Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gdyby mlekovita (i nie tylko)nie robiła wielomilionowych inwestycji to kasa za mleko by była. zainwestują miliardy a później ludzie mleko rzucą i to tyle będzie z inwestowania 🫣🤷

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Michal2399 napisał:

@WitekRolnik jak to możliwe że ja mam ponad 30 groszy mniej 🤔.

Przy ciut niższych parametrach i ilości 9800.

Zakładam, że dobrze fakturę czytasz ;)

A poza tym ja nie nauczony żeby oszukiwać czy coś w tym stylu, tak jak jest w rzeczywistości tak samo przedstawiam to tutaj na forum, jak nie wierzysz to mogę nawet zdjęcie faktury zrobić i tutaj wkleić, bo ja tam nic do ukrycia nie mam. Zresztą wiele razy wklejałem do tematu o cenach mleka zdjęcia wyników z odbioru mleka także po co miałbym tutaj podawać jakieś fałszywe informacje.

Opublikowano
5 godzin temu, WitekRolnik napisał:

Mlekpol za marzec ilość 6038l

Tł. 4.31 Bi. 3.34

Cena 2.29 brutto RR  i od tego -2 gr na udział.

Mi wyszło 2,33 brutto ale gorsze parametry 4,2 3,2 ale przedział ilościowy chyba o stopień albo dwa wyższy 20 tys a sporo więcej sieką w niższym przedziale od mojego(mi 7 gr a niżej  21 albo 23 gr). Więc Twoja cena aktualna, realna.

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, WitekRolnik napisał:

Mlekpol za marzec ilość 6038l

Tł. 4.31 Bi. 3.34

Cena 2.29 brutto RR  i od tego -2 gr na udział.

Dużo sztuk teraz doisz? Planujesz iść w tym kierunku czy zwijać krowy? 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Troker1979 napisał:

Mi wyszło 2,33 brutto ale gorsze parametry 4,2 3,2 ale przedział ilościowy chyba o stopień albo dwa wyższy 20 tys a sporo więcej sieką w niższym przedziale od mojego(mi 7 gr a niżej  21 albo 23 gr). Więc Twoja cena aktualna, realna.

No delikatnie parametry gorsze, ale tylko odrobinkę, no ale tak jak mówisz Ty za to przedziałem ilościowym nadrabiasz i tak prawdę mówiąc to jak na razie to Mlekpol dość ładnie płaci.

A poza tym temu też nigdy w dniu wypłaty nie piszę na forum odnośnie ceny za poprzedni miesiąc, tylko wolę poczekać na fakturę i wtedy dokładnie napisać co i jak.

2 godziny temu, michal_19 napisał:

Dużo sztuk teraz doisz? Planujesz iść w tym kierunku czy zwijać krowy? 

Krów obecnie jest 16 szt, a aktualnie w doju 12, powiem Ci tak, póki obowiązuje mnie MR to krowy mleczne będą, a później to mam taki pomysł żeby przebranżowić się na bydło mięsne bo nie oszukujmy się ale przy mleku musi być w domu drużyna by równocześnie choć trochę życia zasmakować.

No wiadomo przy mleku jest ten duży plus, że wypłata co miesiąc, ale znowu z drugiej strony te ciągłe uwiązanie przy tych ogonach to też nie jest ciekawy temat, oczywiście żeby nie było, bardzo lubię pracę przy bydle i ogólnie mam mega fioła na punkcie rolnictwa ale jak to się mówi bydło jest dla nas, a nie my dla bydła i trzeba tak pokierować swoim życiem, żeby po prostu być cały czas zadowolonym z tego co się robi ale też i nie być przy tym non stop uwiązanym.

A stawiać oborę typowo pod mleczne no to trochę jakoś tak osobiście jak dla mnie to ryzykownie w tych czasach, może gdybym miał choć te 50 ha własnej ziemi i jakieś 30 dojnych to może bym inaczej myślał, ale z mego aktualnego pułapu porywać się na takie przedsięwzięcie to jest dokładnie tak samo jak iść z motyką na słońce.

1 godzinę temu, arosaw100 napisał:

Łowicz 2.14 br.ilosc nie całe 14000.2.75tł.3.29.bi

Parametry aż takie słabe czy po prostu błąd w pisowni zrobiłeś?

4 godziny temu, Michal2399 napisał:

@WitekRolnik jak to możliwe że ja mam ponad 30 groszy mniej 🤔.

Przy ciut niższych parametrach i ilości 9800.

Pozwolę sobie jeszcze raz Ciebie zacytować, jeśli dobrze fakturę odczytałeś, to ewidentnie przy bydle gdzieś robisz błąd, że wystąpiła aż taka różnica cenowa w tym samym przedziale ilościowym.

Edytowane przez WitekRolnik
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

Takie nie stety słabe  teraz mam pewnje dlatego że krowy dość wydaine i sporo po wycieleniu  teraz doje . Sredno mam 30 , 35 na dzień

Edytowane przez arosaw100
Opublikowano

To jest różnica między miesiącami 

2 minuty temu, WitekRolnik napisał:

@arosaw100 Ilość krów podobna, ale wydajnością jesteś dużo dużo wyżej niż ja, tylko znowu te parametry trochę kłują w oczy

Nie stety przy takjei wydainosci nie będzie dobrych paremetrów  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v