Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
slawek74 napisał:

jedna czy wszystkie 🤔🤦 jednak nie kłamali 🤭

Za marzec dopiero, kwietniowa to na koniec miesiąca i to przy dobrych wiatrach 😶

radekz200 napisał:

pewno przez to że się pożaliłeś na af 😛

Jak się pożalilem? Prawdę napisałem 😉 Patrzcie lepiej czy w gazecie żadnej nie będzie wzmianki 😅

Opublikowano
4 godziny temu, alfa napisał:

Będzie ok na okoko mnie w promieniu 50 km widziałem z 30 budujących się obór i to takich 120 140 i więcej 

Budować się mogą ale czy będą mieli czym wyżywić to inna sprawa. A w waszych stronach to modne że 20 ha ziemi i obora na 100-150 sztuk 

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, krzychu121 napisał:

Budować się mogą ale czy będą mieli czym wyżywić to inna sprawa. A w waszych stronach to modne że 20 ha ziemi i obora na 100-150 sztuk 

Takich nam potrzeba oby jak najwięcej 😉😉😉

Opublikowano
6 godzin temu, alfa napisał:

Będzie ok na okoko mnie w promieniu 50 km widziałem z 30 budujących się obór i to takich 120 140 i więcej 

z doświadczenia widzę że jak chcesz mieć 100 to buduj na 200

• Like 1
Opublikowano
Dnia 9.05.2024 o 09:36, grzesiu napisał:

Powoli odbywają się walne w waszych spółdzielniach i są wrzucane na strone krs sprawozdania za 2023r polecam popatrzeć. 

Z mlekovity widziałeś ? 

Opublikowano
czareczek85 napisał:

6 godzin temu, alfa napisał:

z doświadczenia widzę że jak chcesz mieć 100 to buduj na 200

jak byś miał 200 szt i tę cenę to byłbyś milionerem teaz

Opublikowano

No i dlatego mleka nie zabraknie i dojdziemy do takiej sytuacji że 200 250 za hektar ziemi to będzie normalność jak w Holandii 400 do 500 tys za hektar ale za to inni będą mieć dobrze ci co będą sprzedawać i wydzierżawiać , narwańcy całe życie beda robić na kredyty na tą ziemię od można powiedzieć 18 do 65 do emerytury bo to jest błędne koło a część z tych co postawią obory nie zwiększa powierzchni bo nie będą chcieli tyle placic za pole . A tak na marginesie jeden w okolicy bierze w spółdzielczym 1 mln na ziemię do spłaty 2 mln drugi 450 na 5 lat do spłaty 560 

Opublikowano

https://www.agrofoto.pl/fakty/mleczny-gigant-z-ukrainy-wszedl-na-rynki-polski-i-niemiec-w-planach-eskport-do-calej-ue,145875.html 

Wojna, bombardowania, a tu nade wszystko rozwój mleczarstwa. 

Jak to leciało...?

"Na ukr nie opłaca się trzymać krów" 

"Kartofli nikt tam nie będzie uprawiał, czarnoziemy" a tymczasem na wiosnę sadzeniak kwalifikowany do ukry sru... A u nas krochmanie dostały tylko 50% zakontraktowanego na jesieni kwalifikatu dla plantatorów. 

Opublikowano
2 godziny temu, alfa napisał:

No i dlatego mleka nie zabraknie i dojdziemy do takiej sytuacji że 200 250 za hektar ziemi to będzie normalność jak w Holandii 400 do 500 tys za hektar ale za to inni będą mieć dobrze ci co będą sprzedawać i wydzierżawiać , narwańcy całe życie beda robić na kredyty na tą ziemię od można powiedzieć 18 do 65 do emerytury bo to jest błędne koło a część z tych co postawią obory nie zwiększa powierzchni bo nie będą chcieli tyle placic za pole . A tak na marginesie jeden w okolicy bierze w spółdzielczym 1 mln na ziemię do spłaty 2 mln drugi 450 na 5 lat do spłaty 560 

Daj Boże żeby ta ziemia była po 250 tys. Niech po 100-150 tys i sytuacja będzie jasna co trzeba zrobić. 

1 godzinę temu, pedro2 napisał:

https://www.agrofoto.pl/fakty/mleczny-gigant-z-ukrainy-wszedl-na-rynki-polski-i-niemiec-w-planach-eskport-do-calej-ue,145875.html 

Wojna, bombardowania, a tu nade wszystko rozwój mleczarstwa. 

Jak to leciało...?

"Na ukr nie opłaca się trzymać krów" 

"Kartofli nikt tam nie będzie uprawiał, czarnoziemy" a tymczasem na wiosnę sadzeniak kwalifikowany do ukry sru... A u nas krochmanie dostały tylko 50% zakontraktowanego na jesieni kwalifikatu dla plantatorów. 

Tam ukry nie uprawiaja. Zachód zamyka i ogranicza u ,,siebie" produkcję żeby korporację produkowały na Ukrainie tanio i trzymały łapę na wszystkim 

Opublikowano

No i mamy pierwszy kwiatuszek OSM RADOMSKO wynik finansowy strata -8.230zł mln przy zapłaconej średniej cenie za mleko bagatela 1,73zl netto gdzie średnia w kraju 2,08zl. Skupili 66mln litrów mleka to jakby chcieli zapłacić średnią cenę to powiększyliby stratę o kolejne 23mln zł. Przerób na jednego zatrudnionego 480 litrów. Ludzie przecież to nie może dawać ekonomicznych zysków. Ja się pytam gdzie byli właściciele na walnym? Po takich wynikach zarząd dostaje absolutorium? Ludzie przecież to wy finasujecie ich nieudolność. 

• Like 1
Opublikowano
grzesiu napisał:

No i mamy pierwszy kwiatuszek OSM RADOMSKO wynik finansowy strata -8.230zł mln przy zapłaconej średniej cenie za mleko bagatela 1,73zl netto gdzie średnia w kraju 2,08zl. Skupili 66mln litrów mleka to jakby chcieli zapłacić średnią cenę to powiększyliby stratę o kolejne 23mln zł. Przerób na jednego zatrudnionego 480 litrów. Ludzie przecież to nie może dawać ekonomicznych zysków. Ja się pytam gdzie byli właściciele na walnym? Po takich wynikach zarząd dostaje absolutorium? Ludzie przecież to wy finasujecie ich nieudolność. 

tu na forum kojarzę dwóch dostawców do tego podmiotu jeden już dłuższy czas się nie udziela a drugi nie jest członkiem więc po co i fo kogo to gadanie....🤦

Opublikowano
Dnia 11.05.2024 o 17:40, alfa napisał:

U was może i taka cena bedzie bo u nas to max 60/ha przy 3 klasie i to jeszcze przez miedze. 

A ile tej ziemi za ten 1 mln? U mnie jakieś 2 lata temu było do wzięcia jakieś 17 ha za 1200000 w 4 kawałkach ale nikt się nie skusil. Ziemi dobra tylko jak ja żyję prawie 35 lat tak ta ziemia polifoski nie widziała a jak orał pod zasiewy to się traktor w bruzdzie nawet nie przechylal tak płytko było robione.

Opublikowano
46 minut temu, vodz napisał:

U was może i taka cena bedzie bo u nas to max 60/ha przy 3 klasie i to jeszcze przez miedze. 

A ile tej ziemi za ten 1 mln? U mnie jakieś 2 lata temu było do wzięcia jakieś 17 ha za 1200000 w 4 kawałkach ale nikt się nie skusil. Ziemi dobra tylko jak ja żyję prawie 35 lat tak ta ziemia polifoski nie widziała a jak orał pod zasiewy to się traktor w bruzdzie nawet nie przechylal tak płytko było robione.

7,3 hektara  z polifoska też różnie tam było 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v