Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, tomeklodzkie napisał(a):

A jak sprawdzali że w tej ubojni dobrze to robisz co Jezus z Wami był i mówił widzę dobrze dobrze?? Kurs to jedno wprawa drugie ale świadomość jak wygląda wewnątrz anatomicznie to podstawa podstaw , Ja nie robiłem kursu nigdy nie było komu mnie zastąpić w gospodarstwie bo mój ojciec podły jest do dzis, ale robię już 6lat i ciążę palcami wyczuje 40dni jak USG , płukanki odklejanie łożysk, wystarczyło przejrzeć jeden magazyn fachowy znaleźć filmy amerykańskie konkretne bo Polak nie wrzuci kursów w YouTube żeby stracić kasę z zarobków, i robię znajomym i sobie , prawdą jest że czasem się robi o kilku porach jak są kumulację rui ale widzę po wielu znajomych że ludzie nie przywiązują zbytnio uwagi do momentu krycia są braki w bilansie żywieniowym a potem płaczą ale bez minerałów energii i białka jest słabszy wynik, u mnie bywało że na 11krow 9lapalo od pierwszego, te państwowe spółki wchirz i Łowicz to lipa ceny kosmiczne biorę 7rok z centergenu i jestem zadowolony ale nie kupuje tych najdroższych i naj wedle katalogu i jestem bardzo zadowolony z produkcji ich córek, przekaz mleka mają koło 2tys na córkę a w tych polskich firmach to już rekordy jakieś a zwykle to z400-1400l przekazu słabizna, polecam czerwone hf

Jakie minerały jakie bilansowanie dawek a śruta zbożowa nie starczy 🤣 wszystkiemu winne ,,słabe nasienie,, i inseminator 😛 👍👍👍👍

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, konradek88 napisał(a):

Ile w Mlekpolu wyjdzie netto przy parametrach tl 4 białko 3.30 powyżej 25 000 l bo nie mam cennika, oczywiście przy aktualnej cenie 

Jakieś 2.9 brutto może zlapie

Opublikowano

Panowie, ktoś się orientuje więcej, w sprawie SM Łapy?  Bo wygląda na to, że przez długi czas limitowano rozwój i ograniczano wzrost wartości zakładu. Teraz jest mała wartość i można przejąć - ale jakby dobrze działali toby była duża wartość przedsiębiorstwa. Innymi słowy wygląda, że rolnicy stracili majątek, a nowy ("ten znany") po przejęciu będzie inaczej wyceniał, czyli jego majątek wzrośnie... Sprawa jest dla prokuratora, albo niech się temu chociaż przyjrzy. Bardzo dużo spółdzielni tak skończono. Jak tak dalej pójdzie to o cenie mleka będzie decydowało 5-6 właścicieli, a może będą kupować mleko poza PL, bo na pewno będzie taniej. I jesteśmy skończeni.

Opublikowano

Spokojnie teoria też była i nawet macicę świeżo wyjęta z krowy przywozili do obejzenia i macania. Wiadomo nie kazdy ma dobre wyczucie w ręce i się nadaje.

Za styczeń wyjdzie ok 2.30 netto przy tej ilości co pisałeś z mlekpolu

• Like 2
Opublikowano

Wczoraj robiłem jałówkę szyjka i macica malutka jak mały palec i druga to starsza krowa 3 laktacjia szyjka że ledwo w ręce można utrzymać bo ciężko objąć .... dla kogoś kto zaczyna i jedna i druga trudna do zrobienia dobrze by było by moźna to zobaczyć .... ważne to nie bać się i nie brzydzić jak co niektórzy 😛 i chcieć to robić raz lepiej raz gorzej i nie poddawać się ...

• Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, tomeklodzkie napisał(a):

A jak sprawdzali że w tej ubojni dobrze to robisz co Jezus z Wami był i mówił widzę dobrze dobrze?? Kurs to jedno wprawa drugie ale świadomość jak wygląda wewnątrz anatomicznie to podstawa podstaw , Ja nie robiłem kursu nigdy nie było komu mnie zastąpić w gospodarstwie bo mój ojciec podły jest do dzis, ale robię już 6lat i ciążę palcami wyczuje 40dni jak USG , płukanki odklejanie łożysk, wystarczyło przejrzeć jeden magazyn fachowy znaleźć filmy amerykańskie konkretne bo Polak nie wrzuci kursów w YouTube żeby stracić kasę z zarobków, i robię znajomym i sobie , prawdą jest że czasem się robi o kilku porach jak są kumulację rui ale widzę po wielu znajomych że ludzie nie przywiązują zbytnio uwagi do momentu krycia są braki w bilansie żywieniowym a potem płaczą ale bez minerałów energii i białka jest słabszy wynik, u mnie bywało że na 11krow 9lapalo od pierwszego, te państwowe spółki wchirz i Łowicz to lipa ceny kosmiczne biorę 7rok z centergenu i jestem zadowolony ale nie kupuje tych najdroższych i naj wedle katalogu i jestem bardzo zadowolony z produkcji ich córek, przekaz mleka mają koło 2tys na córkę a w tych polskich firmach to już rekordy jakieś a zwykle to z400-1400l przekazu słabizna, polecam czerwone hf

Mój Tata był na kursie 14 dni początek lat 80. 

• Like 1
Opublikowano

A teraz 5godzin teorii ,5 praktyki tysiąca płacisz albo trzy i przeważnie jeszcze z rok musisz brać od nich nasienie bo przeważnie firmy to organizują 

Opublikowano

Czy administrator może doprowadzić do porządku forumowiczów to nie jest temat o rozrodzie  tylko cena mleka piszcie sobie na temacie  luźnych rozmowach producentów mleka.

• Like 2
Opublikowano
14 godzin temu, Matmen napisał(a):

A teraz 5godzin teorii ,5 praktyki tysiąca płacisz albo trzy i przeważnie jeszcze z rok musisz brać od nich nasienie bo przeważnie firmy to organizują 

Nie musisz nigdzie brać koniecznie nasienia nikt Cię z tego nie rozliczy tylko kup swój kontener i sprzęt...

26 minut temu, hassi37 napisał(a):

Czy administrator może doprowadzić do porządku forumowiczów to nie jest temat o rozrodzie  tylko cena mleka piszcie sobie na temacie  luźnych rozmowach producentów mleka.

Bez rozrodu nie ma mleka 🤷‍♂️

Opublikowano
19 godzin temu, Mareksowin napisał(a):

Panowie, ktoś się orientuje więcej, w sprawie SM Łapy?  Bo wygląda na to, że przez długi czas limitowano rozwój i ograniczano wzrost wartości zakładu. Teraz jest mała wartość i można przejąć - ale jakby dobrze działali toby była duża wartość przedsiębiorstwa. Innymi słowy wygląda, że rolnicy stracili majątek, a nowy ("ten znany") po przejęciu będzie inaczej wyceniał, czyli jego majątek wzrośnie... Sprawa jest dla prokuratora, albo niech się temu chociaż przyjrzy. Bardzo dużo spółdzielni tak skończono. Jak tak dalej pójdzie to o cenie mleka będzie decydowało 5-6 właścicieli, a może będą kupować mleko poza PL, bo na pewno będzie taniej. I jesteśmy skończeni.

Łapy jak na wielkość zakładu z zewnątrz może wyglądają słabo ale technologicznie nie są słabym zakładem. Mają linie produkcyjne do wszystkich rodzajów towarów od garmażerki po odżywki dla sportowców. Ostatnie inwestycje były bodajże w 2022r. Jest fotowoltaiką, nowoczesna kotłownia na gaz jak i na mazut gdy gaz drogi tak jak to w tamtym roku było. Jest też stacja uzdatniania wody. Głównym problemem w łapach jest cena dla dostawców do covida było ok a od covida zaczeły się dziwne ceny dla części dostawców i sporo osób zrezygnowało że współpracy. Rada to te same mordy nie do ruszenia, kilka lat temu chcieliśmy coś zmienić ale się nie udało.

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Nie musisz nigdzie brać koniecznie nasienia nikt Cię z tego nie rozliczy tylko kup swój kontener i sprzęt...

Bez rozrodu nie ma mleka 🤷‍♂️

Nie powinienem tego mówić  na tej stronie ale to jest fakt że bez rozrodu niema mleka ale to rolnik w 80% odpowiada za rozród reszta to inseminator i nasienie

Opublikowano
2 minuty temu, hassi37 napisał(a):

Nie powinienem tego mówić  na tej stronie ale to jest fakt że bez rozrodu niema mleka ale to rolnik w 80% odpowiada za rozród reszta to inseminator i nasienie

Czemu nie powinieneś 🤔 ja to powrażam od ,,x,, lat 😁 toza to mnie ludzie nie lubią 🤭🤣

Dał bym lajka ale nimom 🤷‍♂️

Opublikowano
W dniu 28.12.2024 o 07:59, Akardin napisał(a):

W łapach całe biuro ma wylecieć . Kierownictwo będzie z mazowiecka decydować co robić . Prezes "stary" ma być kierownikiem reszta wypada.

Mlekovita ma pomysł na łapy będzie tam 1 produkt z nową linią . Zatrudnienie wzrośnie ale tylko na pracowników na produkcji . Biur nie będzie 

Tu o łapach 

Opublikowano
W dniu 1.01.2024 o 14:59, karol091193 napisał(a):

Daj spokój. Na razie zaczyna się dobrze. Jeszcze mlekpol  nie przysłało cennika z ceną -30gr, tak że więcej wiary w nowym roku Ci życzę 🙃

Mlekovita zakupiła najwięcej ton masła z rezerw i po bardzo niskiej cenie, a teraz zaniża ceny tłuszczu. Myślę, że niestety ceny za mleko będą raczej spadać. Jak tłuszcz spada to i za mleko nie będą nam płacć

Opublikowano
Godzinę temu, gonia_ napisał(a):

Mlekovita zakupiła najwięcej ton masła z rezerw i po bardzo niskiej cenie, a teraz zaniża ceny tłuszczu. Myślę, że niestety ceny za mleko będą raczej spadać. Jak tłuszcz spada to i za mleko nie będą nam płacć

a co z tym maslem z rezerw. To Mlekovita kupiła?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v