dostawców chciała. 

Kiedyś chciała z łapami się połączyć ale łapy nie chciały.

Z drugiej strony latami pakowali łapską śmietanę i sprzedawali jako swoją to kto ich tam wie

Nie wiem mówił mi to Pan co jest chyba w  radzie , a na pewno w niej był i to dużo lat.

Edytowane przez Supersebusiek
Opublikowano
Godzinę temu, Kamil20151 napisał(a):

Ja w tym roku kupiłem 4 ,jak chce się szybko dojść do konkretnej genetyki to inaczej się nie uda ,jeżeli ma się dobrą mete na jałówki gdzie ktoś odchowuje to swój odchów taniej nie wyjdzie. Tym bardziej jak ktoś ma mało ziemi to też odchów jałówek słabo mu się kalkuluje.

Ta napewno ktoś utrzymuje jałówki i do nich dokłada by dla ciebie taniej wyszły niż własne. A jałówki z dobrą genetyką to już napewno ci taniej wyjdą  niż swoje. 

• Like 2
Opublikowano
11 minut temu, robert1226 napisał(a):

Ta napewno ktoś utrzymuje jałówki i do nich dokłada by dla ciebie taniej wyszły niż własne. A jałówki z dobrą genetyką to już napewno ci taniej wyjdą  niż swoje. 

Ile na takiej jałówce masz zarobku, odchów jałówki tak jak Alfa pisał kosztuje 6500 a z pod oceny z wydajnościa 10k za 7500-8000 kupisz  :) to raptem jesteś 1,5k na minusie ale dwa lata nie musisz chodzić tylko przywozisz i praktycznie zaraz doisz :) 

10 minut temu, Supersebusiek napisał(a):

Zacznijmy od tego z tymi jałówkami ,,kto najlepszą sprzedaje " , ale z drugiej strony u jednego najgorsza jest lepsza niż u drugiego najlepsza .

To zależy od kogo kupujesz, ja mam sprawdzonego człowieka który ma w miarę równe stado .

• Thanks 1
Opublikowano
18 minut temu, Kamil20151 napisał(a):

Ile na takiej jałówce masz zarobku, odchów jałówki tak jak Alfa pisał kosztuje 6500 a z pod oceny z wydajnościa 10k za 7500-8000 kupisz  :) to raptem jesteś 1,5k na minusie ale dwa lata nie musisz chodzić tylko przywozisz i praktycznie zaraz doisz :) 

To zależy od kogo kupujesz, ja mam sprawdzonego człowieka który ma w miarę równe stado .

Co kosztuje 6.5 tys przy tej jałówce ? 

14 minut temu, mr1997 napisał(a):

Niby za grudzień 

To lipa 

Opublikowano
Teraz, krzychu121 napisał(a):

Co kosztuje 6.5 tys przy tej jałówce ? 

To lipa 

Mleko ,mlekopan , musli + późniejsze żywienie ,zacielenie ,usiądź z kartką i policz to zobaczysz ile wyjdzie ci odchów jałówki. A na odchowie nie ma co oszczędzać.

Opublikowano (edytowane)

No właśnie sam dobrze napisałeś weź kartkę  i policz , bo jak liczę nigdy nie wychodzi tyle jak piszesz a od conajmniej 20 lat żadnej sztuki nie kupiłem i nie kupię jak swoje to wiem co mam , a ty jak chcesz die sam oszukiwać to kupuj dalej .

Dodam jeszcze że jak zaczynałem gospodarzyć i rodzice mi przepisali gospodarstwo było 2 krowy i dwie jałówki teraz jest 30 krów i 14 jałówek. 

Edytowane przez robert1226
Opublikowano (edytowane)

@krzychu121 ty tak się wydaje ale jak ktoś daje dzierżawe po 1500 , żeby jałówkom paszy narobić to może i te 6500 się nazbiera , ale jak ktoś ma torfy swoje i to dobre zadbane i narobi im tej paszy po kosztach to myślę , że i w 3000 się nieliczni wyrobią .

3 minuty temu, robert1226 napisał(a):

No właśnie sam dobrze napisałeś weź kartkę  i policz , bo jak liczę nigdy nie wychodzi tyle jak piszesz a od conajmniej 20 lat żadnej sztuki nie kupiłem i nie kupię jak swoje to wiem co mam , a ty jak chcesz die sam oszukiwać to kupuj dalej .

U mnie kupował taki gość co ma 12500 z obory wydajność , 50 krów ma on  , to taka rotacja , że w pół roku 10-15 sztuk kupił plus swoje jakieś tam miał .

Edytowane przez Supersebusiek
  • Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
7 minut temu, robert1226 napisał(a):

Dodam jeszcze że jak zaczynałem gospodarzyć i rodzice mi przepisali gospodarstwo było 2 krowy i dwie jałówki teraz jest 30 krów i 14 jałówek. 

To jak dojść do 100 % hf z konkretna wydajnością mając mieszańce? Każdy tak zaczynał hehe,trzeba mieć z czego rozbudować hodowle :) 

Opublikowano (edytowane)

Słyszałem że wloszczowa w rejonach dostosowuje cene do konkurencji. To że ktoś ma w Śląskiem 2.30 nie znaczy że ktoś tyle będzie miał w łodzkiem 

U mnie przy 100% hf zaczęły się problemy ze zdrowiem. Jakiś dziwne schorzenia chodu itd

Edytowane przez plati
Opublikowano
43 minuty temu, Kamil20151 napisał(a):

Kup dobrą za z 🤦 po 9netto idą teraz jak świerze bółki.

.

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, slawek74 napisał(a):

Kup dobrą za z 🤦 po 9netto idą teraz jak świerze bółki.

.

zależy od okolicy :) Od ciebie bym nie kupił bo cwaniaczków od razu równam z ziemia :) .Facet ma stado pod ocena z średnią wydajnością 10k i on jałówek nie musi ogłaszać bo ma stałych odbiorców na nie :) 

5 minut temu, robert1226 napisał(a):

Ale nie każdy dąży do tego by za wszelką cenę mieć 100% hf , .

Ja kiedyś bardziej w hodowle świnek szedłem potem było przezut na bydło.

Oczywiście ale dojść do konkretnej genetyki to są lata i zakup jałówek z dobrego stada przyspiesza ten proces. 

Opublikowano
18 minut temu, robert1226 napisał(a):

Napewno masz 30 krów 🤔 bo liteaż ostatnio coś marny jak na takie stado 🤔🤦

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Napewno masz 30 krów 🤔 bo liteaż ostatnio coś marny jak na takie stado 🤔🤦

Wyłapałeś to to był najchudszy miesiąc w roku 8 sztuk zasszonych i kolejne 4 do zasuszeniu dziś kolejna zasuszona , a tydzień temu pierwsze wycieleniem było. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v