Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 26.07.2024 o 14:48, dantur96 napisał:

Ty z Podlasia jesteś? Bo na Podlasiu mówią że susza a agrolok na FB się chwali że monster na 4/5 klasie na Podlasiu 3.9 m urósł. Tylko że może i tak być że w jednej gminie leję a w drugiej suszy 

u  mnie na IV i III klasie to kukurydze petarda

Opublikowano
26 minut temu, slawek74 napisał:

tak patrząc to piątnica może się sama ,,za orać,, 🤦

Może nie tyle siebie co krowy w pozostałej części kraju. To jebnie. Jak będzie nadprodukcja to cena musi spaść. Reszta kraju jak oddaje mleko po 2 zł a widzi że tam dają 3zl to tylko frustracja. I to jest duży powód by rezygnować. Tak jak i żaden z nas nie poszedlby do roboty gdzie każdy z was dostaje minimalna a ty 66% bez dyskusji o podwyżce. Tak ludzie nie chcą doić gdy widzą takie coś. Oni najebia miliony litrów mleka a my jeszcze w d*pę dostaniemy za to bo ci k**wa mleczarnia w opolskim powie że nie ma koniunktury mleka w kraju za dużo więc na czym zarabiać. 

• Like 3
Opublikowano

Ja tam rezygnuję 

Pierdziele nie będę dorabiał firm towarzyszących

Jak mają takie koszta i wszystko podnoszą do góry to już kwestia czasu aż albo sami te dochodowe krowy zaczną doić albo zbankrutują 

Opublikowano (edytowane)

Czy wy myślicie, że wszyscy krowiarze wyżej d*py podskoczą? 

Siada zdrowie, przychodzi wiek emerytalny albo człowiek wkurzony i ma dość dojenia i likwidują krowy. A jak likwiduje to już do tego na pewno nie wróci.

W Mlekpolu podobno we wrześniu sporo gospodarstw likwiduje stada, a jak likwiduje to już ponownie do tego nie wróci. To, że w tym roku wzrost kilka procent produkcji, to nie znaczy, że za dwa/trzy lata nie będzie 10procent w dół 

Gdybym miał żonę to może pomyślał bym o robocie i trzymał te 60-70 dojnych. Trochę byka i więcej nie potrzebuję, ale że nie mam to idę w stronę likwidacji i nie mam zamiaru się za siebie oglądać w tym kierunku

Edytowane przez karol091193
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, robert1226 napisał:

To ty żonę równasz z parobkiem , to dobrze ze nie masz szkoda kobity by było. 

Wiesz🤔 już chyba takiego tępego myślenia dawno nie miałem okazji w tym przypadku czytać. Jeżeli pierwszą twoją myślą żona=parobek to serdecznie współczuję twojej. Widać jakie masz płytkie myślenie. Po drugie jeżeli osoby które pracują na kogoś gospodarstwie to parobek to jesteś tylko kawał ..... i nic więcej. Pracownika też trzeba szanować bo on zarabia na Ciebie. 

1 godzinę temu, DanielFarmer napisał:

A może sens tej wypowiedzi jest taki że jak żona to i dzieci i jest motywacja dla dzieci pracować A samemu to na co robić za murzyna 365dni w roku

Dokładnie o coś takiego mi chodziło, ale powiedz jedno słowo, a ludzie sobie resztę już dopiszą.

Dla mnie żona nie musi pracować na gospodarstwie. Ważne, aby czasami tym głupim słowem wspierała i podpowiedziała co uważa za stosowne a czasami może i tą mokrą szmatką strzeliła po łbie jak widzi że podejmuję złe decyzje. Po drugie w dzisiejszych czasach nawet gdyby te dzieci były, to całe gospodarstwo bez wahania bym sprzedał, podzielił kasą i dożył sobie w małym drewnianym domku nad jeziorem na Mazurach z żoną u boku, bo aktualna polityka nam nie pomaga

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, kampl napisał:

Może nie tyle siebie co krowy w pozostałej części kraju. To jebnie. Jak będzie nadprodukcja to cena musi spaść. Reszta kraju jak oddaje mleko po 2 zł a widzi że tam dają 3zl to tylko frustracja. I to jest duży powód by rezygnować. Tak jak i żaden z nas nie poszedlby do roboty gdzie każdy z was dostaje minimalna a ty 66% bez dyskusji o podwyżce. Tak ludzie nie chcą doić gdy widzą takie coś. Oni najebia miliony litrów mleka a my jeszcze w d*pę dostaniemy za to bo ci k**wa mleczarnia w opolskim powie że nie ma koniunktury mleka w kraju za dużo więc na czym zarabiać. 

U was w Opolskiem macie super kiszonki z lucerny w fajnych pieniądzach drugi rok wozimy z waszego województwa

Opublikowano

pierwsi rolnicy i w sumie może i najlepsi w kraju to było opolskie i wielkopolskie. Dobre ziemie, super rozkład opadów, wczesna wegetacja.  Podpatrzyli u Niemców, zarabiali tam i była kasa na rozwój. Teraz już gospodarstw ubywa. Wiec głównie handel, czy to zbożem czy trawa. 

Opublikowano
10 godzin temu, karol091193 napisał:

Wiesz🤔 już chyba takiego tępego myślenia dawno nie miałem okazji w tym przypadku czytać. Jeżeli pierwszą twoją myślą żona=parobek to serdecznie współczuję twojej. Widać jakie masz płytkie myślenie. Po drugie jeżeli osoby które pracują na kogoś gospodarstwie to parobek to jesteś tylko kawał ..... i nic więcej. Pracownika też trzeba szanować bo on zarabia na Ciebie. 

To ty pisałeś że jak byś miał żonę to byś 60 ,-70 dojnych wstawił i jeszcze byki do tego , a można to w różnoraki sposób to odczytać,  a z drugiej strony  to kto to wie co tobie po głowie chodzi jaki ty jesteś naprawdę , to tylko czarna hipoteza była może i trochę przesadna .

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, robert1226 napisał:

To ty pisałeś że jak byś miał żonę to byś 60 ,-70 dojnych wstawił i jeszcze byki do tego , a można to w różnoraki sposób to odczytać,  a z drugiej strony  to kto to wie co tobie po głowie chodzi jaki ty jesteś naprawdę , to tylko czarna hipoteza była może i trochę przesadna .

Nie wiem czy zauważyłeś, ale kobieta jak zaopiekuje się domem i dziećmi to już jest jej aż nad to... Zawsze można kogoś zatrudnić do pomocy/sprzątania w domu gdyby chciała pracować w swoim zawodzie. A jak powie że ma tej pracy dość, to z dnia na dzień może rzucić wypowiedzeniem w twarz i pomagać w miarę możliwości i pod warunkiem, że będzie chciała.

Bardziej mi chodziło o zwiększenie skali i zatrudnienie pracownika/ków. Nie raz i nie dwa głupie papierkowe sprawy w mieście zajmują cały dzień a jak wiadomo to robota wtedy stoi. Teraz jeszcze jest ojciec, ale co będzie za tydzień albo za rok? Dla tego jest plan budowy obory na byki, po pierwsze żeby poprawić warunki pracy sobie, po drugie warunki chowu bydła a po 3 aby mocno zmechanizować pracę i być bardziej elastycznym i nie zerkać co chwila na zegarek

I nie wciskaj mi słów których nie powiedziałem. Napisałem, że bym przemyślał a nie że wstawił. Jestem świadomy co to jest praca przy krowach, porody, choroby i wyrzeczenia innych spraw prywatnych na rzecz krów. Robot uwalnia nas tylko z doju, a i tak godzinę czy dwie dziennie trzeba przy nim spędzić i tego się nie ominie. Dla byka dasz żreć i możesz teoretycznie na drugi dzień iść ponownie ale wiadomo- pańskie oko konia tuczy

Edytowane przez karol091193
  • Thanks 2
Opublikowano
2 godziny temu, czareczek85 napisał:

U was w Opolskiem macie super kiszonki z lucerny w fajnych pieniądzach drugi rok wozimy z waszego województwa

To już w Opolskim nawet Piątnicaki łapią dzierżawy 🙆 matko boska 

• Haha 5
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Akardin napisał:

17 godzin temu, kromlek napisał:

a w Kamińskich Wiktorach na ile szt budują??

Na 3 roboty . Delaval 

Oj chyba 4 ma być

czareczek85 napisał:

5 godzin temu, KoneserOporu napisał:

Za przeproszeniem i przy 30 krowach w pojedynkę można się osrać jak się odziedziczyło niepoukładaną robotę. Moim zdaniem na jedną rodzinę wystaczy 50-60 krów w wygodnych warunkach, jeden robot albo zatrudniona za dobre pieniądze osoba do doju na hali. Wystarczy, do grobu ze sobą i tak nie zabierzesz. 

pod warunkiem że nie masz kredytów

7 godzin temu, alfa napisał:

Perspektywy mogą się bardzo szybko zmienić jak dotrze do nas produkt turecki ukraiński i ruski a to kwestia czasu . Turcja kupuje wszystkie bydło za granicą jakie jest dostępne . Napewno ludzie będą stawiać na 500 tylko kto tam będzie pracował bo głupich coraz mniej a nawet robot tego nie nadrobi bo niestety zacielenia wycielenia praca w polu to samo się nie zrobi . Jeszcze i na Podlasiu ziemia będzie tania po 30 tys bo jak ostatnio byłem w odwiedzinach u kolegi w bardzo mlecznej wsi to w ciągu dwóch lat zrezygnowało 4 a kolejnych 7 w przeciągu dwóch kolejnych rezygnuje  w tym jeden z Piątnicy . I nie będzie komu tego kupić cena spadnie jakaś część nastawia obór na 200 - 500 może więcej i mleko będzie nadal jeszcze więcej jak dziś . Tylko trzeba pamiętać że pokolenie 1980 - 2020 to nie to 1950-1980 gdzie ludzie inne kręgosłupy mieli i zdrowie dziś jest z tym tragedia kręgosłup nie jest ze stali wszędzie jakieś chorobska się czepiają młodych ludzi i nie jeden jeszcze źle skończy z tego powodu a kredyty zostaną . Lepiej chować tyle żeby samemu obrobić wydajność wciągnąć wysoko , szybko kredyty spłacić i spróbować tak dochody inwestować żeby wrazie potrzeby lub poprostu z braku chęci do dojenia a to przyjdzie napewno,  móc to rzucić i dożyć sobie spokojnie bez pracy . 

Turcja nie tylko za granicą kupuję nasze Polskie sztuki z Kietrz jadą do Turcji

6 godzin temu, lamboEVO100 napisał:

A czym karmić jak susza przyjdzie ?

Towarem z zakupu

10 godzin temu, Ursusc385 napisał:

Wiecznie mało i mało, nienapasione to wszystko 

dokładnie miało być maks 70-80 krów a jest już prawie 120

10 godzin temu, Mateusz1q napisał:

czemu tak mało? jak budować to 500 minimum 

wtedy trzeba szukać pracowników a tak to samemu idzie wszystko ogarnąć

Popatrz że nie tylko z Kietrza . Nawet u mnie 2 Turków było. Wybrali sobie kilka szt

Edytowane przez dabrowskit
  • Like 1
Opublikowano
56 minut temu, dabrowskit napisał:

Popatrz że nie tylko z Kietrza . Nawet u mnie 2 Turków było. Wybrali sobie kilka szt

Nie lepiej sąsiadowi lub  w Polskę . Albo przynajmniej jak Niemcy dawniej sprzedawali nam  takie sztuki z którymi prawie zawsze były kłopoty. 

• Like 1
Opublikowano
51 minut temu, DanielFarmer napisał:

Ja daję jalowkom siano spod Barwinka aktualnie ,podlaskie za drogie 😊

A bo Ty właśnie taki lokalny patriota. 

Zamiast swoich wspierać by potęga rosła nad świat... Eee 🤭 

Mlekpolak przyjedzie za czymś, sam umordowany i jeszcze mnie umorduje zawsze 🤣 

A z Piątnicy uśmiechnięty, wypachniony jak na opatry, bez zadatków, tylko patrzy do której kieszeni większą papugę włożył 😎

• Haha 7
Opublikowano
1 godzinę temu, dabrowskit napisał:

Oj chyba 4 ma być

Miejsce na 3 jest . Ludzie już opowiadają że 4 a to 6 a to 8 . 

Miejsce na 3 jest chyba że coś zmienią. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v