Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 10.10.2024 o 09:59, alfa napisał:

Wywalili dużo chłopów 

Za "jakość mleka*" podczas ewentualnych kontroli?

O ile więcej trzeba poświęcić roboczogodzin tygodniowo, by nie trzeba było poprawiać jakości mleka? Czy jest to warte w ogóle, kosztem utraty stabilnego podmiotu?

Opublikowano

No parametry liche ale takie już żywienie. Wiadomo, że opłacalność niska ale coś trzeba robić. Bele sianokiszonki zostawiam na zimę. Nie mamy tyle uz by całym rokiem karmić sianokiszonką. grunty V i VI klasa także nic pewnego. W dodatku zeszłoroczna susza nie pozwoliła mi zrobić jakiegokolwiek zapasu. W sumie ok. 75 sztuk bydła w tym 20 krów. Krótko mówiąc produkcja niedostosowana do ilości paszy objętościowej. Są żywione rano kiszonką z kukurydzy posypana śruta Żytnio- pszenzytnią, po południu dostają zielonkę z traw/poplon z gorczycy, owsa jęczmienia, rzodkwi też posypane srutą. Na wieczór też zielonka już bez śruty. Wiem żywienie beznadziejne ale jakoś musi starczyć sianokiszonki i siana od zimy aż do maja. Względem 2023 roku to przez zimę już parametry są wysokie a potem znów zjazd.

Opublikowano
7 minut temu, WojtekBuawski napisał:

No parametry liche ale takie już żywienie. Wiadomo, że opłacalność niska ale coś trzeba robić. Bele sianokiszonki zostawiam na zimę. Nie mamy tyle uz by całym rokiem karmić sianokiszonką. grunty V i VI klasa także nic pewnego. W dodatku zeszłoroczna susza nie pozwoliła mi zrobić jakiegokolwiek zapasu. W sumie ok. 75 sztuk bydła w tym 20 krów. Krótko mówiąc produkcja niedostosowana do ilości paszy objętościowej. Są żywione rano kiszonką z kukurydzy posypana śruta Żytnio- pszenzytnią, po południu dostają zielonkę z traw/poplon z gorczycy, owsa jęczmienia, rzodkwi też posypane srutą. Na wieczór też zielonka już bez śruty. Wiem żywienie beznadziejne ale jakoś musi starczyć sianokiszonki i siana od zimy aż do maja. Względem 2023 roku to przez zimę już parametry są wysokie a potem znów zjazd.

no a rzepak soja premiksy to mam nadzieję kryją się pod tą nazwą "śruta"

Opublikowano
1 godzinę temu, WojtekBuawski napisał:

No to skoro produkcja niedostosowana do ilości paszy to wiesz co masz z tym zrobić? 20 krów i 4 tys litrów? z całym szacunkiem ale coś nie za bardzo...znałem takiego jednego co miał 15 krów a co drugi dzień mleka 170-180 litrów...po co to trzymać?zmniejszyć przestawić się na same opasy albo całkiem dać sobie spokój...ogólnie dostosować wielkość stada do swoich możliwości...

• Like 4
Opublikowano

Dobra. Co do żywienia to ja nie uważam że od razu jest tak fatalne. Nie pękaj. Niestety ciężko zmienić przyzwyczajenia i pogodzić to w warunkach gospodarstwa ale poprawić można wszystko. Tylko że w krowach to poprawia się coś w rok a nie w miesiąc.  Niejeden żywi wyłącznie kukurydza i doją po 10tys od krowy. Także tu musi być coś innego zawalone. Albo masz krowy które rodzą raz na 2 lata albo krowy nic nie warte. Co zabawne to może sa zbyt dobrze żywione?

Wg tłuszczu i białka wychodzi że jest marnej jakości objętościowa. Zbyt mało białka w paszy. Dorzuciłbym śrutę sojowa. Na próbę na miesiąc każda sztuka dojaca po 1kg. Policzcie czy to się opłaci żeby przypadkiem nie pchać się w wydatki a nie miec z tego pożytku. Słoma by się przydała na wieczór. Zima z reguły są lepsze parametry. A jesli nie ma wyjścia kupić wysłodki buraczane. Chociaż niekoniecznie to zadziała bo skoro jest kukurydza, u mnie one zresztą pieprzą parametry. Lub kupować baloty trawy. Lub przestawić pole na mieszanka gorzowska/ kukurydza. Nie zawsze wypali ale ryzyko, co zrobić. zboże tanie do kupna ale znowu szkoda słomy. Także nie łam, jak jest chęć poprawy to i wyjdzie coś z tego. Sprzedać krowę. Kupić za to 30 balotów. I już jest postęp, w mleku wróci.

Kolejna sprawa coś dużo tych sztuk na 20 krowach. Z mojego liczenia to jak są byki to wychodzi od krowy 1.5 sztuki innych. Więc 20+30 =50. 

Opublikowano
WojtekBuawski napisał:

chłopie nie głódź bydła 🙆‍♂️ od 20 kròw 4tys mleka 🤦 nie trzymaj tyle młodzieży będziesz miał więcej pieniędzy...

Opublikowano

To jest 7 l.na sztukę dziennie. Chyba że duzo zasuszonych. To ja mam 1 sztukę niezacielona już 3 lata. I to jeszcze simental i robi 8l. I chodzę i myślę na co ja to robię. A sztuki na dzień przed zasuszeniem to przeciętnie dadzą po 10l. Dla mnie to trochę smutne bo ci życzę dobrze. Musisz popracowac

Opublikowano

Ja się tylko tu dzielę jak to wygląda. Mam swój rozum i wiem jak to powinno wyglądać ale to ojciec ma takie myślenie a mi przecież nic do tego. Sami wiecie jak to jest. No i aby jak najniższe nakłady. Są jeszcze 4 krowy powyżej 10 lat do zmiany. Jałówek po 7k kupować nie bedzie. Żadne śruty białkowe premiksy nie wchodzą w grę bo to przecież wydatek i na końcu wychodzi, że zyskałeś tyle ile na nie wydałeś. Mi pozostaje tylko pracować i za dużo nie ingerować bo zaraz złość.

• Sad 1
Opublikowano
10 godzin temu, WojtekBuawski napisał:

Ja się tylko tu dzielę jak to wygląda. Mam swój rozum i wiem jak to powinno wyglądać ale to ojciec ma takie myślenie a mi przecież nic do tego. Sami wiecie jak to jest. No i aby jak najniższe nakłady. Są jeszcze 4 krowy powyżej 10 lat do zmiany. Jałówek po 7k kupować nie bedzie. Żadne śruty białkowe premiksy nie wchodzą w grę bo to przecież wydatek i na końcu wychodzi, że zyskałeś tyle ile na nie wydałeś. Mi pozostaje tylko pracować i za dużo nie ingerować bo zaraz złość.

Znam to , u mnie to mówił że jednej kieszeni wyjąć do drugiej włożyć :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v