Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Spójrz na przykład świń na naszym podwórku. Gadałem z gościem który w tuczu nakładczym z agro plus czy jakoś tak ma świnie. Mówi że gdyby nie to to by mu się nie opłacało bo musiałby dokładać a tak to zarabia. Chcesz doić tak mleko? U siebie niewolnikiem być? Chociaż w przypadku mleka to żaden przykład 

Jak zrezygnuje z mleka, to moje miejsce np. przejmie Kalinowski z Nacpolska, gdzie chyba budują nawet własną przetwórnię. To zaś są grzechy lat 90, że upadłych PGR-ów nie rozparcelowano i dano okolicznym rolnikom, a sprzedano całościowo jednemu właścicielowi. Drugi podobny jest w Skarżynie koło Płońska. Tam ludzie doją na etacie. 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Czyli to o czym z Mańkiem piszemy już jednak by nie wpłynęło na nich?

Na ludzi przedewszystkim wpływa cena towaru, na to patrzą najpierw, potem dopiero na pozostałe parametry. Jak kiedyś były świnie to się szukało jak najtańszego zboża, dopiero jak te najtańsze nie odpowiadało to się szukało drozszego.

I ludzie tam samo kupują żywność dla siebie, człowiek nie świnia zje wszystko ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ludzi interesuje tanie żarcie żeby miec kasę na 15 letnie BMW z Niemiec z wspawaną cwiartką które jadąc zostawia 4 ślady ... 10-20% może zwraca uwagę na to co je, reszta patrzy aby jak najtaniej wypchać kiche ...

Tomek wiesz kiedy zaczynają myśleć,  jak jeżdżę z mamą na onkologię do Lublina,wtedy tam wielu zaczyna się nad tym zastanawiać jak siedzą na poczekalni. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

Tomek wiesz kiedy zaczynają myśleć,  jak jeżdżę z mamą na onkologię do Lublina,wtedy tam wielu zaczyna się nad tym zastanawiać jak siedzą na poczekalni. 

Ale to ile tych ludzi jest, z 10-20% tak jak napisałem, reszta aby patrzy na cenę i pakuje towar do koszyka ... Patrz wóda w Lidlu i Biedronce po 9.99, nikt się nie zastanawiał dlaczego tak tanio, całymi kartonami wynosili ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, GRZES1545 napisał:

jak ktos mi mowi ze przed i po przystapieniu niewiele sie ceny zmieniły to tak jak Michaś powiedział że nawet 1 tona zbóż z UA nie zostaje w Polsce 😄

Młody byłem ale z ojcem jeździłem prawie wszędzie. 

@Mateusz1q to jak to w końcu było 

Opublikowano
6 minut temu, Mateusz1q napisał:

Tylko największy problem w tym że w tym roku wszyscy wpiszą kukurydza na ziarno we wniosku i będziemy mieli 1,5mln uprawy na ziarno w Polsce 

Czyli standardowo, po chłopsku. Zatem, jeśli będzie kolejna dopłata do kukurydzy, to będzie do kukurydzy na zielonkę. 

Myślicie, że oni się najpierw nie zorientowali, co chłopy deklarowali, zanim wdrożyli mechanizm dopłaty 🤔...

11 minut temu, Leszy napisał:

Za to jakby ktoś całą kukurydzę wpisał na ziarno i przeznaczył na kiszonkę, to by dostał. Tak działa biurokracja.

W kwitach ma być porządek...resztę przeczytaj wyżej...

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, gregor1284 napisał:

Czyli to o czym z Mańkiem piszemy już jednak by nie wpłynęło na nich?

Jak by nie wpłynęło, kiedy i tego tańszego żarcia by nie mieli za co kupić, ani tej spawanej BMW. Jak zacznie się zatrzymywać gospodarka tym samym zaczną się zatrzymywać zatrudnienie i zarobki

Opublikowano
8 minut temu, Leszy napisał:

Jak zrezygnuje z mleka, to moje miejsce np. przejmie Kalinowski z Nacpolska, gdzie chyba budują nawet własną przetwórnię. To zaś są grzechy lat 90, że upadłych PGR-ów nie rozparcelowano i dano okolicznym rolnikom, a sprzedano całościowo jednemu właścicielowi. Drugi podobny jest w Skarżynie koło Płońska. Tam ludzie doją na etacie. 

Ciekawe jak oni im płacą za te dojenia. Znajomy 35 za godzinę oferuje i nikt nie chce iść 

8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Na ludzi przedewszystkim wpływa cena towaru, na to patrzą najpierw, potem dopiero na pozostałe parametry. Jak kiedyś były świnie to się szukało jak najtańszego zboża, dopiero jak te najtańsze nie odpowiadało to się szukało drozszego.

I ludzie tam samo kupują żywność dla siebie, człowiek nie świnia zje wszystko ...

Czyli zagrożenia dla nas nie ma jak tak. Nie kupujemy nic a zwłaszcza nowych ciągników.

Opublikowano
Bananek napisał:

szymon09875 napisał:

5 minut temu, Bananek napisał:

Tobie Tomek na ziarno oczywiście trzeba lepszej. mi na masę - cokolwiek.

Co po pustej masie... 

czymś kołdun trzeba wypchać jak braki siana będą

ale chyba nie gorzej jak by skwarek trochę więcej się trafiło .... jeżdżąc po polach pokażę Ci gdzie qq z takiej łuskanej....

Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ale to ile tych ludzi jest, z 10-20% tak jak napisałem, reszta aby patrzy na cenę i pakuje towar do koszyka ... Patrz wóda w Lidlu i Biedronce po 9.99, nikt się nie zastanawiał dlaczego tak tanio, całymi kartonami wynosili ...

W różnym otoczeniu się obracam ale chyba nie znam nikogo kto by się tego napił 

7 minut temu, Mateusz1q napisał:

No napisałem wzrosły skokowo o 22% vatu + weszły nowe technologicznie maszyny z zachodu na masową skalę które też były droższe 

A finalnie mamy co mamy... 

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

W różnym otoczeniu się obracam ale chyba nie znam nikogo kto by się tego napił 

Widocznie nie jesteś taki dziad jak opisujesz, bo w dziadoskim towarzystwie się nie obracasz xD

Opublikowano
gregor1284 napisał:

5 minut temu, Qwazi napisał:

Jeśli się chce cokolwiek wywalczyć i zmienić na lepsze, najpierw trzeba coś poświęcić. Dzisiaj nie poświęcony jakiejś części, nazwijmy to, przychodu, jutro i tak będziemy mieć ten przychód o tyle samo lub więcej, mniejszy...

Wczoraj gość z ciechanowa był i o tych całych dopłatach pogadaliśmy. Ciągnik kupował jakoś przed samym wejściem do UE to kosztował 75tys, za pół roku jego sąsiad kupował taki sam ale już z dofinansowaniem to zapłacił 150 tysięcy. Tyle warte te dofinansowania 

poważnie 🤔 dawaj go to z nim to wyjaśnię 🤣🤣🤣🤦

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Jak by nie wpłynęło, kiedy i tego tańszego żarcia by nie mieli za co kupić, ani tej spawanej BMW. Jak zacznie się zatrzymywać gospodarka tym samym zaczną się zatrzymywać zatrudnienie i zarobki

Nagle może się stać że na 1 miejsce pracy będzie 4  ludzi, nie jak teraz pracy do wyboru do koloru. A Niemiec będzie znowu stawki zaniżał bo na szparagi armię Polaków będą zjeżdżać. 

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Ciekawe jak oni im płacą za te dojenia. Znajomy 35 za godzinę oferuje i nikt nie chce iść 

Tego nie wiem, ale na pewno nie doją właściciele. I jeden budował "hotel" pracowniczy dla obcokrajowców. We Wróblewie(Primavega) skośnoocy pracują przy rwaniu sałaty. Gdzie oni się potem chowają to nie wiem, bo na polach to chyba w 100 idzie, ale potem ich nie widać nigdzie. 

Opublikowano
6 minut temu, Mateusz1q napisał:

I powtarzam jak książkę piszesz to nie o mnie masz sławka dużo więcej kontentu daje 

Nie pisze książki tylko nie wiem z kim mam doczynienia, jeśli jesteśmy rówieśnikami to mamy takie same pojęcie o tym i dlatego pytam a szczególnie jestem wyczulony jak młody chłopak mówi "kupiłem wtedy nowego poloneza" a z polonezem rówieśnicy. Nie denerwuj się jak normalnie rozmawiamy 

7 minut temu, Qwazi napisał:

Musieli by sobie darować te bmw żeby dalej kupować tanie żarcie. Jesteśmy gotowi na takie poświęcenia a zaraz i cena tego bmw by się obniżyła jak i wszystkiego innego

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Widocznie nie jesteś taki dziad jak opisujesz, bo w dziadoskim towarzystwie się nie obracasz xD

Dać 10zl za 0.5l to już lepiej bimberku kupić za 15zl czy 18zl i wypić ze smakiem. Z typowymi menelami staram się kontaktu nie utrzymywać 

Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Nie pisze książki tylko nie wiem z kim mam doczynienia, jeśli jesteśmy rówieśnikami to mamy takie same pojęcie o tym i dlatego pytam a szczególnie jestem wyczulony jak młody chłopak mówi "kupiłem wtedy nowego poloneza" a z polonezem rówieśnicy. Nie denerwuj się jak normalnie rozmawiamy 

Spoko a mnie znowu wkurza rozdzielanie ja ojciec, gospodarstwo rodzinne ja od dzieciaka szarpie a i ojciec na starość w ciągnik wsiada nie ma ja ty jest my

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

Tobie Tomek na ziarno oczywiście trzeba lepszej. mi na masę - cokolwiek.

e. nie napisałem, że będę składać.

No z tym cokolwiek nie przesadzaj, strawnosc %ziarna w masie, masa liści w stosunku do łodygi to wszystko wpływa na koszty hodowli 

Opublikowano
Przed chwilą, Mateusz1q napisał:

Spoko a mnie znowu wkurza rozdzielanie ja ojciec, gospodarstwo rodzinne ja od dzieciaka szarpie a i ojciec na starość w ciągnik wsiada nie ma ja ty jest my

Taki przykład tego my miałem po sąsiedzku. Jak trzeba było jechać prasować to było nasze ale jak młodemu brak było na dyskotekę to już nie było my i musiał iść dorobić na budowie. Pod względem formalnym mi się rozchodzi, znajomy w zeszłym roku też mówi "o syn ciągnik kupił"a wiem że dostaje za pomoc na gospodarstwie 2 tysiące miesięcznie, to jak mógł kupić? To takie podbudowywanie niewolnika

Opublikowano
11 minut temu, slawek74 napisał:

ale chyba nie gorzej jak by skwarek trochę więcej się trafiło .... jeżdżąc po polach pokażę Ci gdzie qq z takiej łuskanej....

Ja w tym roku różnicy nie widziałem. 

Tyle że wszystkie zaprawy, jak się należy zrobione były 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v