Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, czareczek85 napisał(a):

Podliczyłem swoje litry za dostawy z 2024r i jutro będzie przekroczony 1mln l sam się tego nie spodziewałem ale miłe zaskoczenie jest trzeba kupoić chyba jakiegoś torta

Gratulacje 👍👍, super wydajność,plus super cena to aż miło pracować.

Opublikowano
11 minut temu, michal_19 napisał(a):

Gratulacje 👍👍, super wydajność,plus super cena to aż miło pracować.

Dziękuję. Ale czy tak miło to bym nie powiedział dużo myślenia i stresu raczej delikatnie zmniejszymy produkcję w 2025r bo bez pomocy z zewnątrz jest bardzo dużo obowiązków i pracy 

Opublikowano
Godzinę temu, Pawel29 napisał(a):

Panowie mam do Was pytanie odnośnie wydajności o których mówi dziewczyna z tego filmu. Otóż mówi ona że że zbiornika wychodzi u nich 27-28 litrów na sztukę i że według federacji wychodzi to ok 10 tys wydajności na sztukę i od prawie 150 sztuk dają 120 tys na miesiąc.

Mam takiego kumpla co jak wypije 0,5 l to zawsze twierdzi że wypił 0,7 l, i ta Pani chyba ma podobnie 

Opublikowano
1 godzinę temu, czareczek85 napisał(a):

u mnie miesięczny rekord to 103tyś litrów od 93 krów

nie liczbą krów należy się chwalić ale litrami w zbiorniku bo znam hodowców co maja 30 krów a mleka więcej jak taki co ma 50

Nie litrami trzeba się chwalić a tym ile zostaje w kieszeni, nie sztuką narobić kosztów żeby tylko wydajność mieć wysoką.

• Like 5
  • Thanks 1
  • Confused 1
Opublikowano
Godzinę temu, czareczek85 napisał(a):

Dziękuję. Ale czy tak miło to bym nie powiedział dużo myślenia i stresu raczej delikatnie zmniejszymy produkcję w 2025r bo bez pomocy z zewnątrz jest bardzo dużo obowiązków i pracy 

chociaż jeden mądry 😛 a nie tylko więcej więcej i więcej i jeszcze dostawiać 😂

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, radekz200 napisał(a):

chociaż jeden mądry 😛 a nie tylko więcej więcej i więcej i jeszcze dostawiać 😂

Właśnie miałem to samo napisać. Mam paru znajomych co parę lat temu naprawdę grubo szli z inwestycjami bo w oborze non stop rodzice do pomocy jeszcze jakiś brat a teraz kiedy rodzice pochorowali lub niestety odeszli, brat się ochajtal i poszedł na swoje i do innej roboty to Ci oporowcy i po 10 koła na rękę chcą dać aby kogoś znaleźć do roboty bo sami już dnia od nocy nie odróżniają.

• Like 6
Opublikowano
2 godziny temu, czareczek85 napisał(a):

Podliczyłem swoje litry za dostawy z 2024r i jutro będzie przekroczony 1mln l sam się tego nie spodziewałem ale miłe zaskoczenie jest trzeba kupoić chyba jakiegoś torta

Tort to się piecze ...

• Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, strzymek napisał(a):

Łuniewski do 30 miesięcy rozlicza jako jałówki nie ważne z wymionami czy bez 

Abp do 36msc idzie jałówka. Z 15szt po wycieleniu poszło z wymieniem i wychodzą świetnie. Tylko trzeba poczekać te 3 tyg po wycieleniu. Wyboje super na takich

Ostatnio oddałem LM chyba 29msc. Przez 6 tyg odpoiła cielaka i przelew przyszedł prawie 11 tys. Złoty interes 

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, Pestus123 napisał(a):

Bo w federacji wyniki są poddawane jako wydajność roczna 1l=1,03kg 28x365= 10220 

Tak wiem o tym. Ale na ten temat uwagę zwrócił wczoraj mój żywieniowiec i pokazał mi wyniki z kilku obor gdzie wydajność na sztukę z comiesięcznych prob wynosi ok 27 litrów i wydajność na sztukę według federacji wynosi 9500 litrów a u mnie przy 33 litrach wychodzi 8900 litrów i tak się zastanawiam czy pozostałe parametry mleka z tych prob też mogą mieć takie odchylenia jak wydajność.

Opublikowano
10 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Sami widzicie jakie to są te wydajności z federacji. Aby klient był zadowolony i było się czym pochwalić 

przecież jakby nie dopłaty w mleczarniach to by połowa nie korzystała a tak to ich sponsorujemy z przyzwyczajenia 

Opublikowano
1 godzinę temu, czareczek85 napisał(a):

Mój weterynarz z 40 letnim stażem pracy mówi , że gospodarstwo najlepiej rozwijać do momentu w którym sam to ogarniasz , jak musisz ludzi zatrudniać i na nich się opierać to już nie jest tak fajnie , bo oni nie zrobią tak jak ty , będziesz miał dużo ,a zysku tyle samo co byś miał tego połowę .

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

przecież jakby nie dopłaty w mleczarniach to by połowa nie korzystała a tak to ich sponsorujemy z przyzwyczajenia 

Masz dopłaty? Ja nie mam i nie mam zamiaru rezygnować...

Opublikowano
9 minut temu, Supersebusiek napisał(a):

Mój weterynarz z 40 letnim stażem pracy mówi , że gospodarstwo najlepiej rozwijać do momentu w którym sam to ogarniasz , jak musisz ludzi zatrudniać i na nich się opierać to już nie jest tak fajnie , bo oni nie zrobią tak jak ty , będziesz miał dużo ,a zysku tyle samo co byś miał tego połowę .

To zależ czy chcesz zatrudnić parobka czy pracownika , ostatnio pojawio się ogłoszenie , oferta z zamieszkaniem i 2 dni w msc . wolne , znam gospodarstwo co zatrudnia pracownika pracuje 180-190 godzin miesiecznie i wszyscy są zadowoleni . chyba tak ma umówione z tymi godzinami 

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Supersebusiek napisał(a):

Daj ogłoszenie , że zatrudnisz kogoś i zobaczysz kto przychodzi , znajomy w ubiegłym roku sześciu przez rok przerobił , albo alko albo leser do pracy .

za 5000 nikt ci nie przyjdzie 10 na stół za odpowiedzialnego człowieka i są tacy 

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz1q napisał(a):

za 5000 nikt ci nie przyjdzie 10 na stół za odpowiedzialnego człowieka i są tacy 

a w okolicy widzę ogłoszenie 8 tys dla małżeństwa z zakwaterowaniem 😛

Opublikowano
5 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

Policz swoje godziny pracy i swojej rodziny jeżeli pracują z tobą to ciekawe czy to co zostanie z wypłaty po opłatach to wyjdzie wam po te 10 tysięcy na głowę .

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, pedro2 napisał(a):

Abp do 36msc idzie jałówka. Z 15szt po wycieleniu poszło z wymieniem i wychodzą świetnie. Tylko trzeba poczekać te 3 tyg po wycieleniu. Wyboje super na takich

Ostatnio oddałem LM chyba 29msc. Przez 6 tyg odpoiła cielaka i przelew przyszedł prawie 11 tys. Złoty interes 

Pedro co to dokładnie za firma? Jeżdżą po całym podlaskim?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v