Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
czareczek85 napisał:

Witam ile cenić za cieliczki 3 miesięczne? Wiem że nie w temacie ale to najlepsze miejsce by się podpytać

dodam że wydajność z obory ponad 12tyś kg 

a jak u ciebie z ibr i bvd. Nie wiem za 2.5 tys może by się chętni znaleźli

Opublikowano
36 minut temu, krzychu121 napisał:

Ile ???? Chyba sobie żartujesz. Tysiaka max 

Cenić może i 5, a za ile sprzeda to co innego. Na początku roku takie około 15 miesięczne jałówki sprzedałem po 3500. Handlarze dawali po 2,5-5 .

• Like 1
Opublikowano
krzychu121 napisał:

7 minut temu, zapracowany123 napisał:

odchowaj cielaka na dobrym mleku i paszach startowych to zobaczysz ile to kosztuje a tysiąca to równie dobrze może cenić za tygodniowe jaloweczki

Opublikowano

Czyli wychodzi ze lepiej jest sprzedać tygodniowe

1 godzinę temu, robert1226 napisał:

Sipcowi to tak naprawdę h...k wie o co chodzi co oni kombinują kilka lat temu nazbierali dostawców bo będzie im mleko potrzebne bo serownie budują (a nawet wtedy miejsca nie mieli na te serownie) teraz jak się wkoncu wzięli za budowę to dostawcy im odchodzą. 

Sierpc był zawsze ok 20 gr przed mlekowita , a teraz na odwrót. 

No taka prawda

Opublikowano
3 minuty temu, zapracowany123 napisał:

odchowaj cielaka na dobrym mleku i paszach startowych to zobaczysz ile to kosztuje a tysiąca to równie dobrze może cenić za tygodniowe jaloweczki

Odchowuje na mleku od krowy. 

Jak są desperaci co po tyle zapłacą to czapki z głów. Wolę swoje odchować niż płacić grubą kasę za tak naprawdę nie wiadomo jaką sztukę. W takim wieku też wyjdzie byle jaki wirus i może się okazać że ani kasy ani cielaka. Druga strona medalu to też żywienie. U kogoś może dać 12 tys na laktację i pociągnąć 3-4 przy dobrym żywieniu a ktoś ją kupi i da 8 tys i wyjedzie zaraz po pierwszej laktacji , bo nie będzie miała warunków. 

30 minut temu, ZetorMisio napisał:

Cenić może i 5, a za ile sprzeda to co innego. Na początku roku takie około 15 miesięczne jałówki sprzedałem po 3500. Handlarze dawali po 2,5-5 .

Jest klient ( desperat) co bardzo potrzebuję to zapłaci więcej niż warte. Najlepiej na wagę i jak dobre geny to coś można dorzucić jak dla siebie do chowu. Chociaż ja się wyleczyłem z zakupów. Zawsze jakieś problemy. 

• Like 2
Opublikowano
23 minuty temu, zapracowany123 napisał:

W sumie i racja koszty odchowu są spore . Preparat mlekozastępczy kosztuje 170 zł z sano, do tego pasza,otręby,owies i siano i tak do roku. Lecz nie wiadomo czy ten co chce sprzedać drogo nie odchował byle jak a chcę wziąć drogo. Więc mój wniosek jak kupować to tylko  cielaki 2 tygodniowe.

Opublikowano

jak na pełnym mleku odchowujesz to ciebie samo mleko kosztuje ze 700 zł żeby odchować cielaka a gdzie reszta kosztów. Czareczek musiałby być niezłym frajerem żeby po 1000 zł sprzedać. Ja nie sprzedaje i nie kupuję ale też nie sprzedałbym taniej niż 2 tys za takie cielaki

Opublikowano

Jak masz za dużo zwierząt a za mało miejsca i nie ma klienta żeby dał te 2-3 tysiące to co, usypiasz byle nie sprzedać za tanio i nie zostać frajerem? Też bym chciał za byczki HO dwutygodniowe po 800 zł brać, bo tyle kosztuje odchowanie i moja praca przy tym, ale co z tego jak stoi taki miesiąc w ogłoszeniu i nikt się nie zgłasza?

• Like 5
Opublikowano
45 minut temu, zapracowany123 napisał:

jak na pełnym mleku odchowujesz to ciebie samo mleko kosztuje ze 700 zł żeby odchować cielaka a gdzie reszta kosztów. Czareczek musiałby być niezłym frajerem żeby po 1000 zł sprzedać. Ja nie sprzedaje i nie kupuję ale też nie sprzedałbym taniej niż 2 tys za takie cielaki

Rozumiem że za byczki 2-3 tygodniowe bierzesz po tysiącu?

Opublikowano
krzychu121 napisał:

7 minut temu, zapracowany123 napisał:

3 miesięczną 🤔🤦 stuknij się w czoło

krzychu121 napisał:

3 minuty temu, zapracowany123 napisał:

Odchowuje na mleku od krowy. 

Jak są desperaci co po tyle zapłacą to czapki z głów. Wolę swoje odchować niż płacić grubą kasę za tak naprawdę nie wiadomo jaką sztukę. W takim wieku też wyjdzie byle jaki wirus i może się okazać że ani kasy ani cielaka. Druga strona medalu to też żywienie. U kogoś może dać 12 tys na laktację i pociągnąć 3-4 przy dobrym żywieniu a ktoś ją kupi i da 8 tys i wyjedzie zaraz po pierwszej laktacji , bo nie będzie miała warunków. 

30 minut temu, ZetorMisio napisał:

Jest klient ( desperat) co bardzo potrzebuję to zapłaci więcej niż warte. Najlepiej na wagę i jak dobre geny to coś można dorzucić jak dla siebie do chowu. Chociaż ja się wyleczyłem z zakupów. Zawsze jakieś problemy. 

ale chrzanisz bez sensu...

Michal2399 napisał:

23 minuty temu, zapracowany123 napisał:

W sumie i racja koszty odchowu są spore . Preparat mlekozastępczy kosztuje 170 zł z sano, do tego pasza,otręby,owies i siano i tak do roku. Lecz nie wiadomo czy ten co chce sprzedać drogo nie odchował byle jak a chcę wziąć drogo. Więc mój wniosek jak kupować to tylko  cielaki 2 tygodniowe.

drugi 🤦

Opublikowano
10 minut temu, zapracowany123 napisał:

przecież wyraźnie napisałem że nie muszę sprzedawać ani kupować

Ale ja nie pytam czy sprzedajesz bądź kupujesz, tylko czy kupiłbyś za taką kwotę takiego cielaka? Np gdybyś miał potrzebę kupić i taką ofertę 

• Like 3
Opublikowano

Krzysiu ja sprzedaję cielaki. I to, wydaje mi się, że cielaki bez porównania do tych HF-ów. I zawsze się zastanawiam, ile sam bym za takiego cielaka zapłacił. Dlatego zadałem to pytanie

A odbiorców mam 12 stałych, nie licząc jednego kolegi z AF i jeszcze kilku osób, które coś tam kupiły sporadycznie, ale niejednokrotnie

• Like 2
Opublikowano
krzychu121 napisał:

Ci co sprzedają to chcieli by i po 5 tys za dwumiesięczna i stąd ten krzyk. 

nie przesadzaj...mowa o trzymiesięcznych i kwota 5tys nie padła...

Qwazi napisał:

Krzysiu ja sprzedaję cielaki. I to, wydaje mi się, że cielaki bez porównania do tych HF-ów. I zawsze się zastanawiam, ile sam bym za takiego cielaka zapłacił. Dlatego zadałem to pytanie

A odbiorców mam 12 stałych, nie licząc jednego kolegi z AF i jeszcze kilku osób, które coś tam kupiły sporadycznie, ale niejednokrotnie

nie szalej 😁 ile masz krów że 12stałych i jeszcze z doskoku 🤭😁

• Thanks 1
Opublikowano

Nie szaleje Sławek. Tyle mam odbiorców. Zawsze jak wyślę SMS to jest kto pierwszy, ten lepszy. Targowania nie było nigdy, chyba że w drugą stronę, bo tak się zdarzyło 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v