Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Nikogo do ekoschematow nie zmuszono, a zrobienie planu nawozowego

W ubiegłym roku miałem małą pomyłkę w moim planie nawozowym i dzięki temu dowiedziałem się jaka różnica jest w plonie marchewki przy sianiu 300 kg soli potasowej na hektar a wysianiu prawie 700kg. :lol:

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, mirro napisał:

W ubiegłym roku miałem małą pomyłkę w moim planie nawozowym i dzięki temu dowiedziałem się jaka różnica jest w plonie marchewki przy sianiu 300 kg soli potasowej na hektar a wysianiu prawie 700kg. :lol:

Ja od 7 lat robię badania gleby i zalecenia nawozowe, PK i Mg na poziomie wysokim, ani nie ubywa, ani nie przybywa.

4 minuty temu, witejus napisał:

A o co ci chodzi?

Żeby ludzie np policzyli ile nawozu potrzeba na planowany plon, a nie na "oko". Potrafili sobie przeliczyć który nawóz dolistny lepiej im wyjdzie ekonomicznie.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Na plus czy minus?

Zaszkodziły chlorki, stosunek k:mg czy wyszło super?

Opublikowano
2 minuty temu, witejus napisał:

A o co ci chodzi?

Chodzi o to, że ludzie dalej nie liczą a cieszą się tylko z dotacji dopłat. Dalej myslą że obietnica ratowania polskiej wsi i rolnictwa poprawi im dochodowość.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, mirro napisał:

Chodzi o to, że ludzie dalej nie liczą a cieszą się tylko z dotacji dopłat.

Jak całym ich dochodem z gospodarstwa od kilku lat są dopłaty to tak jest ... To się nazywa uprawianie dopłat ...

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Nikogo do ekoschematow nie zmuszono,

Nie, nie zmuszono, ,,zachęcono" zabierając ponad 30% dopłat, zakaz zimowej orki ZA DARMO to jest to czego nigdy nie robiłem a co teraz muszę robić by dostać tę jałmużnę, i jeszcze kilka innych bzdur, jak choćby ugorowanie czy inne.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, witejus napisał:

Nie, nie zmuszono, ,,zachęcono" zabierając ponad 30% dopłat, zakaz zimowej orki ZA DARMO to jest to czego nigdy nie robiłem a co teraz muszę robić by dostać tę jałmużnę, i jeszcze kilka innych bzdur, jak choćby ugorowanie czy inne.

Ja tam normalnie orze na zimę co mam do zaorania, ugorowanie mam w 4 literach, uprawiam ziemię a nie dopłaty ... Te dopłaty nie są warte ugorowania czy wiosennej orki ... Wniosek o dopłaty złożone, a jak potrąca ileś %% to trudno, płakał nie będę ...

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Ja od 7 lat robię badania gleby i zalecenia nawozowe,

A to badania są robione i też poziom jest utrzymywany, dlatego dawka jest ustalona. Tylko tu waliła się płyta sterująca w rozsiewaczu a że rozsiewacz 7 ton to i chwila minęłą zanim się zorientowałem.:lol:

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał:

A jaka jest?

4 minuty temu, mirro napisał:

Chodzi o to, że ludzie dalej nie liczą a cieszą się tylko z dotacji dopłat. Dalej myslą że obietnica ratowania polskiej wsi i rolnictwa poprawi im dochodowość.

Myślisz że te bzdury poprawią dochodowość?

Opublikowano
1 minutę temu, witejus napisał:

Myślisz że te bzdury poprawią dochodowość?

Dochodowość ci się poprawi jak zaczniesz uprawiać ziemię a nie dopłaty, a jak się uda dodatkowo dostać jakieś dopłaty to tylko na +...

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

Na plus.

No i widzisz, tyle dają te plany nawozowe.Siewnik mondrzejszy od właściciela😅

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Uprawa kukurydzy to jedna z najprostszych upraw, jak się uda rok to dochód jest, a jak się nie uda to jest jak w tym roku ...

Jak ze wszystkim

• Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, witejus napisał:

No i widzisz, tyle dają te plany nawozowe.Siewnik mondrzejszy od właściciela😅

Wszystko zależy na jaki plon wyliczona dawka, możesz policzyć plan nawozowy na 4t z ha QQ a możesz policzyć na 12t, dawki nawozów będą zupełnie inne ...

Opublikowano
42 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

.... Ja  nic nie robiłem czego nie robiłem wcześniej i jeżeli przejdą te Ekoschematy w takich kwotach jak zapowiadali to będę miał 150 złotych do ha więcej niż przed wprowadzeniem ekoschematow.

Rozumiem, że wcześniej też ugorowałeś te 4 % i okrywa zimowa też była?🤣🤣🤣🤣

A skąd wiesz, że będzie te 150 a nie 50 zł, jeszcze nic nie jest ustalone

Opublikowano
1 minutę temu, witejus napisał:

😅

Jak ze wszystkim

Im uprawa bardziej mechaniczna i prosta ( jak kukurydza, siew, dwa opryski i żniwa) tym bardziej podatna na tzw skoczków ... Jak to mój stary dobry znajomy mówił, nigdy nie siej/sadź tego co się opłacało w tym roku bo za rok/dwa lata cena mocno spadnie ...

Przed chwilą, jacor73 napisał:

Rozumiem, że wcześniej też ugorowałeś te 4 % i okrywa zimowa też była?🤣🤣🤣🤣

A skąd wiesz, że będzie te 150 a nie 50 zł, jeszcze nic nie jest ustalone

Nie ugotowałem i nie będę ugorował, a okrywa zimowa nieraz się zdarzała, szczególnie jak były świnie i część się oralo na wiosnę bo dopiero wtedy był gnój od świń ...

Opublikowano
30 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Taaak, nie wiem co zrobię z tą góra pieniędzy xD po prostu zaznaczyłem to co i tak zawsze robiłem, i wyszło ile wyszło ...

To może być bardzo trudne ...

Nikogo do ekoschematow nie zmuszono, a zrobienie planu nawozowego czy wymieszanie resztek pożniwnych z gleba to nic trudnego. Z planu nawozowego zostanie ci parę złotych do ha i masz wszystkie pola zbadane, wiesz na czym stoisz, tylko głupi nie skorzystał z tego ekoschematu... W truskawce i tak od kilku lat zacząłem uzywac preparatów biologicznych, to aby kratkę zaznaczyłem, a dywersyfikacja mi sama wyszła, bo mam różne uprawy a nie całe gospodarstwo w kukurydzy...

Co za emy dajesz?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Co za emy dajesz?

Jeżeli chodzi ci o ekoschematy to mam wymieszanie obornika w 12h albo wymieszanie resztek pożniwnych w zależności od działki, plan nawozowy, dwie działki mam poplon na zimę bo i tak obornik z kurnika dopiero pod koniec lutego/początek marca na to będę miał, w truskawce biologiczna ochrona upraw i na całe gospodarstwo zróżnicowana struktura upraw czy jakoś tak to się nazywało bo się kwalifikowałem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v