Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

i to czy mam korzenie szlacheckie czy nie jest dla mnie zupełnie obojętne

No bo co w sumie to dziś znaczy?

Jakaś tam satysfakcja może, no ale co więcej?

Raczej czapki chłopstwo z głowy nie zdejmie na widok ....szlachcica.

Mnie tylko ciekawi skąd Strongman wie..

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Gdybym nazywał się Radziwiłł, Czartoryski czy inne takie nazwisko, to może by coś znaczyło, ale moje pospolite, popularne ...

1 minutę temu, Rolnik1973 napisał(a):

Żeby więcej dnia było na 😣🔨⛏️⚒️T i T

Masz rację, 🔨T, nadal nie przelał zaliczek xD

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Sam mam nazwisko kończące się na -ski, panieńskie matki też na -ski, ale jakoś o żadnych korzeniach szlacheckich nie słyszałem xD

Kaczyński to też nie szlacheckie nazwisko xD

Może któraś kobieta z rodziny na szlacheckim korzeniu usiadła😂.

Moja babcia ze strony ojca była szlachcianką. Jej dziadek był, sędzią brał udział w powstaniu styczniowym, ojciec miał swoją mleczarnie i firme transportową ale przyszła wojna i rozszlachciła szybko i skutecznie 😂. Rodzina mamy to wieśniaki od pokoleń.(Tyle że pradziadek walczył w legionach i bitwie warszawskiej)

Powiem jedną rzecz, którą dosyć późno zauważyłem - babcia bardzo ładnie mówiła, dobierała słowa, nie przeklinała, z dykcją, wyróżniała się z reszty wiochmenów.

Opublikowano
25 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Czartoryski Lubomirski to raczej rody Magnackie. Czyli chyba nie ?

Ale jonder i kverneland za to. Co kto lubi. Jaki szlachcic taka kareta.

Ta kutwa z malinowym nosem

Pisowiec zar9piały

Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał(a):

Ta kutwa z malinowym nosem

Pisowiec zar9piały

Może nos świeci się na czerwono bo rezerwa sie włączyła.

9 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Raczej czapki chłopstwo z głowy nie zdejmie na widok ....szlachcica.

Mnie tylko ciekawi skąd Strongman wie..

Można sprawdzić w necie za odpowiednią opłatą. Ja znam dobrze dzieje swojej rodziny bo kuzynka kończyła historie na uniwerku i prace magisterską pisała o swoich przodkach.

Opublikowano
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Może nos świeci się na czerwono bo rezerwa sie włączyła.

Cały pysk mu na czerwono świeci

Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

No nic...

Cza pojechać coś pomóc zarobić...

Do trochę później....Waszmościowie...🙋🤭

E to jade z Tobą 

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry Polsko i Polacy 🇵🇱 🤝

A końcówki -enko, -uk to rosyjsko ukraińskie, u na nas na Polesiu liczne nazwiska z tymi końcówkami 

9 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Kierwinski ma zostać prezydentem warszawy

Trza zagłosować na czaskoskiego

Cała P0lska zostanie rozjebana 😁😁😁

Jak debile z zarządu PiS nie wystawili tarczyńskiego to tylko zostaje metzen

Edytowane przez marulekk
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ze szlachtą to jest tak, że 99% to były mendy i wyzyskiwacze. Mieli jedynie wysokie mniemanie o sobie i poświecali wszystko dla majątku. Zwykły chłop z czworaków był wzorem cnót wobec szlachcica. To oni donosili do Katarzyny na swój kraj, widząc w tym przyszła korzyść dla siebie. Żadna to elita. Rozprawa między wójtem, panem a plebanem skądś się wzięła. 

No i u Wieśka trochę tego widać. Ogładę i wykształcenie pomijam

2 minuty temu, 6465 napisał(a):

A -ek?  O od czego🤔 pewnie od       chłop-ek 😔 to muszę do Wieśka na pan. 

Jaśnie Pan 🤷

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, 6465 napisał(a):

A -ek?  O od czego🤔 pewnie od       chłop-ek 😔 to muszę do Wieśka na pan. 

Ciekawe jak dziady mają 🤭 czy u Gregora się sprawdza 😝😝j

No i niezapomnijmy o Jacusiu ten to baron albo milord 😸

Edytowane przez marulekk
  • Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Ze szlachtą to jest tak, że 99% to były mendy i wyzyskiwacze. Mieli jedynie wysokie mniemanie o sobie i poświecali wszystko dla majątku. Zwykły chłop z czworaków był wzorem cnót wobec szlachcica. To oni donosili do Katarzyny na swój kraj, widząc w tym przyszła korzyść dla siebie. Żadna to elita. Rozprawa między wójtem, panem a plebanem skądś się wzięła. 

No i u Wieśka trochę tego widać. Ogładę i wykształcenie pomijam

Jaśnie Pan 🤷

Szlachta zgubiła i sprzedała ten kraj  w XVIII wieku. Dobrze że Piłsudski zrobił z nimi porządek a komuchy to przypieczętowały.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Szlachta zgubiła i sprzedała ten kraj  w XVIII wieku. Dobrze że Piłsudski zrobił z nimi porządek a komuchy to przypieczętowały.

Podnoszą łby 😖

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał(a):

Tak ale te pierwsze modele,skrzynie jako tako są dobre tylko łożyska w nich krócej wytrzymują a objaw ze są do wymiany ze jak jedziesz i puścisz gaz to wtedy słychać jak silik hamuje samochodem to ten napęd przechodzi przez skrzynie i słychać taki szum 

Czyli w A4B8 już jest poprawione?

Opublikowano

Był odcinek Kipeskich jak Ferdek dostał zaproszenie na zjazd rodziny szlacheckiej. Jak otrzymał papier uważal się za wielkiego szlachciure. Później okazało się że jego przodek to u szlachty gnój z podwórka zbierał.

Może u niektórych tutaj jedyny związek z szlachectwem to taki że po dziadku to okoliczny włościan na konia wsiadał.

Dobrze że po kilkuset latach zlikwidowano te głupote i związane z tym przywileje. Chwała  carowi piłsudskiemu i komuchom za to bo się w główkach poprzewracało 🙃.

Opublikowano
54 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

Kierwinski ma zostać prezydentem warszawy

Trza zagłosować na czaskoskiego

Cała P0lska zostanie rozjebana 😁😁😁

Spuszczasz się nad tym prezydentem jakby on cokolwiek w Twoim życiu zmienił. Weź no wymień wybitne osiągnięcia Andżeja? Oczywiście te na +, bo tych lipnych ustaw, to trochę podpisał w swojej kadencji

Była Hanka, jest Rafałek i dla zwykłego mieszkańca Warszawy nic to nie wnosi.

Słoneczko zza chmur się pokazuje, +4

Opublikowano

w nocy przymrozek.teraz slonce wychodzi.

10 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

A to tam są drogi?🤔

no juz nie ma...same ulice zostaly..

Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Sam mam nazwisko kończące się na -ski, panieńskie matki też na -ski, ale jakoś o żadnych korzeniach szlacheckich nie słyszałem xD

Kaczyński to też nie szlacheckie nazwisko xD

kaczynscy to szlachta rodowa z kaczyna

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kaczyn_Stary

w ksiegach parafialnych znajdziesz wszystko-jeden problem to reczne pismo i jezyk rosyjski u was. wiele juz jest zdigitalizowanych.

52 minuty temu, marulekk napisał(a):

Dzień dobry Polsko i Polacy 🇵🇱 🤝

A końcówki -enko, -uk to rosyjsko ukraińskie, u na nas na Polesiu liczne nazwiska z tymi końcówkami 

Jak debile z zarządu PiS nie wystawili tarczyńskiego to tylko zostaje metzen

tez sie dziwie ze debile nie wystawili debila.. tylko debili w polsce nie jest za duzo i normalni mieliby problem z glosowanie na jenota

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v