Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Strongman napisał(a):

Tak ale te pierwsze modele,skrzynie jako tako są dobre tylko łożyska w nich krócej wytrzymują.

może jeszcze kwestia wagi auta, no i rzeczywistego przebiegu

tak jak z trwałością sprzęgła - dużo zalezy od łącznika między kierownicą a pedałami i drążkiem :D

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał(a):

Co do pochodzenia to wykładowca histori twierdził że nazwiska które kończa się ,, ski-ska ''  mają pochodzenie szlacheckie .

Wielkie G prawda ... Niektórzy z tych nazwisk mogą takie mieć ale to nic pewnego ...

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, jarecki napisał(a):

Co do pochodzenia to wykładowca histori twierdził że nazwiska które kończa się ,, ski-ska ''  mają pochodzenie szlacheckie .

Niby tak, tylko w czasach wojennych i po pozmieniali nazwiska. Nazwiska typu kowalski, kowalewski, polakowski itp nie mają raczej nic ze szlachectwa. Są to nazwiska typu Kowal uszlachetnione. Tak jak Kunicki w Karierze Nikodema Dyzmy :) Ogólnie to wszystko wymieszało się.

Opublikowano
8 godzin temu, Strongman napisał(a):

Według mnie golfa niema co co poruwnywac do Passata z tych samych lat,mam i golfa,w golfie wszystkie przyciski się wycierają czy od swiateł czy od szyb a w passacie jak nowe,nawet w golfie obicie od drzwi odstaje a w pasacie się trzyma,golfa ruda pod spodem bierze passata nie.

Te przyciski to w golfie jakby biały plastik pomalowany,a w passacie jakby z takiego plastiku całościowo wykonane jak pomalowane.

Taki szlachcic tyle podobno $ i tylko golf i passat 🤔🤣

Siema nic chyba nie popadało bo nie widać na kostce przed domem. Jechać do lekarza. A po południu w drogę 

Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał(a):

A szlachta zasciankowa nie kończyła sie na ,, ski-ska '' ? 

Czartoryski Lubomirski to raczej rody Magnackie. Czyli chyba nie ?

5 minut temu, PAN88 napisał(a):

Siema nic chyba nie popadało bo nie widać na kostce przed domem. Jechać do lekarza. A po południu w drogę 

Ale jonder i kverneland za to. Co kto lubi. Jaki szlachcic taka kareta.

Opublikowano
7 minut temu, jarecki napisał(a):

A szlachta zasciankowa nie kończyła sie na ,, ski-ska '' ? 

No nie koniecznie.

Z końcówkami to mit..

20 minut temu, Strongman napisał(a):

Nie tylko ale tez cki i cka

Nic z tego.

21 minut temu, Strongman napisał(a):

Nie tylko ale tez cki i cka

To w sumie gdzieś tam swoje nazwisko przy jakimś herbie przeczytałeś, czy są jakieś przekazy rodzinne potwierdzające że żeś szlachetnie urodzony?

A żona też szlachcianka?

Opublikowano
17 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Dokładnie. Większość to dodana końcówka -ski i inna do prostych nazwisk.

Sam mam nazwisko kończące się na -ski, panieńskie matki też na -ski, ale jakoś o żadnych korzeniach szlacheckich nie słyszałem xD

24 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

😣🔨⛏️⚒️T

https://youtu.be/NNKFtRejlFM?si=aBxQnDXVqQXD725A

Kierwinski

Przykładem 😁😁😁

Kaczyński to też nie szlacheckie nazwisko xD

Opublikowano

No to poszukaj...

...

Do badań rodzin szlacheckich z okresu staropolskiego najlepiej wykorzystać księgi ziemskie i grodzkie. Zawierają one nie tylko nazwiska właścicieli nieruchomości, ale również informacje o członkach rodziny, świadkach, długach i zobowiązaniach, poręczeniach, testamentach i należnościach.

....

Opublikowano
34 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

To jepnij t to się zechce

Ej Paramonow uspokój się 

22 minuty temu, PAN88 napisał(a):

Passat to nie byle co 

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

No to poszukaj...

...

Do badań rodzin szlacheckich z okresu staropolskiego najlepiej wykorzystać księgi ziemskie i grodzkie. Zawierają one nie tylko nazwiska właścicieli nieruchomości, ale również informacje o członkach rodziny, świadkach, długach i zobowiązaniach, poręczeniach, testamentach i należnościach.

....

@12Pafnucy mam raczej nazwisko z tych popularniejszych, szukanie po nazwisku nie ma sensu, w księgach parafialnych za wiele nie ma, bo rodzina "imigrantów" z innej części Polski. A i to czy mam korzenie szlacheckie czy nie jest dla mnie zupełnie obojętne ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v