Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
56 minut temu, Baks00 napisał:

Jak owies zaczynał kwitnąć pryskales od jednoliściennych?

Nie pryskalem nigdy . 

Raz wujek chciał wyczyścić opryskiwacz i mi przejechał to przeraziło wyke . Tylko już nie pamiętam czy to był z owsem czy jęczmieniem 

33 minuty temu, Buszmen11 napisał:

Na 60ar w ujowej cenie nie można kupić?

150 zł za metr nie będę płacił.

Zresztą potrzebuje jeszcze na inne działki 

Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

A co n ma innego robić. CO on w unii może. Za to jak Wojciechowski na blokadzie się pojawił to brawo bili. Bo jak pis rządził to nie można było zamykać granic bo unia nie daje. A teraz tłumaczył rolnikom, ze rząd może zamykać granice. Wszyscy z rolników durni robią a ci wierzą, że coś ugrają

To niech powie że nic nie zrobi i na nic nie ma wpływu a nie pieprzy ciągle tylko że dopłaty będzie dawał jakby to miało cokolwiek pomoc. Przecież tylko pogłębi problem. 

Opublikowano (edytowane)

Przecież mówił na tej debacie, że nie ma wpływu by wywalić zielony ład i że on zostanie. Mówił, ze nie da rady na szczelne zamknąć granicy bo np Hiszpania kupuje z UA przez nasz kraj i nie możemy się odizolować. Bo w domyśle Hiszpania by zamknęła się na nasze itd. 

A dopłaty dadzą i na jakiś czas uspokoją rolników a rolnicy wezmą 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Ostatni tego typu strajk i w sumie jestem mocno za tym, by się blokady dróg zakończyły. 

Ale udział w tym wezmę i swoją cegiełkę dołożę. 

Będzie przynajmniej świadomość, że gdy było można cokolwiek próbować zrobić, to się robiło. 

• Like 2
Opublikowano
szymon09875 napisał:

Ale ta blokada drogi to już nie podziała, trzeba by w takich miejscach jak właśnie we Wrocławiu czy na tej granicy.  Drogi były kilka razy zablokowane i co ? Siekierski idiotów tylko robi z ludzi co chcą z nim rozmawiać, myśląc przy tym że jest zabawny 

dokładnie pod sejm i granica 👍

12Pafnucy napisał:

26 minut temu, hubertuss napisał:

Produkcja qq w ciągu ostatnich 4 lat wzrosła w PL x 2 to jaka ma

A koszty?

By tak matematycznie to inaczej by można spojrzeć.

jest kukurydza to nie ma owsa pszenicy czy ziemniaka ziemi nie przybyło...

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

A koszty?

By tak matematycznie to inaczej by można spojrzeć.

Koszty sam wiesz jak wyglądają Małe nie sa pieniądz coraz mniej warty. Towaru na rynku się zrobiło 2 razy tyle to jaka cena ma być. Nawet gdy z UA nie przyjedzie.  Sam widzę u siebie. Dziadki się wykruszyły ostatnio ziemie która oficjalnie jest w statystykach jako rolna i rodziła po tonie zdzieli grubsi rolnicy i teraz zacznie rodzić jak trzeba. DO tego ostatnie parę lat ugory z samosiejki po karczowali. Odmiany coraz lepsze chemia coraz lepsza nawozów coraz więcej plony coraz wyższe to jakie mają być ceny.

Opublikowano
Przed chwilą, Bananek napisał:

kurna, trochę wam zajęło, żeby zrozumieć to, co pisałem w dzień pierwszego pokazu traktorów. lepiej późno niż wcale....

Można by to nazwać zlotami rolników. Z prezentacją sprzętu.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Bananek napisał:

kurna, trochę wam zajęło, żeby zrozumieć to, co pisałem w dzień pierwszego pokazu traktorów. lepiej późno niż wcale....

raz ciągniki wyjechały, rolnicy pokazali ilu ich jest to teraz iść krok dalej a nie się cofać... 

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, slawek74 napisał:

Wytłumaczyłem wyżej Pafnucemu a z owsem to i masz trochę racji sprzedaje go teraz w cenie pszenicy.  I to jeszcze proszą sprzedać. A pszenicę słyszę nie bardzo chcą po 80 kupić. A owies tylko dawaj.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał:

Jest. 

Parę lat temu 5 ton ziarka to był wyczyn. 

Dzisiaj 7 to norma. Tam gdzie rosła trawa dla bydła, rośnie ziarko. 

Produkcja mięsa też już tyle nie pochłania, bo w czasach ekonomi i żywieniowców, to wszystko jest zbilansowane. 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, slawek74 napisał:

Rozmawiałem z kumplem,,baron kukurydziany'' włacznie z tym rokiem jest zadowolony

• Confused 1
Opublikowano

Odmiany coraz lepsze chemia coraz lepsza nawozów coraz więcej plony coraz wyższe to jakie mają być ceny.

Kukurydza do biogazowni też idzie, tego wcześniej nie było Może jakby jeszcze więcej ich powstało??? 

Opublikowano

Ile tych biogazowni jest? Rynek jest zasypany wszystkim. Ile kiedyś zwykłego żyta z ha się rodziło ile teraz się rodzi hybrydy. A rzepak kiedyś 3 do 4 ton to było super dzisiaj jest 5. Pszenica to samo.

Opublikowano

Koszty sam wiesz jak wyglądają Małe nie sa pieniądz coraz mniej warty. Towaru na rynku się zrobiło 2 razy tyle to jaka cena ma być. Nawet gdy z UA nie przyjedzie.  Sam widzę u siebie. Dziadki się wykruszyły ostatnio ziemie która oficjalnie jest w statystykach jako rolna i rodziła po tonie zdzieli grubsi rolnicy i teraz zacznie rodzić jak trzeba. DO tego ostatnie parę lat ugory z samosiejki po karczowali. Odmiany coraz lepsze chemia coraz lepsza nawozów coraz więcej plony coraz wyższe to jakie mają być ceny.

Zrozum.

To nie rolnik winien nadprodukcji.

Trzeba walczyć z bezsensownymi unijnymi przepisami.

Nie można pozwolić nami pomiatać.

Zobacz.

Żadnego polskiego przemysłu, żadnych polskich zakładów.

To rolnictwo produkuje nasze ....produkty.

To też oddać?

Kim my mamy być w przyszłości? 

Jedynie pracownikiem u bogatszych narodów?

6 minut temu, szymon09875 napisał:

Ja to samo mówiłem, raz ciągniki wyjechały, rolnicy pokazali ilu ich jest to teraz iść krok dalej a nie się cofać... 

Taaaaa. Najlepiej w akcie protestu haft i szydełkowanie zgłośmy.

Po co komu coś utrudniać....

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Baks00 napisał:

Rozmawiałem z kumplem,,baron kukurydziany'' włacznie z tym rokiem jest zadowolony

A co się dzieje z tym baronem od claasów z Targowiska? coś nie woził kukurydzy już chyba drugi rok, komornik już  wszystko zabrał

Edytowane przez MonteChristo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v