Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Po prostu trzeba znać możliwości stada i ziemi na której się pracuje. Można i na słabych objętościowych mieć te 11-12 tys ale wtedy te mleko trzeba kupić za dużo większą kasę niż w przypadku gdy ma sie  siewne trawy na dobrych gruntach ornych. Tak samo z kukurydzą. Zebrać kukurydzę 1,5-2 m z mizerna kolba albo i bez kolby  a żebrać 3-3,5 m z potężną kolbą. Nikomu chyba nie trzeba tłumaczyć po którym wariancie będzie więcej mleka. Oczywiście wszystko trzeba zebrać w odpowiednim terminie ale tego już tłumaczyć nie trzeba osobom które żyją z hodowli krów. Dlatego dla mnie śmieszne jest to jak niektórzy patrzą na te rankingi i uważają że jak ktoś doi ponizej 8-9’tys  to nie ma pojęcia o hodowli albo myślą że nic mu nie zostaje w kieszeni bo podstawiają swoje koszta przy wydajności 11-12 tys . A jak wiemy taka wydajność z powietrza się nie bierze 

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
Dnia 22.08.2024 o 22:00, witejus napisał:

W d*pie to ty masz własne życie i zdrowie, a także innych,.jeździsz samochodem?Hitlerowcy w czasie II WŚ wytrzymywali trzy doby bez snu, na silnych narkotykach, a ty dwa lata podobno tak jedziesz🤣🤦‍♂️

@piotrc330 ma pewnie dojście do zapasów panzerschokolade, rozumiem, funkcjonowałem na 3-4h snu na dobę dodatkowo z soboty na niedzielę nie spałem, 4 kawy, 2 paczki fajek i 4 litry odrdzewiacza na dobę, no ale wtedy miałem dwadzieściaparę lat. Gdy to odstawiłem z dnia na dzień to o 22 już pływałem.  Ba zdarzył się kiedyś prawie tydzień bez snu ale z konieczności bo zarobiłem wtedy 5-miesięczne dochody. Nie ma w tym nic normalnego ale co kto woli.

Pomijam tu pomysł zaczynania zabawy w krowy na 47ha ze stadem pod tą ziemię, na ile to wystarczy 10 lat? Może 15. Większośc rolników indywidualnych skończy się jeśli trendy się nie zmienią pesymistycznie 20 lat optymistycznie 30. Polityka UE zmierza w kierunku kilkutysięcznych przedsiębiorstw.

Edytowane przez Takeda
  • Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, krzychu121 napisał:

Po prostu trzeba znać możliwości stada i ziemi na której się pracuje. Można i na słabych objętościowych mieć te 11-12 tys ale wtedy te mleko trzeba kupić za dużo większą kasę niż w przypadku gdy ma sie  siewne trawy na dobrych gruntach ornych. Tak samo z kukurydzą. Zebrać kukurydzę 1,5-2 m z mizerna kolba albo i bez kolby  a żebrać 3-3,5 m z potężną kolbą. Nikomu chyba nie trzeba tłumaczyć po którym wariancie będzie więcej mleka. Oczywiście wszystko trzeba zebrać w odpowiednim terminie ale tego już tłumaczyć nie trzeba osobom które żyją z hodowli krów. Dlatego dla mnie śmieszne jest to jak niektórzy patrzą na te rankingi i uważają że jak ktoś doi ponizej 8-9’tys  to nie ma pojęcia o hodowli albo myślą że nic mu nie zostaje w kieszeni bo podstawiają swoje koszta przy wydajności 11-12 tys . A jak wiemy taka wydajność z powietrza się nie bierze 

Znam dwóch gospodarzy co mają po 150-170 dojnych , wydajność w granicach 8 tysięcy , łąki różne trochę pola , większość torf , jeden i drugi sprzęty nówki , ziemia , kasy nie brakuje .

Opublikowano

W takim przypadku dochodzi duży mnożnik wynikający z hektarów i ilości stada. Ja jak mam 25 sztuk i określony areał muszę maksymalizować zyski. Przeliczać czy tym krowom przy danej cenie warto dorzucić by więcej z tego zostało czy nie. Ważne też jest by nie psuć zdrowotności czy rozrodu. Są też stałe rachunki bez względu czy gonimy za wydajnością czy nie m.in za prąd, wodę, paliwo, serwis maszyn, pracownicy  czy kasa na inwestycję więc trzeba kalkulować czy np dorzucenie 2 kg treściwej na łep podniesie zysk czy nie i nie chodzi tu o ściganie się na wydajności. Od razu napiszę że nie mam oceny jakby co.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Supersebusiek napisał:

Znam dwóch gospodarzy co mają po 150-170 dojnych , wydajność w granicach 8 tysięcy , łąki różne trochę pola , większość torf , jeden i drugi sprzęty nówki , ziemia , kasy nie brakuje .

a Ty kupujesz stare graty czy nowe z górnej półki? ;)

Opublikowano
29 minut temu, redbull napisał:

a Ty kupujesz stare graty czy nowe z górnej półki? ;)

90 % nowe , wydaje mi się , że raczej górna półka ,ale zależy co do czego , nie będę nowego rozsiewacza do wapna kupował na dwa samochody w roku ,i stary rcw da rade po remoncie za 5 koła .

Opublikowano
1 godzinę temu, mr1997 napisał:

Może rzucą jakieś ochłapy z 10 gr tak jak reszta miesiąc wcześniej 

I jeszcze bądźmy wdzięczni jak to zrobią ,wielki wyczyn ,po rękach wtedy trzeba całować ,do obniżania po 50 groszy to pierwsi a do podwyżek ostatni  z Polmlekiem w parze 

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Jak wspomniałem wszyscy bez wyjątku po tysiaku podwyżki mają mieć to może i nam rzucą jakiś ochłap 

Dobrze powiedziane ochłap i to jeszcze panom dziękować 

Opublikowano
Dnia 24.08.2024 o 14:29, krzychu121 napisał:

Po kukurydzy to gówna mleka jest

Opublikowano
2 godziny temu, semos napisał:

wyszło 2zł?

1.90 a za Sierpień wyjdzie 1.95 brutto

34 minuty temu, ubogiwladek napisał:

Myślisz że przerzuci 3 ziko netto do końca roku ? :D

Cudów nie ma myślę że jak dobrze pójdzie to może 2.20 brutto ale jak to w rolnictwie ,,wiemy że nic nie wiemy,,

• Like 1
Opublikowano

Ostatnio tak sobie myślałem że takie 2,2-2,4 zł za mleko to już w miarę cena, ale trzeba było zmienić kilka rzeczy w pługu zagonowym i idąc zamiennikami 2k zabrakło. Nie, to nie jest dobra cena, bo wszystko wokół do góry...

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v